08.01.2019 @ 15:30

Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Fakta:

Producent: Canyon

Model: Spectral 7.0 ON

Størrelser: X-small, small, medium, large og X-large

Farver: Fås i to farvekombinationer, sort eller sort/gul

Vejledende pris: Modellen vi har testet koster 34.799,- kroner

Cyklen fås i mange variationer fra en pris på 30.699,- kroner og op til 48.899,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Ramme: Canyon Spectral: On

 

Bagdæmper: Rockshox Deluxe R

 

Forgaffel: Rockshox lyric RC

 

Elektrisk system: Shimano steps DU-E8000

 

Batteri: Shimano steps, BT-E8010

 

Bagskifter: Shimano deore XT SHADOW PLUS, 11S

 

Skiftegreb: Shimano deore XT, 11S

 

Kassette: Shimano SLX, 11S


Bremer: Shimano ZEE

 

Hjulsæt: DT Swiss H1700 spline

 

Dæk: Maxxis minion DHF | Maxxis minion DHR2

 

Kranksæt: Shimano FC-E8000

 

Cockpit: Raceface Aeffect R

 

Sadel: Canyon SD: ON

 

Sadelpind: Kind Shock LEV SI

 

Vægt: 22.4 kilo for en medium

 

Inkluderet i leverancen:

Pumpe: Canyon affjedringspumpe

Rammebeskyttelse: Canyon rammebeskyttelse

Power adapter: Shimano EC-E6000-1

Håndbog: Canyon Manual MTB

Shimano STEPS E8000 lader

 


Introduktion

Canyon Spectral ON er et af canyons seneste bud på den eldrevne fremtid. Canyon er i 2018 kommet med fem eldrevne Spectral-cykler, hvoraf den ene er en kvindespecifik cykel.

 

Rammen er designet til at kunne justeres i linket, så man altså kan ændre stellets geometri ved hjælp af kun en enkelt bolt. Derved kan man sænke kranken 11 millimeter og gøre cyklen klar til downhill.

 

Udover det har valget af STEPS E8000 gjort det muligt for Canyon at lave en utrolig kort bagende på kun 430 millimeter, som gør den mere smidig at køre på.   

 

Modellen, vi har fået lov at låne, er en model i den billig ende af Canyons produktrække. Dermed ikke sagt, at den har dårligt udstyr. Cyklen kommer med masser af fine dele, og præcist som på den dyre model, går alle de fine detaljer igen. Cyklen kommer for eksempel med 4-stemplet Shimano Zee-bremser og 200 millimeter skiver for og bag, for at få noget ekstra bremsekraft.

 

De har også valgt at designe deres egen saddel, så rytteren får maximal komfort under alle stigningerne.

 

Derudover har Canyon valgt at lave en lidt atypisk sammensætning af hjul, nemlig 27.5” i bagenden og 29” i forenden. Det store hjul i forenden sørger for stabilitet. 27.5” hjulet i bagenden har en bredere fælg, hvilket medvirker til, at der kan sidde bredere dæk på. Derved får man maximalt greb under opkørslerne.

 

Cyklen kommer også med Maxxis dæk DHF 2.5 foran og DHR 2.8 bagpå, som hjælper med at give rytteren en masse greb.

 

Cyklen inkluderer Shimano STEPS E8000 komplet el-system, det hjælper med maximalt 250 watt ekstra. Systemet har 4 funktioner. Der kan køres i Eco, Trail og den maximale Boost hvor der bliver tilføjet 250 watt. Derudover er der også en walk-assist, der kan hjælpe med at trække cyklen op ad bakke. 

 

 

Test

Den første test der blev kørt, var på teknikbanen i Vidstrup. Her er der rigtig god mulighed for at få sat cyklen op til sine egne præferencer. Det var ikke meget jeg ændrede ud over lufttryk og rebound.

 

En cykel som denne kan godt komme til at virke lidt tung og træls, med for langsom rebound, men den første test var blot for at lære cyklen lidt at kende med nogle hop og lidt bremsninger. Cyklen kørte jeg kun på den lave geometri-indstilling, da jeg bedst kan lide en slack cykel med lavt tyngdepunkt.


Det tog mig lidt tid at lære cyklen at kende, da den for det første har et 29” forhjul og derudover vejer mere end min egen cykel. Teknikbanen ligger på en bakke og har en shuttle op efter hvert pas. Her viste elcyklen sit ”sande jeg”.

 

Jeg kørte primært på Boost-indstillingen opad på teknikbanen, da jeg bare skulle hurtigt op at tage en tur mere.

 

Jeg synes normalt ikke, at det er det fedeste at køre op ad bakke, men på elcyklen var det meget sjovt - og så fik jeg kørt flere gange, end jeg normalt ville have gjort.

 

Jeg var meget skeptisk i forhold til vægten, da det ikke ligefrem er det mest optimale med mange kilo i luften, men efter et par timer på banen kørte jeg alle de hop, jeg normalt gør på min egen trailcykel.  

 

Jeg begyndte sågar at lege med cyklen i luften!

 

Anden tur på teknikbanen var endnu sjovere, da cyklen begyndte at vise sine fede egenskaber i terrænet. Cyklen kørte nedad som en hvilken som helst anden trail/allmountain-cykel, mens man jo altså får lidt hjælp op ad bakke.

 

Anden test foregik på de lokale spor i Hjørring, hvor der blev kørt almindelig xc-spor og lidt trail-spor.

 

Cyklen var rigtig god at køre begge spor på.


På xc-sporet kunne man virkelig mærke, at man ikke kom sovende til en hurtig cykel. Ét er at du får hjælpen i form af de ekstra watt, men noget andet er at cyklen er tungere at manøvrere rundt, og så skal der stadig trædes i pedalerne, for at der sker noget.


Til trail sporet i Vidstrup var den også helt kanon.

 

Cyklen viser virkeligt sit værd ved at have det fantastiske tyngdepunkt nedad bakke. Den er også rigtig stabil at køre på. Cyklen fungerer også temmelig godt til de stejle og mere tekniske opkørsler, hvor man virkelig kan mærke at man får et ekstra boost af motoren - det gavner virkelig meget. På elcyklen er man i stand til at klatre steder, som ville være nærmest umuligt på en almindelig mountainbike. Det gør også, at det rent faktisk kan være super sjovt at klatre.

 

Cyklen synes jeg har været særdeles sjov at have med i skoven. Jeg er typen, der godt kan lide at øve session-ting - også rigtig mange gange, indtil den sidder lige i skabet. Med hjælp fra elmotoren er det muligt at gøre det en del flere gange end normalt, da jeg ellers bare ville have trukket op igen. Med denne cykel er der altså mere sjov og mere motion. Pudsigt nok.


Cyklen leverer en masse greb i alt underlag og er en meget stabil cykel.

 

 

Cyklen har rigtig mange fine finesser, som virkelig gavner en på sporet.


Blandt andet har Canyon designet en flaskeholder, hvor din almindelige flaske kan sættes i fra siden.

 

De har også valgt et udvendigt batteri, så man hurtigt kan skifte, hvis man er på lang tur. Cyklen kommer også med en masse beskyttelse på ramme og motor, som gør at de forskellige ting ikke bliver så ridsede, som de normalt ellers kan blive.

 

Rammen er designet, så den fungerer som en bashguard, så man ikke ødelægger den forreste klinge.  

 

Den E-mtb-specifikke saddel fungerer rigtig fint, man finder hurtigt ud, af at den fører til komfort på cyklen.

 

Canyon har også afprøvet to forskellige hjulstørrelser for at få mere greb. Jeg kunne godt tænke mig at have prøvet cyklen kun med 27.5” hjul, for at se, om jeg ville have mærket forskel.

 

Det er dog det eneste, jeg ikke er vild med ved cyklen.

 



Konklusion

Inden jeg havde prøvet en el-mountainbike, var jeg meget skeptisk over, om det var noget for mig, fordi jeg ellers kører på almindelig trail cykel, da de er forholdsvis lette og nemme at lege på.

 

Dog har mit nye kendskab med denne cykel vist sig at være en øjenåbner.

 

Jeg er helt vild med, hvordan den kører, da Canyon ikke er gået på kompromis med rammegeometrien. Derudover synes jeg ikke, at man kan sige det er ”snyd” med en elcykel, tværtimod - man kommer bare mere omkring, og får flere oplevelser på sporet, da man kan cykle i meget længere tid.

 

Og med et batteri der kan køre 100 kilometer på en opladning, er der mange timers sjov i den.

 

Målgruppen til en cykel som denne er efter min mening meget bred.

 

Cyklen kan både bruges af rytteren, som gerne vil nøjes med at køre nedad og have hjælp opad bakke, eller dem som bare gerne vil i gang med at cykle noget mere.

 

Vægten vil altid være en ulempe, hvis man sammenligner elcyklen med ”almindelige” cykler, men jeg synes ikke nødvendigvis, at man behøver at se vægten som en ulempe, da man i sidste ende får den hjælp man skal bruge for at få det lidt ekstra sjovt.  


Sådan har vi testet

Cyklen har vi testet på de lokale spor i og omkring Hjørring. Her har vi en bred vifte af spor som går lige fra xc-spor til teknikbane. Cyklen er testet til mange forskellige formål.

 

Almindelig brug i skov til at køre kilometer på, Enduro-lignende kørsel hvor der har været fokus på sessions.


Til sidst har der været kørsel på teknikbanen i Vidstrup, hvor der er masser af hop og sving.


Kort om mærket

Historien om det tyske mærke Canyon er tæt på den klassiske historie om firmaet, der er startet op i forældrenes garage. For Canyons vedkommende startede firmaet i 1978 i faderen Toni Arnolds trailer.

 

Mens sønnen, Roman Arnold, cyklede cykelløb, solgte faderen i ventetiden reservedele fra den medbragte trailer. I 1984 rykkede salget hjem i garagen, og i 1994 bliver Roman tilbudt en container med ”no-name” cykler, som ved en fejl ikke er blevet aftaget. Det bliver startskuddet til det, vi i dag kender som Canyon.

Stillet til rådighed af: Canyon Danmark

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Hej, Jeg skal bruge en god hverdagscykel og overvejer denne Cube Nulane https://cykelshoppen.dk/herre-citybike/cube-nulane-blue-herrecykel-2023?optionId=63990&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwlZixBhCoARIsAIC745BBjda9uHx53aTfD60y_JyOEkfDQPjyjOdXTPQcK0EKNOkRWbFmRJkaAvw1EALw_wcB Dog ville jeg høre om nogen har erfaringer med at købe fra udlandet, fx Tyskland? I så fald, nogen der kender nogle gode shops? Vil man typisk kunne spare nogle penge? Og er der ulemper, fx ift. forsikring? Tak! Giovanni Lonardi fik på lidt kontroversiel vis karrierens første sejr og kan nu jagte mere succes iført løbets førertrøje. Han får chancen igen allerede onsdag, hvor der er lagt op til endnu en spurt i den hyppigt besøgt by Bodrum, men da der denne gang som noget nyt venter en meget stejl bakke på den sidste kilometer vil det være en helt anden afslutning end i dag og en spurt, der minder meget mere om den, der gav Max Kanter mandagens sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_4_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/Maikel Zijlaard gav Tudor en drømmestart på deres store hjemmebaneløb med en fornem sejr på prologen, der som ventet ikke skabte de store forskelle i klassementet. Det lille, schweiziske mandskab har endda en god chance for at tage endnu en sejr allerede onsdag, hvor den første af de to sprinteretaper på årets sprintervenlige rute venter, og selvom der som så ofte før i Romandiet skal klatres, hvis man vil spurte, er klatreudfordringerne denne gang mere overkommelige, end de før har været det. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_romandie_2024/Danny van Poppel troede, at han havde vundet dagens etape i Tyrkiet Rundt, men efter målstregen blev han deklasseret, da han lukkede Giovanni Lonardi inde. Se episoden herunder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/se_spurten_der_fik_bora-profil_deklasseret/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet