Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Kent Løngaa 07.06.2019 @ 12:00

Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta:

Producent: Canyon
Model: Neuron 9.0
Fås i størrelserne: XS - XL
Fås i farven: Sort eller Grøn/sort
Vægt: 13,5 kg (str. L).
Vejledende udsalgspris: 25.199,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Stel:

Carbon, 130 mm vandring.

Forgaffel:

FOX 34 Performance, 130 mm vandring

Bagdæmper:

FOX FLOAT DPS Performance

Hjul:

DT Swiss XM 1501, 30/25mm bredde indvendigt, Tubeless ready

Dæk:

For: Maxxis Forekaster 29x2.35, 3C, EXO, TR

Bag: Maxxis Forekaster 29x2.35, 3C, EXO, TR

Skiftegreb:

Shimano XT M8000 2/3 speed, I-Spec II

Bagskifter:

Shimano XT M8000
Bagskifter:

Shimano XT M8020

Kranksæt:

Shimano XT double 36/26T
Krankboks:

Shimano BSA BB MT-800
Kassette:

Shimano XT 11speed, 11-42T
Kæde:

Shimano CN-HG701

Sadel:

Canyon Iridium Trail

Sadelpind:

Canyon Iridium dropper post med remote 150 mm drop, 30.9mm

Styr:

Canyon Iridium flatbar, 760 mm bredde, 5 mm rise

Frempind:

Canyon Iridium 50 mm

Bremsesæt:

Shimano SLX M7000, 180 mm/180 mm

 Indledning

Den nye Canyon Neuron kom først med et facelift af aluminiumsmodellen, mens kulfibermodellen fik et helt nye affjedringsdesign, som også er implementeret på XC-cyklen Lux og på Trail-modellen Spectral. Her ligger dæmperen i en lige linje med bagstræberen, hvilket skulle give de ønskede tre faser gennem affjedringen: Følsom i toppen, støttende i midten og progressiv til slut.

 

Med Neuron’en forsøger Canyon som sagt at skabe en allround’er som kan bruges til det hele.


Med 130 millimeter affjedring for og bag, en kronrørsvinkel på 67,5 grader og en sadelrørsvinkel på 74,5 grader er dette da også et godt kompromis for en MTB til danske forhold. Her får du en cykel, der er stabil og tilgivende på de tekniske nedkørsler og samtidig rimelig hurtig på styringen til at kunne rundt på snævre spor.

 

I stedet for indvendig kabelføring har Canyon valgt en anden løsning. På undersiden af skrårøret har de designet en kabelkanal, der skjuler og beskytter kablerne, samtidig med at den fungerer som beskyttelse for skrårøret.

 

Kabelkanalen sidder monteret med tre unbraco-skruer, så når man skal skifte kabler, skruer man blot de tre skruer ud, så er der fri adgang til kablerne. En god løsning for hjemmemekanikeren.

 

 

Forgaflen er en FOX 34 Performance med GRIP-dæmper, hvilket er FOX’s bud på en god gaffel, hvor prisen ikke stikker helt af uden, at det går ud over performance. Der er ikke så mange justeringsmuligheder. Ud over rebound kan du stille forgaflen i Open, Medium og Firm Mode under kørslen.


Dette er uden tvivl en virkelig god forgaffel, der kan tilfredsstille de fleste kørere, og du skal vist have særlige krav, hvis du ikke er tilfreds med denne forgaffel under danske forhold.

Dæmperen kommer også fra Fox, en FLOAT DPS Performance, fra samme linje som forgaflen. Ud over at man kan justere rebound, kan denne også stilles i Open, Medium og Firm Mode.

 

Den udgave vi har haft til test, var udstyret med noget så usædvanligt som et 2x11 gear-setup i disse ’1x-tider’. Det skulle man lige vænne sig til. Med den nye Shimano XT M8000 med 2 klinger foran (36/26 tænder), og en kassette på 11-42 tænder løber man ikke tør for gear.


Shimano leverer også bremserne i for af et sæt SLX M7000 med 180 millimeter skiver.

 

Som sædvanligt er Canyon rigtig gode til at sætte gode komponenter på, der hvor det virkelig betyder noget, og derfor har de udstyret denne MTB med DT Swiss’ bedste aluminiumshjul, nemlig fra 1501 serien. DT Swiss fremstiller flere forskellige modeller inden for deres serier, og disse XM 1501 passer perfekt til denne type MTB.

 

De er tubeless ready og med en vægt på lige over 1700 gram er de tilpas lette at træde op i fart.


Hjulene er svøbt i et sæt Maxxis Forekaster i størrelsen 29x2.35. Igen er der her tale om et allround valg. Ikke for tungt og ikke for kraftige knopper som giver meget rullemodstand, men dog med et godt greb i underlaget.

 

En MTB af Neurons karakter skal naturligvis have en Dropper Post og derfor er den udstyret med Canyons egen saddel og Dropper Post med 150 millimeter drop i den testede størrelse Large.

 

 

Test

At skabe en MTB der mestrer alle discipliner, er ikke nogen let sag og Canyon Neuron har da også sine begrænsninger. Den kan ikke hamle op med rendyrkede XC-raketter, hvad angår evnen til at komme først til toppen af stigningen og til et Enduro etapeløb i Alperne, bliver nok også for stor en mundfuld.

 

Men alt der ligger derimellem klarer den ganske udmærket. Den vil ikke sænke dig på bakkerne på søndagens klubtur, da den, på trods af 130 milllimeter affjedring, klatrer ganske effektivt.

 

Når dæmperen er helt åben, er der naturligvis en del vuggen, men lukker du for dæmperen, hvilket er ganske nemt på grund af placeringen lige under overrøret, strammes det hele op og dine anstrengelser bliver omsat effektivt til fremdrift.

 

Og når det går nedad over sten og rødder, giver den længere vandring og knapt så stejle forgaffelvinkel en rolig og tillidsvækkende opførsel.

 

Det kan godt være at forgaflen og dæmperen kommer fra Fox’s ”mellem-billige” serie (Fox laver en endnu billigere serie ”Rhythm”), men der er intet discountagtigt over deres performance.

 

Hvis man er omhyggelig med at indstille forgaffel og dæmper korrekt efter Fox’s anvisninger og prøver at lege lidt med indstillingerne ude på sporet, kan man virkelig få meget ud at disse 2 komponenter.

 

Jeg har også tidligere testet den dyre Factory-serie og testede jeg dem back-to-back, tror jeg ikke, at jeg ville kunne mærke den store forskel.

 

Som sagt er Neuron ikke en XC-cykel, men kigger man på geometrien, ligger tallene ikke langt fra en moderne XC-maskine, hvor tendensen går mod længere reach, stejl sadelrørsvinkel, lavere kronrørsvinkel og kortere frempind. 

 

Det er i erkendelse af, at XC-sporene, ikke mindst på World Cup niveau, får mere tekniske nedkørsler, at producenterne tilpasser cyklerne til det mere tekniske terræn. 

 

Forskellen på den nye Neuron og de mest progressive XC-racere ligger mest i den længere vandring på affjedringen. Så set i det perspektiv, kan du sagtens benytte den i det lokale XC-løb, med en lille fordel på nedkørsler. I DGI Cuppen har jeg da også set adskillige ryttere, der stillede til start på Canyon Neuron.

 

 

Når man er vant til at køre med et enkelt klinge setup, skal man lige vænne sig til at køre med 2 klinger. Min tilgang var at skifte til den lille klinge, når jeg kørte ind på sporet, og så blev jeg på den, så længe jeg var på sporet. Når jeg ramte grusvejen igen, røg den op på den store klinge. På den måde var det lidt som at køre med én klinge.

 

Men med de nye wide-range kassetter, der findes på markedet, undrer det mig, at Canyon vælger at tilføre ekstra vægt og kompleksitet til en ellers god MTB.

 

Dog skal det retfærdigvis nævnes, at hvis man gerne vil have et 1x12-klinge setup (og i øvrigt carbonhjul), så kan man gå en udstyrsmodel op i forhold til cyklen her og købe en Neuron CF 9.0 SL. Den koster 28.999,- kroner.

 

Hvis man skal sammenligne SRAM’s 1x12 gearskifte, som kun kræver et let tryk på skifteren, og som giver et hurtigt og sikkert gearskifte, med Shimano’s seneste XT-gruppe, kan Shimano’s gearskifte godt virke lidt ”clunky” i skiftet.

 

Man skal trykke lidt hårdere på skifteren og vandringen føles længere end SRAM’s, men du er aldrig i tvivl om, at du fik trykket nok, da der kommer et tydeligt mekanisk klik fra skiftegrebet, og selve gearskiftet kommer hurtigt og silkeblødt.

 

Bremserne er Shimano’s SLX M7000, som gennem mange år er blevet forfinet - næsten til perfektion. Lige som resten af komponenterne i SLX-gruppen.


Som en tester skrev på et udenlandsk website: ”Du får ingen fordele, ud over lavere vægt, ved at vælge noget dyrere fra Shimano’s sortiment”.

 

Det viser bare, hvor gode cykel komponenter man i dag kan købe for en meget rimelig pris.
 

Nu er følelsen af bremserne er individuel sag, men hvis du godt kan lide en kontant fornemmelse, vil SLX-bremserne falde i din smag. Du kan tydeligt mærke, når klodserne rammer skiven, og derfra er der masser af bremsekraft, som samtidig er let at dosere.


Samtidig er Shimano’s bremser utrolig simple at udlufte, og det værktøj der skal benyttes, er meget rimeligt i indkøb.

 

DT Swiss-hjulene har jeg ikke mærket meget til. Og det er sådan set positivt. Med en indvendig bredde på 30 millimeter på forhjulet, giver de masser af volumen til fordækket (lig med masser af greb), mens 25 millimeters bredde på baghjulet stadig spænder dækket godt ud, men samtidig sparer lidt vægt på fælgen.

 

XM 1501 er ikke et XC-hjulsæt, det er lidt kraftigere dimensioneret, men med en vægt på cirka 1700 gram, og en ganske stiv opspænding, er de rimelige effektive til at omsætte dine kræfter til fart.

 

 

Konklusion
Lykkedes det så Canyon at fremstille den ægte all-rounder?


Tja, den nye Canyon Neuron kan i hvert tilfælde benyttes af rigtigt mange forskellige ryttere i rigtigt meget forskelligt terræn.

 

Uanset om du er typen, der godt kan lide at udfordre dig selv på de, efterhånden mange, lækre danske spor, eller tager du på daglange udflugter i Alperne, vil du helt sikkert kunne få glæde at Neuron.

 

Det er en allround MTB og du skal betragte den som en sådan. Så hvis dit fokus er at køre XC-løb, og eventuelt blande dig i medaljestriden, eller kan terrænet ikke blive vildt nok, så skal du vælge en anden cykel.

 

Med et gennemtænkt valg af komponenter, måske lige med undtagelse af 2x11 setup’et, får man virkelig meget værdi for pengene.

 

Sådan har vi testet:
Cyklen er blevet testet grundigt over to måneder på Det Hvide Spor i Bidstrup-skovene, og det er et spor med meget forskelligt underlag og sporforløb. Der er sektioner med masser rødder, hvor det går meget op og ned, der er strækninger med hop i høj fart, en lang nedkørsel med hurtige sving med berms og nogle hurtige tekniske nedkørsler.

 

Derudover har cyklen været benyttet til 1. afdeling af DGI’s MTB Cup.

 

Stillet til rådighed af: Canyon Bikes Danmark

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Instagram #motionsfeltet

Hotel Hafen Flensburg - Cykelferie og forkælelse
De fleste forbinder Flensborg med grænsehandel og med byen, man kører forbi, inden turen fortsætter sydpå. Med under et ophold på Hotel Hafen Flensburg vil man dog hurtigt opleve, at byen summer af liv, byder på små hyggelige brostensbelagte gader samt smukke sejlture på fjorden, og så er byen udgangspunkt for nogle gode og anderledes cykelture.
På cykel i franske alpine omgivelser
Franske Annecy hitter på alle parametre - uanset om man kommer for at cykle, bade eller nyde de smukke alpine omgivelser - og samtidig er priserne på et niveau, hvor de fleste kan være med.
Smukke og mondæne schweiziske fristelser
Om det er det varierede cykelterræn omkring Geneve, der har skabt grundlaget for Jacob Fuglsangs karriere, er uvist. Men sikkert er det, at bjergene, vandet og de flotte omgivelser i Fuglsangs fødeby indbyder til både cykling og storbyferie.
Gmunden – cykling, sejltur og konditori
I den nordligste del af de østrigske alper, finder man den smukke sø Traunsee, og her er Gmunden den første by, man støder ind i.
Via Panoramica, sejltur og hyggelig middelalderby
Den gamle middelalderby Malcesine, der ligger i den nordøstlige del af Gardasøen, er et perfekt udgangspunkt for cykelture nede langs søens klare vand, og samtidig har du muligheden for komme lidt op i terrænet, hvor de smukkeste panoramaudsigter udfolder sig. Malcesine byder på ægte italiensk stemning, vasketøj hængende i gaderne og gode muligheder for afslapning. Byen er bestemt et besøg værd for cykelinteresserede. 
Disse 10 bøger bør du under Touren - SPAR 50%
Juli måned er det oplagte tidspunkt for fordybelse i cykelsporten, når de lange etaper i Tour de France ruller hen over tv-skærmen. Her får du ti oplagte bud på cykelbøger, du kan læse de kommende uger.
S-Works – Asgreen og Mørkøvs hemmelige våben
Når rytterne på de Specialized-sponsorerede hold ruller ud på Tour-etaperne, så er et af deres hemmelige våben produkter fra amerikanernes S-Works-kollektion.
Hjælp os - Vind en Garmin Egde 830
​Vil du vinde en Garmin Edge cykelcomputer 830 til en værdi af 3.199 kroner?
Produktnyt: Cannondale opgraderer på E-MTB fronten
Cannondale har netop lanceret to nye E-MTB’ere; Moterra’en har været i Cannondales progran i flere år, og nu har Cannondale sendt en komplet re-designet udgave på gaden sammen med en elektrificeret udgave af deres trail MTB Habit.
Test: isolés Charles High Summer vindvest
En sand letvægter af en vindvest, som er perfekt til sommeren og som æstetisk viderefører det stramme, nordiske look fra isolés.
Tour Tech: Specialized lancerer nyt våben til Asgreen - ny enkeltstartscykel
Specialized bruger hvert år betragtelige ressourcer på at udvikle nogle af verdens hurtigste cykler. Nu har amerikanerne opdateret deres Shiv TT-model - den cykel som rytterne bruger i kampen mod uret.
Produktnyt: Rolf Sørensen sportsernæring fra LIDL
Rolf Sørensen har i samarbejde med Lidl lanceret en række produkter til at holde cykelbenene kørende.
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?!? (Part 3): Status og evaluering på 4 måneders struktureret træning
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Danmarks første cykelhandler app: Heino Cykler sætter standarden
Med en ny app til både Android og iOS flytter Heino Cykler tilgængeligheden helt ud i kundernes fingre.
Ny bog fra Thomas Dekker: Druk, damer og doping
Thomas Dekker var et af cykelsportens største talenter. Rabobank-rytteren fortæller i en ny bog, hvordan han ødslede sit talent væk.

Seneste indlæg i debatten

> Lidt på samme måde har jeg det med Danmark rundt. Vinderen skal jo findes blandt dem der kører en god enkeltstart og kan placere sig nogenlunde i en spurt. Af dem der reelt har en chance for at vinde, er det lidt som at kaste en terning, jeg synes ofte det er tilfældigheder der afgør Danmark rundt. I betragtning af hvor fladt Danmark er, så synes jeg egentlig at det er nogle rigtig godt all-round ryttere der har vundet PNDR. Ja, man skal kunne køre en god enkeltstart, men også kunne køre godt på f.eks. Vejle-etapen, og i nogle år også kunne køre en solid omgang sidevindskørsel. Så tit er der noget klassikerpotentiale over dem der vinder PNDR. Generelt, så synes jeg løbet har været rigtigt godt i forhold til at præsentere danske eller udenlandske ryttere lige før de får deres international gennembrud. Mængden af cykelløb der kan ses i fjernsynes eller på nettet stiger jo ret voldsomt i disse år. Jeg kan godt forstå hvis man synes at der er en nedre grænse selvom det er et nationalt løb. Gad f.eks. ikke se Fyn rundt, men ser gerne GP Herning og PNDR. PNDR primært dog aftenprogrammet på DR og så måske lidt mere fra de afgørende etaper. Hvis man kan lide en lur til cykling i fjernsynet, så er Vueltaen altid garanti for nogle ekstremt kedelige første timer af en etape ;-) Det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting for fuglsangs ambitioner, hvis ambitionen fortsat er top-3/5 i Touren. Men der er et par andre stærke der har forladt holdet, så spændende st se hvad de henter indAustralske Zak Dempster tog i dag karrierens femte sejr i det hollandske éndagsløb, Veenendaal-Veenendaal Classic efter et langt udbrud. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/dempster_vinder_hollandsk_ndagsloeb/ Det var nu heller ikke ment som om at hjul der er tubeless ready nødvendigvis er sværere at få dæk på. Det er bare tilfældigvis et sæt, der er TL ready jeg har, der er tæt på umulige at få dæk af og på. Pointen er mest, at det er nok en god idé at “kende” sine hjul, når man vurderer hvilket værktøj man skal have med på tur

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat