Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Kent Løngaa 07.06.2019 @ 12:00

Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(7/10)

Fakta:

Producent: Canyon
Model: Neuron 9.0
Fås i størrelserne: XS - XL
Fås i farven: Sort eller Grøn/sort
Vægt: 13,5 kg (str. L).
Vejledende udsalgspris: 25.199,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Stel:

Carbon, 130 mm vandring.

Forgaffel:

FOX 34 Performance, 130 mm vandring

Bagdæmper:

FOX FLOAT DPS Performance

Hjul:

DT Swiss XM 1501, 30/25mm bredde indvendigt, Tubeless ready

Dæk:

For: Maxxis Forekaster 29x2.35, 3C, EXO, TR

Bag: Maxxis Forekaster 29x2.35, 3C, EXO, TR

Skiftegreb:

Shimano XT M8000 2/3 speed, I-Spec II

Bagskifter:

Shimano XT M8000
Bagskifter:

Shimano XT M8020

Kranksæt:

Shimano XT double 36/26T
Krankboks:

Shimano BSA BB MT-800
Kassette:

Shimano XT 11speed, 11-42T
Kæde:

Shimano CN-HG701

Sadel:

Canyon Iridium Trail

Sadelpind:

Canyon Iridium dropper post med remote 150 mm drop, 30.9mm

Styr:

Canyon Iridium flatbar, 760 mm bredde, 5 mm rise

Frempind:

Canyon Iridium 50 mm

Bremsesæt:

Shimano SLX M7000, 180 mm/180 mm

 Indledning

Den nye Canyon Neuron kom først med et facelift af aluminiumsmodellen, mens kulfibermodellen fik et helt nye affjedringsdesign, som også er implementeret på XC-cyklen Lux og på Trail-modellen Spectral. Her ligger dæmperen i en lige linje med bagstræberen, hvilket skulle give de ønskede tre faser gennem affjedringen: Følsom i toppen, støttende i midten og progressiv til slut.

 

Med Neuron’en forsøger Canyon som sagt at skabe en allround’er som kan bruges til det hele.


Med 130 millimeter affjedring for og bag, en kronrørsvinkel på 67,5 grader og en sadelrørsvinkel på 74,5 grader er dette da også et godt kompromis for en MTB til danske forhold. Her får du en cykel, der er stabil og tilgivende på de tekniske nedkørsler og samtidig rimelig hurtig på styringen til at kunne rundt på snævre spor.

 

I stedet for indvendig kabelføring har Canyon valgt en anden løsning. På undersiden af skrårøret har de designet en kabelkanal, der skjuler og beskytter kablerne, samtidig med at den fungerer som beskyttelse for skrårøret.

 

Kabelkanalen sidder monteret med tre unbraco-skruer, så når man skal skifte kabler, skruer man blot de tre skruer ud, så er der fri adgang til kablerne. En god løsning for hjemmemekanikeren.

 

 

Forgaflen er en FOX 34 Performance med GRIP-dæmper, hvilket er FOX’s bud på en god gaffel, hvor prisen ikke stikker helt af uden, at det går ud over performance. Der er ikke så mange justeringsmuligheder. Ud over rebound kan du stille forgaflen i Open, Medium og Firm Mode under kørslen.


Dette er uden tvivl en virkelig god forgaffel, der kan tilfredsstille de fleste kørere, og du skal vist have særlige krav, hvis du ikke er tilfreds med denne forgaffel under danske forhold.

Dæmperen kommer også fra Fox, en FLOAT DPS Performance, fra samme linje som forgaflen. Ud over at man kan justere rebound, kan denne også stilles i Open, Medium og Firm Mode.

 

Den udgave vi har haft til test, var udstyret med noget så usædvanligt som et 2x11 gear-setup i disse ’1x-tider’. Det skulle man lige vænne sig til. Med den nye Shimano XT M8000 med 2 klinger foran (36/26 tænder), og en kassette på 11-42 tænder løber man ikke tør for gear.


Shimano leverer også bremserne i for af et sæt SLX M7000 med 180 millimeter skiver.

 

Som sædvanligt er Canyon rigtig gode til at sætte gode komponenter på, der hvor det virkelig betyder noget, og derfor har de udstyret denne MTB med DT Swiss’ bedste aluminiumshjul, nemlig fra 1501 serien. DT Swiss fremstiller flere forskellige modeller inden for deres serier, og disse XM 1501 passer perfekt til denne type MTB.

 

De er tubeless ready og med en vægt på lige over 1700 gram er de tilpas lette at træde op i fart.


Hjulene er svøbt i et sæt Maxxis Forekaster i størrelsen 29x2.35. Igen er der her tale om et allround valg. Ikke for tungt og ikke for kraftige knopper som giver meget rullemodstand, men dog med et godt greb i underlaget.

 

En MTB af Neurons karakter skal naturligvis have en Dropper Post og derfor er den udstyret med Canyons egen saddel og Dropper Post med 150 millimeter drop i den testede størrelse Large.

 

 

Test

At skabe en MTB der mestrer alle discipliner, er ikke nogen let sag og Canyon Neuron har da også sine begrænsninger. Den kan ikke hamle op med rendyrkede XC-raketter, hvad angår evnen til at komme først til toppen af stigningen og til et Enduro etapeløb i Alperne, bliver nok også for stor en mundfuld.

 

Men alt der ligger derimellem klarer den ganske udmærket. Den vil ikke sænke dig på bakkerne på søndagens klubtur, da den, på trods af 130 milllimeter affjedring, klatrer ganske effektivt.

 

Når dæmperen er helt åben, er der naturligvis en del vuggen, men lukker du for dæmperen, hvilket er ganske nemt på grund af placeringen lige under overrøret, strammes det hele op og dine anstrengelser bliver omsat effektivt til fremdrift.

 

Og når det går nedad over sten og rødder, giver den længere vandring og knapt så stejle forgaffelvinkel en rolig og tillidsvækkende opførsel.

 

Det kan godt være at forgaflen og dæmperen kommer fra Fox’s ”mellem-billige” serie (Fox laver en endnu billigere serie ”Rhythm”), men der er intet discountagtigt over deres performance.

 

Hvis man er omhyggelig med at indstille forgaffel og dæmper korrekt efter Fox’s anvisninger og prøver at lege lidt med indstillingerne ude på sporet, kan man virkelig få meget ud at disse 2 komponenter.

 

Jeg har også tidligere testet den dyre Factory-serie og testede jeg dem back-to-back, tror jeg ikke, at jeg ville kunne mærke den store forskel.

 

Som sagt er Neuron ikke en XC-cykel, men kigger man på geometrien, ligger tallene ikke langt fra en moderne XC-maskine, hvor tendensen går mod længere reach, stejl sadelrørsvinkel, lavere kronrørsvinkel og kortere frempind. 

 

Det er i erkendelse af, at XC-sporene, ikke mindst på World Cup niveau, får mere tekniske nedkørsler, at producenterne tilpasser cyklerne til det mere tekniske terræn. 

 

Forskellen på den nye Neuron og de mest progressive XC-racere ligger mest i den længere vandring på affjedringen. Så set i det perspektiv, kan du sagtens benytte den i det lokale XC-løb, med en lille fordel på nedkørsler. I DGI Cuppen har jeg da også set adskillige ryttere, der stillede til start på Canyon Neuron.

 

 

Når man er vant til at køre med et enkelt klinge setup, skal man lige vænne sig til at køre med 2 klinger. Min tilgang var at skifte til den lille klinge, når jeg kørte ind på sporet, og så blev jeg på den, så længe jeg var på sporet. Når jeg ramte grusvejen igen, røg den op på den store klinge. På den måde var det lidt som at køre med én klinge.

 

Men med de nye wide-range kassetter, der findes på markedet, undrer det mig, at Canyon vælger at tilføre ekstra vægt og kompleksitet til en ellers god MTB.

 

Dog skal det retfærdigvis nævnes, at hvis man gerne vil have et 1x12-klinge setup (og i øvrigt carbonhjul), så kan man gå en udstyrsmodel op i forhold til cyklen her og købe en Neuron CF 9.0 SL. Den koster 28.999,- kroner.

 

Hvis man skal sammenligne SRAM’s 1x12 gearskifte, som kun kræver et let tryk på skifteren, og som giver et hurtigt og sikkert gearskifte, med Shimano’s seneste XT-gruppe, kan Shimano’s gearskifte godt virke lidt ”clunky” i skiftet.

 

Man skal trykke lidt hårdere på skifteren og vandringen føles længere end SRAM’s, men du er aldrig i tvivl om, at du fik trykket nok, da der kommer et tydeligt mekanisk klik fra skiftegrebet, og selve gearskiftet kommer hurtigt og silkeblødt.

 

Bremserne er Shimano’s SLX M7000, som gennem mange år er blevet forfinet - næsten til perfektion. Lige som resten af komponenterne i SLX-gruppen.


Som en tester skrev på et udenlandsk website: ”Du får ingen fordele, ud over lavere vægt, ved at vælge noget dyrere fra Shimano’s sortiment”.

 

Det viser bare, hvor gode cykel komponenter man i dag kan købe for en meget rimelig pris.
 

Nu er følelsen af bremserne er individuel sag, men hvis du godt kan lide en kontant fornemmelse, vil SLX-bremserne falde i din smag. Du kan tydeligt mærke, når klodserne rammer skiven, og derfra er der masser af bremsekraft, som samtidig er let at dosere.


Samtidig er Shimano’s bremser utrolig simple at udlufte, og det værktøj der skal benyttes, er meget rimeligt i indkøb.

 

DT Swiss-hjulene har jeg ikke mærket meget til. Og det er sådan set positivt. Med en indvendig bredde på 30 millimeter på forhjulet, giver de masser af volumen til fordækket (lig med masser af greb), mens 25 millimeters bredde på baghjulet stadig spænder dækket godt ud, men samtidig sparer lidt vægt på fælgen.

 

XM 1501 er ikke et XC-hjulsæt, det er lidt kraftigere dimensioneret, men med en vægt på cirka 1700 gram, og en ganske stiv opspænding, er de rimelige effektive til at omsætte dine kræfter til fart.

 

 

Konklusion
Lykkedes det så Canyon at fremstille den ægte all-rounder?


Tja, den nye Canyon Neuron kan i hvert tilfælde benyttes af rigtigt mange forskellige ryttere i rigtigt meget forskelligt terræn.

 

Uanset om du er typen, der godt kan lide at udfordre dig selv på de, efterhånden mange, lækre danske spor, eller tager du på daglange udflugter i Alperne, vil du helt sikkert kunne få glæde at Neuron.

 

Det er en allround MTB og du skal betragte den som en sådan. Så hvis dit fokus er at køre XC-løb, og eventuelt blande dig i medaljestriden, eller kan terrænet ikke blive vildt nok, så skal du vælge en anden cykel.

 

Med et gennemtænkt valg af komponenter, måske lige med undtagelse af 2x11 setup’et, får man virkelig meget værdi for pengene.

 

Sådan har vi testet:
Cyklen er blevet testet grundigt over to måneder på Det Hvide Spor i Bidstrup-skovene, og det er et spor med meget forskelligt underlag og sporforløb. Der er sektioner med masser rødder, hvor det går meget op og ned, der er strækninger med hop i høj fart, en lang nedkørsel med hurtige sving med berms og nogle hurtige tekniske nedkørsler.

 

Derudover har cyklen været benyttet til 1. afdeling af DGI’s MTB Cup.

 

Stillet til rådighed af: Canyon Bikes Danmark

Motionsfeltet.dk's vurdering: (7/10)

Continental lancerer dæk med gummi fra mælkebøtter
Dækproducenten Continental er i år main partner for Tour de France, og den synlighed producenten får derigennem, vil de bruge til at øge opmærksomheden om bæredygtighed. I den forbindelse lancerer de nu et dæk lavet af miljøvenligt mælkebøtte-gummi.
Motion: Min MTB-sæson
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Færøerne - et cykelparadis uden for kategori
Hvor skal cykeleventyret gå hen næste gang? Et godt bud kunne være Færøerne som har en rå og fantastisk natur. En oplevelse du aldrig vil glemme.
Test: Isolés sommertøj
Isolés holder den høje kvalitet med sin nye sommerkollektion, hvor der er tilføjet flere væsentlige opgraderinger og nyskabelser sammen med et øget miljømæssigt fokus.
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er cyklist
Sidste år steg antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister til det højeste niveau i over 10 år. En kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og 66 kommuner skal få flere cyklister og bilister til at være ekstra opmærksomme i kryds, hvor de fleste alvorlige cykelulykker sker.
Hvordan lyder et cykeltyveri?
Det giver ABUS’ foldelås BORDO Alarm svaret på. Alarmen udløser nemlig en 100 dB høj og markant lyd, så snart en cykeltyv rusker i låsen.
Oplev Harzens bedste cykelterræn lige uden for døren
Maritim Hotel i Braunlage er med sin centrale placering midt mellem Harzens højeste bjerge og tæt på områdets mest spændende byer det perfekte udgangspunkt for et cykelophold.
Harzens cykelparadis ligger kun få timer fra grænsen
Kører man sydpå, er Harzen det første rigtige bjergområde, man støder på. Fra den dansk-tyske grænse er der blot 400 kilometer til det smukke og kuperede terræn, hvor priserne er overkommelige og cykelmulighederne fremragende. Harzen hitter lige nu som cykeldestination.
Test: Canyon Neuron 9.0
Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Instagram #motionsfeltet

Tour de Taxa åben for forhåndstilmeldinger til turen til Paris i 2020
Der er fem teams, som cykler med start fra fem forskellige byer i Danmark til Paris hvert år i juli samtidig med den sidste uge af Tour de France. Tour de Taxa cykler til fordel for julemærkehjemmene, og denne sommers tur til Paris er tiende af sin slags.
Nye headset i webshoppen - Plantronic Backbeat trådløs in-ear
Hovedtelefoner til cykelturen kan være en udfording, hvis du også vil kunne høre hvad der foregår rundt omkring dig. Her kommer Plantronics trådløse headset ind i billedet med nye muligheder.
GOOD VIBES ONLY – Hold kæden stram og REN! med Muc-Off
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Fejl i Giro-managerspillet - stillingen opdateret
Årets Giro d'Italia er slut og vinderen blev Richard Carapaz. I Feltet.dks Giro d'Italia managerspil blev vinderen Brian Hjortnæssom har vundet en lækker racercykel fra Python Pro.
Kræftramte danskere cykler over 7.000 kilometer
Overskuddet fra et rekordhurtigt salg af Brian Holms La Flamme Rouge-cykeltøj i Lidl er bogstavelig talt blevet aktiveret. 14 kræftramte danskere fik en oplevelse for livet, da de tilbagelagde over 7000 kilometer på cykel i Mallorcas bjerge.
Produktnyt: Nye Shimano DEORE XT & SLX grupper med 12 speed til MTB
Den bedst-til-prisen kvalitetsgruppe bliver nu 12-speed. Ved at benytte sig af erfaringerne fra de bedste mountainbikeryttere i verden har Shimano givet deres teknologi videre til MTB.
Astana-rytter med i gadeløb i Lyngby
Når der den 1. juni køres gadeløb i centrum af Kongens Lyngby bliver det med deltagelse af belgiske Laurens de Vreese fra Astana teamet.
Stor cykelfest i Lyngby i weekenden - Kør som de professionelle
I går kunne Lyngby CC fejre 100 års jubilæum, men den helt store fest bliver på lørdag. Alle cykelinteresserede er inviterede til cykelløb i hjertet af byen.
Test: ABUS AirBreaker
Hjelmen som Valverde bar, da han blev verdensmester, er et meget veludført kompromis mellem det aerodynamiske og det lette og luftige. En sand tophjelm, som kan det hele.
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 2): GREJSDALSSLØBET
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Motionscykelløbet København-Aarhus genopstår
Lørdag den 10. august køres København-Aarhus for 20. gang. Det er 30 år siden, løbet blev kørt for første gang.
Bag sponsorlinjerne: Lidl sponsorerer verdens bedste cykelhold
Lidl er Official Fresh Food Partner for Deceuninck-Quick Step, der i sidste sæson var det mest vindende hold i verden. Men hvorfor engagerer Lidl sig i det hele taget i sportshold- og aktiviteter, og hvad får de ud af det? Det og meget mere har vi spurgt dagligvarekædens Head of Marketing om.
Test: Canyon Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL
En imponerende let og accelerationsvillig racer med en udstyrspakke som er så lækker, at det er imponerende at Canyon kan sælge den til prisen.
Babysitteren fra helvedet: Danny MacAskill er Danny Daycare
Det er sikkert ikke alle forældre, der ville lade overlade deres børn til Danny MacAskill, men Stu Thomson og hans kone har gjort netop det, og turen med datteren Daisy i cykeltrailer må siges at være… Anderledes.
Schwarzwald Super - udfordring og nydelse
Schwarzwald Super Cykelmaraton den 25. august 2019 i Münstertal / Schwarzwald, er måske det smukkeste og absolut mest krævende cykelterræn i Tyskland.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Continental lancerer dæk med gummi fra mælkebøtter
Dækproducenten Continental er i år main partner for Tour de France, og den synlighed producenten får derigennem, vil de bruge til at øge opmærksomheden om bæredygtighed. I den forbindelse lancerer de nu et dæk lavet af miljøvenligt mælkebøtte-gummi.
Motion: Min MTB-sæson
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Færøerne - et cykelparadis uden for kategori
Hvor skal cykeleventyret gå hen næste gang? Et godt bud kunne være Færøerne som har en rå og fantastisk natur. En oplevelse du aldrig vil glemme.
Test: Isolés sommertøj
Isolés holder den høje kvalitet med sin nye sommerkollektion, hvor der er tilføjet flere væsentlige opgraderinger og nyskabelser sammen med et øget miljømæssigt fokus.
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er cyklist
Sidste år steg antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister til det højeste niveau i over 10 år. En kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og 66 kommuner skal få flere cyklister og bilister til at være ekstra opmærksomme i kryds, hvor de fleste alvorlige cykelulykker sker.
Hvordan lyder et cykeltyveri?
Det giver ABUS’ foldelås BORDO Alarm svaret på. Alarmen udløser nemlig en 100 dB høj og markant lyd, så snart en cykeltyv rusker i låsen.
Oplev Harzens bedste cykelterræn lige uden for døren
Maritim Hotel i Braunlage er med sin centrale placering midt mellem Harzens højeste bjerge og tæt på områdets mest spændende byer det perfekte udgangspunkt for et cykelophold.
Harzens cykelparadis ligger kun få timer fra grænsen
Kører man sydpå, er Harzen det første rigtige bjergområde, man støder på. Fra den dansk-tyske grænse er der blot 400 kilometer til det smukke og kuperede terræn, hvor priserne er overkommelige og cykelmulighederne fremragende. Harzen hitter lige nu som cykeldestination.
Test: Canyon Neuron 9.0
Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat