Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

11.12.2020 @ 11:54

Canyon har introduceret en ny topklasse ramme til deres XC hardtail, Exceed. En ultra lav vægt, topklasse komponenter og fornyet geometri gør den til en virkelig effektiv MTB.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta:

Producent: Canyon
Produkt: Canyon Exceed CFR Team
Farver: Hvid
Størrelse: Testet i størrelse Large - findes i  5 størrelser fra XS til XL.
Vægt: 8,95 kilo uden pedaler (vejet i størrelse Large)

Vejledende udsalgspris: 45.699,- kroner

 

Fakta om cyklen

Ramme: Exceed CFR

Forgaffel: Fox 32, Stepcast Factory Remote

Geargruppe: Shimano XTR M9100 12-speed

Kranksæt: Raceface Next SL G5 carbon, 34T

Bremser: Shimano XTR BR 9100, 160 mm skiver

Hjulsæt: DT Swiss XCR 1200 Spline, 30 mm indv. bredde

Dæk: Maxxis Ikon 29x2,35 (front), Maxxis Aspen 29x2,25 (bag)

Saddelpind: Canyon VCLS 2.0

Saddel: Selle Italia SLR KC Boost

Frempind/styr: Canyon carbon combo integreret 740 mm bredde, 80 mm længde

 

Introduktion

Canyon er et tysk cykelmærke, som udelukkende sælger deres cykler direkte til kunderne via deres webshop, uden fordyrende forhandlerne. Konceptet bevirker, at man som forbruger får rigtigt meget værdi for sine penge.

 

Vi har haft den helt nye Exceed CFR til test. Exceed CFR hører til i toppen af Canyons XC hardtail hierarki. CFR står for Canyon Factory Racing, som er modeller der er udviklet med henblik på at give de professionelle ryttere den hurtigste, letteste og stiveste cykel, så de kan få maksimal udnyttelse af deres kræfter.

 

 

Ramme og geometri

Canyon Exceed CFR Team er da også en XC hardtail, der er 100% fokuseret på race i den absolutte topklasse. Vægten af en størrelse large, som vi havde til låns, er 8,95 kg uden pedaler (vejet af Feltet.dk), hvilket primært skyldes rammen som blot vejer 835 gram.

 

Men samtidig med at rammen er superlet er den også utroligt stiv; noget man virkelig mærker, når man træder til i pedalerne.

 

Canyon har også opdateret deres IPU (Impact Protection Unit) som forhindrer at bremsegrebene bliver banket ind i overrøret under et styrt, således at IPU’en er mere integreret i rammen ved det øverste kronrørsleje, hvor også de integrerede kabelføring forsvinder ind i rammen, og kommer ud der, hvor den skal bruges ved bagskifter og bagbremse.Det er en meget gennemført løsning.

 

Canyon har med den nye Exceed ramme, ændret lidt på geometrien i retning mod det mere progressiv, for at gøre cyklen mere stabil på de stadig mere tekniske nedkørsler. Dog ikke så meget, som man ser hos nogle af konkurrenterne. Kronrørsvinklen er 69 grader, 0,5 grader mindre end den gamle model. Reach er 10 mm længere og for at kompensere for dette, er frempinden nu kun 80 mm.

 

 

Komponenter

Til den nye Exceed CFR har Canyon også udviklet et nyt styr med integreret frempind. Den er ikke speciel let sammenlignet med konkurrenternes udgaver, men til gengæld er den virkelig stiv.

 

Når jeg sammenligner den med min egen alu frempind og carbon styr, vejer de nogenlunde det samme.

 

Men der er himmelråbende stor forskel på stivheden. Dette er både godt og skidt. Godt fordi man virkelig får vredet kræfterne ned i pedalerne, når man sprinter; men skidt, fordi der bliver overført en del flere vibrationer via styret.

 

Det er i hvert tilfælde min oplevelse, at jeg var mere træt i armene efter en tur med dette styr.


Og hvis man ligger og træner i den mørke tid, skal man være opmærksom på, at det kan være en udfordring at få monteret et lygtebeslag på styret på grund af den kantede facon på styret. Det skal dog retfærdigvis siges, at det lykkedes mig, med kreativt brug at strips og elektrikertape.

 

Det samme gør sig gældende med beslaget til computeren, men her kan Canyon levere en Garmin holder til top cappen.

 

Denne model af Exceed’en er udstyret med Shimano’s top-gruppe XTR. Selvom den stadig benytter sig af noget så gammeldags som kabler til at aktivere gearskiftet (ironi kan forekomme), giver den usvigeligt sikre og hurtige gearskift, selv om man mishandler det, og skifter gear mens man står op, og lægger hårdt pres på pedalerne op ad bakke.

 

Gearskifteren og kassetten holder bare utroligt godt fast i kæden, stort set uanset hvordan du behandler den.

 

Forgaflen er en Fox 32 SC Factory, en topklasse forgaffel, som er blevet lovpris i utallige test. Der er ikke så meget at sige om den, den leverer bare top performance, når sporet viser tænder.

 

Tidligere var fælge med 30 mm indvendig bredde forbeholdt Downhill og Enduro cykler, men XC rytterne kan også drage fordel af de brede fælge, og med en carbon fælg på 30 mm bredde og en vægt på blot 1480 gram er DT Swiss XRC 1200 et virkeligt lækkert hjulsæt til den kompromisløse XC rytter. Hjulene er meget stive og du føler, at cykler springer frem, når du stræder i pedalerne.

 

 

Køreoplevelsen

Når man sammensætter en cykel udelukkende af komponenter fra øverste hylde, skal den også køre som en topklasse cykel. Og det gør Canyon Exceed CFR da også. Man skal dog være opmærksom på, til hvilket formål er cyklen udviklet til.

 

Denne cykel er en 100% XC race fokuseret MTB, og den kører da også derefter. Det er ikke en cykel, du triller en tur i skoven på; det er en cykel, der konstant opfordrer dig til at give den fuld gas.

 

Den accelererer virkelig hurtigt, når du træder til i pedalerne, og styringen er ganske hurtig rundt på de små snævre passager på sporet.

 

Den er ikke så stabilt på nedkørslerne som nogle af de cykler med en mere progressiv geometri. Dette er nok mere udtalt for en jævn motionist som mig, end det er for en topklasse rytter, som denne MTB er beregnet til.

 

Det skal ikke forstås således, at den er svær at styre og ustabil på nedkørslerne, men geometrien for nogle af konkurrenterne er lige den tand mere progressiv. Men en MTB i denne klasse stiller lidt større krav til rytterens tekniske færdigheder.

 

Og så er en hardtail bare sværere at håndtere på de tekniske nedkørsler end en full suspension MTB er, hvor affjedringen bagpå er med til at give mere stabilitet.

 

Til gengæld kan man virkelig mærke den lave vægt, når man skal accelerere eller på stigningerne.

 

Dette til trods, synes jeg at der er en fin balance mellem den hurtige, præcise styring, stabiliteten på nedkørslerne samt en passende komfort, hvilket på en XC hardtail altid handler om at finde det rette kompromis.

 

Normalt er en hardtail ikke det mest komfortable der findes, da der ikke er affjedring på bagakslen, hvilket sender en masse rystelser op gennem sadlen.

 

Canyon har imødekommet dette problem, ved at udstyre den med deres VCLS sadelpind som er udformet som en bladfjeder. Den kan naturligvis ikke gøre det ud for 100 mm affjedring, men den tager tydeligt toppen af vibrationerne.

 

 

Konklusion

Når man skal teste en cykel og drage en konklusion på testen, skal man altid tage med i vurderingen, hvad cyklen er beregnet til og hvem der henvender sig til.

 

Og med Canyon Exceed CFR er der tale om en MTB i topklassen til elite-rytteren. Og i det segment er den en seriøs og kompetent XC hardtail til en rigtig fornuftig pris, som på alle parametre scorer topkarakterer.

 

Den er super-effektiv i forhold til at overføre kræfterne til underlaget, komponenterne er topklasse hele vejen rundt og så giver den maksimal værdi for dine penge

 

Sådan har vi testet: Cyklen er blevet testet i oktober/november måned i skovene i Nordsjælland.

Stillet til rådighed afCanyon Bikes

 

 

TESTRAPPORT

 

Brand

Canyon
 

Model

Exceed CFR Team
 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Cyklen henvender sig til eliterytteren, for hvilken vægt (eller mangel på samme) of effektivitet betyder alt. Den kan naturligvis også benyttes af den seriøse motionist.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Det fremgår tydeligt at Exceed CFR er udviklet med den rendyrkede eliterytter i tankerne, og der rammer de målgruppen og formålet spot on.

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Da Canyon sælger cykler direkte til forbrugeren, får man rigtigt meget for sine penge.

 

Ramme

Med den integrerede kabelføring og skjulte sadelklemme ser rammen meget ”ren” ud.

 

Hvordan er indstillingsmulighederne?

Den integrerede sadelklemme er nem at komme til, men at man skal afmontere sadelpinden for at indstille hældningen af sadlen er lidt bøvlet, men ikke nogen deal breaker.

 

Hvad vejer den testede cykel?

I en str. L uden pedaler, men med flaskeholder vejer den 8,95 kg.


Beskriv cyklens køregenskaber

Cyklen har en fin balance mellem at være hurtig på styringen og stabil på nedkørslerne.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Den er meget stiv og man føler at der kun er et minimalt krafttab.

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Jeg synes at styringen er tilpas livlig til at komme let rundt på de smalle spor, men samtidig tilpas stabil på nedkørslerne.

 

Komponenter

Er der nogle komponenter som bør opgraderes i forhold til rammen? 

 

Nej, alle komponenter er på et højt niveau.

 

Bedøm hjulsættet

Et hjulsæt der er de facto standarden for mange World Cup ryttere, kan man vist næppe klage over.

 

Konklusion

Canyon Exceed CFR Team er en MTB for den kompromisløse eliterytter, med en virkelig god kraftoverførsel og nogle fint afstemte køreegenskaber.

 

Om testeren:

Alder: 52 år
Højde: 186 cm
Vægt: 78 kg

Jeg har cyklet i: 10 år   
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen  

Jeg kører disse discipliner: MTB

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Skandinaviens første gravelfestival ser dagens lys
Tre danskere står bag festivalen og de har store planer.
Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.

Instagram #motionsfeltet

LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.
Gravel Ride: Dirty Kanzelled & The Solstice Century Challenge
Verdenspremiere på den første danske film om gravelcykling
West Coast er et cykeleventyr på grus og den første danske film om gravelcykling. Filmen tager os på en smuk og udfordrende rejse op langs hele den jyske vestkyst. Nu kan du se verdenspremieren på den første danske gravel film.
Fremtidssikker – Canyon lancerer opgraderet 2021 Commuter
En ting er sikkert: Canyon er meget engagerede i at bane vejen for den fremtidige urbane mobilitet. Og dette år har Canyon virkelig sat fokus på dette engagement.
Christmas Gravel Challenge 2020
Vær med til at hylde alt det sociale som gravelcykling står for. Det har vi nemlig ikke haft nok af i år og derfor skal vi dyrke det sociale sammen, men på sikker afstand. Jeg vil derfor gerne invitere dig til en “Jule Gravel Challenge”.
Test: Assos Equipe RS-vintertøj
Assos presser citronen maksimalt med den nye Equipe RS-serie, hvor især jakken er et mindre vidunder af tekniske detaljer. Har man budgettet, så er det ultimativ luksus og komfort.
Test: Fizik Terra Powerstrap X4 gravelsko
Fizik Terra Powerstrap X4 - toplirens gravelsko med super god komfort og god funktionalitet. Et godt valg til træning, naturoplevelser og en god kop kaffe.
Produktnyt: Lazer præsenter Jackal, den nye go-to MTB hjelm
Efter introduktionen af Impala og Coyote i 2019, kan Lazer nu annoncere endnu en hjelm til deres MTB kollektion. Tag et kig på denne high-end hjelm, der er spækket med features.
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Feltet.dk laver podcastsamarbejde med ReTouren
Danmark er en dedikeret Tour de France-nation, som ynder at hylde og granske sine Tour-helte. Touren er lyden af sommer og nostalgi, og Feltet.dk ser stort potentiale for endnu mere Tour-nørderi ved at indgå et samarbejde med ReTouren - podcasten, der genopliver og genfortæller de mest mindeværdige øjeblikke fra den moderne Tour de France-historie. Sammen vil de udgive og udvikle unikt Tour de France-indhold til deres læsere og lyttere.
Julegaveidéer til pendleren
I webshoppen har vi givet vores bud på idéer til julegaver - en del er med rabat. Vi har opdelt vores forslag i forskellige kategorier og viser her nogle bud fra kategorien "Gaver til pendleren".
Test: Canyon Exceed CFR Team
Canyon har introduceret en ny topklasse ramme til deres XC hardtail, Exceed. En ultra lav vægt, topklasse komponenter og fornyet geometri gør den til en virkelig effektiv MTB.
Produktnyt: Canyon introducerer Stoic til deres hardtail udvalg
Canyon har lanceret i budgetvenlig hardtail mountainbike til nybegynderen, som "bare" har brug for noget der virker.

Seneste indlæg i debatten

I 2020 kom tingene aldrig til at spille for Alexander Kamp, men det har han nu lagt bag sig. Feltet.dk har snakket med Kamp og bringer interviewet over to dele. Anden del omhandler kampen for at genopbygge selvtilliden og fordelene og ulemperne ved at være fem landsmænd på samme hold. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/alexander_kamp_efter_svaert_2020_jeg_skal_op_paa_hesten_igen/Jeg har ellers lige købt nye Continental 4-season i lidt større bredde for forhåbentlig at få lidt mere vinter-grip, og fravalgte at smide indlæg i igen, så det kommer jeg nok til at fortryde :persevere: Selv om et Durano Plus er et af de bedst beskyttede dæk, så er det nok mere et spørgsmål om held / uheld. Jeg har selv prøvet at montere et helt nyt DP og så punktere efter 5 km. Indlæg har jeg gode erfaringer med. Jeg har endda prøvet at måtte stoppe op fordi jeg kunne høre der sad en sten fast. Det viste sig at være en pænt stor flintsten, og rigtig spids tilmed. Den var igennem dækket, men den kom ikke igennem indlægget selv om den stak ud af dækket og dermed for hver omdrejning blev trykket indad. Det kan godt tænkes at indlægget strækker sig lidt ved pumpning, men jeg vil nu alligevel råde til at få det klippet til inden brug. Jeg har prøvet at have en smule overlap, og det kunne mærkes for hver omdrejning.Du behøver ikke nødvendigvis anvende Bkool's egne adaptere... Jeg havde en Bkool Smart Pro (hed den vist) hometrainer, som jeg monterede min Scott thru-axle landevejscykel på. Hertil anvendte jeg adaptere fra Kinetic som denne: https://www.cykelpartner.dk/tilbehoer-og-daek-til-hometrainere/kinetic-12-mm-thru-aksel---til-hometraine---grov-gevind Kinetic laver den i 3 versioner, det du skal holde øje med er gevindet. Desværre har Cykelpartner kun denne version lige nu, de har haft alle 3 tidligere. Tacx laver noget lignende, de fås hos Cykelgear, men jeg kan se at nogle af dem er udsolgte, dog ikke denne version: https://www.cykelgear.dk/tilbehor/hometrainer/tilbehor-til-hometrainer/tacx-m12x175-e-thru-axle-til-hometrainer I sidste ende kunne denne måske være et rigtig godt bud: https://www.cykelgear.dk/tilbehor/hometrainer/tilbehor-til-hometrainer/wahoo-kickr-snap-142x12-aksel-adapter Her får du alle 3 versioner i ét hug, det koster godt nok lidt mere, men så behøver du ikke finde ud af hvilken der passer, med risiko for at du ikke kan få fat på den :blush: Prøv at kontakte Cykelgear om den vil passe til din hometrainer, det bør den gøre hvis ellers den har de her "kopper" der skal spændes fast ovenpå thru-axlens "møtrik-ender".Den tredobbelte verdensmester i cyklecross, Mathieu van der Poel, ser i en video fra sit hold, Alpecin-Fenix, frem mod weekendens VM i belgiske Oostende. Her fortæller han, at VM er årets primære mål, da han ikke længere skal bevise sit værd i de andre løb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/van_der_poel_jeg_skal_ikke_laengere_bevise_mig_selv/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Skandinaviens første gravelfestival ser dagens lys
Tre danskere står bag festivalen og de har store planer.
Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet