Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Thomas Christiansen 09.09.2018 @ 07:30

Aldhu 3D+ er Rotors nyeste kranksæt i deres sortiment. Kranksættet er opbygget i moduler, der gør det nemmere at udforske teknologien bag ovale klinger og lege med forskellige indstillingsmuligheder.

 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Fakta:

Producent: Rotor

Model: Aldhu 3D+

Kranklængde: 170 mm, 172.5 mm, 175 mm

Pris: 3.599 kroner med ovale klinger / 3.499 kroner med runde klinger

Sensor: ingen

Anbefalet brug: triatlon/landevej

 

Rotors nye Aldhu 3D+ kranksæt

 

Introduktion

Den spanske cykelrytter Carlos Sastre skrev i 2008 historie, da han på 17. etape af Le Tour de France indsatte et angreb i bunden af Alpe d’Huez med 13 km til mål. Udover at sætte samtlige konkurrenter og tage etapesejr sikrede Sastre også CSC-Saxo Bank den gule trøje.

 

Dette var ligeledes det spanske Rotor-mærkes største succes indtil da, eftersom den bjergglade spanier kørte med Rotor kranksæt. Aldhu, der er navnet på Rotors nyeste kranksæt, er en forkortelse for Alpe d’Huez og dermed en hyldest til netop denne sejr.

 

Inden for cykling arbejdes der hele tiden med at optimere - det gælder både cykel og rytter. Fx arbejdes på aerodynamiske forhold, optimering af kost og ernæring samt udvikling af rammer, hvor der er optimale forhold mellem stivhed og eftergivenhed.

 

Rotor tager en biomekanisk tilgang, og firmaets Q-rings har til formål at optimere pedaltråddet.

 

Kranksættet er opbygget i moduler bestående af pedalarme, aksel og klinger som ”one piece”

 

Test

Et produkt, som Aldhu 3D+, der efter sigende skulle optimere ens tråd, er derfor blevet testet på flad landevej og på bakker. Kranksættet kommer ikke med watt-måler, så derfor bliver den funktionelle test baseret på min køreoplevelse.

 

Mit første indtryk af Aldhu 3D+ er særdeles godt, da produktet skiller sig ud og kommer med nytænkende løsninger. Klingerne kommer i ét stykke, hvorfor der ikke er nogle bolte.

 

Det er ikke bare med til at give kranksættet et flot ydre, men også en lidt lavere vægt - den er på 599 g. Det er nemt at samle, da det er opbygget i enkelte moduler bestående af pedalarme, aksel og klinger.

 

Modulsystemet tillader også en finindstilling i vinkelforholdet mellem pedalarme og klingernes hældning på ned til en enkelt grad. Dette giver rytteren mulighed for at finde og indstille sit optimale tråd - et system som Rotor kalder for OCP (Optimal Chainring Position).

 

Aldhu 3D+ er lavet i aluminium, og i et lækkert mat look, der vil passe godt til de fleste cykler.

 

Montering og indstilling foregår uden besvær. Pedalarme, akslen og klingerne kan som sagt adskilles helt fra hinanden, og når man har afmonteret pedalarmene, kan man se de forskellige indstillingsmuligheder på tandhjulene.

 

Man trækker således klingerne af akslen og sætter dem på igen i den ønskede hældning, hvorefter pedalarmene igen spændes på. Det er nemt og hurtigt og giver lysten til at eksperimentere med forskellige indstillinger.

 

OCP-indstilling er nemt med Rotors nye opsætning af kranksætte   

 

Teknologien bag ovale klinger 

Rotor tager en biomekanisk tilgang til optimering af rytterens tråd, hvor der arbejdes med vægtstangsvirkningen. Det sker ved at variere pedalbelastningen gennem et tråd således, at dér, hvor vi kan producere mest kraft, simuleres et højere gear, og vi får et større output.

 

I pedalrotationens såkaldte ”dead spot” simulerer den ovale klinge et lavere gear, således at vi hurtigere kommer gennem denne fase. Så hvor en traditionel rund klinge har et jævnt modstandsniveau, vil en oval klinge altså variere heri.

 

Dette betyder en bedre udnyttelse og aktivering af benets muskler - bedre udnyttelse af quatriceps (den firehovedet knæstrækker) og øget aktivering at hamstrings (hasemuskler) og gluteus (ballemuskulaturen).                                                                                                     

 

De forskellige indstillingers betydning: Når man køber et Rotor-produkt, medfølger en set-up guide, der deles op i to. Første del omhandler adaptation til de ovale klinger og omhandler primært ovenstående beskrivelse af teknologien.

 

Anden del omhandler den unikke indstilling til den enkelte rytter, og her benytter Rotor sig af deres eget setup-system, som de kalder for OCP (Optimum Chainring Position).

 

OCP-nummeret kan enten øges eller gøres mindre, alt efter hvordan klinger og pedalarme er vinklet i forhold til hinanden. Dette har betydning for, om du rammer den store klinge-diameter for tidligt (stort OCP-nummer) eller for tidligt (lavt OCP-nummer).

 

Der findes flere tegn på, at OCP skal reduceres - fx hvis belastningen kommer for sent, hvis du har nemt ved at accelerere op i fart, men svært ved at holde topfarten, eller hvis du har brug for en lavere kadence. Ved modsatte symptomer skal OCP øges.

 

Min vurdering: Min første tur med Q-rings bød ikke på den store fænomenologiske forskel fra mine almindelige runde klinger. Jeg havde nok forventet en større forskel i trådet, men samtidig betyder det, tilvænningsprocessen foregår hurtigt, og at man ikke skal være bange for at give sig i kast med Rotors Q-rings eller kranksæt.

 

Køres der med watt-måler, vil man lettere kunne registrere og sammenligne forskelle, men som i mit tilfælde, må man have en tro på, at teknologien virker. Når man begynder at eksperimentere med forskellige indstillinger, vil man kunne mærke en lille forskel.

 

En optimal indstilling vil nok bedst kunne findes gennem et bikefit, men har man god erfaring med cykling, og har man mulighed for at registrere output (watt), vil man kunne sagtens selv være i stand til at arbejde med finindstillingen.

 

Der, hvor jeg oplevede den største forskel, var på bakkerne, hvor forskellen mellem lav OPC (lav kadence) og høj OCP (høj kadence) var mærkbar. Så om du er typen, der holder af et tungt tråd eller en høj kadence, får du altså med Aldhu 3D+ muligheden for at nemt at eksperimentere og optimere dit tråd endnu mere, end hvad runde klinger tillader.

 

Ovale klinger hjælper med at udligne svage punkter i pedaltrådet -rundeklinger til venstre og ovale klinger til højre

 

Konklusionen

Aldhu 3D+ et nytænkende produkt i kraft af deres modulære opbygning af kranksættet. At aksel, pedalarme og de sammenhængende klinger kan adskilles helt fra hinanden, giver mulighed for at udskifte eller opgradere dele enkeltvis og tillader nemt og hurtigt at ændre i OCP-opsætningen, samt god vedligeholdelse. Kranksættet kan købes med både ovale og runde klinger.

 

Aldhu 3D+ er kranksættet til den mere erfarne motionscykelrytter, hvor der gerne må eksperimenteres med forskellige indstillinger. Går man mere struktureret til værks med sin træning og ønskes rå data, vil et kranksæt med indbygget watt-måler anbefales.

 

Sådan har vi testet: Jeg har haft kranksættet til rådighed i en måneds tid, og det er blevet testet i forskelligt terræn. Aldhu 3D+ har været på korte og lange ture, kørt konkurrence med højt tempo, accelerationer og bakker. Der har været skiftet mellem OCP-indstillingerne.

 

Kort om mærket: Rotor er et er et spansk mærke, der mellem de to venner, Pablo Carrasco og Ignacio Estellés, startede med en vision om at optimere pedaltrådet og eliminere de såkaldte ”dead spots”. Siden 1994, hvor de to fik ideen til et mere naturligt tråd, er der sket meget, og i dag laver Rotor produkter til alle cykeltyper. Rotor har inkorporeret watt-målere i deres kranksæt, og i 2015 lancerede mærket geargruppen UNO. 

 

Cyklen er stillet til rådighed af: LuckyMachine

Motionsfeltet.dk's vurdering:

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Instagram #motionsfeltet

Cancellara kommer til dansk cykelmesse
Nordic Bike Shows A/S er firmaet bag Copenhagen Bike Show, der siden 2015 har arrangeret Skandinaviens største cykelmesse i København med mere end 100 udstillere fra ind- og udland og over 15.000 besøgende.
Test: Bkool Smart Air
Tiden hvor hjemmetrænere var forbeholdt vinteren er forbi. Nye og smart teknologi gør, at man kan få underholdende træning hele året, men måske vigtigst af alt, så er hjemmetræneren blevet et vigtigt våben for dem som træner seriøst og struktureret. Her kan man nemlig træne særdeles effektivt og målrettet og derved få maksimalt udbytte af sin tid.
Produktnyt: Rapha Custom – teamtøj designet af dig
Nu kan flere af Raphas populære kollektioner fås som teamtøj, som let kan designes af alle med Raphas revolutionerende designmodul.
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Test: Vittoria Barzo 29x2.35
Mange cykelmotionister kender Vittoria for deres landevejsdæk, men faktisk har Vittoria en bred palette af dæk til mountainbike, lige fra de lette XC-dæk til de tunge downhill-dæk. Vi har testet et godt bud på et allround dæk til XC-brug.
Årets største cykeldyst starter klokken 15 i dag
Feltet.dks helårlige spil, Feltet.dk Tour, starter på lørdag, når forårsklassikerne starter med Omloop Het Nieuwsblad. 
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 4
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykeloplevelse i Verdensklasse i Odense
Frank Institute of Sports tilbyder nytænkende cykeloplevelse, hvor alt fra bikefit til kaffe gennemsyres af kompromisløs kvalitet.
MTB soloryttere i 2019-udgaven af Bike Transalp
Ruten for 2019-udgaven af mountainbikeløbet Bike Transalp er blevet offentliggjort, og ud over en ny målby kunne arrangørerne også afsløre, at det i år bliver muligt at stille op alene. Der er 1000 startpladser, så vent ikke for længe, hvis du vil prøve kræfter med løbet.
Produktnyt: S-Works EXOS
Specialized har lanceret en ny highend cykelsko, som er den letteste og mest revolutionerende, som den amerikanske gigant nogensinde har skabet. Navnet på skoen er S-Works EXOS. 
Jyllands største cykelmesse har vokseværk
De trange rammer i Ridehuset er skiftet ud med mere end 1.700 m2 i Centralværkstedet og Smedien, når Aarhus Bike Show afholdes den 9.-10. marts 2019. Dermed er Jyllands største cykelmesse blevet endnu større.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.

Seneste indlæg i debatten

Cykelsæsonen har været i gang i to måneder, men for feltets største endagesspecialister har alt indtil nu haft en karakter af forberedelse. Det slutter brat på lørdag, hvor rytterne giver sig i kast med årets første monument, Milano-Sarnremo. Kalenderens længste løb er på én gang det nemmeste af de store klassikere og samtidig det sværeste løb at vinde og signalerer for alvor forårets komme. Lørdag fra klokken 14.25 kan du følge slagets gang på Feltet.dk samt undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/foelg_milano-sanremo_paa_feltetdk_1/Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche fungerede som små teasere, men den rigtige klassikersæson starter først lørdag, når Milano-Sanremo afvikles. Som et af bare fem monumenter og det længste løb på hele kalenderen er den italienske klassiker blandt de allermest prestigefulde løb, og med dets helt unikke rute er det et af de mest åbne, hvor både sprintere og klassikerryttere kan gå efter sejren. Efter mange års forsøg på at gøre ruten hårdere er der igen i år tale om helt klassisk udgave af La Primavera, hvor det skal afgøres i den spændingsmættede finale på de berømte stigninger Cipressa og Poggio, inden det hele afsluttes på Via Roma i Sanremo. Enhver cykelrytter drømmer om at hæve armene i triumf på en af cykelsportens mest berømte opløbsstrækninger og at fejre sejren i klassikeren, der har ry for at være den nemmeste at gennemføre, men samtidig den sværeste at vinde. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_milano-sanremo_2019/Hvis man har svært ved at opnå makspulsen, så er det som regel fordi man ikke gør det rigtigt, eller fordi man ikke er ordentligt restitueret. For mig er letheden ved at få pulsen op den bedste indikation på, hvor meget jeg skal presse mig selv netop den dag. God fornøjelse:) Jeg kan anbefale at lave en lille krog af en gammel eger e.lign. Det gør det en del nemmere at fiske yder-kablet ud af styret igen.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Long Slow Distance - Fra ØV-morgen til supertur
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Oplevelsen af et bikefit
Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.    
En forårsdag i Hell-singør - godkendt af Cancellara
I år er det 10. gang, CK Kronborg, afvikler "En Forårsdag i Hell-singør". Det sker søndag den 14. april og med sådan et arrangement lige om hjørnet er det naturligvis rart at få et klap på skulderen af en af forårsklassikernes konger, Fabian Cancellara, der i weekenden gæstede Copenhagen Bike Show i Øksnehallen.
Produktnyt: Ny hjelmteknologi fra Trek og Bontrager
Amerikanerne lancerer ny hjelmteknologi, der revolutionerer standarderne for sikkerhed og beskytter mod de farlige skråvinklede slag. Navnet er WaveCel og materialet er op mod 48 gange mere effektiv end almindelige hjelme til at forhindre hjernerystelser.
Øksnehallen skabte den perfekte kulisse for cykelfest
Der var mødt rekord mange udstillere fra ind- og udland op til Copenhagen Bike Show i weekenden, og det samme var Fabian Cancellara. Det var et godt mix, som trak mange besøgende til messen.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardsøen uge 6
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 1)
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Team Motionsfeltet åbner sæsonen i Jennum
Søndag den 31. marts åbner den danske landevejssæson for alvo, med motionsløbet Gran Fondo Jennum ved Vejle. Det største deltagende hold hedder Team Motionsfeltet.dk.
Jakob Fuglsang medejer af tøjmærke
Cykeltøj-iværksættere får den danske cykelrytter Jakob Fuglsang med på holdet. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat