Tag cyklen og spar 90 % af din CO2-udledning
Arkivfoto: João Pimentel Ferreira
25.05.2016 @ 14:45

Mens Giroen er i fuld gang, er det svært ikke at blive inspireret til at komme ud på cyklen. Hvis du alligevel mangler den sidste motivation, så gør det for miljøet!

Mens vi i Danmark og Holland allerede sætter det gode eksempel, i forhold til at henholdsvis 24 og 26 procent af befolkningen som udgangspunkt tager cyklen, når de skal transportere sig rundt i byen. Så står det det ikke helt så godt til i resten af verden. Som cykelelsker kan man dog ikke lade være med at stille spørgsmålet - hvad nu hvis vi kunne få de andre lande med på bølgen? Hvor meget ville det reelt hjælpe miljøet?

 

For at besvare dette spørgsmål er der blevet udarbejdet en rapport af The European Cycling Federation. I 2050 er det målet, at 14 procent af verdens befolkning primært skal transportere sig rundt via cykel. Rapporten viser, at hvis dette mål nås, vil der være en besparelse på 11 procent af den samlede CO2-udledning. En totalbesparelse på 11 procent i hele verden udelukkende på baggrund af at tage cyklen mere - ret imponerende! Den eneste årsag, til at tallet ikke er større, er, at biler kun udgør en andel af den samlede CO2-udledning.

 

Det tal, som virkelig er værd at notere sig her, kommer ikke fra det samlede regnskab, men fra den besparelse den enkelte borger kan bidrage med. Ved at tage cyklen udleder du i gennemsnit 21 gram CO2 per kilometer per person. Dette kommer hovedsageligt fra fødevarerne, som kroppen har brug for, for at kunne få energi til at cykle. Det tilsvarende tal per person i bil er i gennemsnit 227 gram og kommer fra fossile brændstoffer. Som cyklist bruger du altså dermed under en tiendedel af, hvad en bil gør for at transportere dig rundt.

 

Selv hvis du vælger at tage offentlig transport, hvor du deler CO2-udledningen med alle de andre passagerer, er udledningen stadig over fem gange så stor, som hvis du bevæger dig ud på cyklen.

 

Hvis du stadig ikke er overbevist om at tage cyklen, så er der, som påpeget af blandt andet Clublasanta.dk og Travelbird.dk, lavere risiko for blodpropper ved at hoppe på cyklen. Din chance for at leve længere øges signifikant, og det er samtidig en god form for motion, idet der er lille risiko for skader, i forhold til meget andet motion. Der er en god chance for at du kommer hurtigere gennem trafikken, specielt i byerne.

 

Slutteligt er der også et økonomisk incitament for at tage cyklen. Det estimeres, at du kan spare op imod 1800 koner om året, hvis du tager cyklen istedet for bilen på de kortere ture.

 

For at vende tilbage til det oprindelige spørgsmål, så sparer du præcis 90,75 procent CO2 per kilometer ved at tage cyklen i stedet for bilen, og det er i hvert fald værd at tænke over.

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet