Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 31.03.2016 @ 11:30

Sundhedsstyrelsen har i mange år haft anbefalinger om fysisk aktivitet for de 5-17-årige børn, og nu er turen kommet til de helt små. Blandt andet anbefaler de, at børnene cykler mere.

En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen i 2006 viste, at i løbet af de foregående 30 år bliver 200 % flere børn kørt til skole af deres forældre. Samtidig bruger børnene mere tid foran tv og computer og er generelt kommet i dårligere form. Undersøgelser viser entydigt, at børn, der er aktive, både lærer bedre og trives bedre.

 

Der er en af grundene, til at Sundhedsstyrelsen har udvidet deres anbefalinger om fysisk aktivitet, som i flere år har eksisteret for de 5-17-årige, til også at gælde 0-4-årige.

 

Anbefalingerne er mere generelle for de små børn, end de er for de større børn, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børnene skal være aktive 60 minutter om dagen.

 

"Små børn bruger deres krop og bevægelser til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt til andre. De er helt naturligt i bevægelse hele tiden, og det er det, vi skal støtte som forældre og institutioner med de nye anbefalinger," fortæller specialkonsulent Lisa von Huth Smith.

 

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ofte de små ting, man kan gøre, såsom at lade barnet gå ved siden af klapvognen i stedet for at blive fragtet hele vejen. De små størrelser bevæger sig mere ukontrolleret og ustruktureret end større børn, og derfor kræver de også mindre.

 

Fysisk aktivitet for de små er gang, leg, udforskning, hop på forældrenes skød eller kravlen.

 

Løbecykler og almindelige cykler

Når børn er i bevægelse, udvikles deres motorik, og deres indlæring og trivsel forbedres. En gennemgang af litteraturen om de sundhedsmæssige effekter af fysisk aktivitet hos 0-4-årige børn viser blandt andet, at stillesiddende tv-eksponering er associeret med dårligere kognitiv udvikling, dårligere psykosocial udvikling og øget vægt hos børnene.

 

Gennemgangen giver ikke svar på, hvor lang tid små børn bør være fysisk aktive om dagen, og derfor vil Sundhedsstyrelsen heller ikke komme med den slags specifikke anbefalinger. I stedet anbefaler de generelt fysisk aktivitet for børn under et år og 1-4-årige.

 

For de mindste, der endnu ikke har lært at gå, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet ligger så meget på maven som muligt, når det er vågent; at barnet bevæger sig på forskellige måeder i løbet af dagen, så det kan række ud, hive og skubbe til ting og dermed lære sin krop at kende; og at barnet har så fri bevægelighed som muligt, så det ikke sidder i skråstol eller autostol for længe. Man kan også hjælpe barnet med at rejse sig på benene, gå med støtte, trille rundt på gulvet samt naturligvis babysvømning.

 

For de 1-4-årige gælder nogle af de samme overordnede anbefalinger med fri bevægelighed og forskellige aktiviteter. Blandt anbefalingerne gælder det, at børnene skal cykle, enten på løbecykel eller almindelig cykel, når de kan det. Begge dele er rigtig godt for udviklingen af barnets balance. Derudover er svømning, gymnastik og almindelig kravlen, klatren og løb også blandt Sundhedsstyrelsen anbefalinger.

 

"De fleste børn kan så småt starte op med løbecykler inden de fylder to år. Men det skal være sjovt at bevæge sig, og derfor har vi udviklet en lang række cykellege i samarbejde med erfarne bevægelsespædagoger," fortæller Kia Johansson, som er projektleder på Cyklistforbundets kampagne "Vi kan cykle!", hvor der er fokus på cykellege i vuggester og børnehaver.

 

"Cykelleg giver børn øget selvværd og selvtillid. Det styrker faktisk hele barnets udvikling, både fysisk, psykisk, kognitivt og socialt," siger Erik Nielsen, leder af idrætsbørnehaven Hylet og konsulent på ”Vi kan cykle!” ifølge cyklistforbundet.dk.

 

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Instagram #motionsfeltet

Seneste indlæg i debatten

Pedaler ville jeg nok tage sådan noget her: https://www.cykelgear.dk/reservedele/pedaler/combi-pedaler-klikalmspdlook/kombipedal-almspd-xlc Der er også klampler med. Og de kan også bruges når man ikke lige har cykelskoene på eller gider clicke ind mellem 2 lysskryds. Du skal have sko til 2-hul system, altså spd. Du kan godt får racersko der kan tage spd klamper, men så er de virkeligt dårlige at gå i pga den lille klampe UNDER den flade sål. Du skal have såden nogle med lidt mere sål, så klampen kan sidde oppe i sålen. Så er de ganske fine at gå i, bare stive i sålen ift alm sko. (Jeg ved ikke hvor meget du skal gå rundt i de sko du cykler i men man kan godt få fra meget offroad mtb agtige og til hvad der mere ligner alm sko, bare med klamper i sålen). Hvis du er i københavn kan det være Capitani stadig har nogen (som en del af deres ophørsudsalg satte de alle sko ned til 300 i lørdags) - de havde temmeligt mange ok northwave, også mtb udgaven. Pedalerne skal af med en alm 15mm gaffelnøgle, men de kan godt sidde ret fast, så måske du skal have en længere der er beregnet til formålet, ala https://www.cykelgear.dk/vaerktoj/cykel-specialvaerktoj/pedalnogle-15-mm-kraftigMens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og selvom han i år kan ærgre sig over at måtte undvære de dominerende skikkelser fra årets Tour og måske ligner en lille taber i kampen om grand tour-stjernerne i 2019, er det igen et stærkt felt, der vil kast sig ud i kampen om sejren på den som altid bjergrige rute på Den Iberiske Halvø, når Vueltaen på lørdag skydes i gang med det klassiske holdløb. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/vuelta_a_espana_2019_outsiderne/ For nyligt skulle 2 fra GCN lave blindtest af 105-R7000 og Duraace-R9100, hvilket de havde store problemer med, så jeg tror 105-R7000 mindst er på højde med Ultegra-6800.Der burde være et drænhul. Er det stoppet til eller er der ikke et?

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat