Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 15.08.2018 @ 12:10

Rigtig mange motionister bruger GPS-trackingapps, Facebook-fora eller lignende samlingssteder til at motivere sig selv til at træne mere - ofte med succes.

Markedet for bærbare trackingenheder er eksploderet de seneste år og ansloges i 2016 til at ligge omkring 61 milliarder dollars. Det er slet ikke dårligt for de fleste motionister, da flere studier har peget på, at det i hvert fald på kort sigt har en positiv effekt på motivationen at bruge disse teknologier til at sætte sig selv mål og sammenligne sig med andre.

 

Det gælder dog hovedsageligt for os dødelige motionister, der kæmper med lidt ekstra kilo på sidebenene og bare gerne vil have det sjovt. For supermotionister og udholdenhedsatleter, som i forvejen er i glimrende form og ikke mangler motivation til at sætte gang i træningen, kan brugen af eksempelvis Strava, Garmin eller andre trackingteknologier få mere alvorlige konsekvenser.

 

Sportspsykolog Josephine Perry har gennemgået 255 atleter på Strava og interviewet nogle af dem, og hun vurderer, at knap 40 % af cyklisterne er i risiko for at udvikle træningsafhængighed. For triatleterne er tallet helt oppe på 46 %.

 

"Når de her teknologier tillader atleterne at sammenligne deres data med andres, kan det få nogen til at bekymre sig om, hvad andre tænker, og presse dem til at stille spørgsmålstegn ved dem selv, deres trænere eller træningsplaner," fortæller Josephine Perry ifølge CyclingWeekly.

 

Hvad er træningsafhængighed?

Når træningsmængden øges, er det i de færreste tilfælde en dårlig ting. Mere motion har som bekendt mange gavnlige effekter for sundheden og det mentale og fysiske velvære. Problemet opstår, når balancen tipper til den forkerte side og bliver til træningsafhængighed, og de negative effekter af for stort fokus på træningen begynder at vise sig.

 

Træningen bliver den eneste kilde til glæde, det kræver mere og mere for at opnå den effekt, et misset træningspas medfører aggression eller angst, atleten bliver besat af at holde øje med egne og andres træningsdata, og arbejde og familieliv nedprioriteres.

 

Særligt sidstnævnte, hvor det går ud over atletens “virkelige liv”, vurderes som værende det kritiske punkt, hvor den tidligere gavnlige adfærd overgår til at være overdrevet, skadelig og præget af manglende kontrol. Mange fortsætter også med at træne trods skader eller tydelige personlige konsekvenser for familie- eller arbejdsliv ved træningen.

 

"Det, der var en øjenåbner ved det her studie, var, at teknologier som Strava eller Garmin pressede nogle atleter til at se bort fra deres mål i det “virkelige liv"," siger Josephine Perry.

 

"I nogle tilfælde fortalte atleterne, at det havde fået dem til at blive skadede eller brænde ud. Andre stoppede med at nyde deres sport og begyndte at se sig selv som en fiasko."

 

Netværk i træningsapps

Mange af de nævnte teknologier tilbyder netværk, hvor atleter kan sammenligne data og dele oplevelser med hinanden. Ifølge Perry skaber det et stærkt fællesskab, som kan hjælp på den følelse af ensomhed, nogle atleter føler, særligt løbere, cykelryttere og triatleter, der ofte træner alene. Dog kan det være på bekostning af de nære forhold til familie og venner, blandt andet fordi netværket i sig selv øger træningsbehovet på grund af sammenligningen med ligesindede.

 

Derudover kan skader og andre årsager til fravær fra træningen meget hurtigt give atleten følelse af at blive isoleret fra træningsfællesskabet, fordi man ikke længere kan dele med de andre. Hvis netværket bliver lige så eller mere betydningsfuldt end netværket i det "virkelige liv", kan det skade atletens selvfølelse og blandt andet få dem til at træne trods skader. Hvis den overdrevne træningsmængde bruges for at dække over stress eller psykisk sygdom, kan fraværet få disse til at træde frem igen.

 

Det velkendte behov for at dokumentere sin træning behandles også i studiet.

 

"Jeg ved ikke, hvordan jeg faldt i den fælde, men hvis det ikke er på Strava, er det ikke sket - jeg hader det. Det er mentaliteten. Jeg føler mig stadig nødsaget til at bruge Strava! Det er nærmest et tvangsmæssigt behov at gennemse mine splittider og segment-præstationer og rangere mig selv mod netværket," fortæller Lesley, som var med i studiet.

 

"Da jeg var skadet, blev jeg ved med at få notifikationer fra Strava om, at den-og-den havde slået min rekord på en række segmenter. Det er en meget brutal påmindelse om utilstrækkelighed!"

 

Fortæl om dine oplevelser

Træningsafhængighed er ikke kun et fænomen i udlandet eller isoleret til små ultraatletnetværk. Et dansk ph.D-studie af Mia Lichtenstein har vist, at 6 % af motionisterne i fitnesscentre og fodboldklubber er i risikogruppe for at udvikle træningsafhængighed.

 

Resultaterne fra Josephine Perry skal tages med et lille gran salt. Hun ejer et konsulentfirma, Performance in Mind, hvor hun guider atleter til at yde bedre i deres sport og finde den rette balance mellem træning og resten af livet. Hendes studie er kun udgivet på hendes egen hjemmeside.

 

Du kan finde hele artiklen kaldet The impact of technology on exercise addiction in ultra-endurance athletes her. Du kan også læse et resumé af artiklen her. Du kan læse mere om træningsafhængighed på Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade.

 

Hvis du føler at have mistet kontrollen over træningen, eller at den har haft negative konsekvenser for dit familie- eller arbejdsliv, så kontakt din egen læge og hør, hvordan han/hun kan hjælpe dig.

 

Har du oplevet, at træningen tager overhånd, at du føler dig udelukket ved skader, eller at du har mistet motivationen på grund af din eller andres overdrevne træning? Så vil vi meget gerne høre om dine oplevelser!

 

Tema om elcykler: Trek Powerfly
På en e-mountainbike kan man følge med uden at kunne køre med. En E-mountainbike kan gøre, at man som cykel-novice kan køre med sine mere rutinerede venner uden først at køre sig i form.
Ny MTB-bog: Slip for dårlige vaner på cyklen
Ny MTB-bog er udkommet: "Kom ud over kanten". Bogen er skrevet af Torben Iisager, som har erfaring med MTB-løb rundt om i verden og ikke mindst mange års undervisning i ind- og udland som personlig træner.
Tema om elcykler: Pininfarina E-volutione
Elcyklerne er over os og har gjort deres indtog særligt hos folk hvor lemmerne på den ene eller anden måde knager eller pendlerne som kan komme hurtigere og nemmere rundt i det daglige.
Tema om elcykler: Cannondale eMTB Moterra NEO 3
At bruge en elektrisk assisteret MTB til motionsformål, lyder måske ikke umiddelbart som en gennemtænkt ide. For man er jo ude for at motionere både ben og lunger, ikke?
Test: ABUS Moventor
Leder du efter en ny hjelm, i det prisgunstige segment, så læs med her. ABUS Moventor er en fornuftig MTB-hjelm, med masser af muligheder  for justeringer, og så er den hestehale-kompatibel.
Optakt: Tema om elcykler
Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.
Grejsdalsløbet åbner for paracykling i Parasportens år
Grejsdalsløbet fejrer parasportens år i Vejle ved at byde velkommen til paracyklister i Danmarks hårdeste motionscykelløb. Paracyklisterne får deres egen startgruppe til Grejsdalsløbet søndag den 12. maj 2019 klokken 11.15.
Test: Baselayer og uldsokker fra Pearl Izumi
Et par fine forårs-essentials fra Pearl Izumi, hvor især de kraftige uldsokker viser, at de nærmest er et must-have på disse breddegrader.
Produktnyt: PRO Combipack
PRO giver dig en smart mulighed for at udskifte sin egen hjemmelavet toolbottle ud, og samtidig få minipumpe, multitool og dækjern med til en skarp pris.

Instagram #motionsfeltet

Test: PRO Team Floorpump Tubeless
En ny fodpumpe fra PRO, der gør det godt på de fleste testede parametre. Med et stort display og nem pumpning. 
Produktnyt: ABUS AirBreaker
ABUS har på rekordtid blandet sig i toppen af markedet for racerhjelme med flere markante high-end-hjelme, der har ramt markedet indenfor de seneste sæsoner.
GOOD VIBES ONLY – Glædeligt gensyn med Gran Fondo Jennum
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
”En Forårsdag i Hell-singør” køres for 10. gang i weekenden
Søndag den 14. april drager mellem 350 og 400 cykelryttere ud for at opleve den nordsjællandske natur på to hjul. Men det bliver en hård tur på en rute, der byder både på en ægte brostenspavé, grus, skovstier og skrappe stigninger.
Job: Shimano søger kørende sælger til Distrikt Sjælland/Fyn
Har du lyst til at arbejde med cykelbranchens stærkeste brands?
Danmarks bjergmotionsløb afvikles i slutningen af maj
Born Fondo er et kuperet og meget trafiksikkert motionscykelløb, der køres i og omkring Gudhjem søndag den 27. maj 2018.
Motionsløbet Rundt om Trehøje afvikles for 19. gang
Lørdag den 27. april afvikles motionsløbet Rundt i Trehøje i Vildbjerg og omegn. Skal du med?
Danmarks første cykelhandler app: Heino Cykler sætter standarden
Med en ny app til både Android og iOS flytter Heino Cykler tilgængeligheden helt ud i kundernes fingre.
Produktnyt: SRAM FORCE kommer nu i en eTap AXS-udgave
SRAM lancerer en ny elektronisk Force eTap AXS geargruppe. Feltet.dk har været på besøg hos Cycle Service Nordic og set nærmere på geargruppen. Force eTap AXS geargruppen udfordrer konkurrenterne både på pris og teknologi.
Shimano udvider samarbejdet med Elite
Shimano Europe Bike Holding udvider samarbejdet med Elite på det danske marked fra april 2019.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 8
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykelfest på havnen: Flandern Rundt fejres i Aarhus
Den 7. april kan aarhusianske cykel- og ølentusiaster komme med til cykelfest, når VisitFlanders viser Flandern Rundt på storskærm - og serverer kolde belgisk-inspirerede øl på Hantwerk ved Aarhus Lystbådehavn. De første 180 øl er på turistrådets regning. Samtidig er der mulighed for at vinde en rejse til Flandern. 
Ny trend: Det blå forhjul er alle vegne
Interessen for det prisvindende hollandske cykelkoncept, Swapfiets, er større end nogensinde. Virksomheden vokser stødt og har nu nået 100.000 cykelglade kunder fordelt på fire lande og er dermed verdens største abonnementsservice med cykler. Swapfiets i Danmark bidrager med over 2800 cykelglade kunder - blot 4 måneder efter åbningen af de tre butikker i København, Århus og Odense.
Nyt koncept skal give Stjerneløbet en ekstra dimension
Stjerneløbet i Roskilde er en af Danmarks ældste landevejsklassikere, der med forskellige koncepter har begejstret cykelfolket. 2019-udgaven bliver kørt 15. september 2019 uden eliteløb men med et nyt koncept, der skal få endnu flere motionister med.
Få 26% rabat på alt Feltet.dks webshop i dag
Feltet.dk har fødselsdag - Få 26% rabat på alt! 

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Tema om elcykler: Trek Powerfly
På en e-mountainbike kan man følge med uden at kunne køre med. En E-mountainbike kan gøre, at man som cykel-novice kan køre med sine mere rutinerede venner uden først at køre sig i form.
Ny MTB-bog: Slip for dårlige vaner på cyklen
Ny MTB-bog er udkommet: "Kom ud over kanten". Bogen er skrevet af Torben Iisager, som har erfaring med MTB-løb rundt om i verden og ikke mindst mange års undervisning i ind- og udland som personlig træner.
Tema om elcykler: Pininfarina E-volutione
Elcyklerne er over os og har gjort deres indtog særligt hos folk hvor lemmerne på den ene eller anden måde knager eller pendlerne som kan komme hurtigere og nemmere rundt i det daglige.
Tema om elcykler: Cannondale eMTB Moterra NEO 3
At bruge en elektrisk assisteret MTB til motionsformål, lyder måske ikke umiddelbart som en gennemtænkt ide. For man er jo ude for at motionere både ben og lunger, ikke?
Test: ABUS Moventor
Leder du efter en ny hjelm, i det prisgunstige segment, så læs med her. ABUS Moventor er en fornuftig MTB-hjelm, med masser af muligheder  for justeringer, og så er den hestehale-kompatibel.
Optakt: Tema om elcykler
Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.
Grejsdalsløbet åbner for paracykling i Parasportens år
Grejsdalsløbet fejrer parasportens år i Vejle ved at byde velkommen til paracyklister i Danmarks hårdeste motionscykelløb. Paracyklisterne får deres egen startgruppe til Grejsdalsløbet søndag den 12. maj 2019 klokken 11.15.
Test: Baselayer og uldsokker fra Pearl Izumi
Et par fine forårs-essentials fra Pearl Izumi, hvor især de kraftige uldsokker viser, at de nærmest er et must-have på disse breddegrader.
Produktnyt: PRO Combipack
PRO giver dig en smart mulighed for at udskifte sin egen hjemmelavet toolbottle ud, og samtidig få minipumpe, multitool og dækjern med til en skarp pris.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat