30.08.2019 @ 13:40

Du blæser ned af sporet for fuldt skrald, mens du tager de perfekt formede berms med den helt rigtige teknik, så at du har maksimal fart ud af svingene, og selv om det har regnet hele natten, er der ikke noget vand på sporet, og der er ikke nogen irriterende mudderhuller, der stanser dit fede flow.

Lyder det bekendt? Tja, det er jo sådan det er mange steder på de danske spor. Men har du nogensinde tænkt over, hvordan disse spor har fået deres fede flow, perfekte sving og mudderhullerne er ganske få?

 

Du ved det sikkert godt. Det er de små usynlige sportrolde, der i nattens mulm og mørke kommer med deres magi og fixer sporene..


Nej, spøg til side. Gode spor kommer ikke af sig selv. De kræver hårdt arbejde, masser af frivilligt hårdt arbejde.

 

Det kræver en hulens masse arbejde at skabe et godt spor. Først skal I blive enige med de lokale skovmyndigheder, din lokale skovfoged fra Skov- og Naturstyrelsen, om rammerne for jeres spor; hvordan må forløbet være, er der områder i skoven I ikke må røre, hvor bredt må det være, hvor højt må I bygge svingene, hvor store hop må I lave osv.


Alt dette kræver at I igennem lang tid har opbygget et tillidsfuld forhold til din lokale skovfoged, samt at I har et godt forhold til de andre skovgæster. Jo bedre, I som mountainbikere opfører jer over for de andre gæster og jo mere I viser skovfogeden, at I respekterer hans anvisninger, jo nemmere er det at få tilladelse til at tilføje nye features til sporet eller udvide sporets forløb.

 

 

Når du er blevet enig med skovfogeden, kan arbejdet begynde, og så dukker der nogle spørgsmål op.

 

Hvordan bygger jeg sporet?
Hvor får jeg materialer fra?
Hvad med redskaber/værktøj?
Hvem skal bygge det?

 

Det første spørgsmål er i virkeligheden det letteste. IMBA (International Mountain Bike Organization) er en organisation, der varetager MTB’eres interesser globalt. Og de afholder kurser, seminarer, workshops hvor man lærer, hvordan man bygger spor, som kan holde til at blive brugt året rundt. I kan også gøre det, at I deltager på spordage, hvor nogle af de erfarne sporlaug, f.eks i Silkeborg eller Hareskoven er aktive, og hvor I kan lære en masse om at bygge spor.

 


Materialer og værktøj må man selv betale eller skaffe gennem sponsorer. Mange sporlaug skaffer penge gennem lokale sponsorer og Mobilepay indsamlinger, og med mindre man kender en rig, generøs sponsor må man starte i det små og over tid opbygge en værktøjssamling med hakker, river, spader, skovle, motorbør, ATV osv.


Hvad angår materialerne, kan man nogle gange få Skov- og Naturstyrelsen til at sponsorere de nødvendige materialer, der skal til at bygge et spor, der kan holde til hårdt brug, også i den våde periode af året.

 


Hvem skal så bygge det?, Ja det skal du og dine dedikerede MTB venner. Med mindre du har så mange penge, at du kan hyre et professionelt sporbyggerfirma til at bygge det for jer, så kan I se frem til mange timers hårdt arbejde over de næste mange måneder og år.

 

Det tager lang tid at bygge et godt spor, når man starter fra scratch.

 

Når man bygger et nyt spor, er det vigtigt at udnytte de naturlige features, der findes i skoven, som f.eks. en grøft, en gammel stub, en lille forhøjning osv. Hvis I er usikre på, hvordan forløbet på jeres spor skal være, kan det være en god ide at invitere en erfaren sporbygger med en tur i skoven, som kan komme med gode råd til, hvordan man skal udnytte terrænet.

 

 

Alt dette lyder som en stor opgave, og det er det også. Men man skal huske på, at man skal starte et sted, og jo flere man er om opgaven jo lettere bliver arbejdet. Så sørge for at samle nogle mennesker, der gerne vil gøre en indsats, og udarbejd en plan i fællesskab, og sørg for at inddrag den lokale skovfoged tidlig i processen.

 

Det er også en god ide at tilmelde sig Ontrail programmet, der kan rådgive omkring sporbygning og kan hjælpe med korrekt klassificering og skiltning af sporet. Se nærmere på www.ontrail.dk.

 

Nu er det jo ikke sikkert, at I har behov for at bygge et helt nyt spor i jeres skov. Det kan jo være der er en aktiv sporgruppe, på dit lokale spor.

 

Hvis der er det, kan jeg kun opfordre til, at man dropper en af weekendens træningsture, og deltager på en spordag, hvor man vedligeholder eller bygger nyt spor. Jeg kan love dig, at du ikke vil fortryde det.

 

 

For det første er det god crossfit træning (pas på ryggen), for det andet giver det en fantastisk god forståelse for hvilket kæmpe arbejde, der bliver lagt i at vedligeholde/udbygge sporet, og som det sidste tager man ansvar for sit spor, når man selv har slæbt tonsvis af granitskærver og jord frem til sporet, lagt det ud, formet svingene, stampet det osv.

 

På et godt spor kommer der ofte flere hundrede MTB’ere og bruger det på en weekend, men alligevel er det ofte den samme dedikerede lille kerne på 10-15 mennesker, der lægger et kæmpe stykke arbejde i at holde sporet i god stand og udvikle det.

 

Derfor vil jeg gerne slå et slag for, at du støtter din lokale sporgruppe, gerne med en indbetaling til deres mobilepay-konto, eller endnu bedre, brug en dag i skoven, på at hjælpe med at gøre de danske skove til et fedt sted at være MTB’er.

Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet