Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

17.09.2019 @ 11:00

I weekenden var Skribenten til ’Stjerneløbet’ i Roskilde. Løbsdebuten endte med at blive en noget anden oplevelse end ventet. Held i uheld gjorde nemlig, at jeg kom om bag løbet og oplevede de frivillige kræfter, der holder hele Cykeldanmark kørende.

 

To punkteringer og en ødelagt debut

Jeg trækker cyklen langs landevejen på det lange lige stykke henimod den lille flække, der hedder Kornerup. Min kammerat, som jeg stillede til start med, har jeg lige sendt i forvejen. Der er ingen grund til at han skal vente på mig… igen.

 

Jeg trykker frustreret på mit bagdæk, kun for at konstatere endnu en gang, at det er helt og aldeles fladt.

 

Hvis bare det var første gang, at det var punkteret, men i stedet må jeg frustreret erkende, at for anden gang i dag er der ikke mere luft i dækket.

 

I dag skulle ellers have været min debut. Mit første motionsløb nogensinde, og så ovenikøbet i Danmarks ældste cykelløb ’Stjerneløbet’, men skæbnen ville det sådan, at jeg punkterede for anden gang, da jeg var helt ude omkring Blæsenborg. Næsten så langt væk fra Roskilde vi ville komme den dag.

 

Slukøret trækker jeg cyklen videre. De allerbagerste i løbet passerer mig lidt efter. Jeg råber til dem ”Hvor langt er der ind til Roskilde herfra?”. ”Cirka ti kilometer vil jeg tro” bliver det nedslående svar tilbage.

 

Jeg indstiller mig mentalt på at skulle bruge lidt tid på turen hjem, og trækker sagtmodigt videre.

 

En sølvfarvet Skoda trækker ind

Men snart ser jeg en sølvfarvet Skoda, en nærmest ikonisk bil ved cykelløb, komme kørende imod mig. Manden i bilen er tydeligvis tilknyttet løbet, og han ruller vinduet ned og kigger spørgende på mig. Jeg forklarer min situation, og han fortæller mig, at jeg da ikke skal trække den lange vej tilbage.

 

Han får lynhurtigt lagt sæderne ned, skilt min cykel ad og før jeg ved af det, udgår jeg af Stjerneløbet 2019 som var jeg Thibaut Pinot.

 

Manden i bilen hedder Palle, og han er tidligere næstformand i Roskilde Cykelring. Nu hjælper han sin gode kammerat Bo Wacker fra DGI med at arrangere løbet, fortæller han.

 

Det frivillige miljø på nærmeste hold

Turen hjem bliver dog ikke den lige vej. For først kører vi ud forbi det vendepunkt ved Blæsenborg, hvor jeg punkterede. Egentlig en meget passende destination på denne dag, hvor der blæste en voldsom modvind på ruten.

 

Her samler vi René og Mikkel op. Far og søn så vidt jeg kan se. De har stået der hele formiddagen og guidet de 500 motionister, der deltog i Stjerneløbet.

 

De tre frivillige får hurtigt samlet skiltene sammen, og vi kører tilbage imod Roskilde. I bilen fortæller René grinende, at flere ryttere troede at han var vendepunktet, og at de havde kørt rundt om ham, da de skulle vende om for at køre tilbage imod Roskilde.

 

Det næste stykke tid går med at køre tilbage langs ruten. Tilbage imod Stændertorvet i Roskilde hvorfra løbet var startet, og hvor rytterne skulle passere tre gange, før de var færdige med løbets 68 kilometer.

 

På den cirka ti kilometer lange tur stopper vi ved de forskellige poster, hvor frivillige ligesom René og Mikkel, har stået og guidet rytterne hele formiddagen.

 

Alle steder er humøret højt, selvom regnen er begyndt at vælte ned, og det blæser med vindstød på helt op imod 15 meter i sekundet. Jeg tænker lidt selvtilfreds på min kammerat, der måtte fortsætte alene i regnen, mens jeg nu sidder i en Skoda.

 

Palle og René springer flere gange ud af bilen for at samle skilte op, imens jeg bliver bedt om at blive siddende i bilen. Iskold i hele kroppen men samtidig fuld af varme over at se det frivillige cykelmiljø i fuld vigør.

 

Imens de samler udstyret sammen, får jeg lov til at låne Mikkels telefon, så jeg kan ringe og fortælle min kæreste, at jeg muligvis kommer tilbage til Roskilde lidt før tid. Jeg giver telefonen tilbage til Mikkel, og sidder med et lille smil på læben resten af vejen ind imod Torvet.

 

Tordenskjolds soldater holder Danmark i bevægelse

Den her artikel skal ses som en hyldest til det frivillige miljø, der hvert år arrangerer massevis af cykelløb landet over. Disse mennesker er kulturbærere for det danske cykelmiljø, og er stærkt medvirkende til at holde Danmark i bevægelse samt den danske talentgryde indenfor cykelsport i kog.

 

Folk som Palle, René og Mikkel får ikke mere ud af det, end en hjemmesmurt madpakke, en selvlysende vest til låns og måske et bidrag til den lokale sportsforening, hvis de er heldige. Alligevel tropper folk som dem op, hver gang der er brug for det.

 

Men vi skal passe på dette miljø. For som Palle fortalte mig er det Tordenskjolds soldater, hver gang der skal køres løb. Man tager de frivillige man kan få, for der er ikke mange af disse ildsjæle i landet.

 

Da vi kommer tilbage til Stændertorvet i Roskilde, får vi min cykel ud af bilens baggagerum, og Palle giver mig en sidste afskedshilsen, ved at give den her cykeldebutant, et par fifs til hvordan man nemt samler cyklen igen.

 

Hvad han ikke ved af, er at han har lært mig så meget mere end at samle cykel i løbet af den her dag.

 

SÆT DIT MANAGERHOLD TIL VM I EFTERÅRSSPILLET

Vind cykel til 15.990 kroner og over 8000 kroner kontant
Er du klar til en fantastisk cykelsæson? Sammensæt dit managerhold til 2020-sæsonen og vind kontante præmier.
Test: Knog Lil’ Cobber lygtesæt
Et kompakt lygtesæt i god kvalitet, som gør opmærksom på sin rytter og lyser godt op i mørket for god synlighed og tryghed.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Test: Trek Supercaliber 9.8 2020
Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.  
Futurum: Kæmp som en ulv, klæd dig som et lam
Futurum har været på en mission for at ændre markedet af cykeltøj siden 2012. I jagten på at skabe high-end cykeltøj som er langtidsholdbart bruger Futurum blandt andet merinould på mange forskellige måder.
MacAskill gør det igen: MTB-akrobaten i træningscenter
Januar står ofte på nytårsforsætter, og også den skotske MTB-rytter Danny MacAskill følte først i det nye år for at udfordre sig selv. Derfor meldte han sig ind i det lokale træningscenter. Det er der, ikke overraskende, kommet en ganske seværdig video ud af.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev omkring cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Test: Garmin Tacx Neo 2T
High-end hometrainer der gør den sure vintertræning sjovere. Tacx Neo 2T gør det godt på de fleste parametre, dog er prisen også i den høje ende af skalaen.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Canyon lancerer Grand Canyon:On
Canyon er på banen med en helt ny generation af deres populære e-mountainbikes. Det nye barn i klassen hedder "Grand Canyon:On".
På tur til World Cup cross i van der Poels baghave
Feltet.dk var i den sidste weekend af januar 2020 inviteret af Shimano til en weekend i cykelcrossen’s navn, nærmere bestemt World Cup finale i den hollandske by Hoogerheide. De ville gerne vise, hvordan deres Dura-Ace landevejsgruppe kan holde til de knubs, den får under et cykelcrossløb, samt vise os hvordan et crossløb på højeste niveau bliver afholdt.
GOOD VIBES ONLY - 2020 - Ny cykel - Nye mål
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Produktnyt: Specialized lancerer Turbo Levo SL
Specialized udvider i dag Levo-familien, så den nu består af en helt ny modelserie: Turbo Levo SL. 
Test: Scott Addict Gravel 20 Disc
Gravel-cykel fra Scott, der udmærker sig ved at være hurtig på det ujævne underlag, med en solid geargruppe specielt til gravel-kørsel og en ramme, der skiller sig ud med nogle flotte farver.
Tag på en aktiv ferie
Anmeldelse: Den hemmelige cykelrytter
Den Hemmelige Cykelrytter giver et udmærket og til tider interessant indblik i de professionelle rytteres liv og karrierer, men bringer ikke meget nyt til bordet.
Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr
Før en ny kollektion sendes på markedet, så går der en lang udviklingsproces forud. Ofte bliver produkter testet af verdens bedste cykelryttere, som giver deres feedback og vejledning. Så en kollektion kan forbedres, før den sendes ud til forbrugerne.
Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard
Er du ung og leder efter et skoleophold, hvor du får mulighed for at dyrke din store passion - cykling?
Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart
Garmin Tacx Flux 2 er den nyeste udgave af mærkets mellemklasse-model. Den er blevet opdateret på en række punkter i forhold til de tidligere generationer og har derfor en mere præcis dataindsamling, er mere støjsvag og forsynet med større watt-kapacitet.
Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: AGU Vintercykeltøj til herrer
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain
Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.
Test: Flowpillow Heat
Flowpillow Heat er et massageapparat, der i kombination med varmebehandling giver en god, dyb og effektiv massage i både velværds- og restitutionsøjemed. Den er lavet i et lækkert materiale, er overraskende robust og ikke mindst er den nem at tage med på farten.
Nye headsets på Feltet.dks webshop
Vi har fået nye lækre headsets i vores webshop. Vi giver dig her et overblik over de nye headsets.

Seneste indlæg i debatten

Natnael Tesfatsion fra NTT’s kontinentalhold repræsenterer i Tour du Rwanda det eritreiske landshold, og på løbets fjerde etape tog han efter et langt udbrud både etapesejren og løbets førertrøje. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/ntt_kontinentalrytter_sejrer_og_overtager_foeringen_i_rwanda/ Hørte i podcasten Forhjulslir Folschack udtale at danskerne kommer med nyt udstyr til OL (såfremt min hukommelse ikke svigter). Tror det er i den podcast med Folschack fra januar. "King har jeg kun haft på en cykel i 4 år - regner ikke med at kigge til dem de næste 5 år." Chris King er bare toppen, de er, som du selv beskriver fit and forget. Har hørt om folk som skiller dem ad efter 15 år og det originale fedt stadig er at finde i dem og de i øvrigt virker helt upåklageligt. Det er egentlig meget påfaldende, at "i gamle dage", hvor der ikke var andre standarder end 1" styrfittings med gevind, var ens eneste bekymring, hvornår den nederste konus fik hakker - og det fik den... før eller siden, da det meste af tiden blev spenderet med at køre lige eller næsten lige ud. Nu er lejerne semi eller fuldintegreret (eller noget der imellem) og holdbarheden (med mindre tingene efterses halvårligt) en hel del mindre. Tillad mig at drage en parrallel til nutidens krankboksdesigns.....same same. Udvikling? ja - men næppe fremskridt andet end de få timer tingene afprøves/måles i et laboratorie. Jeg kan rigtig godt lide den store skærm. Især hvis man bruger kortet meget. Man kan få et helt godt overblik over omkringliggende terræn/veje og stadig se hvad der er hvad. Jeg ved ikke hvor mange felter man kan have ad gangen på 830, men på 1030 gives der god mulighed for, at have det man gerne vil se fremme på 1 skærm. Hvis man samtidig bruger briller, giver det lidt flere muligheder med den store skærm. Såmænd derfor.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Vind cykel til 15.990 kroner og over 8000 kroner kontant
Er du klar til en fantastisk cykelsæson? Sammensæt dit managerhold til 2020-sæsonen og vind kontante præmier.
Test: Knog Lil’ Cobber lygtesæt
Et kompakt lygtesæt i god kvalitet, som gør opmærksom på sin rytter og lyser godt op i mørket for god synlighed og tryghed.
Atlanterhavets cykel-hotspot
300 kilometer fra Afrikas kyst ligger De kanariske Øer, og den største af disse - Tenerife - byder på optimale forhold for cykling. Flere steder fremhæves øen som en af verdens bedste cykeldestinationer.
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2020 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Test: Trek Supercaliber 9.8 2020
Med den nye Supercaliber er Trek startet med et blankt stykke papir og tænkt ud af boksen, da de skulle designe deres nye full suspension XC MTB. Det er der kommet et nyt og hyper-effektivt affjedringsdesign ud af.  
Futurum: Kæmp som en ulv, klæd dig som et lam
Futurum har været på en mission for at ændre markedet af cykeltøj siden 2012. I jagten på at skabe high-end cykeltøj som er langtidsholdbart bruger Futurum blandt andet merinould på mange forskellige måder.
MacAskill gør det igen: MTB-akrobaten i træningscenter
Januar står ofte på nytårsforsætter, og også den skotske MTB-rytter Danny MacAskill følte først i det nye år for at udfordre sig selv. Derfor meldte han sig ind i det lokale træningscenter. Det er der, ikke overraskende, kommet en ganske seværdig video ud af.
Interesseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev omkring cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Test: Garmin Tacx Neo 2T
High-end hometrainer der gør den sure vintertræning sjovere. Tacx Neo 2T gør det godt på de fleste parametre, dog er prisen også i den høje ende af skalaen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet