Sidevindsdramaer i Touren
Foito: Lars Møller
07.06.2022 @ 06:45

Når Tour-feltet krydser Storebæltsbroen den 2. juli gisner mange om, hvorvidt dagen kan ende med at byde på et episk sidevindsdrama. I den anledning kigger vi tilbage på etaper med sidevind, der skabte kaos i feltet.

Tour-starten i Danmark byder på flere interessante udfordringer. Men det, der kan vise sig at blive det mest ikoniske, og det som enten frygtes eller begejstrer i feltet, er Storebæltsbroen på 2. etape.

 

Hvis vinden står i nord eller syd vil der nemlig være sidevind, hvilket kan fordre et sandt drama på den lange bro kort før mål i Nyborg.

 

I den anledning kigger vi i denne artikel tilbage på de største sidevindsdramaer i nyere Tour-tid. Netop sidevinden har været et større fokuspunkt hos arrangørerne det seneste årti i forbindelse med planlægningen af ruten, og det har flere gange rystet klassementet godt og grundigt.

 

Fuglsang og øvrige favoritter med stort tidstab

I 2019 var der på forhånd sat et kryds ud for 10. etape som en dag, hvor etapeprofilen ikke bød op til det helt store drama, men hvor netop vinden kunne komme i spil.

 

Og det gjorde den så sandelig. Da Ineos, Quick-Step og EF gik i front på et åbent stykke, splittede feltet i atomer. Bagved blev blandt andre Jakob Fuglsang, som det år netop havde vist stor styrke i Criterium du Dauphiné, fanget. Det samme gjorde klassementsprofiler som Richie Porte og Thibaut Pinot.

 

Herefter fulgte en dramatisk tvekamp mellem første og anden gruppe, og det lykkedes faktisk næsten for gruppe to at lukke hullet. I et sidste desperat forsøg var det kaptajnerne selv, der brændte tændstikkerne af, da alle hjælperyttere var brugt op.

 

Forspringet faldt til 10 sekunder, men herfra var der ikke mere at give af, og mens Van Aert kunne løfte armene i triumf i den decimerede spurt, kom Fuglsang og kompagni afkræftede og resignerende i mål hele et minut og 40 sekunder senere.

 

Sagans og Froomes vanvittige ridt

I 2016 var der tale om et endnu vildere drama, da Tinkoff lancerede et større attentat på 11. etape, der strakte sig langs Middelhavet. Hvad der hidtil havde været en stille mellemetape udviklede sig hurtigt, da det russiske hold allerede med 90 kilometer igen satte hele toget frem og buldrede afsted.

 

Snart efter eksploderede feltet i mange grupper, men efter et stykke tid måtte holdet indse, at kupforsøget var foretaget for langt ude. Der kom nemlig samling igen, og så troede de fleste, at stormen var reddet af.

 

Men Tinkoff gentog manøvren med lidt over 10 kilometer til mål, og kort efter lancerede Peter Sagan og Maciej Bodnar så et angreb, som kun Chris Froome og Geraint Thomas var vågne og stærke nok til at følge. De fire sejlede væk og formåede på nærmest mirakuløs vis at holde feltet bag sig.

 

På opløbsstrækningen spurtede Sagan sig til sejren foran den gule trøje, der i sidste ende dog kun kunne indkassere 12 sekunder, inklusive bonus, på sine konkurrenter.

 

Regn og blæst i Holland

Også i 2015 var der sidevindsdrama for alle pengene, men denne gang var det allerede på 2. etape. Løbet startede i Holland, etapen gik langs kysten, og vejret var ganske forfærdeligt. Med andre ord - den perfekte opskrift på dramatik.

 

Det var der rigeligt af, da flere styrt, mekaniske uheld og sidevind skabte store splittelser. Nairo Quintana, en af førsteudfordrerne til Sky og Froome, blev allerede hægtet af med 50 kilometer til mål, mens også Vincenzo Nibali, der havde vundet Touren året før, måtte se favoritterne køre væk.

 

Først i mål kom en decimeret gruppe på blot 24 mand, og de store vindere i klassementet var Alberto Contador og Chris Froome. Herefter kom resten i mål i forslåede, mindre grupper. Quintana og Nibali tabte halvandet minut.

 

Det kan også blive et kæmpe sidevindsdrama på 2. etape af årets Tour de France, hvor rytterne skal over Storebæltsbroen. Du kan blive VIP-gæst i målområdet på netop den etape sammen med Oddset. Deltag i Oddsets store TDF-konkurrence herunder!

 

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Produktfokus: Magnus Cort kører kun på SystemSix
Vi har set nærmere på Magnus Corts vindermaskine - Cannondales SystemSix.
Test: Stages SB20 indoor bike
Vintersæsonen er i gang og rigtig mange ryttere rykker lige nu deres træning - eller i hvert fald noget af den - indenfor. Vi er også rykket delvist indenfor og har i den forbindelse kørt lidt på den stationære, indendørscykel fra Stages kaldet SB20. Har du endnu ikke læst vores optakt til testen og cyklens baggrund, så kan du læse den her.
Test: Northwave Rebel 3
Rebel 3 er en flot sko til gravel og MTB  med et suverænt spædensystem. Pasform, komfort og god kraftoverførsel kendetegner Northwaves nye Rebel 3-model og med detaljer som Northwaves helt eget spændesystem, X-Dial, holder skoen et højt niveau.  
Test: Bontrager Circuit Road Shoe
Med Bontrager Circuit Road Shoe får man en god landevejssko til en rimelig pris, velegnet til længere træningsture samt visuel rigtig flot. Og så kan den bruges af både damer og herrer.  
Test: Giordana G-Shield cykeltøj
G-Shield-serien er en kraftfuld, men yderst komfortabel kollektion af funktionelt cykeltøj, som er suverænt til danske forhold - til en pris, som er mere end konkurrencedygtig. 
Ny bog: Uden for kategori - Dagbog fra Tour de France 2022
Cykelsportsekspert Brian Nygaard fulgte Tour de France gennem en brandvarm sommer og i sin meget personlige dagbog endte han med at skrive sig helt ind på løbets sjæl og på de skæbner, der inkarnerer de vigtigste øjeblikke, fulde af lidelse og forløsning. Det blev en sommer, vi aldrig glemmer.
Ny bog fra Bastian Emil - Forudbestil nu og få rabat!
Før tv og radio transmitterede direkte fra helikoptere og motorcykler, blev de store løb præsenteret gennem reportager i de europæiske dagblade. Denne tradition vækker Bastian Emil Goldschmidt til live i 32 reportager fra et mindeværdigt år på landevejene.
Nye bøger i webshoppen - få rabat
Der udkommer mange bøger i øjeblikket. Vi har netop fyldt webshoppen med bøger og giver dig her et overblik over de nyeste.  
Produktnyt: Mavic sender nyt MTB-hjul på markedet
Mavic har lanceret et nyt MTB-hjul, Crossmax SL Ultimate, som blandt andet Sebastian Fini kører med.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Optakt: Test af Stages SB20 indoor bike
Indendørs-sæsonen står for døren og vi er i gang med at teste en komplet indendørs cykel fra Stages.
Produktnyt: Flowgun One - Nyeste massageteknologi fra Flowlife
Flowlifes næste innovation til massage og restitution er Flowgun One - avanceret teknologi med et gummi belagt aluminiumshus for perfekt massage og kontrol. Dette giver en dybdegående behandling og en helt ny massagefornemmelse.
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Nu udkommer Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer i næste uge og Feltet.dk har udsender fra starten af næste uge.
Bankede hele manager-feltet: Hvem er den anonyme Vuelta-vinder?
Den beskedne nu-ikke-længere-helt-så-anonyme etter fortæller: "Der skal lidt rygvind til."

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x