Sidevindsdramaer i Touren
Foito: Lars Møller
07.06.2022 @ 06:45

Når Tour-feltet krydser Storebæltsbroen den 2. juli gisner mange om, hvorvidt dagen kan ende med at byde på et episk sidevindsdrama. I den anledning kigger vi tilbage på etaper med sidevind, der skabte kaos i feltet.

Tour-starten i Danmark byder på flere interessante udfordringer. Men det, der kan vise sig at blive det mest ikoniske, og det som enten frygtes eller begejstrer i feltet, er Storebæltsbroen på 2. etape.

 

Hvis vinden står i nord eller syd vil der nemlig være sidevind, hvilket kan fordre et sandt drama på den lange bro kort før mål i Nyborg.

 

I den anledning kigger vi i denne artikel tilbage på de største sidevindsdramaer i nyere Tour-tid. Netop sidevinden har været et større fokuspunkt hos arrangørerne det seneste årti i forbindelse med planlægningen af ruten, og det har flere gange rystet klassementet godt og grundigt.

 

Fuglsang og øvrige favoritter med stort tidstab

I 2019 var der på forhånd sat et kryds ud for 10. etape som en dag, hvor etapeprofilen ikke bød op til det helt store drama, men hvor netop vinden kunne komme i spil.

 

Og det gjorde den så sandelig. Da Ineos, Quick-Step og EF gik i front på et åbent stykke, splittede feltet i atomer. Bagved blev blandt andre Jakob Fuglsang, som det år netop havde vist stor styrke i Criterium du Dauphiné, fanget. Det samme gjorde klassementsprofiler som Richie Porte og Thibaut Pinot.

 

Herefter fulgte en dramatisk tvekamp mellem første og anden gruppe, og det lykkedes faktisk næsten for gruppe to at lukke hullet. I et sidste desperat forsøg var det kaptajnerne selv, der brændte tændstikkerne af, da alle hjælperyttere var brugt op.

 

Forspringet faldt til 10 sekunder, men herfra var der ikke mere at give af, og mens Van Aert kunne løfte armene i triumf i den decimerede spurt, kom Fuglsang og kompagni afkræftede og resignerende i mål hele et minut og 40 sekunder senere.

 

Sagans og Froomes vanvittige ridt

I 2016 var der tale om et endnu vildere drama, da Tinkoff lancerede et større attentat på 11. etape, der strakte sig langs Middelhavet. Hvad der hidtil havde været en stille mellemetape udviklede sig hurtigt, da det russiske hold allerede med 90 kilometer igen satte hele toget frem og buldrede afsted.

 

Snart efter eksploderede feltet i mange grupper, men efter et stykke tid måtte holdet indse, at kupforsøget var foretaget for langt ude. Der kom nemlig samling igen, og så troede de fleste, at stormen var reddet af.

 

Men Tinkoff gentog manøvren med lidt over 10 kilometer til mål, og kort efter lancerede Peter Sagan og Maciej Bodnar så et angreb, som kun Chris Froome og Geraint Thomas var vågne og stærke nok til at følge. De fire sejlede væk og formåede på nærmest mirakuløs vis at holde feltet bag sig.

 

På opløbsstrækningen spurtede Sagan sig til sejren foran den gule trøje, der i sidste ende dog kun kunne indkassere 12 sekunder, inklusive bonus, på sine konkurrenter.

 

Regn og blæst i Holland

Også i 2015 var der sidevindsdrama for alle pengene, men denne gang var det allerede på 2. etape. Løbet startede i Holland, etapen gik langs kysten, og vejret var ganske forfærdeligt. Med andre ord - den perfekte opskrift på dramatik.

 

Det var der rigeligt af, da flere styrt, mekaniske uheld og sidevind skabte store splittelser. Nairo Quintana, en af førsteudfordrerne til Sky og Froome, blev allerede hægtet af med 50 kilometer til mål, mens også Vincenzo Nibali, der havde vundet Touren året før, måtte se favoritterne køre væk.

 

Først i mål kom en decimeret gruppe på blot 24 mand, og de store vindere i klassementet var Alberto Contador og Chris Froome. Herefter kom resten i mål i forslåede, mindre grupper. Quintana og Nibali tabte halvandet minut.

 

Det kan også blive et kæmpe sidevindsdrama på 2. etape af årets Tour de France, hvor rytterne skal over Storebæltsbroen. Du kan blive VIP-gæst i målområdet på netop den etape sammen med Oddset. Deltag i Oddsets store TDF-konkurrence herunder!

 

Giant søger ryttere til talentprogram
Har du lyst, talent og ambitioner om at gå hele vejen til WorldTour niveau? Så vil Giant gerne hjælpe dig på vej!
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.
First Ride: Cannondale SuperSix EVO 4
Feltet.dk har eksklusivt testet den nye Cannondale SuperSix EVO i spanske Girona og vores høje forventninger blev indfriet til fulde!
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.
Jobannonce: Scott søger ny medarbejder
SCOTT Sports SA er en international sportsudstyrsvirksomhed. Vi udvikler, producerer og markedsfører cykel-, vintersport-, motorsport- og løbeprodukter på verdensplan. Er du vores nye medarbejder?
Twelve.Sixteen melder klar til forårsklassikerne: Spænd hjelmen og kør med
Vi kan mærke det. Det er i luften og det sniger sig tættere og tættere på. Foråret - og med det forårsklassikerne, hvor familiefrokoster og fuglefløjt søndag efter søndag behændigt må vige, når cykelsportens fremmeste kamphaner klikker ind til højspændte dramaer som Paris-Roubaix og alle de andre forårsklasikere, der nærmest ceremonielt hvert år blæser sæsonen i gang...
Live Podcast og Social Ride med Dan Martin på Copenhagen Bike Show
Når Skandinaviens største cykelmesse løber af stablen i weekenden lørdag den 25. marts og søndag den 26. marts kan du opleve én af cykelsportens mest vellidte topryttere på tætteste hold, når Argon 18 inviterer sin ambassadør, tidligere professionelle cykelrytter, dobbelte monumentvinder og etapevinder i alle tre grand tours, Dan Martin, til Copenhagen Bike Show til både live podcast med Forhjulslir og social ride med Mikkeller Cycling Club.
Produktnyhed: Cannondale SuperSix EVO 4
Cannondale lancerer den nyeste version af den ikoniske SuperSix EVO, som nu er nået til 4. generation. Kodeordene er mere aerodynamik og endnu større integration, mens de velkendte køreegenskaber skal bibeholdes.
Sæt dine managerhold til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico
Kan du forudsige, hvem der vinder Paris-Nice? Bliver det Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Mattias Skjelmose eller? 
SIDSTE CHANCE: Tilmeld dig Feltet.dk's store sæsonspil
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 20.000 kroner samlet i startpuljen, så hvis du vil sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Test: Scott Shield (Light Sensitive) briller
SCOTT Shield er en stor, markant brille, som med det helt rigtige look og høj kvalitet er en sikker vinder.
Test: Scott Aqua GTX LF vinterhandsker
Få ting kan ødelægge fornøjelsen ved en cykeltur som våde og gennemfrosne fingre. Men med et par Aqua GTX LF, der er Scotts bud på en solid vinterhandske, er man godt rustet til den del af vinteren, hvor vejret er værst. Regnen kan bare komme an!
Test: Assos Equipe R Habu S9 vinterjakke
En virkelig lækker vinterjakke, med en lækker pasform og masser af teknisk formåen cementerer Assos som kongerne af vinterjakker.
Masterclass: Imponerende palmarès og kronen på værket
Kristian Jensen har noget, som kun de færreste i managerspillere kan matche: Et pokalskab med 3 x guld, 2 x sølv og 2 x bronze. Den sidste af fineste karat vundet i Feltet.dk's helårsspil 2022 uden kaptajn eller i daglig tale kaldet Manager Classic. Nok det spil man allerhelst vil vinde, hvis man er inkarneret virtuel cykelmanager!
Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Giant søger ryttere til talentprogram
Har du lyst, talent og ambitioner om at gå hele vejen til WorldTour niveau? Så vil Giant gerne hjælpe dig på vej!
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x