31.08.2021 @ 18:00

Shimano har netop lanceret to nye geargrupper. En 12-speed Shimano Dura-ace gruppe (R9200) og en 12-speed Ultegra gruppe (R8100).

Shimano lancerer nye 12-speed Dura-Ace og Ultegra geargrupper

Shimano sætter en ny milepæl med dagens lancering.

 

Giganten har i mange år lavet geargrupper, og de mest populære er naturligvis landevejs- og mountainbike-geargrupperne. 

Nu sender giganten Shimano to nye 12-speed geargrupper i henholdsvis Dura-Ace og Ultegra-serien. I denne artikel fokuserer vi primært på den nye Dura-Ace gruppe (R9200), da mange af forbedringerne også gælder Ultagra gruppen, som du kan læse om her.

Den nye Shimano Dura-Ace gruppe er bygget til dem, der aldrig går på kompromis. Gruppen fås udelukkende i en 12-speed udgave, og det er første gang, at Shimano udvider kassetterækkevidden til mere end 11-speed til landevejen. Geargruppen fås også udelukkende i en elektronisk udgave.

Gruppen fås til både skive- eller fælgbremse med trådløse skiftere, hurtigere for- og bagskiftere, større klinger og understøtter nu helt op til 54-40T og 11-34T-kassetter.
 

Serien inkluderer en ny wattmåler, som er et tilvalg samt servo wave bremseteknologi. Serien kommer desuden med mulighed for nye tubular og tubeless hjul.
 

Lad os nørde lidt og se nærmere på det tekniske. Den nye gruppe kan deles op i fem forskellige forbedringer: Skifte-platform, kontrol-interface, bremsesystem, drivlinje og hjulsystem.

 

Skifte-platform - endnu hurtigere

Shimano har fuldstændig revideret sin Di2-platform for at forbedre skiftehastigheden, samtidig med at forbindelsen mellem skifterne og for- og bagskifter er gjort trådløs - og ikke mindst absolut pålidelige, skriver Shimano i forbindelse med offentliggørelsen.

 

Shimanos nye Di2-platform introducerer et forbedret motordesign i for -og bagskifteren, hvilket reducerer bearbejdningshastigheden, det vil sige bevægelsestiden mellem motor og gearmekanismer - også kaldet transmissionens ydeevne - for at muliggøre Shimanos hurtigste skift nogensinde.

 

Resultatet er en tidsbesparelse i brøkdele af et sekund, men det resulterer i et fald på 58% i bagskifterens driftstid og et fald på 45% af forskifterens driftstid.

 

Absolut pålidelighed leveres af en kabelforbundet forbindelse, hvor det giver mening. Nye SD-300-ledninger med mindre diameter forbinder Di2-batteriet til forskifteren og bagskifteren.

Dette ene indvendige batteri giver en enkel opladningsløsning og sikrer en stabil højspændingsforbindelse til gearskifterne, hvilket bidrager til Shimanos hurtigste skift nogensinde. 
 

 

 •  

Testen viser, at batteriet, der driver for- og bagskifter, holder til cirka 1000 km mellem opladningerne.

STI-gearskifterne drives af CR1632-batterier, der holder i cirka 1,5-2 års brug. Ønsker du ikke trådløs geargreb, så er en fuldt kabelforbundet mulighed også mulig. 

Oplades ved bagskifteren

RD-R9250_C219_201_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg

 •  
 • Shimanos nye Dura-Ace bagskifter er ikke længere bare en bagskifter. Det er også det sted, hvor systemet oplades, det skaber forbindelse til STI-skiftere via Shimanos integrerede kredsløb, ANT+ -forbindelsen til andre tredjepartsenheder.

  Det nye opladningssted erstatter altså den tidligere styrintegration eller tidligere version med batteriet siddende på rammen. Dette resulterer i, at bagskifteren har et integreret design med en skjult opladningsport, en knap til Di2-betjening og LED-lys, der angiver synkroniseret skift-indstillinger eller eventuelle krav til opladning.

 

Kontrol-Interface: Ergonomi uden sidestykke, lækkert cockpit og tilpasningsmuligheder 

I de senere år er professionelle ryttere begyndt at ændre deres kørestillinger- og præferencer - blandt andet også fordi UCI har indført et forbud imod de aerodynamiske positioner rytterne havde tillagt sig.

Shimano har i samarbejde med mange professionelle ryttere arbejdet for at studere disse UCI-ændringer. Rytterne ændrer også position alt efter, om de kører bjergkørsel, sprint eller tidskørsel. Shimano har forsøgt at afbalancere dette via en række ændringer, som skulle give bedre komfort, udseende og aerodynamik.

 

 •  
 • De ny 2 x 12-speed trådløse hydrauliske skivebremseskiftere leveres nu med en forhøjet "hoveddel" med en lille indadgående kurve samt et øget område mellem gearskifteren og styret for at bringe nye niveauer af komfort og kontrol.

  Dette giver rytterne bedre pegefinger- og tommelfingergreb på skifteren og bedre greb med tre fingre bag bremsegrebet - mens der stadig er let adgang til gearskifteren.

  Forskydningen mellem Di2-knapperne på geargrebet er også blevet forbedret, hvilket muliggør en bedre differentiering mellem op-og ned-skifteknapperne - især hvis du kører med handsker eller har våde fingre.

 

Skiftegrebene fungerer med en trådløs forbindelse. Dette giver mulighed for en enkel installationsprocedure og ingen kabler i rammen eller styret. 


Styr geargruppen via E-TUBE app'en

Kontrolinterfacet tilbyder naturligvis nogle praktiske tilpasningsmuligheder takket være en opdateret E-TUBE-app, der nu er kompatibel med Dura-Ace R9200-serien.

 

Ligesom tidligere versioner giver E-TUBE Project version 4.0.0 mulighed for at indstille præferencer såsom synkroniseret eller semi-synkroniseret skift, multi-skift, indstilling af skiftehastighed og STI-kortlægning, mens du er på farten.

Også forbindelser til tredjeparts cykelcomputere kan alle konfigureres til at vise Di2 -oplysninger.
 

 

 •  

Optimerede drivkomponenter, hurtigt og stødfrit skift

Konkurrende landevejsryttere søger normalt at komme fra A til B på den hurtigste og mest effektive måde. Med den enkle indsigt har Shimano optimeret sin gearing, gearskift og wattmåler til at sætte en ny milepæl for ydeevne, forbedret hastigheden på bagskifteren med 58% og forskifteren med 45%.

 

Den nye Dura-Ace 12-speed Hyperglide+ kassette bevarer det øverste 11T-gear, men er blevet optimeret med en revision af ‘sweet spot’ -gearene mellem 6., 7. og 8. tandhjul for at bevare glatte og konsekvente geartrin.

 

Resultatet er, at der ikke længere er behov for at forsinke en acceleration eller udføre et let tråd i forbindelse med dine gearskift. Ryttere kan nu “put the hammer down”, som Cecilie Uttrup så smukt kalder det, når cykelryttere laver en hård forcering. 

Skiftene er endnu hurtigere med mere jævn kadence og dermed opnår rytterne også en endnu bedre fartoverførsel - takket være Dura-Ace kassetter med Hyperglide+ teknologi.

 

I alt er der to Dura-Ace Hyperglide+ kassette muligheder: 11-30T og et nyt Dura-Ace 11-34T-ratio til stejle stigninger. Kassetterne leveres med et nyt spline-mønster, der også er bagudkompatibelt med den tidligere Dura-Ace R9100 11-speed freehub-bodies. 

Det betyder, at nye Dura Ace R9200-komponenter kan bruges på de tidligere hjul i R9100-serien.

 

Udover den nye større Dura-Ace kassette (11-34T), så har Shimano også en ny større 54-40T-setup i front, hvilket giver større mulighed for højere transmissionseffektivitet end mindre klingemuligheder. Det hjælper professionelle cykelryttere med at reagere på de stadigt stigende hastigheder.
 

 DURA-ACE_Drivetrain.jpg

 •  
 • Vi skrev tidligere om for-og bagskifterens øgede hastighed, men der er mere at sige, fordi skiftene udføres nu af en mindre, slankere og lettere Di2 forskifter og en mere avanceret Shimano Sharow bagskifter. Forskifteren lover et 33% mindre frontareal, hvilket bringer et vægttab til 96 gram og tilbyder stor klingekapacitet til 50-55T klinger.


Mulighed for integrerede wattmålere

Drivlinjen er naturligvis ikke komplet uden kranksættene. To versioner er tilgængelige, den integrerede wattmålerversion eller ikke-wattmålerversionen, naturligvis med mange forskellige størrelsesspecifikationer.

Begge versioner er udstyret med Hollowtech II-teknologi og findes i enten 50-34T, 52-36T eller en ny 54-40T klingekombination, i pedalarmslængder fra 160 til 177,5 mm og med en Q-faktor på 148 mm.

 

Wattmåleren bruger Bluetooth og ANT+ teknologi til at overføre data. Shimano praler med 300+ timers køretid mellem opladninger og leveres med en forbedret 1,5% belastningsnøjagtighed.
 

 •  

Dura-Ace R9200 drivlinjen er komplet med den samme 12-speed kæde, der bruges på Shimanos mountainbikegruppe XTR M9100-serien, hvilket detailforhandlere og ryttere sikkert er glade for, da det grænser lagerkravene. 

 

Ny bremseteknologi hentet fra mountainbikesporten
Fart betyder ikke meget uden evnen til at kontrollere den. Løb kan afgøres i svingene, så forbedret bremsning kan gøre forskellen mellem en podieplads og en skuffelse.


 •  

Shimanos nye Dura-Ace bremsekomponenter giver mere finjusteret kontrol gennem de smallere, hurtigere og mere aggressive svinglinjer, der findes i forskellige racesituationer.

Med tilføjelsen af servo wave-teknologien til bremsegrebene, som er taget fra Shimanos MTB- og gravelbremsesystemer, har ryttere et kortere frirum og er i stand til at få en mere kontant forbindelse til bremseklodser eller bremseskiverne, hvilket muliggør en mere nemmere modulering af bremserne. 

 

Derudover er bremsestøjen blevet reduceret. Shimano oplyser, at den er forbedret med 10% bredere bremseklodser og mere plads til bremseskiverne samt et skift til Shimanos RT-MT900 bremseskiver.

Resultatet er et mere støjsvagt bremsesystem, der opnås ved mindre varme-deformation af bremseskiverne og mindre midlertidig interferens mellem klodsen og bremseskiven.

 •  

Desuden er vedligeholdelse af bremserne også blevet forbedret. Nu er det muligt at bleede bremsen uden at fjerne kaliberen fra rammen takket være en separat bleede-port og ventilskrue. En ny tragt og bleed-spacer hjælper også med at forbedre bleeding-processen.
 

 •  

Hjulsystem: Aerodynamik, drivkraft stivhed og lavere vægt 

Det sidste område, som Shimano har valgt at fokusere på, det er hjulene. Shimano har redesignet deres hjul-lineup med en balance af tre faktorer: Drag-reduktion uden at ofre kontrollen, drivkraftens stivhed takket være et nyt direct engangement-nav og en lettere konstruktion.

De tre nye hjulsæt fås i en tubeless og tubular verison i fuld carbon. Hjulsættene fås i tre forskellige fælgprofiler, som giver rytteren forskellige præstationsfordele. 


 

 •  
 • - C36 hjulet er fokuseret på bjergkørsel og er det letteste. 
 •  
 • - C50 er et allround-hjul med en god balance mellem drag, kørestivhed, samlet vægt og styrbarhed. 

 

 • - C60 er det mest aerodynamiske hjul med høj stivhed til sprint, massespurter og høj hastighed. Det er fokuseret på at levere fordele ved drag, sidestivhed og drivkraftstivhed.

 

C36 og C50 forhjulene tilbyder et 1:1 standard egermønster. Baghjulene har 2:1 asymmetrisk optbal opbygning. C60 High Rigidity-hjulet tilbyder et 2:1 egermønster foran og bag med tykkere 2,0-1,8-2,0 mm eger for øget stivhed og kraftoverførsel.

 

Drag-reduktion var et stort mål for Shimano, og især den nye C50 udmærker sig i denne afdeling. I racesituationer bringer den en 5,1 watt drag-reduktion i forhold til Dura-Ace R9100-serien C40-TL-tubeless hjul og en 1 watt-reduktion i forhold til R9100 C60-TU-tubularhjulet, mens den stadig tilbyder andre allround-fordele ved vægt og kontrol.

 

Hvert gram tæller, når det kommer til rotationsmasse, så de nye hjul har også oplevet en stor vægtreduktion i fælgene. Et nyt hjulsæt C50 u tubeless udgaven falder hele 161 gram i forhold til de tidligere hjulsæt fra R9170-serien C40 i tubeless udgave.

Vægten
Nogle ryttere går meget op i vægten på deres geargruppe og til sidst i denne artikel vil vi foksuere på netop vægten. Shimano oplyser, at den nye geargruppe vejer 2506,5 gram, hvor den tidligere vejede 2485,3 gram. 

Det er den nye bagskifter samt kranksættet (med wattmåler) og skifterne, som primært trækker lidt i den forkerte retning, men der er også sparet gram andre steder.


 

Priserne

Det er svært at sætte priser på den nye Dura-Ace eller Ultegra gruppe, da der er mange individuelle muligheder for tilpasninger. Vi har dog prøvet at sætte to grupper.


Priseksempel på en Shimano Dura-Ace gruppe

- Bagskifter 12s Di2 RD-R9250 Dura-Ace 6.199,00
- Ladekabler 1700mm EW-EC300 389,00
- Dobbelt forskifter Di2 FD-R9250 Brazed-On 3.449,00
- Batteri Type BT-DN300 1.599,00
- Kæde 126 led CN-M9100 11/12-Speed 479,00
- Bremseskiver 160mm Center Lock Int. RT-MT900 IceTechFreeza 1.118,00
- Elektisk wire 600mm Sort EW-SD300 289,00
- Elektisk wire 1200mm Sort EW-SD300 299,00
- Kranksæt 12-Speed FC-R9200 172.5mm 52-36T 4.499,00
- Kassette 12 Speed 11-30 CS-R9200 Dura-Ace 2.499,00
- Skivebremse sæt (Foran) ST-R9270(L),BR-R9270(F) 4.899,00
- Skivebremse sæt (Bagerst) ST-R9270(R),BR-R9270(R) 4.899,00
Samlet pris 30.317 kroner (Vejlende udsalgspriser)


Priseksempel på en Shimano Ultegra gruppe

- Bagskifter 12s Di2 RD-R8150 Ultegra 3199,00
- Dobbelt forskifter Di2 FDR8150 DS Brazed-On 1949,00
- Kæde 126 led CN-M8100 12-Speed 329,00
- Bremseskiver 160mm Center Lock Int. RT-MT800 IceTechFreeza 938,00
- Ladekabele 1700mm EW-EC300 389,00
- Batteri Type BT-DN300 1599,00
- Elektisk wire 600mm sort EW-SD300 External Routing 289,00
- Elektisk wire 1200mm sort EW-SD300 External Routing 299,00
- Kranksæt 12-Speed FC-R8100 172.5mm 52-36T 2249,00
- Kassette 12 Speed 11-30 CS-R8100 Ultegra 899,00
- Skivebremse sæt (Foran) ST-R8170(L), BR-R8170(F) 3749,00
- Skivebremse sæt (Bagerst) ST-R8170(R),BR-R8170(R) 3749,00

Samlet pris 19.637 kroner (Vejlende udsalgspriser)

Geargrupperne lander i de danske butikker i løbet af oktober 2021.

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Fini og Andreassen til start til VM-generalprøve på dansk grund
I 2022 er der VM i MTB maraton på dansk grund, og de danske topryttere Simon Andreassen og Sebastian Fini er klar, når der i år afholdes DM i MTB maraton på ruten.
Bliv en bedre cykelrytter og undgå skader
Nu kan du få adgang til din krops interne performance data både før, under og efter din træning. Graspor er en nyudviklet moniteringsenhed, indbygget i et tyndt lår-sleeve, som placeres under cykelbukserne.
MTB Maraton: Prøv den virtuelle rute inden DM 2021 og VM 2022
Den virtuelle verden vokser og vokser. Nu kan du prøve kræfter med ruterne til mountainbike DM i 2021 og VM 2022. Mesterskaberne afvikles i Haderslev. Du kan nu kører marathon ruten, som er tilgængelig på den virtuelle platform Bkool.
Cykelløb, Tour de France-nørderi og festival i samme weekend
Der bliver ikke sparet på cykelfesten i Vejle. Oven på en dramatisk kongeetape til PostNord Danmark Rundt kan cykelinteresserede nu se frem til to cykelevents i samme weekend - endda med besøg af nogle af cykelsportens stjerner.
Produktnyt: Cadex udvider samlingen af cykelkomponenter med racerstyr
Cadex har lanceret et racerstyr, som er et superlet styr støbt i ét carbonstykke, der leverer en ydeevne med fokus på stivhed, komfort og håndtering.
Livestream Vueltaen for 99 kroner - uden afbrydelser
Vil du gerne se alle etaper af Vuelta a España, så har Feltet.dk i samarbejde med Discovery+ et godt tilbud.
Produktnyt: Shimano lancerer nye 12-speed geargrupper
Shimano har netop lanceret to nye geargrupper. En 12-speed Shimano Dura-ace gruppe (R9200) og en 12-speed Ultegra gruppe (R8100).
Cross-DM til Aarhus: Arrangør lover stor DM-fest
Det bliver til en gentagelse og mere til af sidste DM-fest, når også 2022-udgaven skal arrangeres af Grote Prijs CK Aarhus. Denne gang håber arrangørerne at kunne afholde eventet i den form, de havde planlagt sidste år, hvor coronasituationen udgjorde et benspænd.
Livestream nu: Rent Liv løbet i Skive
I dag bliver det danske UCI-løb, Rent Liv-løbet i Skive, afviklet. Hele løbet kan ses GRATIS på Feltet.dk.
Weekendens to danske UCI-løb streames på Feltet.dk
Lørdag og søndag køres der i denne uge UCI-løb i Danmark, og startlisterne tager form til weekendens to brag på de danske landeveje. 
Produktnyt: Cannondale lancerer SuperSix EVO CX og SE
Cannondale lancerer i dag to nye gravelcykler, som er bygget på deres succesfulde EVO-landevejsramme.
Se billeder og video af Corts sejr
Magnus Cort vandt en helt fantastisk etapesejr i Vuelta a España, da hans vandt torsdagens etape.
Stor Vuelta a España-guide
Feltet.dk giver dig i denne artikel en guide til årets Vuelta a España. Find alle de væsentlige oplysninger om løbet.
Produktnyt: Canyon Lux Trail
Den nye Lux Trail indeholder alt det, der gør Lux’en fremragende.
Test: Wilier Jena Hybrid E-gravel
Elcykel fra Wilier til terrænet, der overrasker med sin lave vægt og sin gode komfort.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Simon Andreassen blev dansk mester i VM-testen
I dag blev DM i maraton afviklet i Haderslev, som også var en generalprøve på VM, når det afvikles i Danmark i 2022.
Job: CeramicSpeed søger Teknisk Salgsassistent
Kan du forvandle din passion og tekniske forståelse for cykling til support i øjenhøjde for vores kunder? Så læs blot videre.
Test: Garmin Rally XC200 wattpedaler
Garmin Rally XC200 pedalerne fra Garmin har wattmålere i begge cykelpedaler, som giver dig pålidelige effektmålinger og er nem at overføre fra cykel til cykel - uanset cykeltype.
Afdød rytters mindefond støtter danske talenter
For første gang nogensinde udtager Andreas Sarbos mindefond "Rideforandreas" to legater til to danske talenter. 
Test: Mseven cykeltøj fra Kalas Sportswear
Tjekkisk tøjmærke, der har lavet et rigtig godt sæt cykeltøj i samarbejde med OL-Guldvinder Michael Mørkøv og hans lillebror den tidligere seksdags-rytter Jesper Mørkøv.
Se alle 33 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Oakley-drømmeland i Hellerup
Test: Fizik Tempo R5
En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.
Feltet.dk til Scott Spark demo days
Verden over har den nye Scott Spark (2022 model) med integreret affjedring i stellet og justerbar kronrørsvinkel gjort stort indtryk. Det var derfor med en vis portion nysgerrighed at Feltet.dk blev inviteret til Scott-event ved Langesø på Fyn.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x