31.08.2021 @ 18:00

Shimano har netop lanceret to nye geargrupper. En 12-speed Shimano Dura-ace gruppe (R9200) og en 12-speed Ultegra gruppe (R8100).

Shimano lancerer nye 12-speed Dura-Ace og Ultegra geargrupper

Shimano sætter en ny milepæl med dagens lancering.

 

Giganten har i mange år lavet geargrupper, og de mest populære er naturligvis landevejs- og mountainbike-geargrupperne. 

Nu sender giganten Shimano to nye 12-speed geargrupper i henholdsvis Dura-Ace og Ultegra-serien. I denne artikel fokuserer vi primært på den nye Dura-Ace gruppe (R9200), da mange af forbedringerne også gælder Ultagra gruppen, som du kan læse om her.

Den nye Shimano Dura-Ace gruppe er bygget til dem, der aldrig går på kompromis. Gruppen fås udelukkende i en 12-speed udgave, og det er første gang, at Shimano udvider kassetterækkevidden til mere end 11-speed til landevejen. Geargruppen fås også udelukkende i en elektronisk udgave.

Gruppen fås til både skive- eller fælgbremse med trådløse skiftere, hurtigere for- og bagskiftere, større klinger og understøtter nu helt op til 54-40T og 11-34T-kassetter.
 

Serien inkluderer en ny wattmåler, som er et tilvalg samt servo wave bremseteknologi. Serien kommer desuden med mulighed for nye tubular og tubeless hjul.
 

Lad os nørde lidt og se nærmere på det tekniske. Den nye gruppe kan deles op i fem forskellige forbedringer: Skifte-platform, kontrol-interface, bremsesystem, drivlinje og hjulsystem.

 

Skifte-platform - endnu hurtigere

Shimano har fuldstændig revideret sin Di2-platform for at forbedre skiftehastigheden, samtidig med at forbindelsen mellem skifterne og for- og bagskifter er gjort trådløs - og ikke mindst absolut pålidelige, skriver Shimano i forbindelse med offentliggørelsen.

 

Shimanos nye Di2-platform introducerer et forbedret motordesign i for -og bagskifteren, hvilket reducerer bearbejdningshastigheden, det vil sige bevægelsestiden mellem motor og gearmekanismer - også kaldet transmissionens ydeevne - for at muliggøre Shimanos hurtigste skift nogensinde.

 

Resultatet er en tidsbesparelse i brøkdele af et sekund, men det resulterer i et fald på 58% i bagskifterens driftstid og et fald på 45% af forskifterens driftstid.

 

Absolut pålidelighed leveres af en kabelforbundet forbindelse, hvor det giver mening. Nye SD-300-ledninger med mindre diameter forbinder Di2-batteriet til forskifteren og bagskifteren.

Dette ene indvendige batteri giver en enkel opladningsløsning og sikrer en stabil højspændingsforbindelse til gearskifterne, hvilket bidrager til Shimanos hurtigste skift nogensinde. 
 

 

 •  

Testen viser, at batteriet, der driver for- og bagskifter, holder til cirka 1000 km mellem opladningerne.

STI-gearskifterne drives af CR1632-batterier, der holder i cirka 1,5-2 års brug. Ønsker du ikke trådløs geargreb, så er en fuldt kabelforbundet mulighed også mulig. 

Oplades ved bagskifteren

RD-R9250_C219_201_zz_zz_zz_zz_zz_STD_F201.jpg

 •  
 • Shimanos nye Dura-Ace bagskifter er ikke længere bare en bagskifter. Det er også det sted, hvor systemet oplades, det skaber forbindelse til STI-skiftere via Shimanos integrerede kredsløb, ANT+ -forbindelsen til andre tredjepartsenheder.

  Det nye opladningssted erstatter altså den tidligere styrintegration eller tidligere version med batteriet siddende på rammen. Dette resulterer i, at bagskifteren har et integreret design med en skjult opladningsport, en knap til Di2-betjening og LED-lys, der angiver synkroniseret skift-indstillinger eller eventuelle krav til opladning.

 

Kontrol-Interface: Ergonomi uden sidestykke, lækkert cockpit og tilpasningsmuligheder 

I de senere år er professionelle ryttere begyndt at ændre deres kørestillinger- og præferencer - blandt andet også fordi UCI har indført et forbud imod de aerodynamiske positioner rytterne havde tillagt sig.

Shimano har i samarbejde med mange professionelle ryttere arbejdet for at studere disse UCI-ændringer. Rytterne ændrer også position alt efter, om de kører bjergkørsel, sprint eller tidskørsel. Shimano har forsøgt at afbalancere dette via en række ændringer, som skulle give bedre komfort, udseende og aerodynamik.

 

 •  
 • De ny 2 x 12-speed trådløse hydrauliske skivebremseskiftere leveres nu med en forhøjet "hoveddel" med en lille indadgående kurve samt et øget område mellem gearskifteren og styret for at bringe nye niveauer af komfort og kontrol.

  Dette giver rytterne bedre pegefinger- og tommelfingergreb på skifteren og bedre greb med tre fingre bag bremsegrebet - mens der stadig er let adgang til gearskifteren.

  Forskydningen mellem Di2-knapperne på geargrebet er også blevet forbedret, hvilket muliggør en bedre differentiering mellem op-og ned-skifteknapperne - især hvis du kører med handsker eller har våde fingre.

 

Skiftegrebene fungerer med en trådløs forbindelse. Dette giver mulighed for en enkel installationsprocedure og ingen kabler i rammen eller styret. 


Styr geargruppen via E-TUBE app'en

Kontrolinterfacet tilbyder naturligvis nogle praktiske tilpasningsmuligheder takket være en opdateret E-TUBE-app, der nu er kompatibel med Dura-Ace R9200-serien.

 

Ligesom tidligere versioner giver E-TUBE Project version 4.0.0 mulighed for at indstille præferencer såsom synkroniseret eller semi-synkroniseret skift, multi-skift, indstilling af skiftehastighed og STI-kortlægning, mens du er på farten.

Også forbindelser til tredjeparts cykelcomputere kan alle konfigureres til at vise Di2 -oplysninger.
 

 

 •  

Optimerede drivkomponenter, hurtigt og stødfrit skift

Konkurrende landevejsryttere søger normalt at komme fra A til B på den hurtigste og mest effektive måde. Med den enkle indsigt har Shimano optimeret sin gearing, gearskift og wattmåler til at sætte en ny milepæl for ydeevne, forbedret hastigheden på bagskifteren med 58% og forskifteren med 45%.

 

Den nye Dura-Ace 12-speed Hyperglide+ kassette bevarer det øverste 11T-gear, men er blevet optimeret med en revision af ‘sweet spot’ -gearene mellem 6., 7. og 8. tandhjul for at bevare glatte og konsekvente geartrin.

 

Resultatet er, at der ikke længere er behov for at forsinke en acceleration eller udføre et let tråd i forbindelse med dine gearskift. Ryttere kan nu “put the hammer down”, som Cecilie Uttrup så smukt kalder det, når cykelryttere laver en hård forcering. 

Skiftene er endnu hurtigere med mere jævn kadence og dermed opnår rytterne også en endnu bedre fartoverførsel - takket være Dura-Ace kassetter med Hyperglide+ teknologi.

 

I alt er der to Dura-Ace Hyperglide+ kassette muligheder: 11-30T og et nyt Dura-Ace 11-34T-ratio til stejle stigninger. Kassetterne leveres med et nyt spline-mønster, der også er bagudkompatibelt med den tidligere Dura-Ace R9100 11-speed freehub-bodies. 

Det betyder, at nye Dura Ace R9200-komponenter kan bruges på de tidligere hjul i R9100-serien.

 

Udover den nye større Dura-Ace kassette (11-34T), så har Shimano også en ny større 54-40T-setup i front, hvilket giver større mulighed for højere transmissionseffektivitet end mindre klingemuligheder. Det hjælper professionelle cykelryttere med at reagere på de stadigt stigende hastigheder.
 

 DURA-ACE_Drivetrain.jpg

 •  
 • Vi skrev tidligere om for-og bagskifterens øgede hastighed, men der er mere at sige, fordi skiftene udføres nu af en mindre, slankere og lettere Di2 forskifter og en mere avanceret Shimano Sharow bagskifter. Forskifteren lover et 33% mindre frontareal, hvilket bringer et vægttab til 96 gram og tilbyder stor klingekapacitet til 50-55T klinger.


Mulighed for integrerede wattmålere

Drivlinjen er naturligvis ikke komplet uden kranksættene. To versioner er tilgængelige, den integrerede wattmålerversion eller ikke-wattmålerversionen, naturligvis med mange forskellige størrelsesspecifikationer.

Begge versioner er udstyret med Hollowtech II-teknologi og findes i enten 50-34T, 52-36T eller en ny 54-40T klingekombination, i pedalarmslængder fra 160 til 177,5 mm og med en Q-faktor på 148 mm.

 

Wattmåleren bruger Bluetooth og ANT+ teknologi til at overføre data. Shimano praler med 300+ timers køretid mellem opladninger og leveres med en forbedret 1,5% belastningsnøjagtighed.
 

 •  

Dura-Ace R9200 drivlinjen er komplet med den samme 12-speed kæde, der bruges på Shimanos mountainbikegruppe XTR M9100-serien, hvilket detailforhandlere og ryttere sikkert er glade for, da det grænser lagerkravene. 

 

Ny bremseteknologi hentet fra mountainbikesporten
Fart betyder ikke meget uden evnen til at kontrollere den. Løb kan afgøres i svingene, så forbedret bremsning kan gøre forskellen mellem en podieplads og en skuffelse.


 •  

Shimanos nye Dura-Ace bremsekomponenter giver mere finjusteret kontrol gennem de smallere, hurtigere og mere aggressive svinglinjer, der findes i forskellige racesituationer.

Med tilføjelsen af servo wave-teknologien til bremsegrebene, som er taget fra Shimanos MTB- og gravelbremsesystemer, har ryttere et kortere frirum og er i stand til at få en mere kontant forbindelse til bremseklodser eller bremseskiverne, hvilket muliggør en mere nemmere modulering af bremserne. 

 

Derudover er bremsestøjen blevet reduceret. Shimano oplyser, at den er forbedret med 10% bredere bremseklodser og mere plads til bremseskiverne samt et skift til Shimanos RT-MT900 bremseskiver.

Resultatet er et mere støjsvagt bremsesystem, der opnås ved mindre varme-deformation af bremseskiverne og mindre midlertidig interferens mellem klodsen og bremseskiven.

 •  

Desuden er vedligeholdelse af bremserne også blevet forbedret. Nu er det muligt at bleede bremsen uden at fjerne kaliberen fra rammen takket være en separat bleede-port og ventilskrue. En ny tragt og bleed-spacer hjælper også med at forbedre bleeding-processen.
 

 •  

Hjulsystem: Aerodynamik, drivkraft stivhed og lavere vægt 

Det sidste område, som Shimano har valgt at fokusere på, det er hjulene. Shimano har redesignet deres hjul-lineup med en balance af tre faktorer: Drag-reduktion uden at ofre kontrollen, drivkraftens stivhed takket være et nyt direct engangement-nav og en lettere konstruktion.

De tre nye hjulsæt fås i en tubeless og tubular verison i fuld carbon. Hjulsættene fås i tre forskellige fælgprofiler, som giver rytteren forskellige præstationsfordele. 


 

 •  
 • - C36 hjulet er fokuseret på bjergkørsel og er det letteste. 
 •  
 • - C50 er et allround-hjul med en god balance mellem drag, kørestivhed, samlet vægt og styrbarhed. 

 

 • - C60 er det mest aerodynamiske hjul med høj stivhed til sprint, massespurter og høj hastighed. Det er fokuseret på at levere fordele ved drag, sidestivhed og drivkraftstivhed.

 

C36 og C50 forhjulene tilbyder et 1:1 standard egermønster. Baghjulene har 2:1 asymmetrisk optbal opbygning. C60 High Rigidity-hjulet tilbyder et 2:1 egermønster foran og bag med tykkere 2,0-1,8-2,0 mm eger for øget stivhed og kraftoverførsel.

 

Drag-reduktion var et stort mål for Shimano, og især den nye C50 udmærker sig i denne afdeling. I racesituationer bringer den en 5,1 watt drag-reduktion i forhold til Dura-Ace R9100-serien C40-TL-tubeless hjul og en 1 watt-reduktion i forhold til R9100 C60-TU-tubularhjulet, mens den stadig tilbyder andre allround-fordele ved vægt og kontrol.

 

Hvert gram tæller, når det kommer til rotationsmasse, så de nye hjul har også oplevet en stor vægtreduktion i fælgene. Et nyt hjulsæt C50 u tubeless udgaven falder hele 161 gram i forhold til de tidligere hjulsæt fra R9170-serien C40 i tubeless udgave.

Vægten
Nogle ryttere går meget op i vægten på deres geargruppe og til sidst i denne artikel vil vi foksuere på netop vægten. Shimano oplyser, at den nye geargruppe vejer 2506,5 gram, hvor den tidligere vejede 2485,3 gram. 

Det er den nye bagskifter samt kranksættet (med wattmåler) og skifterne, som primært trækker lidt i den forkerte retning, men der er også sparet gram andre steder.


 

Priserne

Det er svært at sætte priser på den nye Dura-Ace eller Ultegra gruppe, da der er mange individuelle muligheder for tilpasninger. Vi har dog prøvet at sætte to grupper.


Priseksempel på en Shimano Dura-Ace gruppe

- Bagskifter 12s Di2 RD-R9250 Dura-Ace 6.199,00
- Ladekabler 1700mm EW-EC300 389,00
- Dobbelt forskifter Di2 FD-R9250 Brazed-On 3.449,00
- Batteri Type BT-DN300 1.599,00
- Kæde 126 led CN-M9100 11/12-Speed 479,00
- Bremseskiver 160mm Center Lock Int. RT-MT900 IceTechFreeza 1.118,00
- Elektisk wire 600mm Sort EW-SD300 289,00
- Elektisk wire 1200mm Sort EW-SD300 299,00
- Kranksæt 12-Speed FC-R9200 172.5mm 52-36T 4.499,00
- Kassette 12 Speed 11-30 CS-R9200 Dura-Ace 2.499,00
- Skivebremse sæt (Foran) ST-R9270(L),BR-R9270(F) 4.899,00
- Skivebremse sæt (Bagerst) ST-R9270(R),BR-R9270(R) 4.899,00
Samlet pris 30.317 kroner (Vejlende udsalgspriser)


Priseksempel på en Shimano Ultegra gruppe

- Bagskifter 12s Di2 RD-R8150 Ultegra 3199,00
- Dobbelt forskifter Di2 FDR8150 DS Brazed-On 1949,00
- Kæde 126 led CN-M8100 12-Speed 329,00
- Bremseskiver 160mm Center Lock Int. RT-MT800 IceTechFreeza 938,00
- Ladekabele 1700mm EW-EC300 389,00
- Batteri Type BT-DN300 1599,00
- Elektisk wire 600mm sort EW-SD300 External Routing 289,00
- Elektisk wire 1200mm sort EW-SD300 External Routing 299,00
- Kranksæt 12-Speed FC-R8100 172.5mm 52-36T 2249,00
- Kassette 12 Speed 11-30 CS-R8100 Ultegra 899,00
- Skivebremse sæt (Foran) ST-R8170(L), BR-R8170(F) 3749,00
- Skivebremse sæt (Bagerst) ST-R8170(R),BR-R8170(R) 3749,00

Samlet pris 19.637 kroner (Vejlende udsalgspriser)

Geargrupperne lander i de danske butikker i løbet af oktober 2021.

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Manager: Mens vi bare venter på en ny sæson #2
Nu er det meget snart alvor. De forskellige WorldTour-mandskaber er ved at være klar - holdopstillingerne er på plads, de nye uniformer er blevet flashet, team-cyklerne fået den sidste lakering og januars obligatoriske træningslejre så småt gået i gang...
Test: Flowfeet by Flowlife
Flowfeet er et massageapparat, der giver dine fødder alt fra en kærlig til en dyb og effektiv massagebehandling, som får dine fødder hurtigt på toppen efter en hård træning. 
Feltet.dk styrker sine SOME-aktiviteter og investerer i fremtiden
I de kommende måneder vil Feltet.dk lancere en række nye aktiviteter både på det redaktionelle, funktions-. og designmæssigt plan. Feltet.dk øger også satsningen på det sociale medie, Instagram.
Produktnyt: Velocio "A better way"
Det der startede som en lancering af en kvindefokuseret kollektion har udviklet sig til en forpligtelse for en grønnere fremtid, hvor amerikansk-baserede Velocio mener, at der er en bedre måde at producere cykeltøj på.
Covid-alarm: Bestil dit Tour-merchandise senest søndag
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Test: Rapha Women’s Explore Down Jacket
Vellykket og virkelig lækker dunjakke, som kan bruges på eventyr på cyklen såvel som i hverdagen.
Specialized præsenterer 2022-teamcykler
Specialized løfter sløret for de nye cykeldesigns til Quick-Step-Alpha Vinyl, Total-Energies og SD Worx. 
Test: 2022 Giant Revolt Advanced Pro 0
Den nye Revolt cementerer sin position som en af markedets bedste gravelcykler med levende styregenskaber, god komfort og muligheden for at ændre køregenskaberne med et udskifteligt dropout, som kan øge akselafstanden.
Test: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 2022
Scalpel HT Hi-MOD 1 har et rigtig godt forhold mellem effektivitet, adræthed, kontrol og stabilitet, mens cyklens geometri og lethed skaber en meget progressiv high-end mountainbike, der tilfredsstiller den konkurrenceorienterede og kræsne hardtail-rytters høje krav.
Konggaard / Xtreme sætter gang i generationsskifte
Konggaard ApS lancerer på årets første dag, at de har sat gang i et generationsskifte.
Se alle 35 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Godt nytår fra Feltet.dk - Tilbageblik og 2022
Feltet.dk ønsker alle et godt nytår og ser tilbage på året og frem på, hvad der venter i 2022.
Podcast: Quiz og kåringer fra året der gik på WorldTouren
Hvilke øjeblikke og ryttere var de mest fantastiske på WorldTouren i 2021? 
Prøv banecykling - Spar 20%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022
Feltet.dk's populære sæsonspil bliver nu udvidet med et aktivt sæsonspil. Du kan tilmelde dig allerede i dag.
Test: isolés vintertøj
Et lækkert sæt fra danske isolés, som viser stor teknisk know-how og kapacitet, hvor især jakken imponerer med høje beskyttelse og masser af varme i en strømlinet pakke.
Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj
Feltet.dk og Team Motionsfeltet.dk har sat en række produkter ned på vores webshop, så søger du et godt tilbud - så kig forbi. 
Cannondale lancerer ny Synapse med SmartSense-teknologi
Amerikanerne lancerer en re-designet version af deres endurance-cykel til landevejen med stærkt opdaterede, teknologiske features, som inkluderer lys og radar. Målet er at fusionere performance, komfort og alsidighed i endnu højere grad.
Et klenodie har jubilæum - kender du ALAN?
I sommeren 1972 grundlagde en lille italiener ved navn Falconi Lodovico, et cykelbrand, der i dag, er et klenodie indenfor cykelsporten.
Test: Velocio vintertøj
Det amerikanske brand gør sit indtog med et teknisk ’tøjsystem’ til de koldeste vinterdage, som performer på alle parametre.
Øl skal give Børnecancerfonden halvanden million kroner
Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby har sat sig et ambitiøst mål. På bare fire uger vil de frivillige deltagere sælge over 35.000 gaveæsker med specialøl fra Fur Bryghus. Det skal give op imod halvanden million kroner til Børnecancerfonden.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko med snørebånd
Specialized har netop lanceret en ny sko med snørebånd, som hedder S-Works 7 Lace.
Test: Assos Superléger-tøj til hometrainer
Et komplet sæt optimeret til indendørs cykling, hvor bukserne imponerer så stort, at de er blandt de bedste denne tester har prøvet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x