15.04.2019 @ 06:30

Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.

Her åbner der sig i øjeblikket et marked og stort set alle de store og respekterede cykelproducenter er hoppet på bølgen i en eller anden grad.

 

Derfor kigger vi lidt nærmere på elcyklen i den kommende tid. Både den anatomi og funktion og så prøvekører vi tre forskellige slags cykler for at se, hvordan oplevelsen af en E-bike er.

 

Elcykler - fra bedstemor til race

Elcyklerne har for alvor gjort deres indtog på markedet indenfor de sidste to sæsoner.

 

Udviklingen kommer fra markedet for hverdagscykler, hvor motordrevet assistance har vokset sig større og større i popularitet og gjort hverdagen lidt mindre svedig (i bogstavelig forstand) for millionvis af cyklister.

 

Målgruppen for de tidligste modeller var således primært pendlere, som hver dag tilbagelægger et betydeligt antal kilometer samt ældre og andre målgrupper, hvor kræfterne måske ikke altid rækker til at nå frem ved egen hjælp.

 

 

Det har i lang tid afspejlet sig i modellerne på markedet. De fleste elcykler har taget sig ud som hverdagscykler er flest - både i funktion og design. Det vil sige traditionelle modeller såsom en klassisk herre- eller damecykel eller en citybike.

 

Men især i sidste sæson var det som om, at ’revolutionen’ tog form. Flere af verdens førende brands tog udviklingen til sig. Det betød også et bredere perspektiv på målgruppen, hvor cykelryttere - snarere end kun cyklister - fik plads i bevidstheden på både udviklere og designere.

 

Det betyder, at markedet allerede nu har et bredt udvalg af cykler, som kan tilbyde lidt flere watt inden rytteren end er klikket i pedalerne.

 

De ’almindelige’ cykler udvikler sig stadig i alle mulige retninger. Lige fra deciderede bedstemorcykler, hvor man kan sidde helt oprejst og stadig nyde 250 watt tilført direkte i pedalerne til mere sporty løsninger, hvor geometri og position minder lidt mere om en racercykel.

 

Men der hvor udviklingen tager mest fart er på cyklerne, som enten er beregnede eller velegnede til mere sportspræget kørsel - altså hvor målgruppen må formodes at have et træningsmæssigt formål for øje.

 

Nu kan man få alt fra deciderede racercykler med motor over hybridudgaver til mountainbikes med ekstra skub i.

 

Elcyklens anatomi

Traditionelt har elcyklerne inkorporeret motoren i enten hjulenes nav eller i kranken, hvor motoren hjælper med at dreje pedalerne rundt.

 

På cyklerne egnet til sportspræget kørsel både på landevejen og i skoven er tendensen, at motoren sidder i netop kranken og assisterer i selve trådet.
 


 

Motorerne kommer i flere størrelser og ydelser. Det påvirker naturligvis det power-output, som kan leveres og altså den hjælp man kan få fra motoren. Generelt gælder det, at jo større motor og batteri, jo mere kraft kan der genereres, men det betyder også, at vægten stiger.

 

Så det gælder for producenterne om at finde et kompromis mellem ydelse og vægt - et klassisk dilemma i udviklingen af cykler.

 

Terræncyklerne og især deciderede mountainbikes skal ofte forcere både stejlere bakker og hårdere terræn, så her får man ofte mulighed for en model med masser af power.

 

Batterierne placeres i langt de fleste tilfælde i forbindelse med skrårøret. Her indgår batteriet som en del af designet og kan som regel klikkes af og på i forbindelse med opladning. På den måde kan man bibeholde en cykels udseende og geometri nogenlunde intakt i en sport, hvor traditioner fylder rigtig meget. Placeringen af et batteri spiller også ind på en cykels balance og tyngdepunkt, hvorfor skrårørets centrale placering er ideel.

 

Sådan fungerer det

Elcyklernes distribuering af de kunstige kræfter kan variere.

 

For langt de fleste gælder det, at cyklen er udstyret med en eller anden form for kontrolenhed på styret - ofte med en skærm - hvorfra indstillinger og kraft styres.

 

Nogle cykler har en helt simpel styring, hvor man doserer kræfterne ved at skrue op og ned. Herved leverer cyklen færre eller flere watt og dermed hjælp. Så kan man skrue op på bakkerne eog tilsvarende ned, når man kører ligeud i medvind.

 

 

Snakker vi sportscykler, så er der ofte en række mere avancerede indstillinger også.

 

Der kan være forskellige programmer, som på intelligent vis styrer wattene alt efter formål, eller der kan være en indstilling, hvor man sætter sin ønskede fart og så hjælper motoren med at nå denne, hvorefter man skal træde for at køre hurtigere.

 

Også her udvikler teknologien sig hele tiden, så man som cykelrytter kan fintune sine præferencer og derved opnå det bedst mulige køre-flow.

 

Tre elcykler - tre historier

Som sagt, så tror vi på at elcyklen har masser af perspektiv og fremtid indenfor alle dele af cykelsporten.

 

Derfor afspejler de cykler og ryttere som vi har fokus på i vores lille team om emnet også det.


Rytterne er nemlig helt forskellige - med hver deres indgangsvinkel til en delvist eldrevet cykel og den værdi den - eventuelt - kan bringe deres cykelliv.

 

Cyklerne adskiller sig ligeledes fra hinanden på flere strukturelle punkter og udmærker sig på flere uafhængige fronter.

 

Du kan glæde dig til at læse mere om de her cykler og testrytternes oplevelser på dem i den kommende tid.

 

Cannondale med motor til den rutinerede MTB’er

 

 

Vi har udstyret vores rutinerede mountainbike-skribent Kent med en Cannondale Moterra 3, som kan klare de fleste udfordringer i skoven, samtidig med at dens rytter bliver forsynet med lidt ekstra brændstof i benene.

 

Kent har udsat cyklen for alverdens udfordringer en mountainbiker kan opleve for at se hvordan køreoplevelsen blev påvirket.

 

Læs vores test af Cannondale Moterra 3

 

Pininfarina’en og den garvede landevejsrytter

 

 

Pininfarina er et italiensk designhus, som har masser af klassikere på samvittigheden og som nok er allermest kendt for sit design af flere ikoniske Ferrari-modeller.

 

Italienerne har smidt deres æstetiske sans ned over en moderne elcykel, som er blevet til i samarbejde med specialisterne i netop elcykler; Diavelo fra Schweiz.

 

Det er der kommet en helt speciel allround-cykel ud af, som skubber til grænserne for cykeldesign.

 

Vi har prøvekører Pininfarina-modellen, som er gearet til at klare det meste.

 

Cyklens pilot, Jakob Kaalund, er normalt en rutineret landevejsrytter, som er mere end i stand til at producere fart med rugbrødsmotoren alene. Han vil fortælle om sine oplevelser med hjælp fra motoren og hvordan køreoplevelsen og -egenskaberne er på sådan en cykel.

 

Læs vores test af Pininfarina E-volutione

 

Nybegynderens oplevelse på en eldrevet Trek

 

 

Læs vores test af Trek Powerfly 7

 

Elcyklens ekstra kræfter åbner op for, at urutinerede ryttere kan lege med de mere rutinerede og de sammen kan dele en cykeloplevelse.

 

Netop den vinkel har vi testet af på vores kontor i Hjørring hvor chefen for det hele og salgschefen på Feltet.dk med deres mangeårige cykelerfaring har haft to medarbejdere fra kontoret med ud og træne.

 

Læs om nybegyndernes tanker og oplevelser med at deltage i cykeltræningen og hvordan det var, pludselig at have masser af kræfter i stængerne.

 

I deres test har de kørt på en Trek Powerfly 7.

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet