Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Joachim Alexander Farshøj 21.03.2019 @ 06:30

Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.

 

 

Introduktion

Det er ikke voldsomt lang tid siden, at et individspecifikt bikefit næsten kun var forbeholdt professionelle cykelryttere, der virkelig gik op i deres position på cyklen, og du skulle formentlig lede langt - rigtig langt - efter en dansk motionist, der kunne fortælle dig noget om den ædle kunst.

 

I løbet af de sidste par år er populariteten af et bikefit dog vokset eksplosivt, og flere og flere cykelryttere er begyndt at indse, at det måske slet ikke skal gøre ondt at cykle.

 

Vi er derfor på besøg hos det nye danske firma Frank Institute of Sports, der specialiserer sig i blandt andet bikefit, for at mærke oplevelsen og virkningerne af en sådan omgang.

 

 

Oplevelse af første bikefit

Frank Institute of Sports åbnede den 13. oktober 2018 deres nye lokaler på Rødegårdsvej i Odense med den danske ultrarytter Mads Frank i spidsen, og netop Mads står også klar i entréen til at tage imod mig, da jeg ankommer.

 

Efter en grundig rundvisning i den ikke-så-lille bygning, og en snak om alt fra specialimporteret kaffe til vægmalerier, når vi til det, det hele drejer sig om: Bikefittet.

 

Bikefittet starter uden cykel, hvor jeg bliver spurgt ind til eventuelle smerter og gener i forbindelse med cyklingen samt øvrig skadeshistorik.

 

Jeg fortæller om en konstant ømhed i min ene fod, om tilbagevendende knæsmerter, og om hvordan mine hænder ofte begynder at sove efter et par timer på jernhesten. Derudover snakker vi om skadehistorik generelt, og om hvordan ens krop tillægger sig dårlige vaner for at kompensere for noget andet.

 

Efter at jeg har fortalt Mads om mine relativt små, men alligevel irriterende skavanker, undersøger han mig manuelt på en massagebriks, hvor han får et grundigt indblik i min smidighed og min krops begrænsninger.

 

Dernæst beder han mig begynde at cykle i nogle minutter, mens han både kigger på mine bevægelser med egne øjne og via STT 3D Motion Capture - et unikt system med 6 højhastighedskameraer, som filmer dine bevægelser fra alle vinkler, hvilket Frank Institute of Sports som de eneste i Skandinavien er i besiddelse af. Denne teknologi bruger Mads for at dobbeltsikre, at det han ser med egne øjne, reelt er det der sker, men også for at få et indblik i de vinkler, der ikke kan ses på øjemål.

 

Alt i alt er min position på cyklen ikke skudt helt ved siden af, men som Mads fortæller, skal man ikke have ondt, når man cykler, og vi begynder derfor at se på ændringsmuligheder for at komme smerterne til livs.

 

Først tjekkes klamperne, for at sikre at de sidder som de skal, og dernæst sadlen. Mads hiver en bunke skrækeksempler på gamle sadler frem, men konstaterer hurtigt, at min i hvert fald ikke er ødelagt.

 

Dernæst retter han på mit styr, som drejes en smule, ligesom også min saddel bliver sænket i et forsøg på at slippe af med ømheden i den øvre del af min fod, samtidig med at det forbedrer evnen til at træde helt igennem.

 

Efter de indledende ændringer er det igen tid til at hoppe på cyklen, hvorefter vi evaluerer ændringerne - hvordan det ser ud ifølge Mads, og min følelse med ændringerne. Dette mønster følger vi et par gange for hele tiden at optimere positionen, og selvom det normalvis tager et par uger at vænne sig helt til forandringerne, responderer særligt min fod fremragende, og smerten er mere eller mindre væk allerede.

 

Dette skyldes også et par specialdesignede såler, Mads har udstyret mig med, og som jeg får lov til at låne med hjem.

 

Én ting kan den nye position dog ikke ændre på: Et knæ, der for hver pedalomdrejning lige præcis snitter overrøret. En gammel skade er sandsynligvis skyld i disse gener, som formentligt stammer fra hofte- og baldemuskulaturen, der har sin rod helt oppe i lænden og hoften.

 

Problemet vil måske kunne løses ved hjælp af kiler, men Mads fraråder, helt i tråd med firmaets motto om kompromisløs kvalitet, at tage den nemme løsning. Det skal trænes væk. Jeg får udleveret et sæt øvelser, der skal hjælpe kroppen med selv at få bugt med problemerne.

 

Mads opsummerer, hvad han har ændret, og hvilke øvelser jeg skal lave. Vi aftaler, at jeg skal prøve det hele af i løbet af den følgende måned, hvorefter vi vil mødes til et opfølgende bikefit og samtale.

 

 

Opfølgende møde

Efter en måned med massevis af timer på den ny-fittede cykel, mødes vi endnu en gang hos Frank Institute of Sports. 

 

I løbet af denne måned er jeg sluppet af med alle smerter i fødderne og hænderne. Mit knæ har også fået det væsentligt bedre, så alt i alt er det blevet langt mere bekvemmeligt at brænde timer af på landevejen. Dette fortæller jeg naturligvis Mads, og med den positive oplevelse in mente begynder vi på en afsluttende evaluering.

 

Mads observerer mig nu endnu en gang, mens jeg sidder på cyklen, og jeg får lov at prøve styr med forskellige bredder og bukninger for at lægge den sidste hånd på min position. Mads fortæller også om fordele og ulemper ved alskens sadler, og vi justerer lidt på sadelhøjden på grund af øvelsernes positive effekt.

 

Til sidst lægger vi os fast på den præcise opsætning af cyklen, og Mads opmåler alle ændringerne med millimeterpræcision takket være det førnævnte motion capture system. Jeg får også tildelt nye øvelser, så mit knæ kan blive helt i orden, inden jeg takker af for denne gang.

 

Konklusion

Et bikefit hos Frank Institute of Sports er ikke bare et bikefit. Det er en oplevelse.

 

Når firmaet fortæller, at de ikke går på kompromis med noget, passer det. Hvis man håber på et hurtigt overstået quick-fix, er man kommet til det forkerte sted. Der evalueres på alle ændringer, og der er mulighed for at eksperimentere med alt mellem himmel og jord.

 

Mads Frank og holdet bag Frank Institute of Sports har formået at gøre en yderst nørdet tilgang til cykelopsætning brugbart for alle typer cykelryttere, og man går derfra med følelsen af at have brugt sin tid fornuftigt. Et bikefit hos Frank Institute of Sports er et fremragende produkt, og en endnu bedre oplevelse.

Ny MTB-bog: Slip for dårlige vaner på cyklen
Ny MTB-bog er udkommet: "Kom ud over kanten". Bogen er skrevet af Torben Iisager, som har erfaring med MTB-løb rundt om i verden og ikke mindst mange års undervisning i ind- og udland som personlig træner.
Tema om elcykler: Pininfarina E-volutione
Elcyklerne er over os og har gjort deres indtog særligt hos folk hvor lemmerne på den ene eller anden måde knager eller pendlerne som kan komme hurtigere og nemmere rundt i det daglige.
Tema om elcykler: Cannondale eMTB Moterra NEO 3
At bruge en elektrisk assisteret MTB til motionsformål, lyder måske ikke umiddelbart som en gennemtænkt ide. For man er jo ude for at motionere både ben og lunger, ikke?
Test: ABUS Moventor
Leder du efter en ny hjelm, i det prisgunstige segment, så læs med her. ABUS Moventor er en fornuftig MTB-hjelm, med masser af muligheder  for justeringer, og så er den hestehale-kompatibel.
Optakt: Tema om elcykler
Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.
Grejsdalsløbet åbner for paracykling i Parasportens år
Grejsdalsløbet fejrer parasportens år i Vejle ved at byde velkommen til paracyklister i Danmarks hårdeste motionscykelløb. Paracyklisterne får deres egen startgruppe til Grejsdalsløbet søndag den 12. maj 2019 klokken 11.15.
Test: Baselayer og uldsokker fra Pearl Izumi
Et par fine forårs-essentials fra Pearl Izumi, hvor især de kraftige uldsokker viser, at de nærmest er et must-have på disse breddegrader.
Produktnyt: PRO Combipack
PRO giver dig en smart mulighed for at udskifte sin egen hjemmelavet toolbottle ud, og samtidig få minipumpe, multitool og dækjern med til en skarp pris.
Test: PRO Team Floorpump Tubeless
En ny fodpumpe fra PRO, der gør det godt på de fleste testede parametre. Med et stort display og nem pumpning. 

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: ABUS AirBreaker
ABUS har på rekordtid blandet sig i toppen af markedet for racerhjelme med flere markante high-end-hjelme, der har ramt markedet indenfor de seneste sæsoner.
GOOD VIBES ONLY – Glædeligt gensyn med Gran Fondo Jennum
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
”En Forårsdag i Hell-singør” køres for 10. gang i weekenden
Søndag den 14. april drager mellem 350 og 400 cykelryttere ud for at opleve den nordsjællandske natur på to hjul. Men det bliver en hård tur på en rute, der byder både på en ægte brostenspavé, grus, skovstier og skrappe stigninger.
Job: Shimano søger kørende sælger til Distrikt Sjælland/Fyn
Har du lyst til at arbejde med cykelbranchens stærkeste brands?
Danmarks bjergmotionsløb afvikles i slutningen af maj
Born Fondo er et kuperet og meget trafiksikkert motionscykelløb, der køres i og omkring Gudhjem søndag den 27. maj 2018.
Motionsløbet Rundt om Trehøje afvikles for 19. gang
Lørdag den 27. april afvikles motionsløbet Rundt i Trehøje i Vildbjerg og omegn. Skal du med?
Danmarks første cykelhandler app: Heino Cykler sætter standarden
Med en ny app til både Android og iOS flytter Heino Cykler tilgængeligheden helt ud i kundernes fingre.
Produktnyt: SRAM FORCE kommer nu i en eTap AXS-udgave
SRAM lancerer en ny elektronisk Force eTap AXS geargruppe. Feltet.dk har været på besøg hos Cycle Service Nordic og set nærmere på geargruppen. Force eTap AXS geargruppen udfordrer konkurrenterne både på pris og teknologi.
Shimano udvider samarbejdet med Elite
Shimano Europe Bike Holding udvider samarbejdet med Elite på det danske marked fra april 2019.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk - Touren til Gardasøen uge 8
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til Tour TransAlp her til sommer.  
Cykelfest på havnen: Flandern Rundt fejres i Aarhus
Den 7. april kan aarhusianske cykel- og ølentusiaster komme med til cykelfest, når VisitFlanders viser Flandern Rundt på storskærm - og serverer kolde belgisk-inspirerede øl på Hantwerk ved Aarhus Lystbådehavn. De første 180 øl er på turistrådets regning. Samtidig er der mulighed for at vinde en rejse til Flandern. 
Ny trend: Det blå forhjul er alle vegne
Interessen for det prisvindende hollandske cykelkoncept, Swapfiets, er større end nogensinde. Virksomheden vokser stødt og har nu nået 100.000 cykelglade kunder fordelt på fire lande og er dermed verdens største abonnementsservice med cykler. Swapfiets i Danmark bidrager med over 2800 cykelglade kunder - blot 4 måneder efter åbningen af de tre butikker i København, Århus og Odense.
Nyt koncept skal give Stjerneløbet en ekstra dimension
Stjerneløbet i Roskilde er en af Danmarks ældste landevejsklassikere, der med forskellige koncepter har begejstret cykelfolket. 2019-udgaven bliver kørt 15. september 2019 uden eliteløb men med et nyt koncept, der skal få endnu flere motionister med.
Få 26% rabat på alt Feltet.dks webshop i dag
Feltet.dk har fødselsdag - Få 26% rabat på alt! 
Specialized sender stor Peter Sagan kollektion på gaden
Specialized har i samarbejde med Peter Sagan lavet en helt ny kollektion til 2019. Varerne er allerede på vej på hylderne i denne weekend hos Specializeds forhandlere.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Ny MTB-bog: Slip for dårlige vaner på cyklen
Ny MTB-bog er udkommet: "Kom ud over kanten". Bogen er skrevet af Torben Iisager, som har erfaring med MTB-løb rundt om i verden og ikke mindst mange års undervisning i ind- og udland som personlig træner.
Tema om elcykler: Pininfarina E-volutione
Elcyklerne er over os og har gjort deres indtog særligt hos folk hvor lemmerne på den ene eller anden måde knager eller pendlerne som kan komme hurtigere og nemmere rundt i det daglige.
Tema om elcykler: Cannondale eMTB Moterra NEO 3
At bruge en elektrisk assisteret MTB til motionsformål, lyder måske ikke umiddelbart som en gennemtænkt ide. For man er jo ude for at motionere både ben og lunger, ikke?
Test: ABUS Moventor
Leder du efter en ny hjelm, i det prisgunstige segment, så læs med her. ABUS Moventor er en fornuftig MTB-hjelm, med masser af muligheder  for justeringer, og så er den hestehale-kompatibel.
Optakt: Tema om elcykler
Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.
Grejsdalsløbet åbner for paracykling i Parasportens år
Grejsdalsløbet fejrer parasportens år i Vejle ved at byde velkommen til paracyklister i Danmarks hårdeste motionscykelløb. Paracyklisterne får deres egen startgruppe til Grejsdalsløbet søndag den 12. maj 2019 klokken 11.15.
Test: Baselayer og uldsokker fra Pearl Izumi
Et par fine forårs-essentials fra Pearl Izumi, hvor især de kraftige uldsokker viser, at de nærmest er et must-have på disse breddegrader.
Produktnyt: PRO Combipack
PRO giver dig en smart mulighed for at udskifte sin egen hjemmelavet toolbottle ud, og samtidig få minipumpe, multitool og dækjern med til en skarp pris.
Test: PRO Team Floorpump Tubeless
En ny fodpumpe fra PRO, der gør det godt på de fleste testede parametre. Med et stort display og nem pumpning. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat