Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Joachim Alexander Farshøj 21.03.2019 @ 06:30

Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.

 

 

Introduktion

Det er ikke voldsomt lang tid siden, at et individspecifikt bikefit næsten kun var forbeholdt professionelle cykelryttere, der virkelig gik op i deres position på cyklen, og du skulle formentlig lede langt - rigtig langt - efter en dansk motionist, der kunne fortælle dig noget om den ædle kunst.

 

I løbet af de sidste par år er populariteten af et bikefit dog vokset eksplosivt, og flere og flere cykelryttere er begyndt at indse, at det måske slet ikke skal gøre ondt at cykle.

 

Vi er derfor på besøg hos det nye danske firma Frank Institute of Sports, der specialiserer sig i blandt andet bikefit, for at mærke oplevelsen og virkningerne af en sådan omgang.

 

 

Oplevelse af første bikefit

Frank Institute of Sports åbnede den 13. oktober 2018 deres nye lokaler på Rødegårdsvej i Odense med den danske ultrarytter Mads Frank i spidsen, og netop Mads står også klar i entréen til at tage imod mig, da jeg ankommer.

 

Efter en grundig rundvisning i den ikke-så-lille bygning, og en snak om alt fra specialimporteret kaffe til vægmalerier, når vi til det, det hele drejer sig om: Bikefittet.

 

Bikefittet starter uden cykel, hvor jeg bliver spurgt ind til eventuelle smerter og gener i forbindelse med cyklingen samt øvrig skadeshistorik.

 

Jeg fortæller om en konstant ømhed i min ene fod, om tilbagevendende knæsmerter, og om hvordan mine hænder ofte begynder at sove efter et par timer på jernhesten. Derudover snakker vi om skadehistorik generelt, og om hvordan ens krop tillægger sig dårlige vaner for at kompensere for noget andet.

 

Efter at jeg har fortalt Mads om mine relativt små, men alligevel irriterende skavanker, undersøger han mig manuelt på en massagebriks, hvor han får et grundigt indblik i min smidighed og min krops begrænsninger.

 

Dernæst beder han mig begynde at cykle i nogle minutter, mens han både kigger på mine bevægelser med egne øjne og via STT 3D Motion Capture - et unikt system med 6 højhastighedskameraer, som filmer dine bevægelser fra alle vinkler, hvilket Frank Institute of Sports som de eneste i Skandinavien er i besiddelse af. Denne teknologi bruger Mads for at dobbeltsikre, at det han ser med egne øjne, reelt er det der sker, men også for at få et indblik i de vinkler, der ikke kan ses på øjemål.

 

Alt i alt er min position på cyklen ikke skudt helt ved siden af, men som Mads fortæller, skal man ikke have ondt, når man cykler, og vi begynder derfor at se på ændringsmuligheder for at komme smerterne til livs.

 

Først tjekkes klamperne, for at sikre at de sidder som de skal, og dernæst sadlen. Mads hiver en bunke skrækeksempler på gamle sadler frem, men konstaterer hurtigt, at min i hvert fald ikke er ødelagt.

 

Dernæst retter han på mit styr, som drejes en smule, ligesom også min saddel bliver sænket i et forsøg på at slippe af med ømheden i den øvre del af min fod, samtidig med at det forbedrer evnen til at træde helt igennem.

 

Efter de indledende ændringer er det igen tid til at hoppe på cyklen, hvorefter vi evaluerer ændringerne - hvordan det ser ud ifølge Mads, og min følelse med ændringerne. Dette mønster følger vi et par gange for hele tiden at optimere positionen, og selvom det normalvis tager et par uger at vænne sig helt til forandringerne, responderer særligt min fod fremragende, og smerten er mere eller mindre væk allerede.

 

Dette skyldes også et par specialdesignede såler, Mads har udstyret mig med, og som jeg får lov til at låne med hjem.

 

Én ting kan den nye position dog ikke ændre på: Et knæ, der for hver pedalomdrejning lige præcis snitter overrøret. En gammel skade er sandsynligvis skyld i disse gener, som formentligt stammer fra hofte- og baldemuskulaturen, der har sin rod helt oppe i lænden og hoften.

 

Problemet vil måske kunne løses ved hjælp af kiler, men Mads fraråder, helt i tråd med firmaets motto om kompromisløs kvalitet, at tage den nemme løsning. Det skal trænes væk. Jeg får udleveret et sæt øvelser, der skal hjælpe kroppen med selv at få bugt med problemerne.

 

Mads opsummerer, hvad han har ændret, og hvilke øvelser jeg skal lave. Vi aftaler, at jeg skal prøve det hele af i løbet af den følgende måned, hvorefter vi vil mødes til et opfølgende bikefit og samtale.

 

 

Opfølgende møde

Efter en måned med massevis af timer på den ny-fittede cykel, mødes vi endnu en gang hos Frank Institute of Sports. 

 

I løbet af denne måned er jeg sluppet af med alle smerter i fødderne og hænderne. Mit knæ har også fået det væsentligt bedre, så alt i alt er det blevet langt mere bekvemmeligt at brænde timer af på landevejen. Dette fortæller jeg naturligvis Mads, og med den positive oplevelse in mente begynder vi på en afsluttende evaluering.

 

Mads observerer mig nu endnu en gang, mens jeg sidder på cyklen, og jeg får lov at prøve styr med forskellige bredder og bukninger for at lægge den sidste hånd på min position. Mads fortæller også om fordele og ulemper ved alskens sadler, og vi justerer lidt på sadelhøjden på grund af øvelsernes positive effekt.

 

Til sidst lægger vi os fast på den præcise opsætning af cyklen, og Mads opmåler alle ændringerne med millimeterpræcision takket være det førnævnte motion capture system. Jeg får også tildelt nye øvelser, så mit knæ kan blive helt i orden, inden jeg takker af for denne gang.

 

Konklusion

Et bikefit hos Frank Institute of Sports er ikke bare et bikefit. Det er en oplevelse.

 

Når firmaet fortæller, at de ikke går på kompromis med noget, passer det. Hvis man håber på et hurtigt overstået quick-fix, er man kommet til det forkerte sted. Der evalueres på alle ændringer, og der er mulighed for at eksperimentere med alt mellem himmel og jord.

 

Mads Frank og holdet bag Frank Institute of Sports har formået at gøre en yderst nørdet tilgang til cykelopsætning brugbart for alle typer cykelryttere, og man går derfra med følelsen af at have brugt sin tid fornuftigt. Et bikefit hos Frank Institute of Sports er et fremragende produkt, og en endnu bedre oplevelse.

Continental lancerer dæk med gummi fra mælkebøtter
Dækproducenten Continental er i år main partner for Tour de France, og den synlighed producenten får derigennem, vil de bruge til at øge opmærksomheden om bæredygtighed. I den forbindelse lancerer de nu et dæk lavet af miljøvenligt mælkebøtte-gummi.
Motion: Min MTB-sæson
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Færøerne - et cykelparadis uden for kategori
Hvor skal cykeleventyret gå hen næste gang? Et godt bud kunne være Færøerne som har en rå og fantastisk natur. En oplevelse du aldrig vil glemme.
Test: Isolés sommertøj
Isolés holder den høje kvalitet med sin nye sommerkollektion, hvor der er tilføjet flere væsentlige opgraderinger og nyskabelser sammen med et øget miljømæssigt fokus.
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er cyklist
Sidste år steg antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister til det højeste niveau i over 10 år. En kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og 66 kommuner skal få flere cyklister og bilister til at være ekstra opmærksomme i kryds, hvor de fleste alvorlige cykelulykker sker.
Hvordan lyder et cykeltyveri?
Det giver ABUS’ foldelås BORDO Alarm svaret på. Alarmen udløser nemlig en 100 dB høj og markant lyd, så snart en cykeltyv rusker i låsen.
Oplev Harzens bedste cykelterræn lige uden for døren
Maritim Hotel i Braunlage er med sin centrale placering midt mellem Harzens højeste bjerge og tæt på områdets mest spændende byer det perfekte udgangspunkt for et cykelophold.
Harzens cykelparadis ligger kun få timer fra grænsen
Kører man sydpå, er Harzen det første rigtige bjergområde, man støder på. Fra den dansk-tyske grænse er der blot 400 kilometer til det smukke og kuperede terræn, hvor priserne er overkommelige og cykelmulighederne fremragende. Harzen hitter lige nu som cykeldestination.
Test: Canyon Neuron 9.0
Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Instagram #motionsfeltet

Tour de Taxa åben for forhåndstilmeldinger til turen til Paris i 2020
Der er fem teams, som cykler med start fra fem forskellige byer i Danmark til Paris hvert år i juli samtidig med den sidste uge af Tour de France. Tour de Taxa cykler til fordel for julemærkehjemmene, og denne sommers tur til Paris er tiende af sin slags.
Nye headset i webshoppen - Plantronic Backbeat trådløs in-ear
Hovedtelefoner til cykelturen kan være en udfording, hvis du også vil kunne høre hvad der foregår rundt omkring dig. Her kommer Plantronics trådløse headset ind i billedet med nye muligheder.
GOOD VIBES ONLY – Hold kæden stram og REN! med Muc-Off
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Fejl i Giro-managerspillet - stillingen opdateret
Årets Giro d'Italia er slut og vinderen blev Richard Carapaz. I Feltet.dks Giro d'Italia managerspil blev vinderen Brian Hjortnæssom har vundet en lækker racercykel fra Python Pro.
Kræftramte danskere cykler over 7.000 kilometer
Overskuddet fra et rekordhurtigt salg af Brian Holms La Flamme Rouge-cykeltøj i Lidl er bogstavelig talt blevet aktiveret. 14 kræftramte danskere fik en oplevelse for livet, da de tilbagelagde over 7000 kilometer på cykel i Mallorcas bjerge.
Produktnyt: Nye Shimano DEORE XT & SLX grupper med 12 speed til MTB
Den bedst-til-prisen kvalitetsgruppe bliver nu 12-speed. Ved at benytte sig af erfaringerne fra de bedste mountainbikeryttere i verden har Shimano givet deres teknologi videre til MTB.
Astana-rytter med i gadeløb i Lyngby
Når der den 1. juni køres gadeløb i centrum af Kongens Lyngby bliver det med deltagelse af belgiske Laurens de Vreese fra Astana teamet.
Stor cykelfest i Lyngby i weekenden - Kør som de professionelle
I går kunne Lyngby CC fejre 100 års jubilæum, men den helt store fest bliver på lørdag. Alle cykelinteresserede er inviterede til cykelløb i hjertet af byen.
Test: ABUS AirBreaker
Hjelmen som Valverde bar, da han blev verdensmester, er et meget veludført kompromis mellem det aerodynamiske og det lette og luftige. En sand tophjelm, som kan det hele.
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?! (Part 2): GREJSDALSSLØBET
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Motionscykelløbet København-Aarhus genopstår
Lørdag den 10. august køres København-Aarhus for 20. gang. Det er 30 år siden, løbet blev kørt for første gang.
Bag sponsorlinjerne: Lidl sponsorerer verdens bedste cykelhold
Lidl er Official Fresh Food Partner for Deceuninck-Quick Step, der i sidste sæson var det mest vindende hold i verden. Men hvorfor engagerer Lidl sig i det hele taget i sportshold- og aktiviteter, og hvad får de ud af det? Det og meget mere har vi spurgt dagligvarekædens Head of Marketing om.
Test: Canyon Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL
En imponerende let og accelerationsvillig racer med en udstyrspakke som er så lækker, at det er imponerende at Canyon kan sælge den til prisen.
Babysitteren fra helvedet: Danny MacAskill er Danny Daycare
Det er sikkert ikke alle forældre, der ville lade overlade deres børn til Danny MacAskill, men Stu Thomson og hans kone har gjort netop det, og turen med datteren Daisy i cykeltrailer må siges at være… Anderledes.
Schwarzwald Super - udfordring og nydelse
Schwarzwald Super Cykelmaraton den 25. august 2019 i Münstertal / Schwarzwald, er måske det smukkeste og absolut mest krævende cykelterræn i Tyskland.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Continental lancerer dæk med gummi fra mælkebøtter
Dækproducenten Continental er i år main partner for Tour de France, og den synlighed producenten får derigennem, vil de bruge til at øge opmærksomheden om bæredygtighed. I den forbindelse lancerer de nu et dæk lavet af miljøvenligt mælkebøtte-gummi.
Motion: Min MTB-sæson
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Færøerne - et cykelparadis uden for kategori
Hvor skal cykeleventyret gå hen næste gang? Et godt bud kunne være Færøerne som har en rå og fantastisk natur. En oplevelse du aldrig vil glemme.
Test: Isolés sommertøj
Isolés holder den høje kvalitet med sin nye sommerkollektion, hvor der er tilføjet flere væsentlige opgraderinger og nyskabelser sammen med et øget miljømæssigt fokus.
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er cyklist
Sidste år steg antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister til det højeste niveau i over 10 år. En kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og 66 kommuner skal få flere cyklister og bilister til at være ekstra opmærksomme i kryds, hvor de fleste alvorlige cykelulykker sker.
Hvordan lyder et cykeltyveri?
Det giver ABUS’ foldelås BORDO Alarm svaret på. Alarmen udløser nemlig en 100 dB høj og markant lyd, så snart en cykeltyv rusker i låsen.
Oplev Harzens bedste cykelterræn lige uden for døren
Maritim Hotel i Braunlage er med sin centrale placering midt mellem Harzens højeste bjerge og tæt på områdets mest spændende byer det perfekte udgangspunkt for et cykelophold.
Harzens cykelparadis ligger kun få timer fra grænsen
Kører man sydpå, er Harzen det første rigtige bjergområde, man støder på. Fra den dansk-tyske grænse er der blot 400 kilometer til det smukke og kuperede terræn, hvor priserne er overkommelige og cykelmulighederne fremragende. Harzen hitter lige nu som cykeldestination.
Test: Canyon Neuron 9.0
Inden for kategorien mountianbikes findes der cykler til mange forskellige discipliner: XC, Enduro, Downhill - you name it! Der findes dog ikke ”One bike to rule them all”. Eller gør der? Med den nye Neuron, har Canyon forsøgt at løse den gordiske knude og sende en ægte allround MTB på gaden.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat