Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

21.03.2019 @ 06:30

Ekstraordinær bikefit-oplevelse hos Frank Institute of Sports, hvis motto om kompromisløs kvalitet gennemsyrer hele seancen.

 

 

Introduktion

Det er ikke voldsomt lang tid siden, at et individspecifikt bikefit næsten kun var forbeholdt professionelle cykelryttere, der virkelig gik op i deres position på cyklen, og du skulle formentlig lede langt - rigtig langt - efter en dansk motionist, der kunne fortælle dig noget om den ædle kunst.

 

I løbet af de sidste par år er populariteten af et bikefit dog vokset eksplosivt, og flere og flere cykelryttere er begyndt at indse, at det måske slet ikke skal gøre ondt at cykle.

 

Vi er derfor på besøg hos det nye danske firma Frank Institute of Sports, der specialiserer sig i blandt andet bikefit, for at mærke oplevelsen og virkningerne af en sådan omgang.

 

 

Oplevelse af første bikefit

Frank Institute of Sports åbnede den 13. oktober 2018 deres nye lokaler på Rødegårdsvej i Odense med den danske ultrarytter Mads Frank i spidsen, og netop Mads står også klar i entréen til at tage imod mig, da jeg ankommer.

 

Efter en grundig rundvisning i den ikke-så-lille bygning, og en snak om alt fra specialimporteret kaffe til vægmalerier, når vi til det, det hele drejer sig om: Bikefittet.

 

Bikefittet starter uden cykel, hvor jeg bliver spurgt ind til eventuelle smerter og gener i forbindelse med cyklingen samt øvrig skadeshistorik.

 

Jeg fortæller om en konstant ømhed i min ene fod, om tilbagevendende knæsmerter, og om hvordan mine hænder ofte begynder at sove efter et par timer på jernhesten. Derudover snakker vi om skadehistorik generelt, og om hvordan ens krop tillægger sig dårlige vaner for at kompensere for noget andet.

 

Efter at jeg har fortalt Mads om mine relativt små, men alligevel irriterende skavanker, undersøger han mig manuelt på en massagebriks, hvor han får et grundigt indblik i min smidighed og min krops begrænsninger.

 

Dernæst beder han mig begynde at cykle i nogle minutter, mens han både kigger på mine bevægelser med egne øjne og via STT 3D Motion Capture - et unikt system med 6 højhastighedskameraer, som filmer dine bevægelser fra alle vinkler, hvilket Frank Institute of Sports som de eneste i Skandinavien er i besiddelse af. Denne teknologi bruger Mads for at dobbeltsikre, at det han ser med egne øjne, reelt er det der sker, men også for at få et indblik i de vinkler, der ikke kan ses på øjemål.

 

Alt i alt er min position på cyklen ikke skudt helt ved siden af, men som Mads fortæller, skal man ikke have ondt, når man cykler, og vi begynder derfor at se på ændringsmuligheder for at komme smerterne til livs.

 

Først tjekkes klamperne, for at sikre at de sidder som de skal, og dernæst sadlen. Mads hiver en bunke skrækeksempler på gamle sadler frem, men konstaterer hurtigt, at min i hvert fald ikke er ødelagt.

 

Dernæst retter han på mit styr, som drejes en smule, ligesom også min saddel bliver sænket i et forsøg på at slippe af med ømheden i den øvre del af min fod, samtidig med at det forbedrer evnen til at træde helt igennem.

 

Efter de indledende ændringer er det igen tid til at hoppe på cyklen, hvorefter vi evaluerer ændringerne - hvordan det ser ud ifølge Mads, og min følelse med ændringerne. Dette mønster følger vi et par gange for hele tiden at optimere positionen, og selvom det normalvis tager et par uger at vænne sig helt til forandringerne, responderer særligt min fod fremragende, og smerten er mere eller mindre væk allerede.

 

Dette skyldes også et par specialdesignede såler, Mads har udstyret mig med, og som jeg får lov til at låne med hjem.

 

Én ting kan den nye position dog ikke ændre på: Et knæ, der for hver pedalomdrejning lige præcis snitter overrøret. En gammel skade er sandsynligvis skyld i disse gener, som formentligt stammer fra hofte- og baldemuskulaturen, der har sin rod helt oppe i lænden og hoften.

 

Problemet vil måske kunne løses ved hjælp af kiler, men Mads fraråder, helt i tråd med firmaets motto om kompromisløs kvalitet, at tage den nemme løsning. Det skal trænes væk. Jeg får udleveret et sæt øvelser, der skal hjælpe kroppen med selv at få bugt med problemerne.

 

Mads opsummerer, hvad han har ændret, og hvilke øvelser jeg skal lave. Vi aftaler, at jeg skal prøve det hele af i løbet af den følgende måned, hvorefter vi vil mødes til et opfølgende bikefit og samtale.

 

 

Opfølgende møde

Efter en måned med massevis af timer på den ny-fittede cykel, mødes vi endnu en gang hos Frank Institute of Sports. 

 

I løbet af denne måned er jeg sluppet af med alle smerter i fødderne og hænderne. Mit knæ har også fået det væsentligt bedre, så alt i alt er det blevet langt mere bekvemmeligt at brænde timer af på landevejen. Dette fortæller jeg naturligvis Mads, og med den positive oplevelse in mente begynder vi på en afsluttende evaluering.

 

Mads observerer mig nu endnu en gang, mens jeg sidder på cyklen, og jeg får lov at prøve styr med forskellige bredder og bukninger for at lægge den sidste hånd på min position. Mads fortæller også om fordele og ulemper ved alskens sadler, og vi justerer lidt på sadelhøjden på grund af øvelsernes positive effekt.

 

Til sidst lægger vi os fast på den præcise opsætning af cyklen, og Mads opmåler alle ændringerne med millimeterpræcision takket være det førnævnte motion capture system. Jeg får også tildelt nye øvelser, så mit knæ kan blive helt i orden, inden jeg takker af for denne gang.

 

Konklusion

Et bikefit hos Frank Institute of Sports er ikke bare et bikefit. Det er en oplevelse.

 

Når firmaet fortæller, at de ikke går på kompromis med noget, passer det. Hvis man håber på et hurtigt overstået quick-fix, er man kommet til det forkerte sted. Der evalueres på alle ændringer, og der er mulighed for at eksperimentere med alt mellem himmel og jord.

 

Mads Frank og holdet bag Frank Institute of Sports har formået at gøre en yderst nørdet tilgang til cykelopsætning brugbart for alle typer cykelryttere, og man går derfra med følelsen af at have brugt sin tid fornuftigt. Et bikefit hos Frank Institute of Sports er et fremragende produkt, og en endnu bedre oplevelse.

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene
Feltet.dk er klar med årets sidste managerspil: Efterårsspillet!  Et spil, hvor de store endagsløb inklusiv VM for eliten og U23, Lombardiet Rundt samt årets sidste WorldTour-etapeløb er med.
Test: AGU Bibshort og Jersey
AGU leverer med dette sæt et ”no-nonsense” produkt som i høj grad kendetegnes af funktionalitet, komfort og ”value for money”.    
Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!
Det er ikke længere nogen hemmelighed, at Kroatien er blevet et kæmpe hit blandt især europæiske rejsende. Landet har oplevet en eksplosiv fremgang i turismen i de sidste 5-6 år - og sidste år blev der endnu engang sat rekord for antallet af turister og overnatninger i Kroatien. 
Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne
Specialized byder nu dig og dine cykelinteresserede venner velkommen til to spændende dage i Roskilde fra den 21. til den 22. september. 
Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg
Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg danner spænding og uderum for hele familien.
Produktnyt: Trek Supercaliber XC MTB
Med præsentationen af den nye Supercaliber, har Trek rystet posen godt og grundigt, og brudt med vanetænkningen, når det handler om, hvordan en Full suspension MTB skal se ud.
Debutanten skriver: Stjerneløbet - En hyldest til de frivillige kræfter
I weekenden var Skribenten til ’Stjerneløbet’ i Roskilde. Løbsdebuten endte med at blive en noget anden oplevelse end ventet. Held i uheld gjorde nemlig, at jeg kom om bag løbet og oplevede de frivillige kræfter, der holder hele Cykeldanmark kørende.

Instagram #motionsfeltet

Test: isolés Charles Shelter ECO Jersey og vest
En veludført løsning til de danske ydersæsoner, som kan klare både vind og vand uden at rytteren koger over. Kvaliteten er vanlig, overlegen isolés standard.
GOOD VIBES ONLY - Lidt om overgange og cykelløb
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Vuelta-værkstedet: Jakob VANDT sgu!
Feltet.dk og cykelsøgemaskinen Velomio.com lancerer i samarbejde med Deceuninck-Quick Steps mekaniker, Rune Kristensen, en blog under årets Vuelt a España. I bloggen vil du komme helt tæt på verdens bedste cykelryttere og hold samt få et unikt indblik i, hvad der sker i kulissen, når rytterne ikke er på landevejen og hvad en mekanikers rolle er.
Test: Garmin Edge 530 og 830
Denne tester kan stadig huske sin første cykelcomputer, som kunne vise hastighed, distance og hvor langt man havde kørt total. Bevares den kunne også tage tiden, men det er alligevel kvantespring fra der hvor udviklingen i dag har taget os hen indenfor denne kategori. Om det er mest sigende i forhold til denne testers alder eller den hurtighed, hvormed tingene i vore tider udvikler sig, skal vi lade stå i det uvisse.
Vuelta-værkstedet: Svar på Jeres spørgsmål
Feltet.dk og cykelsøgemaskinen Velomio.com lancerer i samarbejde med Deceuninck-Quick Steps mekaniker, Rune Kristensen, en blog under årets Vuelt a España. I bloggen vil du komme helt tæt på verdens bedste cykelryttere og hold samt få et unikt indblik i, hvad der sker i kulissen, når rytterne ikke er på landevejen og hvad en mekanikers rolle er.
Produktnyt: Garmins nye ure med solopladning
Garmin® lancerer Fēnix® 6-serien Multisport GPS ur-serien introducerer større skærme, innovative præstationsfunktioner, længere batterilevetid - og Garmins første solopladede ur.
Test: Trek Checkpoint SL 6
Et rigtig godt bud på en fartmaskine til grusveje og samtidig en cykel der overrasker på landevejen.
Vuelta-værkstedet: Måtte ikke køre videre for politiet
Feltet.dk og cykelsøgemaskinen Velomio.com lancerer i samarbejde med Deceuninck-Quick Steps mekaniker, Rune Kristensen, en blog under årets Vuelt a España. I bloggen vil du komme helt tæt på verdens bedste cykelryttere og hold samt få et unikt indblik i, hvad der sker i kulissen, når rytterne ikke er på landevejen og hvad en mekanikers rolle er.
First ride: Canyon Ultimate CF Evo Disc
Feltet.dk har haft den ultralette bjergcykel Canyon Ultimate CF Evo Disc til test i 14 dage. Læs vores forhåndsindtryk af cyklen.
Test: Principia Aero
Det ikoniske danske brand er helt fremme i feltet med en moderne aeroracer med skivebremser og masser af køreglæde.
Vuelta-værkstedet: Jeg stopper - Rygter om Riis' hold
Feltet.dk og cykelsøgemaskinen Velomio.com lancerer i samarbejde med Deceuninck-Quick Steps mekaniker, Rune Kristensen, en blog under årets Vuelt a España. I bloggen vil du komme helt tæt på verdens bedste cykelryttere og hold samt få et unikt indblik i, hvad der sker i kulissen, når rytterne ikke er på landevejen og hvad en mekanikers rolle er.
Vuelta-værkstedet: Hårdt arbejde på hviledagen
Feltet.dk og cykelsøgemaskinen Velomio.com lancerer i samarbejde med Deceuninck-Quick Steps mekaniker, Rune Kristensen, en blog under årets Vuelt a España. I bloggen vil du komme helt tæt på verdens bedste cykelryttere og hold samt få et unikt indblik i, hvad der sker i kulissen, når rytterne ikke er på landevejen og hvad en mekanikers rolle er.
Test: Specialized S-Works Prevail-hjelm og EXOS-sko
To af de mest brugte produkter i årets Tour som begge byder på innovative nyskabelser, som peger mod fremtiden og viser kræfterne i Specialized’s udviklingsafdeling.  
Sporbyggerne, de sande helte
Du blæser ned af sporet for fuldt skrald, mens du tager de perfekt formede berms med den helt rigtige teknik, så at du har maksimal fart ud af svingene, og selv om det har regnet hele natten, er der ikke noget vand på sporet, og der er ikke nogen irriterende mudderhuller, der stanser dit fede flow.
GOOD VIBES ONLY - FYEN RUNDT - med hovedet under armen... eller noget!
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Nyt managerspil til VM og efterårsløbene
Feltet.dk er klar med årets sidste managerspil: Efterårsspillet!  Et spil, hvor de store endagsløb inklusiv VM for eliten og U23, Lombardiet Rundt samt årets sidste WorldTour-etapeløb er med.
Test: AGU Bibshort og Jersey
AGU leverer med dette sæt et ”no-nonsense” produkt som i høj grad kendetegnes af funktionalitet, komfort og ”value for money”.    
Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!
Det er ikke længere nogen hemmelighed, at Kroatien er blevet et kæmpe hit blandt især europæiske rejsende. Landet har oplevet en eksplosiv fremgang i turismen i de sidste 5-6 år - og sidste år blev der endnu engang sat rekord for antallet af turister og overnatninger i Kroatien. 
Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne
Specialized byder nu dig og dine cykelinteresserede venner velkommen til to spændende dage i Roskilde fra den 21. til den 22. september. 
Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg
Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg danner spænding og uderum for hele familien.
Produktnyt: Trek Supercaliber XC MTB
Med præsentationen af den nye Supercaliber, har Trek rystet posen godt og grundigt, og brudt med vanetænkningen, når det handler om, hvordan en Full suspension MTB skal se ud.
Debutanten skriver: Stjerneløbet - En hyldest til de frivillige kræfter
I weekenden var Skribenten til ’Stjerneløbet’ i Roskilde. Løbsdebuten endte med at blive en noget anden oplevelse end ventet. Held i uheld gjorde nemlig, at jeg kom om bag løbet og oplevede de frivillige kræfter, der holder hele Cykeldanmark kørende.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet