Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 02.03.2016 @ 16:30

Der bliver gjort meget for cyklisterne i disse år og særligt for at gøre det nemmere at være motionist. I skovene er der opståede talrige dedikerede MTB-ruter, og DGI, DCU og Naturstyrelsen er nu gået sammen om en række nye skilte, som skal gøre det lettere at finde netop det, man ønsker.

Når man triller rundt på sin MTB i skoven, kan det nogle gange været svært at finde ud af, hvad de forskellige skilte, der er at finde, betyder. Nu har DGI, DCU og Naturstyrelsen derfor sat sig sammen og udstukket nye skilte og retningslinjer for, hvordan de skal bruges, så praksis for skiltning forhåbentlig bliver ens på tværs af Danmark.

 

Der er skiltning for sporenes sværhedsgrader, hvorvidt det er tilladt at køre MTB på stien og andre ting, man skal være opmærksom på. Således bliver det også mere sikkert at være ny på MTB'en, da der er mindre risiko for, at man forvilder sig ind på et risikofyldt spor, hvor man teknisk ikke kan bunde.

 

Beskrivelse af MTB-skiltning

På billedet længere oppe kan du se alle de nye MTB-skilte. Herunder følger den officielle forklaring af hvert enkelt skilt.

 

Grøn pil

Meget let rute for alle på MTB. Grusveje og brede grusstier. Relativ flad med moderate stigninger.

 

Blå pil

Let rute til MTB-ryttere med grundlæggende færdigheder. Grusveje og singletracks. Moderate stigninger, men kan omfatte korte stejle strækninger. Belægningen kan være løs, mudret, ujævn med mindre rødder og sten. 

 

Rød pil

Middel rute til de øvede MTB-ryttere. Udfordrende op- og nedkørsler. Forvent drops, huller, større rødder og sten, snævre passager og singletracks. Alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt ved lav hastighed. 

 

Sort pil

Svær rute til MTB-eksperterne. Stejle og meget udfordrende op- og nedkørsler. Forvent større drops, hop, huller, rødder og sten med intense passager og singletracks. Ikke alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt. 

 

Orange pil

Ekstrem rute til specialiserede discipliner. Oftest en stejl downhill bane med store konstruerede forhindringer og hop m.m. Kræver særlig downhill- eller freeridecykel og benyttelse af sikkerhedsudstyr eksempelvis fullface-hjelm, rygskjold, halskrave, knæbeskyttere, handsker og briller.

 

Blå baggrund

Nogle steder vil baggrundsfarven på skiltene være blå i stedet for grøn. (Der findes ingen forklaring på hvorfor, red.)

 

MTB-rytter

Skilten med piktogrammet af en MTB-rytter betyder bare, at det er tilladt at køre MTB her.

 

MTB-rytter med rød streg over

Her er det til gengæld ikke tilladt at køre MTB.

 

Udråbstegn

Giv agt! Skiltet er en forvarsel om, at der kommer en passage, hvor du af den ene eller anden grund skal være særligt opmærksom.

 

Vejkryds

Advarer mod tværgående sti eller vej, hvor der kan komme andre mennesker.

 

Tal (fx 12)

Orienteringspunkt, der med reference til kortet over området viser, hvor du er.

 

Tekst (fx Verdens Ende)

Navnet på sporet.

 

Pil og tekst

Sværhedsgrad og spornavn.

 

10 spir

Ruten er et af Naturstyrelsen ti udvalgte områder, hvor du finder noget af det bedste danske MTB-terræn. Læs mere om Naturstyrelsens 10 spir her.

 

 

Hvad synes ud om de nye MTB-skilte? Mangler der skilte på det spor, du bruger til daglig? Deltag i debatten herunder.

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Instagram #motionsfeltet

Seneste indlæg i debatten

Pedaler ville jeg nok tage sådan noget her: https://www.cykelgear.dk/reservedele/pedaler/combi-pedaler-klikalmspdlook/kombipedal-almspd-xlc Der er også klampler med. Og de kan også bruges når man ikke lige har cykelskoene på eller gider clicke ind mellem 2 lysskryds. Du skal have sko til 2-hul system, altså spd. Du kan godt får racersko der kan tage spd klamper, men så er de virkeligt dårlige at gå i pga den lille klampe UNDER den flade sål. Du skal have såden nogle med lidt mere sål, så klampen kan sidde oppe i sålen. Så er de ganske fine at gå i, bare stive i sålen ift alm sko. (Jeg ved ikke hvor meget du skal gå rundt i de sko du cykler i men man kan godt få fra meget offroad mtb agtige og til hvad der mere ligner alm sko, bare med klamper i sålen). Hvis du er i københavn kan det være Capitani stadig har nogen (som en del af deres ophørsudsalg satte de alle sko ned til 300 i lørdags) - de havde temmeligt mange ok northwave, også mtb udgaven. Pedalerne skal af med en alm 15mm gaffelnøgle, men de kan godt sidde ret fast, så måske du skal have en længere der er beregnet til formålet, ala https://www.cykelgear.dk/vaerktoj/cykel-specialvaerktoj/pedalnogle-15-mm-kraftigMens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og selvom han i år kan ærgre sig over at måtte undvære de dominerende skikkelser fra årets Tour og måske ligner en lille taber i kampen om grand tour-stjernerne i 2019, er det igen et stærkt felt, der vil kast sig ud i kampen om sejren på den som altid bjergrige rute på Den Iberiske Halvø, når Vueltaen på lørdag skydes i gang med det klassiske holdløb. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/vuelta_a_espana_2019_outsiderne/ For nyligt skulle 2 fra GCN lave blindtest af 105-R7000 og Duraace-R9100, hvilket de havde store problemer med, så jeg tror 105-R7000 mindst er på højde med Ultegra-6800.Der burde være et drænhul. Er det stoppet til eller er der ikke et?

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat