Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 30.08.2018 @ 14:20

Hvorvidt man skal, kan og må høre musik, mens man cykler, er stadig til diskussion både blandt motionister, politikere og forskere. Men spørgsmålet er langt mere kompliceret som så, viser forskningen.

Hver dansker cykler i gennemsnit cirka halvanden kilometer om dagen, og ifølge en undersøgelse fra Megafon brugte hver fjerde dansker i 2014 musik eller radio i ørerne, når de fragtede sig af sted på jernhesten. For de 18-29-årige var tallet lidt over halvdelen. 15 % af samme gruppe kunne finde på at sende sms’er, mens de cykler.

 

Ifølge det hollandske analyseinstitut for trafiksikkerhed (SWOV), så er risikoen for at blive involveret i de frygtede højresvingsulykker 30 % højere for de cyklister, som altid har lyd i ørerne, når de pedalerer, sammenlignet med dem, som aldrig bruger det.

 

Der findes intet forbud mod at høre musik, når man transporterer sig gennem gadebilledet, men der er stadig nogle overordnede færdselsregler at bemærke, når man har musik i ørerne på farten.

 

I § 3 i Færdselsloven står der, at “trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpåvigenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”. Det betyder altså, at man trods musikken skal kunne høre, hvis for eksempel en medtrafikant ringer med klokken og vil passere, da man ikke må bremse den resterende trafik.

 

Yderligere står der i Færdselslovens § 7, at “når der ved kørsel med udrykningskøretøj anvendes særlige [...] lyd- eller lyssignaler, skal andre trafikanter i god tid holde vejen åben for køretøjet”. Ligesom ovenfor skal man altså stadig kunne høre andres lydsignaler - det hører dog til sjældenhederne, at cyklister ligefrem er i vejen for udrykningskørertøjer.

 

Cyklende i sin egen boble

Og så er der den, som rammer de sms’ende cyklister, nemlig § 55 a: “Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.” Det koster 1.000 kroner i bøde at blive snuppet med mobilen fremme i hånden, mens man cykler.

 

Folketingets politikere har åbnet op for hårdere straffe til sådanne forseelser, og et totalt forbud mod at høre musik i øretelefoner, mens man cykler, har også været foreslået af flere partier. Cyklistforbundets formand Klaus Bondam er ikke for et forbud, men det er 44 % af danskerne til gengæld.

 

Niels Chr. Hansen er musik- og hjerneforsker i Music in the Brain-gruppen ved Aarhus Universitet, og han ser både fordele og ulemper ved at bruge musik under cykling.

 

Musikken kan skabe sin egen lille verden, og det kan være godt, hvis man sidder og arbejder med en opgave eller tekst,” sagde Niels Chr. Hansen til Politiken tilbage i 2014. “Men i trafikken er man meget afhængig af de signaler, man får fra sine medtrafikanter, og af, at man kan fortolke dem korrekt og reagere hurtigt på dem.”

 

Desuden påvirker musik vores følelser, og det kan få konsekvenser for vores færden i trafikken.

 

Hvis man bliver i godt humør af musikken, kan man muligvis have en tendens til at tage nogle chancer, som man ellers ikke ville have taget,” fortæller Niels Chr. Hansen.

 

Blokering af hørelse åbner op for andet

Tidligere forskning - som førnævnte fra SWOV - har peget på, at musik i ørerne er med til at fjerne fokus fra trafikken og øge risikoen for farlige situationer og ulykker.

 

Et studie fra Jungnickel og Aldred fra 2013 tyder på en lidt anden tendens. Ved at høre musik blev cyklisterne i stedet i stand til at udelukke overflødigt datainput og fokusere på det, som var vigtigt, når de skulle orientere sig i trafikken. En “sansestrategi” kalder de det.

 

Med musik i ørerne bliver cyklisterne afslappede og veltilpasse, og det gør, at de bedre kan navigere optimalt i trafikken, når de skal undgå farlige situationer og justere deres kørsel efter deres medtrafikanter. Det skal ikke forstås sådan, at musikken gør en bedre til at navigere, men bare at kompensationen er så god, at det måske ikke er så stort et handicap som hidtil antaget.

 

Ifølge et andet studie fra Karageorghis og Priest fra 2011 så er musikken oven i købet meget anvendelig, når du bruger transportmidlet til at træne. Musik er nemlig et effektivt - og lovligt! - præstationsfremmende middel, når du skal presse kroppen til det yderste. Ved at bruge den rette musik - både for dig personligt og vurderet ud fra videnskabelige principper - kan man nemlig give op til 15 % mere, fordi det snyder din hjerne ved at fjerne fokus fra smerten i dine ben og lunger.

 

Så konklusionen må være: Husk altid at være opmærksom, når du bevæger dig i trafikken - om det er til fods, på cykel eller i bil og uanset musik eller ej. Musik kan optimere din præstation under træningen, men hiver du telefonen frem for at skifte sang, kan det ikke bare fjerne din opmærksomhed fra trafikken, det kan også koste dig 1.000 kroner i bøde. Og måske snart endnu mere.

 

Med Aftershokz Trekz on-ear hovedtelefoner får du både musikken ind og ørerne fri - så måske er det løsningen?

 

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Instagram #motionsfeltet

Hotel Hafen Flensburg - Cykelferie og forkælelse
De fleste forbinder Flensborg med grænsehandel og med byen, man kører forbi, inden turen fortsætter sydpå. Med under et ophold på Hotel Hafen Flensburg vil man dog hurtigt opleve, at byen summer af liv, byder på små hyggelige brostensbelagte gader samt smukke sejlture på fjorden, og så er byen udgangspunkt for nogle gode og anderledes cykelture.
På cykel i franske alpine omgivelser
Franske Annecy hitter på alle parametre - uanset om man kommer for at cykle, bade eller nyde de smukke alpine omgivelser - og samtidig er priserne på et niveau, hvor de fleste kan være med.
Smukke og mondæne schweiziske fristelser
Om det er det varierede cykelterræn omkring Geneve, der har skabt grundlaget for Jacob Fuglsangs karriere, er uvist. Men sikkert er det, at bjergene, vandet og de flotte omgivelser i Fuglsangs fødeby indbyder til både cykling og storbyferie.
Gmunden – cykling, sejltur og konditori
I den nordligste del af de østrigske alper, finder man den smukke sø Traunsee, og her er Gmunden den første by, man støder ind i.
Via Panoramica, sejltur og hyggelig middelalderby
Den gamle middelalderby Malcesine, der ligger i den nordøstlige del af Gardasøen, er et perfekt udgangspunkt for cykelture nede langs søens klare vand, og samtidig har du muligheden for komme lidt op i terrænet, hvor de smukkeste panoramaudsigter udfolder sig. Malcesine byder på ægte italiensk stemning, vasketøj hængende i gaderne og gode muligheder for afslapning. Byen er bestemt et besøg værd for cykelinteresserede. 
Disse 10 bøger bør du under Touren - SPAR 50%
Juli måned er det oplagte tidspunkt for fordybelse i cykelsporten, når de lange etaper i Tour de France ruller hen over tv-skærmen. Her får du ti oplagte bud på cykelbøger, du kan læse de kommende uger.
S-Works – Asgreen og Mørkøvs hemmelige våben
Når rytterne på de Specialized-sponsorerede hold ruller ud på Tour-etaperne, så er et af deres hemmelige våben produkter fra amerikanernes S-Works-kollektion.
Hjælp os - Vind en Garmin Egde 830
​Vil du vinde en Garmin Edge cykelcomputer 830 til en værdi af 3.199 kroner?
Produktnyt: Cannondale opgraderer på E-MTB fronten
Cannondale har netop lanceret to nye E-MTB’ere; Moterra’en har været i Cannondales progran i flere år, og nu har Cannondale sendt en komplet re-designet udgave på gaden sammen med en elektrificeret udgave af deres trail MTB Habit.
Test: isolés Charles High Summer vindvest
En sand letvægter af en vindvest, som er perfekt til sommeren og som æstetisk viderefører det stramme, nordiske look fra isolés.
Tour Tech: Specialized lancerer nyt våben til Asgreen - ny enkeltstartscykel
Specialized bruger hvert år betragtelige ressourcer på at udvikle nogle af verdens hurtigste cykler. Nu har amerikanerne opdateret deres Shiv TT-model - den cykel som rytterne bruger i kampen mod uret.
Produktnyt: Rolf Sørensen sportsernæring fra LIDL
Rolf Sørensen har i samarbejde med Lidl lanceret en række produkter til at holde cykelbenene kørende.
GOOD VIBES ONLY – Fra cykelmoster til Queen of Mountain?!? (Part 3): Status og evaluering på 4 måneders struktureret træning
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…
Danmarks første cykelhandler app: Heino Cykler sætter standarden
Med en ny app til både Android og iOS flytter Heino Cykler tilgængeligheden helt ud i kundernes fingre.
Ny bog fra Thomas Dekker: Druk, damer og doping
Thomas Dekker var et af cykelsportens største talenter. Rabobank-rytteren fortæller i en ny bog, hvordan han ødslede sit talent væk.

Seneste indlæg i debatten

Hold da op! mange tak! Desværre er jeg bosat på Fyn, har kigget lidt online, men det er vel som med alle andre sko at det er bedst at prøve dem på. I forhold til værktøj, er det bedst at købe enkelte værktøj til behov eller er det bedre med et værktøjssæt til fremtiden også. Jeg har kigget på disse https://www.cykelpartner.dk/vaerktoej-og-vedligeholdelse/vaerktoej/vaerktoejssaet_9800_8358_10059~c.html men jeg ved ikke om man betaler for en masse ting man ikke kommer til at bruge, eller værre, dårlig kvalitet. Jeg har intet værktøj i forvejen. Jeg vil gerne lære at vedligeholde min egen cykel alligevel inden jeg en dag har råd til en racer (forhåbentlig).Mens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og selvom han i år kan ærgre sig over at måtte undvære de dominerende skikkelser fra årets Tour og måske ligner en lille taber i kampen om grand tour-stjernerne i 2019, er det igen et stærkt felt, der vil kast sig ud i kampen om sejren på den som altid bjergrige rute på Den Iberiske Halvø, når Vueltaen på lørdag skydes i gang med det klassiske holdløb. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/vuelta_a_espana_2019_outsiderne/ For nyligt skulle 2 fra GCN lave blindtest af 105-R7000 og Duraace-R9100, hvilket de havde store problemer med, så jeg tror 105-R7000 mindst er på højde med Ultegra-6800.Der burde være et drænhul. Er det stoppet til eller er der ikke et?

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat