21.05.2021 @ 14:25

Hvis du ikke lytter til dig selv, kan det gå helt ad helvede til. Med et konstant, socialt pres kan det være udfordrende, men hvis du finder og prioriterer dit åndehul, bliver tilværelsen meget sjovere. Det fortæller Anders om, mens vi triller ud ad cykelstien langs vandet med solnedgangen som eneste seer.

Lycraen sidder tæt om hans overkrop, da han ivrigt fortæller anekdoter om sin travle hverdag og sin nye fascination. Hverken tempoet eller pulsen er høj, når den storsmilende jyde cykler en sen aftentur væk fra centrum og ud i den danske forårsnatur.

 

Arbejdsdagen havde været hård, men der var lys for enden af tunellen, da han skulle ud på sin
cykel og slå hjernen fra.

 

”Hvis jeg har haft en dårlig dag, har jeg glemt det, når jeg kommer hjem fra cykeltur. Der er kæmpe forskel på mit humør, om jeg bruger en time på at cykle en tur eller på at stene en serie på Netflix. Når jeg kommer hjem igen, og kigger mig selv i spejlet, så har jeg et stort, ubevidst smil på læben. Det er ikke for at lyde ’cringe’. Det har jeg bare,” siger Anders grinende.

 

Ifølge Jon Glud Kloster, der er privatpraktiserende psykolog i Aarhus, giver det god mening, at cykelturen fungerer så godt for Anders.


”Kroppen er i gang, men hjernen står stille. Det er rigtig sundt, når man gør noget helt modsat af, hvad man gør på arbejdet,” mener Jon.

 

Selv på de våde veje trækker Anders i cykeltøjet. Foto: Mikkel Langerhuus.

 

Anders sætter tempoet op langs en skrigende gul rapsmark, der danner rammen for en fortælling om, hvilken forskel han kan mærke på sit overskud i hverdagen.

 

Han fandt sit nye åndehul, da vinteren og mørket trængte sig på. Det var mørkt, når han tog på arbejde, og det var mørkt, når han kom hjem. Der skulle ske noget nyt, så han gik til cykelhandleren og bad om hele pakken. Cykling var et oplagt valg, da han altid havde fulgt
cykelsporten tæt. Nu kan han ikke forestille sig en dagligdag uden.

 

”Hverdagen bliver super triviel. Hvis jeg ikke kommer ud og cykler, går jeg helt kold,” lyder det fra Anders.

 

Anders cyklede sin første tur i starten af december. Privatfoto.

 

Hvis han ikke havde lyttet til sig selv, da kroppen fortalte ham, at han havde brug for et fristed, er det ifølge Jon der, det kan gå rigtig galt. Det er nemlig yderst problematisk, hvis man ikke får ladet op.

 

”Ikke at have sine åndehuller er opskriften på at blive overbelastet,” forklarer psykologen.

 

Vejen begynder at stige og falde, da Anders’ cykel tager ham længere væk fra det pulserende byliv, og han hiver en smule efter vejret, når han spekulerer på, hvordan han får tid til de mange ugentlige kilometer i sadlen, når arbejdsugen oftest byder på over 50 timer på kontoret.

 

”Hvis man tænker over, hvad man ellers bruger en time af sin hverdag på, tror jeg, de fleste kan finde tid til det,” pruster han, da han slipper trådet efter en hurtig opkørsel på en af terrænets små bakker.

 

Netop at finde tiden til at lade op i sine åndehuller er essentielt i dagens samfund, hvor det hele tiden handler om at være et produktivt menneske, blive en bedre medarbejder, bedre kæreste eller bedre ven, mener Jon.

 

”Hvis man føler, at man ikke må lytte til sig selv, men kun lytte til omverdens forventninger, så har man et problem,” siger han.

 

Tiden er mindre, men overskuddet er større

Da lyset stille og roligt forsvinder i horisonten, forklarer Anders, at han tværtimod er blevet en bedre medarbejder og kæreste, efter at han har prioriteret sin opladning i sit fristed.

 

I stedet for at sidde på sadlen havde han førhen smidt sig på sofaen for at slå tiden ihjel. Blot for at stå tidligt op og gøre det samme igen dagen efter. Det resulterede i, at Anders hverken kunne præstere optimalt på arbejde eller i sit forhold.

 

”Hvis du spørger min kæreste, vil hun helt sikkert sige, at jeg har fået meget mere energi af at få renset tankerne. Når jeg så kommer hjem fra cykeltur, er jeg bare genstartet på en eller anden måde og er klar til noget nyt,” forklarer han og tænder lygterne på sin cykel, da månen har overtaget solens lysgivende rolle på himmelen.

 

Det kan Jon nikke genkendende til, og han perspektiverer Anders’ oplevelse til et frikvarter i skolen eller pausen på arbejde, fordi mennesker har brug for at koble fra for at kunne fungere optimalt.


”Man kan få det ad helvede til, hvis man ikke mærker efter, hvad man har brug for,” mener han. Cykelturen lakker mod enden, og Anders glæder sig til at komme hjem til sin kæreste med fornyet overskud.

 

"Hvis man gider og har overskud, så er der helt vildt flot herude i den danske natur, når man bare kommer lidt væk fra byen,” lyder det fra Anders. Foto: Mikkel Langerhuus.

 

Når Anders bruger kræfter, får han kræfter

Selvom man umiddelbart kunne fristes til at tænke, at flere timers motion ville trætte Anders mere, end det ville gavne, er det, ifølge Jon, helt naturligt, at Anders føler sig mere frisk efter cykelturen.


”Hvis man har arbejdet hele dagen, så er det simpelthen så vigtigt at komme ud og slå hovedet fra. Det er også derfor, vi sover. Vi får renset hovedet, og det har vi også brug for løbende igennem dagen,” forklarer psykologen.

 

Lyskrydset ved Ringgaden viser rødt, og Anders pauser sin cykelcomputer, fordi selvom han ikke cykler med sportslige ambitioner, kan han ikke dy sig for at konkurrere lidt med sig selv. Nogle gange cykler han sammen med andre, men han synes, det er fedt at trille langs de århusianske landeveje på egen hånd.

 

”Det er bare rart at lave noget kun med sig selv, fordi jeg er sammen med andre mennesker næsten hele tiden. Det er virkelig blevet mit fristed herude. Det er faktisk lidt vildt, hvor glad jeg er blevet for det. Nu kan jeg slet ikke undvære det her afbræk,” lyder det fra Anders.

 

Det er vigtigt at huske på, at vi alle har brug for noget forskelligt, når vi skal lade op, forklarer Jon. Det vigtigste er at mærke efter og handle ud fra det. Uanset om det er endnu mere socialt samvær eller to timer på cyklen uden anden lyd end dine dæk.

 

Foto: Mikkel Langerhuus

Dominerende sejre i World Cup-afdeling - Bohé i top ti igen
World Cuppen fortsatte i går aftes i Canada, hvor det blev til to dominerende sejre. Danske Caroline Bohé tog endnu en top ti placering, mens Sebastian Fini efter en fornem start måtte tage til takke i top 20.
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Sidste chance: Tour-revanchen starter lørdag - Vælger du Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil og anderledes spilformat!
150 danske Tour-placeringer er nu indskrevet i historiebøgerne
Jonas Vingegaard skriver sig inden i toppen af de danske historiebøger. Feltet.dk har samlet samtlige danske Tour de France-placeringer. 
Lydens By gentager succesen med Le Tour Revanchen 2022
Struer Kommune og f Sports Group gentager sammen med Cykelklubberne i Struer og Holstebro succesen fra 2019 og 2021 og præsenterer Le Tour Revanchen 2022, der finder sted onsdag den 10. august 2022.
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Jonas Vingegaard hyldes på Rådhuspladsen
Jonas Vingegaard har kørt sig snublende tæt på Tour de France-sejren - og allerede før sidste etape er den første officielle fejring meldt ud!
Køb den officielle gule førertrøje m.m.
Skal du have det prikket bjergtrøje ligesom Magnus Cort? Den gule førertrøje som Jonas Vingegaard? Eller den grønne trøje, som Wout van Aert? Køb de officielle førertrøje på Feltet.dk.
Mørkøv udgiver selvbiografi - SPAR 20%
Verdens bedste hjælperytter, Michael Mørkøv, udgiver den 21. juni en selvbiografi.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Sebastian Fini glæder sig til VM i Haderslev
Mens mange holder ferie landet over, var Sebastian Fini, Danmarks bedste mandlige mountainbiker, en tur rundt på VM-ruten i Haderslev tirsdag morgen. Han glæder sig til VM på dansk grund og bed mærke i, hvor smukke omgivelser ryttere og publikum skal nyde på ruten.
De 7 mest populære Tour de France-bøger lige nu
Der udkommer rigtig mange Tour de France-bøger forud for verdens største cykelløb, og du kan naturligvis købe bøgerne til en skarp pris på Feltet.dks webshop. Vi har samlet de 7 nyeste bedst sælgende bøger til dig!
Danskerne starter i anden række
De danske MTB-ryttere fik en god start ved World Cup-afdelingen i Vallnord i Andorra. Alle tre startende ryttere kørte sig til placeringer i anden række i fredagens short track. 
Nyt dansk cykelmagasin - Få første eksemplar gratis
Bikemania Magazine er Danmarks nye og første e-magasin. Et cykelunivers med alt det vi elsker ved cykling.
Se VinDegaards triumf i billeder
Det har været et fantastisk Tour de France set med danske røde/hvide briller! Bjergtrøje, to danske etapesejre og nu den gule førertrøje...
Deltag på Python Camp Mallorca
Det danske cykelbrand, Python Pro, har i 2022 lavet en Camp på Mallorca, hvor danske cykelmotionister kan deltage og låne Python-cykler.
Historisk sejr: Dansker vinder World Cup-afdeling
I en hæsblæsende spurt vandt Sofie Heby Pedersen sin første World Cup-sejr, da hun slog til i Lenzerheide i Schweiz.
Kæmpe drama: Schurter styrtede kort før mål og missede rekorden på hjemmebane
Nino Schurter var i front af World Cuppen i Lenzerheide, men i et af de sidste sving styrtede schweizeren sammen med landsmanden Mathias Flückiger. Dermed missede Schurter den legendariske rekord for flest World Cup-sejre.
Fini med fremme i World Cup i schweizisk hjemmebanesejr
Sebastian Fini startede ud helt ved fronten, men måtte dog overlade scenen da fjerde afdeling af World Cuppen blev skudt i gang. Det blev til hjemmebanesejr til Filippo Colombo i Lenzerheide.
Bohé med stærk start i World Cup i svensk sejr
Caroline Bohé markerede sig i dagens Short Track i fjerde afdeling af World Cuppen. Ingen kunne dog indhente Jenny Rissveds, da hun var kørt væk i Lenzerheide.
Livestream: Se alle Tour-etaper uden afbrydelser - 64.50 KR
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Produktnyt: Scott Foil RC
Scott lancerer re-designet og opdateret version af deres populære flagskib; Foil RC.
Anmeldelse: Rolf Sørensen præsenterer Tour de France
Qua sin baggrund som en af 1990-ernes allerbedste cykelryttere har Rolf Sørensen en indsigt i cykleverdenen som få andre, og kombineret med gode talegaver og humor er han en ideel formidler, når han i bogform beretter om Tourens univers.
Lillelund bedste dansker ved MTB EM
U23-herrer kørte det sidste løb ved EM, og det blev ikke til nogle danske topplaceringer i denne omgang.
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Kun sålænge din anden dunk er cocacola branded, eller også er en termokop. Og holder sig under 610ml :P Der er ikke noget i vejen med SCO’en, udover den er lidt ting. Men det giver ikke mening at give +1000 eller 2000 for en cykel der vejer et kg mindre. Med tilsvarende komponenter. Der kan være lidt med hjulene, men ellers ikke det store. Min pointe var egentlig bare, at med et billigt kinastel, kan du få en fin, relativt let cykel ud af SCO’en, hvis du ville opgradere. I fht. SCO, skal man kigge på både cyklen og prisen. Den citybike jeg købte, er jeg svært irriteret over. Men det handler primært om at den er ting og jeg blev nødt til selv at rette et bukket gear drop op. Men igen, fik udvendige gear (1x8) og skivebremser for 3000, skiftede så kassette, kæde og gearskifter, så det blev 1x9 med sora (bagskifteren var sora). Ulempen er primært at rammen er for tung. Kom fra en ombygget racer med 2x9 tiagra, der vejede 6 kg mindre (men blev stjålet), de 6 kg er den primære forskel. Og ja, jeg overvejer at skifte stel og hjul, så hvis der er nogen der har noget inside info omkring hvilken størrelse landevejscykel-stel, der kunne fungere som citybike, så tager jeg gerne imod info( en størrelse større eller mindre?)Vueltaen nærmer sig med hastige skridt, og den kommende uge giver således de sidste muligheder for at få løbskilometer i benene forud for den spanske grand tour. Det sker i det lille bjergløb Tour de l’Ain, der dog mere har karakter af talenternes udstillingsvindue end Vuelta-forberedelse, og det spektakulære Arctic Race of Norway, der er verdens nordligste cykelløb, men ugen byder også på et af årets store mesterskaber i form af et sprintervenligt EM, der endelig igen har danske deltagelse, samt det store belgiske endagsløb Circuit Franco-Belge, der for første gang køres som et sommerløb. Alle fire løb kan følges på Feltet.dk, hvor du også kan stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/foelg_skjelmose_og_kamp_paa_aabningsetapen_i_tour_de_lain/Tour de l’Ain er et bjergløb, men løbet er i sit nye tredagesformat altid startet med en relativt flad etape. Åbningsetapen er derfor det helt store mål for løbets få sprintere, men en ganske kuperet finale med flere mindre stigninger betyder, at det langt fra er så givet, at det i år er løbets enkelte tunge sprintere, der får det første ord. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_lain_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Dominerende sejre i World Cup-afdeling - Bohé i top ti igen
World Cuppen fortsatte i går aftes i Canada, hvor det blev til to dominerende sejre. Danske Caroline Bohé tog endnu en top ti placering, mens Sebastian Fini efter en fornem start måtte tage til takke i top 20.
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Sidste chance: Tour-revanchen starter lørdag - Vælger du Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil og anderledes spilformat!
150 danske Tour-placeringer er nu indskrevet i historiebøgerne
Jonas Vingegaard skriver sig inden i toppen af de danske historiebøger. Feltet.dk har samlet samtlige danske Tour de France-placeringer. 
Lydens By gentager succesen med Le Tour Revanchen 2022
Struer Kommune og f Sports Group gentager sammen med Cykelklubberne i Struer og Holstebro succesen fra 2019 og 2021 og præsenterer Le Tour Revanchen 2022, der finder sted onsdag den 10. august 2022.
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Jonas Vingegaard hyldes på Rådhuspladsen
Jonas Vingegaard har kørt sig snublende tæt på Tour de France-sejren - og allerede før sidste etape er den første officielle fejring meldt ud!
Køb den officielle gule førertrøje m.m.
Skal du have det prikket bjergtrøje ligesom Magnus Cort? Den gule førertrøje som Jonas Vingegaard? Eller den grønne trøje, som Wout van Aert? Køb de officielle førertrøje på Feltet.dk.
Mørkøv udgiver selvbiografi - SPAR 20%
Verdens bedste hjælperytter, Michael Mørkøv, udgiver den 21. juni en selvbiografi.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x