21.05.2021 @ 14:25

Hvis du ikke lytter til dig selv, kan det gå helt ad helvede til. Med et konstant, socialt pres kan det være udfordrende, men hvis du finder og prioriterer dit åndehul, bliver tilværelsen meget sjovere. Det fortæller Anders om, mens vi triller ud ad cykelstien langs vandet med solnedgangen som eneste seer.

Lycraen sidder tæt om hans overkrop, da han ivrigt fortæller anekdoter om sin travle hverdag og sin nye fascination. Hverken tempoet eller pulsen er høj, når den storsmilende jyde cykler en sen aftentur væk fra centrum og ud i den danske forårsnatur.

 

Arbejdsdagen havde været hård, men der var lys for enden af tunellen, da han skulle ud på sin
cykel og slå hjernen fra.

 

”Hvis jeg har haft en dårlig dag, har jeg glemt det, når jeg kommer hjem fra cykeltur. Der er kæmpe forskel på mit humør, om jeg bruger en time på at cykle en tur eller på at stene en serie på Netflix. Når jeg kommer hjem igen, og kigger mig selv i spejlet, så har jeg et stort, ubevidst smil på læben. Det er ikke for at lyde ’cringe’. Det har jeg bare,” siger Anders grinende.

 

Ifølge Jon Glud Kloster, der er privatpraktiserende psykolog i Aarhus, giver det god mening, at cykelturen fungerer så godt for Anders.


”Kroppen er i gang, men hjernen står stille. Det er rigtig sundt, når man gør noget helt modsat af, hvad man gør på arbejdet,” mener Jon.

 

Selv på de våde veje trækker Anders i cykeltøjet. Foto: Mikkel Langerhuus.

 

Anders sætter tempoet op langs en skrigende gul rapsmark, der danner rammen for en fortælling om, hvilken forskel han kan mærke på sit overskud i hverdagen.

 

Han fandt sit nye åndehul, da vinteren og mørket trængte sig på. Det var mørkt, når han tog på arbejde, og det var mørkt, når han kom hjem. Der skulle ske noget nyt, så han gik til cykelhandleren og bad om hele pakken. Cykling var et oplagt valg, da han altid havde fulgt
cykelsporten tæt. Nu kan han ikke forestille sig en dagligdag uden.

 

”Hverdagen bliver super triviel. Hvis jeg ikke kommer ud og cykler, går jeg helt kold,” lyder det fra Anders.

 

Anders cyklede sin første tur i starten af december. Privatfoto.

 

Hvis han ikke havde lyttet til sig selv, da kroppen fortalte ham, at han havde brug for et fristed, er det ifølge Jon der, det kan gå rigtig galt. Det er nemlig yderst problematisk, hvis man ikke får ladet op.

 

”Ikke at have sine åndehuller er opskriften på at blive overbelastet,” forklarer psykologen.

 

Vejen begynder at stige og falde, da Anders’ cykel tager ham længere væk fra det pulserende byliv, og han hiver en smule efter vejret, når han spekulerer på, hvordan han får tid til de mange ugentlige kilometer i sadlen, når arbejdsugen oftest byder på over 50 timer på kontoret.

 

”Hvis man tænker over, hvad man ellers bruger en time af sin hverdag på, tror jeg, de fleste kan finde tid til det,” pruster han, da han slipper trådet efter en hurtig opkørsel på en af terrænets små bakker.

 

Netop at finde tiden til at lade op i sine åndehuller er essentielt i dagens samfund, hvor det hele tiden handler om at være et produktivt menneske, blive en bedre medarbejder, bedre kæreste eller bedre ven, mener Jon.

 

”Hvis man føler, at man ikke må lytte til sig selv, men kun lytte til omverdens forventninger, så har man et problem,” siger han.

 

Tiden er mindre, men overskuddet er større

Da lyset stille og roligt forsvinder i horisonten, forklarer Anders, at han tværtimod er blevet en bedre medarbejder og kæreste, efter at han har prioriteret sin opladning i sit fristed.

 

I stedet for at sidde på sadlen havde han førhen smidt sig på sofaen for at slå tiden ihjel. Blot for at stå tidligt op og gøre det samme igen dagen efter. Det resulterede i, at Anders hverken kunne præstere optimalt på arbejde eller i sit forhold.

 

”Hvis du spørger min kæreste, vil hun helt sikkert sige, at jeg har fået meget mere energi af at få renset tankerne. Når jeg så kommer hjem fra cykeltur, er jeg bare genstartet på en eller anden måde og er klar til noget nyt,” forklarer han og tænder lygterne på sin cykel, da månen har overtaget solens lysgivende rolle på himmelen.

 

Det kan Jon nikke genkendende til, og han perspektiverer Anders’ oplevelse til et frikvarter i skolen eller pausen på arbejde, fordi mennesker har brug for at koble fra for at kunne fungere optimalt.


”Man kan få det ad helvede til, hvis man ikke mærker efter, hvad man har brug for,” mener han. Cykelturen lakker mod enden, og Anders glæder sig til at komme hjem til sin kæreste med fornyet overskud.

 

"Hvis man gider og har overskud, så er der helt vildt flot herude i den danske natur, når man bare kommer lidt væk fra byen,” lyder det fra Anders. Foto: Mikkel Langerhuus.

 

Når Anders bruger kræfter, får han kræfter

Selvom man umiddelbart kunne fristes til at tænke, at flere timers motion ville trætte Anders mere, end det ville gavne, er det, ifølge Jon, helt naturligt, at Anders føler sig mere frisk efter cykelturen.


”Hvis man har arbejdet hele dagen, så er det simpelthen så vigtigt at komme ud og slå hovedet fra. Det er også derfor, vi sover. Vi får renset hovedet, og det har vi også brug for løbende igennem dagen,” forklarer psykologen.

 

Lyskrydset ved Ringgaden viser rødt, og Anders pauser sin cykelcomputer, fordi selvom han ikke cykler med sportslige ambitioner, kan han ikke dy sig for at konkurrere lidt med sig selv. Nogle gange cykler han sammen med andre, men han synes, det er fedt at trille langs de århusianske landeveje på egen hånd.

 

”Det er bare rart at lave noget kun med sig selv, fordi jeg er sammen med andre mennesker næsten hele tiden. Det er virkelig blevet mit fristed herude. Det er faktisk lidt vildt, hvor glad jeg er blevet for det. Nu kan jeg slet ikke undvære det her afbræk,” lyder det fra Anders.

 

Det er vigtigt at huske på, at vi alle har brug for noget forskelligt, når vi skal lade op, forklarer Jon. Det vigtigste er at mærke efter og handle ud fra det. Uanset om det er endnu mere socialt samvær eller to timer på cyklen uden anden lyd end dine dæk.

 

Foto: Mikkel Langerhuus

Verdens vildeste MTB-freestylere kommer til København
I dag åbner billetsalget til Red Bull Copenride - et af verdens mest spektakulære events, der afvikles i København den 17. juli 2021.
Produktnyt: Extrawheel - innovativt polsk design
Med sadeltasker eller fuldt udstyret anhænger fra Extrawheel har du styr på oppakningen til sommerens lange cykeltur. Det polske firma lancerer nu en let, holdbar og opgraderet serie.
Kontrovers: Styr medfører diskvalifikation
Gårsdagens mest angrebsivrige rytter er blevet smidt ud af Belgium Tour.   
Tour-managerspillet åbnet - Præmier for mindst 80.000 kroner
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 26. juni og slutter søndag den 18. juli. Spillet er åbnet for tilmelding nu!
Ridley Kanzo til Dirty Jutland
Har du også undret dig over den enorme hype, der er omkring gravelcykling? Hvordan fungerer konceptet for et gravelløb? Er det muligt for en nybegynder at kaste sig ud i det fra den ene dag til den anden? Alt dette og meget mere satte vi os for at undersøge nærmere - ud fra en nybegynders perspektiv.  
Produktnyt: Scott Spark med nyt revolutionerende dæmpersystem
Scott har netop lanceret en ny generation af Scott Spark, som Nino Schurter håber at kan give ham all-time rekorden over flest World Cup-sejre samt genvinde OL-titlen.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg
Har du prøvet at køre et af de største tyske motionscykelløb? Cyclassics Hamburg er kendt for et velarrangeret cykelløb med fart og gode depoter.
Produktnyt: Megmeister L8 bibshorts
Nyt hollandsk mærke på det danske marked lover bedre sadelkomfort med nyudviklet indlæg, som kigger andre veje end det traditionelle skum. Bedre trykfordeling skal give flere behagelige cykelture.
Topryttere har skabt Café-fællesskab i København
I et stille kvarter i Nordhavn ligger Københavns nyeste cykelcafé. Ejerne er velkendte ansigter fra den danske og internationale scene, og de er gået all-in på deres drøm om et nyt cykelmekka for motionister og proffer, hvor der tilbydes træning, bikefits samt ren hygge.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

SIDSTE CHANCE: Sæt dit managerhold til Schweiz Rundt
Sæt dit managerhold til Schweiz Rundt, som starter i dag. Vind kontante præmier. 
Test: Scott Vertec BOA MTB-sko
MTB-sko der kombinerer både stivhed og komfort med god kraftoverførsel men også er behagelig nok til at køre længere ture i. Scott i høj grad lykkes med produktet, om end der stadig er plads til et par småforbedringer.
Produktnyt: Rapha MTB Trailwear
Rapha lancerer ny mountainbike-kollektion ved navn Rapha Performance Trailwear. Det er mærkets første kollektion rettet mod MTB-disciplinen.
Produktnyt: Flowgun - opnå bedre restitution
Flowgun er en virkelig kraftfuld massagepistol designet til at frigive spændinger, stimulere og lette restitution.
Gravel Ride: East Coast Gravel
Feltet.dk gravelredaktør, Mads Christensen, har igen været til gravelløb. Denne gang i Nordjylland, hvor East Coast Gravel blev afviklet.
Hvem er Bastian Emil?
Han er i dit TV hver dag under Giro d'Italia, men hvem er den veltalende unge nostalgiker Bastian Emil Goldschmidt, og hvad er hans historie? Det tog Feltet.dk sig en snak med den 28-årige debuterende forfatter om.
Dauphine-managerspillet starter i dag - kontante præmier
Sæt dit managerhold til Tour de Suisse og Critérium du Dauphiné. Dyst om kontante præmier og håneretten!
SIDSTE CHANCE: Livestream Giroen og Criterium du Dauphine
Discovery har rettighederne til årets Giro d'Italia og Criterium du Dauphine, og det bliver rig mulighed for at følge hele årets Giro d'Italia. Streamingstjensten Discovery+ har en række fordele, hvis du vil følge årets første Grand Tour.
Store profiler kommer til Tour Revanchen - løbet sendes på Discovery+
Le Tour Revanchen 2021 indgår aftale med Discovery Danmark og offentliggør samtidig flere stjerneryttere til det i forvejen stjernespækket felt.
Test: Castelli Premio Black
Når et af high end-mærkerne inden for cykelbeklædning lancerer sin topmodel, der samtidig benyttes af verdens dyreste cykelhold, er forventningsniveauet højt. Castellis nye Premio Black-buks topper på alle parametre og er gennemført kvalitet fra ende til anden.
Prøv banecykling - slå til nu og spar 20%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Kroppen er i gang, men hjernen står stille
Hvis du ikke lytter til dig selv, kan det gå helt ad helvede til. Med et konstant, socialt pres kan det være udfordrende, men hvis du finder og prioriterer dit åndehul, bliver tilværelsen meget sjovere. Det fortæller Anders om, mens vi triller ud ad cykelstien langs vandet med solnedgangen som eneste seer.
Guide til bibshorts fra Rapha
Vi har prøvekørt bibshorts fra de fleste af Rapha’s kollektioner til landevejen og sammensat en guide til rytteren, som overvejer at investere i et par shorts fra det engelske brand.
Dan Frost fylder 60 år
OL-guldvinderen Dan Frost fylder 60 år. Henrik Elmgreen og Feltet.dk ønsker tillykke med dagen.
Populært svensk restitutionsproducent rykker ind i Danmark
Flowlife tager nu sit første skridt ind i Europa med lanceringen i Danmark. Ved at give folk kvalitetsprodukter og samtidig give kunden den samme nærhed og oplevelse, som i det virkelige liv vil Flowlife skabe Danmarks bedste e-handelsted.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Den rutinerede norske allroundrytter Sven Erik Bystrøm har i år kontraktudløb med UAE Team Emirates, men flere hold byder sig til at for sikre sig den stærke nordmands underskrift. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/sven_erik_bystroem_i_dialog_med_team_ineos/ Den hedder så 12,13,14,15,16,17,19,21,23,25 Det er 17'eren du kører i (#5 fra oven). Gearet er 82,7 tommer & 19'eren er på 74 tommer. Hvis du aldrig bruger top gearet 53-12 kan du overveje en 13-26 kassette der giver dig en 18'er eller at skifte klingen til 50'er. 50-17 er 78 tommer. 53-18 er 78,1 tomme. 50'eren til BCD135 kan være lidt svær at finde da den kun blev solgt som en del af tripple kranksæt og som reservedel. 13-26 kasetter burde være super nemme at finde da de ofte var std. kassetter på cykler med Mirage og Veloce. https://www.cykelpartner.dk/campagnolo-10-speed/campagnolo-veloce---kassette-10-gear-13-26-tands Alternativt skal du ned i en 12-23, 12-21 eller 11-21 kassette for at få de tætte 16-17-18-19 men det lyder IMHO som det er den forkerte vej at gå for dig da du så også mister dine laveste gear (23 & 25). Astanas 24-årige stjerneskud Matteo Sobrero henviste henholdsvis Edoardo Affini (Jumbo-Visma) og Mattia Cattaneo (Deceunick Quick-Step) til de sekundære placeringer ved det italienske mesterskab i enkeltstart. Fillipo Ganna (INEOS Grenadiers) ender end ikke på podiet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/overraskende_sejr_til_matteo_sobrero_ved_det_italienske_mesterskab_i_enkeltstart/Antwan Tolhoek skifter efter fem år hos Jumbo-Visma til amerikanske Trek - Segafredo. Hollænderen ønsker mere frihed.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tolhoek_paa_vej_vaek_fra_jumbo/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Verdens vildeste MTB-freestylere kommer til København
I dag åbner billetsalget til Red Bull Copenride - et af verdens mest spektakulære events, der afvikles i København den 17. juli 2021.
Produktnyt: Extrawheel - innovativt polsk design
Med sadeltasker eller fuldt udstyret anhænger fra Extrawheel har du styr på oppakningen til sommerens lange cykeltur. Det polske firma lancerer nu en let, holdbar og opgraderet serie.
Kontrovers: Styr medfører diskvalifikation
Gårsdagens mest angrebsivrige rytter er blevet smidt ud af Belgium Tour.   
Tour-managerspillet åbnet - Præmier for mindst 80.000 kroner
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 26. juni og slutter søndag den 18. juli. Spillet er åbnet for tilmelding nu!
Ridley Kanzo til Dirty Jutland
Har du også undret dig over den enorme hype, der er omkring gravelcykling? Hvordan fungerer konceptet for et gravelløb? Er det muligt for en nybegynder at kaste sig ud i det fra den ene dag til den anden? Alt dette og meget mere satte vi os for at undersøge nærmere - ud fra en nybegynders perspektiv.  
Produktnyt: Scott Spark med nyt revolutionerende dæmpersystem
Scott har netop lanceret en ny generation af Scott Spark, som Nino Schurter håber at kan give ham all-time rekorden over flest World Cup-sejre samt genvinde OL-titlen.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg
Har du prøvet at køre et af de største tyske motionscykelløb? Cyclassics Hamburg er kendt for et velarrangeret cykelløb med fart og gode depoter.
Produktnyt: Megmeister L8 bibshorts
Nyt hollandsk mærke på det danske marked lover bedre sadelkomfort med nyudviklet indlæg, som kigger andre veje end det traditionelle skum. Bedre trykfordeling skal give flere behagelige cykelture.
Topryttere har skabt Café-fællesskab i København
I et stille kvarter i Nordhavn ligger Københavns nyeste cykelcafé. Ejerne er velkendte ansigter fra den danske og internationale scene, og de er gået all-in på deres drøm om et nyt cykelmekka for motionister og proffer, hvor der tilbydes træning, bikefits samt ren hygge.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x