13.04.2022 @ 14:05

Vi har sat jagten på hurtigere ben ind op til sæsonstarten med højteknologiske Graspor, mens Saris står for den øvrige hardware med deres H3-hjemmetræner.

De fleste cykelryttere er på evig jagt efter at blive hurtigere. De rutinerede vender hver en sten for at blive hurtigere, men andre arbejder for at lægge grundstenene til mere fart. Fælles for langt de fleste er dog, at når først man er fanget ind i verdenen af kulfiber, højprofilshjul, skiltespurter og kaffestop, så drømmer man altid om at blive bare lige lidt hurtigere.

 

Denne besættelse er kun blevet styrket med indtoget af teknologiske måleredskaber, som har gjort alting målbart og dermed håndterbart, så vi kan træne mere og mere klogt og struktureret hen mod vores mål. I mange år var pulsmålerne dominerende, indtil watt blev allemandseje og nu udgør den datamæssige baggrund for langt de fleste, som træner seriøst eller efter en eller anden form for plan.

 

Graspor-enheden er cirka 6x4 centimeter og skal isættes et ærme med sensorer, som man bærer om låret under sine bibshorts.

 

Muskeloxygen og -aktivering

Nu har danske Graspor så introduceret et nyt måleredskab, som måske går hen og bliver fremtidens gyldne standard, når det kommer til monitorering af performance og intensitetsstyring.

 

Graspor er en højteknologisk enhed, som kan give rytteren værdifuld feedback i realtid ved at måle på to væsentlige parametre: Muskel-oxygen og muskelaktivering.

 

Enheden bæres i et ’ærme’ omkring låret under ens bibshorts. Ærmet er forsynet med sensorer, som leverer data til enheden, som videresendes til rytterens telefon direkte i Graspors app.

 

Enheden kan klikkes ud af ærmet, når man ikke bruger den og den skal lades op.

 

Muskel-oxygen

Målingen af muskel-oxygen er måske den teknologi, som har fået mest opmærksomhed hos Graspor. Kort fortalt, så er muskel-oxygen balancen mellem tilførslen af ilt og forbruget i musklen.

Det avancerede system sender lys ind i muskelvævet som absorberes af hæmoglobinen. Den intensitet som lyset returneres med, kan systemet bruge til at aflæse iltværdierne.

Systemet kan simpelthen måle mængden af iltet blod i en arbejdende muskel og give rytteren konstant feedback, når tallet ændrer sig i takt med at intensiteten stiger eller at man restituerer efter et interval.

 

Stikker man lidt dybere i nørderiet, så måler Graspor ikke kun iltmætningen i blodet, men også mængden af iltet og afiltet hæmoglobin. Den samlede iltmætning siger noget om, hvordan tilførslen er, mens målingerne på hæmoglobinen kan fortælle noget om ens begrænsende faktor er tilførslen af ilt eller kravet/udnyttelsen. Altså noget meget avanceret performance-data, som man kan benytte i sin træning.

 

Under træningen får man konstant feedback omkring iltindholdet i sine lårmuskler.

 

Det samlede tal ser man i sit live-feed og får derved et meget præcist udtryk for, hvor hårdt den pågældende muskel arbejder.

Målingen af ilten i musklen kan anvendes på samme måde, som hvis man konstant målte blodets indhold af laktat. Det er den metode, som man ofte benytter, når cykelryttere testes i et laboratorium eller på et bjerg og blodet indhold af laktat måles via et lille prik i øret eller fingeren.

Den store forskel er så, at Graspor kan måle iltindholdet uden at prikke hul i huden, hvilket selvfølgelig øger anvendeligheden nærmest uendeligt - det kan tilmed gøres på farten uden at man skal stoppe og prikkes i.

 

 

På den tilhørende app kan man modtage og analysere tonsvis af data efter sin træning.

 

Muskelaktivering

Graspor måler også på selve graden af muskelaktivering under cykling. Det betyder, at man kan måle graden af aktivitet i lårets forside og bagside hele tiden og sammenligne forskelle under træningen.

 

Er der forskelle i aktiveringen over tid, så kan det pege på en lurende overbelastningsskade, som cykelryttere ofte kan udvikle i området omkring knæet. Målingen kan desuden hjælpe rytteren med at arbejde på et mere effektivt tråd.

Muskelaktiveringen kan også bruges til at opdage muskeltræthed. Når musklen starter med at blive udtrættet, så skal hjernen sende stærkere signaler for at aktivere musklen lige så kraftfuldt, som da den var frisk. Derved kan man aflæse musklens tilstand på signalerne.

 

Graden af muskelaktivering kan også benyttes, når man træner flere dage i træk.

Når man er frisk, så behøver man ikke så stor aktivering for at levere sin power, men hvis man oplever, at musklerne skal aktiveres mere for at opnå samme power på hinanden følgende træningsdage, så er det en indikation på, at dine muskler har brug for mere energi til aktiveres, selvom dine watt er ens.

Ser man tallet stige på enten kun lårets forside eller bagside, så er det desuden et tegn på, at en muskelgruppe er for svag og bør styrkes.

 

Saris H3

Mine træningspas med Graspor kommer til at foregå indendørs på hjemmetræner - en Saris H3.

H3 er en direct-drive, smart-trainer, som tidens trend foreskriver. Den er således naturligvis kompatibel med alverdens online, træningsplatforme, da den både kan måle watt, kadence og således estimere fart og levere det til eksterne enheder via ANT+ eller Blutooth. Saris skriver desuden, at watt-måling er kalibreret til en nøjagtighed på +/- 2 %.

Hjemmetræneren er gearet til at klare belastninger på op til 2000 watt og kan simulere op til 20 % stigning. Så skulle jeg nok være dækket ind, tænker jeg.


Med H3 har Saris fokuseret en masse kræfter i at gøre oplevelsen så stille som muligt, så man undgår unødig larm fra sit udstyr - det ser jeg frem til at teste, i og med at jeg kører de fleste af mine indendørs træninger i husets entré. Faktisk skulle denne model være op mod fem gange mere stille end de foregående generationer.

 

Saris H3 er en hjemmetræner efter alle tidens standarder.

 

H3 er relativt kompakt i sit design - dog med plads til et 9 kilos svinghjul for at skabe en så realistisk oplevelse af tråden som muligt. Samlet set vejer hjemmetræneren lidt over 21 kilo.

H3 er kompatibel både til thru-axle (skivebremser) og med quick-release (fælgbremser).

 

Følg træningen her på Feltet.dk

I næste artikel vil jeg fortælle om opstarten med Graspor. Det indebærer en performance-test for at fastlægge træningszoner og den første tid med Graspor-enheden som indikator for intensiteten og belastningen og dermed som rettesnor for træningen.

Jeg vil fortælle om, hvordan systemet er i brug, fornemmelsen af at træne efter blodets iltindhold snarere end watt og al den data, som jeg får til rådighed omkring min performance.

 

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x