13.04.2022 @ 14:05

Vi har sat jagten på hurtigere ben ind op til sæsonstarten med højteknologiske Graspor, mens Saris står for den øvrige hardware med deres H3-hjemmetræner.

De fleste cykelryttere er på evig jagt efter at blive hurtigere. De rutinerede vender hver en sten for at blive hurtigere, men andre arbejder for at lægge grundstenene til mere fart. Fælles for langt de fleste er dog, at når først man er fanget ind i verdenen af kulfiber, højprofilshjul, skiltespurter og kaffestop, så drømmer man altid om at blive bare lige lidt hurtigere.

 

Denne besættelse er kun blevet styrket med indtoget af teknologiske måleredskaber, som har gjort alting målbart og dermed håndterbart, så vi kan træne mere og mere klogt og struktureret hen mod vores mål. I mange år var pulsmålerne dominerende, indtil watt blev allemandseje og nu udgør den datamæssige baggrund for langt de fleste, som træner seriøst eller efter en eller anden form for plan.

 

Graspor-enheden er cirka 6x4 centimeter og skal isættes et ærme med sensorer, som man bærer om låret under sine bibshorts.

 

Muskeloxygen og -aktivering

Nu har danske Graspor så introduceret et nyt måleredskab, som måske går hen og bliver fremtidens gyldne standard, når det kommer til monitorering af performance og intensitetsstyring.

 

Graspor er en højteknologisk enhed, som kan give rytteren værdifuld feedback i realtid ved at måle på to væsentlige parametre: Muskel-oxygen og muskelaktivering.

 

Enheden bæres i et ’ærme’ omkring låret under ens bibshorts. Ærmet er forsynet med sensorer, som leverer data til enheden, som videresendes til rytterens telefon direkte i Graspors app.

 

Enheden kan klikkes ud af ærmet, når man ikke bruger den og den skal lades op.

 

Muskel-oxygen

Målingen af muskel-oxygen er måske den teknologi, som har fået mest opmærksomhed hos Graspor. Kort fortalt, så er muskel-oxygen balancen mellem tilførslen af ilt og forbruget i musklen.

Det avancerede system sender lys ind i muskelvævet som absorberes af hæmoglobinen. Den intensitet som lyset returneres med, kan systemet bruge til at aflæse iltværdierne.

Systemet kan simpelthen måle mængden af iltet blod i en arbejdende muskel og give rytteren konstant feedback, når tallet ændrer sig i takt med at intensiteten stiger eller at man restituerer efter et interval.

 

Stikker man lidt dybere i nørderiet, så måler Graspor ikke kun iltmætningen i blodet, men også mængden af iltet og afiltet hæmoglobin. Den samlede iltmætning siger noget om, hvordan tilførslen er, mens målingerne på hæmoglobinen kan fortælle noget om ens begrænsende faktor er tilførslen af ilt eller kravet/udnyttelsen. Altså noget meget avanceret performance-data, som man kan benytte i sin træning.

 

Under træningen får man konstant feedback omkring iltindholdet i sine lårmuskler.

 

Det samlede tal ser man i sit live-feed og får derved et meget præcist udtryk for, hvor hårdt den pågældende muskel arbejder.

Målingen af ilten i musklen kan anvendes på samme måde, som hvis man konstant målte blodets indhold af laktat. Det er den metode, som man ofte benytter, når cykelryttere testes i et laboratorium eller på et bjerg og blodet indhold af laktat måles via et lille prik i øret eller fingeren.

Den store forskel er så, at Graspor kan måle iltindholdet uden at prikke hul i huden, hvilket selvfølgelig øger anvendeligheden nærmest uendeligt - det kan tilmed gøres på farten uden at man skal stoppe og prikkes i.

 

 

På den tilhørende app kan man modtage og analysere tonsvis af data efter sin træning.

 

Muskelaktivering

Graspor måler også på selve graden af muskelaktivering under cykling. Det betyder, at man kan måle graden af aktivitet i lårets forside og bagside hele tiden og sammenligne forskelle under træningen.

 

Er der forskelle i aktiveringen over tid, så kan det pege på en lurende overbelastningsskade, som cykelryttere ofte kan udvikle i området omkring knæet. Målingen kan desuden hjælpe rytteren med at arbejde på et mere effektivt tråd.

Muskelaktiveringen kan også bruges til at opdage muskeltræthed. Når musklen starter med at blive udtrættet, så skal hjernen sende stærkere signaler for at aktivere musklen lige så kraftfuldt, som da den var frisk. Derved kan man aflæse musklens tilstand på signalerne.

 

Graden af muskelaktivering kan også benyttes, når man træner flere dage i træk.

Når man er frisk, så behøver man ikke så stor aktivering for at levere sin power, men hvis man oplever, at musklerne skal aktiveres mere for at opnå samme power på hinanden følgende træningsdage, så er det en indikation på, at dine muskler har brug for mere energi til aktiveres, selvom dine watt er ens.

Ser man tallet stige på enten kun lårets forside eller bagside, så er det desuden et tegn på, at en muskelgruppe er for svag og bør styrkes.

 

Saris H3

Mine træningspas med Graspor kommer til at foregå indendørs på hjemmetræner - en Saris H3.

H3 er en direct-drive, smart-trainer, som tidens trend foreskriver. Den er således naturligvis kompatibel med alverdens online, træningsplatforme, da den både kan måle watt, kadence og således estimere fart og levere det til eksterne enheder via ANT+ eller Blutooth. Saris skriver desuden, at watt-måling er kalibreret til en nøjagtighed på +/- 2 %.

Hjemmetræneren er gearet til at klare belastninger på op til 2000 watt og kan simulere op til 20 % stigning. Så skulle jeg nok være dækket ind, tænker jeg.


Med H3 har Saris fokuseret en masse kræfter i at gøre oplevelsen så stille som muligt, så man undgår unødig larm fra sit udstyr - det ser jeg frem til at teste, i og med at jeg kører de fleste af mine indendørs træninger i husets entré. Faktisk skulle denne model være op mod fem gange mere stille end de foregående generationer.

 

Saris H3 er en hjemmetræner efter alle tidens standarder.

 

H3 er relativt kompakt i sit design - dog med plads til et 9 kilos svinghjul for at skabe en så realistisk oplevelse af tråden som muligt. Samlet set vejer hjemmetræneren lidt over 21 kilo.

H3 er kompatibel både til thru-axle (skivebremser) og med quick-release (fælgbremser).

 

Følg træningen her på Feltet.dk

I næste artikel vil jeg fortælle om opstarten med Graspor. Det indebærer en performance-test for at fastlægge træningszoner og den første tid med Graspor-enheden som indikator for intensiteten og belastningen og dermed som rettesnor for træningen.

Jeg vil fortælle om, hvordan systemet er i brug, fornemmelsen af at træne efter blodets iltindhold snarere end watt og al den data, som jeg får til rådighed omkring min performance.

 

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Talent om VM i Danmark: Var fandme en fed dag
21-årige Sofie Heby Pedersen missede lige akkurat en VM-medalje i Danmark, da verdensmesterskabet i marathondistancen blev kørt. 
Formand glæder sig over VM-medalje
Der var glæde i dag over et vellykket VM i mountainbike på dansk grund, som blev kronet med en dansk medalje.
Simon Andreassen vinder VM-medalje
Simon Andreassen vandt VM-medalje på hjemmebane i Haderslev og bekræftede endnu engang, at han er på vej tilbage.
Dansk stortalent misser akkurat VM-medalje på hjemmebane
Det danske stortalent, Sofie Heby Pedersen, var lige ved at hente en medalje, da mountainbikeverdensmesterskabet i marathondisciplinen blev kørt i Haderslev. 
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Schweiziske Assos har altid været kendte for deres ypperlige bibshorts, men på vores breddegrader er der også mange, der efterhånden har stiftet bekendtskab med deres ingeniørkunst, når det kommer til tøj i ydersæsonerne, hvor vejr og vind stiller store krav til påklædningen, hvis det skal være sjovt at træne udenfor.
Test: Garmin Edge 1040 Solar
Garmin har netop sendt en ny topmodel af deres Edge cykel computer på gaden. Og med den nye Edge 1040 Solar rykker Garmin lige en klasse op i form af flere funktioner, nyt layout og længere batteri tid. Meget længere batteritid!
Dansker før VM på hjemmebane: Vil prøve at køre med om sejren
Simon Andreassen er på vej tilbage fra en drilsk skade i år og han mener, topformen er ved at være der, så hvorfor ikke gå efter at blive verdensmester på lørdag.
Dansk talent tager UCI-sejr
Sidste afdeling af Shimano Ligaen blev afviklet søndag og Sofie Heby Pedersen var helt suveræn.
Dansk stjerne tilbage øverst på podiet
24-årige Simon Andreassen har haft en svær sæson, hvor han har været ude med sygdom. Men efter sommerferien er danskeren kommet tilbage og i går kulminerede det med en UCI-sejr på hjemmebane.
Dyst imod Emil Axelgaard i cykelduellen
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Managers på tur 3: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 2: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 1: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Førstehåndsindtryk af Canyon Ultimate CF SLX 8 Di2 2023
Den nye Ultimate CF SLX 2023-model kommer med en række forbedringer og kan nu byde på fuldt integreret kabelføring, mulighed for dækbredde på op til 32 mm og optimeret aerodynamik. Cyklen er i dag mere end en landevejsracer til bjergkørsel og den bevæger sig mere i retning af en allround-landevejscykel. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Du skal blot konfigurere dit gear setup efter du har paret dit EPS (version 3 min) via Ant+ til Garmin. Du angiver antallet af klinger og tænder for klingerne - enten forvalgte 53-39, 52-36 eller 50-34, i modsat fald kan du også vælge det selv. På samme måde med kassetten: Vælg antal speed, og enten vælg mellem forvalgte kassetter, eller angiv selv tænder.Enkelte af klatrerne har afsluttet sæsonen, men heldigvis er der alligevel ganske mange, der har bevaret motivationen til at gå efter sæsonens sidste helt store mål, næste uges Il Lombardia. Lørdag får de chancen for at teste benene i Giro dell’Emilia, der heldigvis har genvundet sin prestige efter en nylig restrukturering af kalenderen, og som efter nogle sløje år atter kan fremvise en fabelagtig liste af stjerner, der er klar til at slås om sejren på den legendariske San Luca-stigning i Bologna - en ikonisk stigning, som enhver klatrer drømmer om at erobre. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_giro_dellemilia_2022/ Jeg kan for så vidt godt acceptere at man kører uden radioer til et mesterskabsløb på en aflukket og velkontrolleret rute som rytterne kan have rekognoseret på forhånd. Der burde risici alt andet være noget mindre. Selvfølgelig under forudsætning at man er i stand til at kommunikere ordentligt med skiltene. Om jeg så tror det er væsentligt mere spændende uden radio tvivler jeg nok noget på. Axel Laurance kom bedst ud af det livsfarlige mylder af sving i Crikvenica, men med 9 bonussekunder styrkede Jonathan Milan sit greb om den samlede føring. Han får imidlertid kam til sit hår, hvis han skal forsvare den lørdag, hvor det gælder løbets kongeetape, og selvom løbets eneste rigtige bjerg, Ucka, har top med næsten 100 km til mål, er der lagt op til, at en vis dansk Tour-konge skal teste bjergbenene, inden der mod slutningen venter en puncheurfinale, som er stejlere, end det var udmeldt inden løbet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_cro_race_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x