Gravelruter og gourmetmad
Foto: Viggo H. Kohberg
11.06.2022 @ 07:00

Vejles kuperede terræn, der går under navnet Kingdom of Cycling, er mere end den spektakulære Munkebjergbakke, ikoniske Kiddesvej eller den frygtede skihopnedkørsel i Nørreskoven. Vejle byder også på gode gravelruter, og Feltet har prøvekørt et par af de bedste.

Foreløbig er ruten flad og overkommelig. Den følger Vejle Å, som slynger sig afsted blot få meter væk, og de steder, hvor åen og stien krydser hinanden, kører jeg over små træbroer. Jeg passerer Ravningbroen, der blev bygget under Harald Blåtand for mere end tusind år siden, så man kunne komme tørskoet over ådalen, og hér skifter underlaget fra asfalt til grus. Nu kommer mine noprede dæk rigtig til deres ret. 

 

 

Vejleområdets gravelstier benyttes også i forbindelse med retroløbet Grand Prix Vejle Ådal, hvor der køres på stålcykler og med tåclips. Foto: Viggo H. Kohberg

 

Istidslandskab

I øst-vestgående retning fortsætter den lange tunneldal, så langt øjet rækker, og på begge sider rejser bakkerne sig stejlt. For det meste kører jeg på grus, men af og til dukker korte asfaltpassager op, dog i begrænset omfang. Enkelte steder går det stejlt op og ned, og landskabet skifter konstant mellem skov, åbne arealer, søer og snoede åer. Inden jeg igen sætter kursen mod Vejle, kører jeg forbi Frederikshåb Plantage samt den fredede Randbøl Hede. Her har naturen, der rummer alt fra kronvildt og hugorme til grævlinger, frit spil på de store lyngarealer, i tætte skove og på de hvide sandklitter. Landskabet er helt unikt, og det opleves bedst på en gravelcykel.

 

På hjemturen dukker to gode pitstops op. Først og fremmest er det oplagt at holde pause ved den mere end 100 år gamle Bindeballe Købmandsgård.

 

Bindeballe Købmandsgård er et oplagt pitstop: Foto Konny Christiansen


I butikken, der er indrettet i originalt 1920’er-interiør, som minder om Matador, kan man både handle, købe frokost, kaffe og kolde drikke, og kort derfra ligger udsigtspunktet Runkenbjerg. Man kan ikke cykle op ad de mange trappetrin, men gåturen er besværet værd, for udsigten byder på et 360 graders panoramablik over ådalen. Og det er i disse spektakulære naturkulisser, forfatteren Jens Henrik Jensens fiktive hovedperson, Oxen, opklarer et af sine mordmysterier. 

 

Nogle timer senere er jeg tilbage ved udgangspunktet, DGI Huset i Vejle. Turen gennem Vejle Ådal har budt på 75 kilometer cykling, 460 højdemeter, masser af indtryk og en smuk og varieret natur. 

 

Start ved Jellingestenene

Et andet godt udgangspunkt for gravelture i Vejles opland er Jelling. Historisk er der tale om Danmarks vugge, hvilket de berømte runesten, gravhøjene og vikingeborgen vidner om, mens byen i moderne tid er kendt for sin musikfestival. Modsat turen ad Vejle Ådal, hvor man skal kæmpe sig små hundrede højdemeter i vejret for at komme op på den jyske højderyg, er man allerede godt i højderne, når udgangspunktet hedder Jelling. Byen ligger 105 meter over havet.

 

Fra Jelling går det ad grusveje mod syd, og efter få kilometer dukker den smukke Fårupsø op. Jeg kører nordom søen, der er et lokalt udflugtsmål med restaurant, kiosk samt udlejning af robåde, og fortsætter vestpå mod Gadbjerg og Lindeballe. Parallelt med den stærkt trafikerede hovedvej, Bredsten Landevej, går der små asfaltstrækninger, markveje og grusstier hele vejen til Gadbjerg, og ved Tøsby krydser jeg Hærvejen. En afstikker fører mig syd om Lindeballe, og her kommer jeg tæt på et af Danmarks højest beliggende områder. Syd for Lindeballe vrimler det med toppe, der rager op over 120 meters højde, og den største af dem, Møllebjerg, ligger 137 meter over havet. Men da området i forvejen ligger højt, er kontrasten mellem bakketoppene og -dalene ikke så markant. 

 

 

Jeg nærmer mig ”vendepunktet” - i hvert fald turens vestligste punkt - der ligger ved Uhe. Herfra går det mod nordøst, hvor næste delmål hedder Farre. Den lille by, der ligger ved lystfiskerspottet Omme Å, har især positioneret sig på det kulinariske område. Folk kommer langvejs fra for at handle i den lokale slagterbutik, og byens destilleri, Fary Lochan, har vundet international anerkendelse for sin whisky. Inden jeg igen er tilbage i Jelling, laver jeg en sløjfe omkring Givskud, der er landskendt for sin zoo og safaripark. Jeg holder mig fortsat til de grus- og småveje, der krydser de store og trafikerede landeveje, og ved at køre på kanten af højderyggen undgår jeg de store stigninger. Samlet byder min rute på 65 kilometer og beskedne 300 højdemeter.

 

Mange muligheder

Ud over de to beskrevne gravelture - Vejle Ådal-ruten og Jellingturen - byder Vejles opland på mange andre muligheder. En rigtig god rute er strækningen langs Vejle Fjords nordside, hvor man med udgangspunkt i Vejle kører mod øst. Turen starter flot, da man kører ad strandvejen, hvor millionvillaer spejler sig i vandet. Senere - på strækningen mellem Tirsbæk Slot og Daugaard - bliver det mere kuperet, og laver man afstikkere ind i baglandet, venter alle de højdemeter, man orker. 

 

Det fantastiske terræn, som omkranser Vejle, lægger også op til løbsarrangementer. Traditionelt kommer Danmark Rundt-feltet altid gennem Vejle for at prøve kræfter med Kiddesvej, mens det lokale løb, Grejsdalsløbet, rangerer blandt Danmarks største og mest kendte. I forbindelse med Grejsdalsløbet, der traditionelt afvikles en søndag i maj, kører man et decideret gravelløb om lørdagen, dagen før ”selve” Grejsdalsløbet. Et andet arrangement, som også tager udgangspunkt i de lokale grusveje, er Le Grand Prix De Vejle Ådal Her er der tale om et vintageløb, hvor man også benytter ådalens grusveje, og hvor deltagerne dyster på stålrammer, benytter tåclips og ifører sig klassiske uldtrøjer.  

 

Det kendte løb, Grejsdalsløbet, har også en gravelrute. Foto: Noah Hohn Grejsdalsløbet.
 

På toppen

Munkebjerg Hotel er ikke bare en lokal klassiker, hotellet rangerer også som et af landets kendteste hoteller. Beliggenheden i knap 100 meters højde giver uhindret panoramablik over Vejle Fjord, og bakken op til hotellet er kendt af enhver, der elsker cykeludfordringer. En smuk serpentinervej med tocifrede stigningsprocenter snor sig mod toppen, og strækningen minder mere om Alperne end om Jylland. Til alle sider omgives hotellet af grøn skov, og hvert år leverer Munkebjergskoven Danmarks først udsprungne bøg. 

 

Ud over selve hotellet, der både inkluderer standardværelser og luksussuiter, råder hotellet også over kasino og flere restauranter - blandt andet gourmetrestauranten Tree Top, hvor flere stjernekokke i tidens løb har regeret i køkkenet.

 

Gode danske råvarer

Vi sætter os til bords i Hotel Munkebjergs Panoramarestaurant, og som navnet antyder, er udsigten førsteklasses. Køkkenet er ambitiøst og bestræber sig på at tilbyde både danske, men også udenlandske retter på spisekortet. 

 

Hotel Munkebjerg ligger midt i Kingdom of Cycling. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Første ret er hummersuppe med små urter, og retten ledsages af et glas australsk chardonnay. Alt er velsmagende. Herefter serveres sashi-bøf med bearnaisesauce og pommes frites, og lad det være sagt med det samme; kødet er noget af det møreste og mest smagfulde, man kan forestille sig. Én af Munkebjerg leverandører er JN Meat, der flere gange har vundet titlen som verdens bedste bøfproducent - især qua sit finske kød - og sammen med et glas californisk zinfandel går det smagsmæssige op i en højere enhed. Behageligt mætte slutter vi mad cappuccino og petit fours, mens vi nyder udsigten over fjorden, hvor mørket er faldet på og lysene blinker på modsatte side. 

 

Munkebjergs restaurant har naturligvis egen vinkælder. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Hotel Munkebjerg lever helt op til sit ry, og med det varierede og kuperede terræn lige uden for døren er det det oplagte sted til cykelweekend i Kingdom of Cycling.

 

Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

First Ride: Cannondale SuperSix EVO 4
Feltet.dk har eksklusivt testet den nye Cannondale SuperSix EVO i spanske Girona og vores høje forventninger blev indfriet til fulde!
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Als kom for alvor på cykelverdenskortet, da Tourens tredje etape i løbets 2022-udgave sluttede i Sønderborg. Den bølge af interesse, begivenheden kastede af sig, har turistmyndigheder fulgt op på ved at etablere en række cykelruter gennem det smukke landskab.
Jobannonce: Scott søger ny medarbejder
SCOTT Sports SA er en international sportsudstyrsvirksomhed. Vi udvikler, producerer og markedsfører cykel-, vintersport-, motorsport- og løbeprodukter på verdensplan. Er du vores nye medarbejder?
Twelve.Sixteen melder klar til forårsklassikerne: Spænd hjelmen og kør med
Vi kan mærke det. Det er i luften og det sniger sig tættere og tættere på. Foråret - og med det forårsklassikerne, hvor familiefrokoster og fuglefløjt søndag efter søndag behændigt må vige, når cykelsportens fremmeste kamphaner klikker ind til højspændte dramaer som Paris-Roubaix og alle de andre forårsklasikere, der nærmest ceremonielt hvert år blæser sæsonen i gang...
Live Podcast og Social Ride med Dan Martin på Copenhagen Bike Show
Når Skandinaviens største cykelmesse løber af stablen i weekenden lørdag den 25. marts og søndag den 26. marts kan du opleve én af cykelsportens mest vellidte topryttere på tætteste hold, når Argon 18 inviterer sin ambassadør, tidligere professionelle cykelrytter, dobbelte monumentvinder og etapevinder i alle tre grand tours, Dan Martin, til Copenhagen Bike Show til både live podcast med Forhjulslir og social ride med Mikkeller Cycling Club.
Produktnyhed: Cannondale SuperSix EVO 4
Cannondale lancerer den nyeste version af den ikoniske SuperSix EVO, som nu er nået til 4. generation. Kodeordene er mere aerodynamik og endnu større integration, mens de velkendte køreegenskaber skal bibeholdes.
Sæt dine managerhold til Paris-Nice og Tirreno-Adriatico
Kan du forudsige, hvem der vinder Paris-Nice? Bliver det Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar, Mattias Skjelmose eller? 
SIDSTE CHANCE: Tilmeld dig Feltet.dk's store sæsonspil
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 20.000 kroner samlet i startpuljen, så hvis du vil sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Test: Scott Shield (Light Sensitive) briller
SCOTT Shield er en stor, markant brille, som med det helt rigtige look og høj kvalitet er en sikker vinder.
Test: Scott Aqua GTX LF vinterhandsker
Få ting kan ødelægge fornøjelsen ved en cykeltur som våde og gennemfrosne fingre. Men med et par Aqua GTX LF, der er Scotts bud på en solid vinterhandske, er man godt rustet til den del af vinteren, hvor vejret er værst. Regnen kan bare komme an!
Test: Assos Equipe R Habu S9 vinterjakke
En virkelig lækker vinterjakke, med en lækker pasform og masser af teknisk formåen cementerer Assos som kongerne af vinterjakker.
Masterclass: Imponerende palmarès og kronen på værket
Kristian Jensen har noget, som kun de færreste i managerspillere kan matche: Et pokalskab med 3 x guld, 2 x sølv og 2 x bronze. Den sidste af fineste karat vundet i Feltet.dk's helårsspil 2022 uden kaptajn eller i daglig tale kaldet Manager Classic. Nok det spil man allerhelst vil vinde, hvis man er inkarneret virtuel cykelmanager!
Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Sjovt du nævner Cancellara. Han forstår heller ikke hvorfor forfølgerne ikke kan nosse sig sammen: https://www.feltet.dk/nyheder/cancellara_revser_jumbos_rivaler_saa_krigere_men_ikke_hjerner/Jeg kom i besiddelse af en kædemåler. Den viste, at kæden var i god stand på den ene af mine cykler, og nedslidt på min anden. Så overvejede jeg at gå i krig med at skifte kæden selv, hvilket ville indebære anskaffelse af en kædeskiller. Men jeg endte med at give cykelsmeden en chance mere, og hvis der så fx var lang ventetid på at få skiftet kæden, kunne jeg evt tage cyklen med mig hjem igen. Det viste sig dog, at ventetiden kun var på få dage denne gang, så det var fint. Men beskeden var, at de som standard skifter både kæde og bagkrans. Det har de nok deres gode grunde til, men det motiverede mig i al fald til at prøve at klare kædeskiftet selv næste gang og så se, om man ikke kan få kransen til at holde lidt længere. Det skal lige siges, at jeg som regel har benyttet kædeskiftet hos cykelsmeden til også at få klaret andre ting. Egentlig er et enkelt årligt besøg hos cykelsmeden pr. cykel vel udmærket. P.S.: Den kædeskiller de har i butikken, er en lige lovlig pebret sag - henved 350 kroner, mener jeg der stod. Hvad ville I give for en kædeskiller? Tadej Pogacar ser frem til endnu et hårdt løb mellem ham og cross-duellanterne Wout van Aert og Mathieu van der Poel, når de søndag kører Flanderen Rundt.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/pogacar_er_klar_til_vildt_loeb_igen/Onsdag skulle Julius Johansen have kørt Dwars door Vlaanderen, men på grund af sygdom tidligere i marts til andre ryttere er han blevet skiftet ud. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/julius_johansen_haaber_paa_roubaix_jeg_staar_et_godt_sted/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Managersæsonen fortsætter med Baskerlandt Rundt (Itzulia Basque Country), som starter den 3. april og slutter den 8. april. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb.
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Hollandske AGU er på vej frem i Danmark efter at have været en del af cykelsporten i mere end fire årtier. I dag nyder Jonas Vingegaard og Wout van Aert godt af mærket, der breder sig over langt mere end udstyr til professionelle.
Bag på sadlen af Feltet.dk’s historie
Du er måske en af dem, som har fulgt Feltet.dk igennem de seneste mange år, men kender du egentligt historien bag og bagmanden? 
Test: WTB Nano 700 graveldæk og TCS tubeless væske
WTB Nano 700 har efterhånden været på markedet i en del år, men det er stadig et virkelig godt gravel dæk. Vi har testet det sammen med WTB’s TCS tubeless væske, og det har bestemt været et positivt bekendtskab.
Feltet.dk fylder 20 år - det skal fejres!
Onsdag den 22. marts fyldte Feltet.dk 20 år - og det fejrer vi med en lille konkurrence og ekstraordinære gode tilbud!
Tour de Frances Grand Depart sætter fokus på Baskerlandet i 2023
Hvor Danmark og ikke mindst danske ryttere satte et stort præg på Tour de France i 2022, er det nu Spaniens tur. Hele tre etaper starter på den iberiske halvø og lokationerne er ikke tilfældigt valgt.
Test: Moon Nebula lygtesæt
  Et helt igennem lækkert sæt lygter med overvældende features, høj kvalitet og gode monteringsmuligheder.
Discovery+ udvider dækningen med studieprogrammer
Discovery+ udvider dækningen af deres enorme cykeldækning. Flere rettigheder og nu satser Discovery også på studieprogrammer fra de store klassikere startende med lørdagens Milano-Sanremo. 
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Spar 25% på italienske topcykelsko i flotte designs. Benyt dette tilbud og få cykelsko med en unik historie.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x