Gravelruter og gourmetmad
Foto: Viggo H. Kohberg
11.06.2022 @ 07:00

Vejles kuperede terræn, der går under navnet Kingdom of Cycling, er mere end den spektakulære Munkebjergbakke, ikoniske Kiddesvej eller den frygtede skihopnedkørsel i Nørreskoven. Vejle byder også på gode gravelruter, og Feltet har prøvekørt et par af de bedste.

Foreløbig er ruten flad og overkommelig. Den følger Vejle Å, som slynger sig afsted blot få meter væk, og de steder, hvor åen og stien krydser hinanden, kører jeg over små træbroer. Jeg passerer Ravningbroen, der blev bygget under Harald Blåtand for mere end tusind år siden, så man kunne komme tørskoet over ådalen, og hér skifter underlaget fra asfalt til grus. Nu kommer mine noprede dæk rigtig til deres ret. 

 

 

Vejleområdets gravelstier benyttes også i forbindelse med retroløbet Grand Prix Vejle Ådal, hvor der køres på stålcykler og med tåclips. Foto: Viggo H. Kohberg

 

Istidslandskab

I øst-vestgående retning fortsætter den lange tunneldal, så langt øjet rækker, og på begge sider rejser bakkerne sig stejlt. For det meste kører jeg på grus, men af og til dukker korte asfaltpassager op, dog i begrænset omfang. Enkelte steder går det stejlt op og ned, og landskabet skifter konstant mellem skov, åbne arealer, søer og snoede åer. Inden jeg igen sætter kursen mod Vejle, kører jeg forbi Frederikshåb Plantage samt den fredede Randbøl Hede. Her har naturen, der rummer alt fra kronvildt og hugorme til grævlinger, frit spil på de store lyngarealer, i tætte skove og på de hvide sandklitter. Landskabet er helt unikt, og det opleves bedst på en gravelcykel.

 

På hjemturen dukker to gode pitstops op. Først og fremmest er det oplagt at holde pause ved den mere end 100 år gamle Bindeballe Købmandsgård.

 

Bindeballe Købmandsgård er et oplagt pitstop: Foto Konny Christiansen


I butikken, der er indrettet i originalt 1920’er-interiør, som minder om Matador, kan man både handle, købe frokost, kaffe og kolde drikke, og kort derfra ligger udsigtspunktet Runkenbjerg. Man kan ikke cykle op ad de mange trappetrin, men gåturen er besværet værd, for udsigten byder på et 360 graders panoramablik over ådalen. Og det er i disse spektakulære naturkulisser, forfatteren Jens Henrik Jensens fiktive hovedperson, Oxen, opklarer et af sine mordmysterier. 

 

Nogle timer senere er jeg tilbage ved udgangspunktet, DGI Huset i Vejle. Turen gennem Vejle Ådal har budt på 75 kilometer cykling, 460 højdemeter, masser af indtryk og en smuk og varieret natur. 

 

Start ved Jellingestenene

Et andet godt udgangspunkt for gravelture i Vejles opland er Jelling. Historisk er der tale om Danmarks vugge, hvilket de berømte runesten, gravhøjene og vikingeborgen vidner om, mens byen i moderne tid er kendt for sin musikfestival. Modsat turen ad Vejle Ådal, hvor man skal kæmpe sig små hundrede højdemeter i vejret for at komme op på den jyske højderyg, er man allerede godt i højderne, når udgangspunktet hedder Jelling. Byen ligger 105 meter over havet.

 

Fra Jelling går det ad grusveje mod syd, og efter få kilometer dukker den smukke Fårupsø op. Jeg kører nordom søen, der er et lokalt udflugtsmål med restaurant, kiosk samt udlejning af robåde, og fortsætter vestpå mod Gadbjerg og Lindeballe. Parallelt med den stærkt trafikerede hovedvej, Bredsten Landevej, går der små asfaltstrækninger, markveje og grusstier hele vejen til Gadbjerg, og ved Tøsby krydser jeg Hærvejen. En afstikker fører mig syd om Lindeballe, og her kommer jeg tæt på et af Danmarks højest beliggende områder. Syd for Lindeballe vrimler det med toppe, der rager op over 120 meters højde, og den største af dem, Møllebjerg, ligger 137 meter over havet. Men da området i forvejen ligger højt, er kontrasten mellem bakketoppene og -dalene ikke så markant. 

 

 

Jeg nærmer mig ”vendepunktet” - i hvert fald turens vestligste punkt - der ligger ved Uhe. Herfra går det mod nordøst, hvor næste delmål hedder Farre. Den lille by, der ligger ved lystfiskerspottet Omme Å, har især positioneret sig på det kulinariske område. Folk kommer langvejs fra for at handle i den lokale slagterbutik, og byens destilleri, Fary Lochan, har vundet international anerkendelse for sin whisky. Inden jeg igen er tilbage i Jelling, laver jeg en sløjfe omkring Givskud, der er landskendt for sin zoo og safaripark. Jeg holder mig fortsat til de grus- og småveje, der krydser de store og trafikerede landeveje, og ved at køre på kanten af højderyggen undgår jeg de store stigninger. Samlet byder min rute på 65 kilometer og beskedne 300 højdemeter.

 

Mange muligheder

Ud over de to beskrevne gravelture - Vejle Ådal-ruten og Jellingturen - byder Vejles opland på mange andre muligheder. En rigtig god rute er strækningen langs Vejle Fjords nordside, hvor man med udgangspunkt i Vejle kører mod øst. Turen starter flot, da man kører ad strandvejen, hvor millionvillaer spejler sig i vandet. Senere - på strækningen mellem Tirsbæk Slot og Daugaard - bliver det mere kuperet, og laver man afstikkere ind i baglandet, venter alle de højdemeter, man orker. 

 

Det fantastiske terræn, som omkranser Vejle, lægger også op til løbsarrangementer. Traditionelt kommer Danmark Rundt-feltet altid gennem Vejle for at prøve kræfter med Kiddesvej, mens det lokale løb, Grejsdalsløbet, rangerer blandt Danmarks største og mest kendte. I forbindelse med Grejsdalsløbet, der traditionelt afvikles en søndag i maj, kører man et decideret gravelløb om lørdagen, dagen før ”selve” Grejsdalsløbet. Et andet arrangement, som også tager udgangspunkt i de lokale grusveje, er Le Grand Prix De Vejle Ådal Her er der tale om et vintageløb, hvor man også benytter ådalens grusveje, og hvor deltagerne dyster på stålrammer, benytter tåclips og ifører sig klassiske uldtrøjer.  

 

Det kendte løb, Grejsdalsløbet, har også en gravelrute. Foto: Noah Hohn Grejsdalsløbet.
 

På toppen

Munkebjerg Hotel er ikke bare en lokal klassiker, hotellet rangerer også som et af landets kendteste hoteller. Beliggenheden i knap 100 meters højde giver uhindret panoramablik over Vejle Fjord, og bakken op til hotellet er kendt af enhver, der elsker cykeludfordringer. En smuk serpentinervej med tocifrede stigningsprocenter snor sig mod toppen, og strækningen minder mere om Alperne end om Jylland. Til alle sider omgives hotellet af grøn skov, og hvert år leverer Munkebjergskoven Danmarks først udsprungne bøg. 

 

Ud over selve hotellet, der både inkluderer standardværelser og luksussuiter, råder hotellet også over kasino og flere restauranter - blandt andet gourmetrestauranten Tree Top, hvor flere stjernekokke i tidens løb har regeret i køkkenet.

 

Gode danske råvarer

Vi sætter os til bords i Hotel Munkebjergs Panoramarestaurant, og som navnet antyder, er udsigten førsteklasses. Køkkenet er ambitiøst og bestræber sig på at tilbyde både danske, men også udenlandske retter på spisekortet. 

 

Hotel Munkebjerg ligger midt i Kingdom of Cycling. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Første ret er hummersuppe med små urter, og retten ledsages af et glas australsk chardonnay. Alt er velsmagende. Herefter serveres sashi-bøf med bearnaisesauce og pommes frites, og lad det være sagt med det samme; kødet er noget af det møreste og mest smagfulde, man kan forestille sig. Én af Munkebjerg leverandører er JN Meat, der flere gange har vundet titlen som verdens bedste bøfproducent - især qua sit finske kød - og sammen med et glas californisk zinfandel går det smagsmæssige op i en højere enhed. Behageligt mætte slutter vi mad cappuccino og petit fours, mens vi nyder udsigten over fjorden, hvor mørket er faldet på og lysene blinker på modsatte side. 

 

Munkebjergs restaurant har naturligvis egen vinkælder. Foto: Hotel Munkebjerg

 

Hotel Munkebjerg lever helt op til sit ry, og med det varierede og kuperede terræn lige uden for døren er det det oplagte sted til cykelweekend i Kingdom of Cycling.

 

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Talent om VM i Danmark: Var fandme en fed dag
21-årige Sofie Heby Pedersen missede lige akkurat en VM-medalje i Danmark, da verdensmesterskabet i marathondistancen blev kørt. 
Formand glæder sig over VM-medalje
Der var glæde i dag over et vellykket VM i mountainbike på dansk grund, som blev kronet med en dansk medalje.
Simon Andreassen vinder VM-medalje
Simon Andreassen vandt VM-medalje på hjemmebane i Haderslev og bekræftede endnu engang, at han er på vej tilbage.
Dansk stortalent misser akkurat VM-medalje på hjemmebane
Det danske stortalent, Sofie Heby Pedersen, var lige ved at hente en medalje, da mountainbikeverdensmesterskabet i marathondisciplinen blev kørt i Haderslev. 
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Schweiziske Assos har altid været kendte for deres ypperlige bibshorts, men på vores breddegrader er der også mange, der efterhånden har stiftet bekendtskab med deres ingeniørkunst, når det kommer til tøj i ydersæsonerne, hvor vejr og vind stiller store krav til påklædningen, hvis det skal være sjovt at træne udenfor.
Test: Garmin Edge 1040 Solar
Garmin har netop sendt en ny topmodel af deres Edge cykel computer på gaden. Og med den nye Edge 1040 Solar rykker Garmin lige en klasse op i form af flere funktioner, nyt layout og længere batteri tid. Meget længere batteritid!
Dansker før VM på hjemmebane: Vil prøve at køre med om sejren
Simon Andreassen er på vej tilbage fra en drilsk skade i år og han mener, topformen er ved at være der, så hvorfor ikke gå efter at blive verdensmester på lørdag.
Dansk talent tager UCI-sejr
Sidste afdeling af Shimano Ligaen blev afviklet søndag og Sofie Heby Pedersen var helt suveræn.
Dansk stjerne tilbage øverst på podiet
24-årige Simon Andreassen har haft en svær sæson, hvor han har været ude med sygdom. Men efter sommerferien er danskeren kommet tilbage og i går kulminerede det med en UCI-sejr på hjemmebane.
Dyst imod Emil Axelgaard i cykelduellen
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Managers på tur 3: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 2: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Managers på tur 1: Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted
For de fleste er det blevet hverdag igen og ferien er forbi - også for sypigen og den pensionerede overlærer, som hver især skal tilbage til deres respektive jobs bag katederet og på spinningscyklen. Den sidste uge af ferien har vi brugt på 6 cykeldage i det vestjyske -  en kombination af historie, geografi og ikke mindst gastronomi - garneret med masser af frisk luft i okay dansk sommervejr.
Førstehåndsindtryk af Canyon Ultimate CF SLX 8 Di2 2023
Den nye Ultimate CF SLX 2023-model kommer med en række forbedringer og kan nu byde på fuldt integreret kabelføring, mulighed for dækbredde på op til 32 mm og optimeret aerodynamik. Cyklen er i dag mere end en landevejsracer til bjergkørsel og den bevæger sig mere i retning af en allround-landevejscykel. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Du skal blot konfigurere dit gear setup efter du har paret dit EPS (version 3 min) via Ant+ til Garmin. Du angiver antallet af klinger og tænder for klingerne - enten forvalgte 53-39, 52-36 eller 50-34, i modsat fald kan du også vælge det selv. På samme måde med kassetten: Vælg antal speed, og enten vælg mellem forvalgte kassetter, eller angiv selv tænder.Enkelte af klatrerne har afsluttet sæsonen, men heldigvis er der alligevel ganske mange, der har bevaret motivationen til at gå efter sæsonens sidste helt store mål, næste uges Il Lombardia. Lørdag får de chancen for at teste benene i Giro dell’Emilia, der heldigvis har genvundet sin prestige efter en nylig restrukturering af kalenderen, og som efter nogle sløje år atter kan fremvise en fabelagtig liste af stjerner, der er klar til at slås om sejren på den legendariske San Luca-stigning i Bologna - en ikonisk stigning, som enhver klatrer drømmer om at erobre. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_giro_dellemilia_2022/ Jeg kan for så vidt godt acceptere at man kører uden radioer til et mesterskabsløb på en aflukket og velkontrolleret rute som rytterne kan have rekognoseret på forhånd. Der burde risici alt andet være noget mindre. Selvfølgelig under forudsætning at man er i stand til at kommunikere ordentligt med skiltene. Om jeg så tror det er væsentligt mere spændende uden radio tvivler jeg nok noget på. Axel Laurance kom bedst ud af det livsfarlige mylder af sving i Crikvenica, men med 9 bonussekunder styrkede Jonathan Milan sit greb om den samlede føring. Han får imidlertid kam til sit hår, hvis han skal forsvare den lørdag, hvor det gælder løbets kongeetape, og selvom løbets eneste rigtige bjerg, Ucka, har top med næsten 100 km til mål, er der lagt op til, at en vis dansk Tour-konge skal teste bjergbenene, inden der mod slutningen venter en puncheurfinale, som er stejlere, end det var udmeldt inden løbet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_5_etape_af_cro_race_2022/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
GripGrab har lavet et par vinterhandsker, som er perfekte til de rigtig kolde dage samtidig med, at de er lette og bevægelige.
Test: Fizik Tempo Decos Carbon
Den nye Fizik Tempo Decos Carbon landevejssko kombinerer høj komfort og ydeevne og er velegnet til hverdagens lange træningsture, Gran Fondos og bjergkørsel. En flot og minimalistisk sko, der med sin ene BOA-spænde er hurtig og nem at justere - også på farten. En stiv carbonsål, tilbagetrukne klampehuller og et godt greb om hælen er blot nogle af de features, som gør skoen effektiv.
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn
Team Rynkeby indsamler 77,9 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme.
Test: Garmin Varia RCT716 - Radar med kamera og lygte
Den populære cykelradar baglygte fra Garmin har fået en kraftig opdatering med længere batteritid og ikke mindst indbygget kamera.
Køb VM- og WorldTour-rytternes cykler hos ny virksomhed
Ny italiensk hjemmeside tilbyder cykelfans og motionister muligheden for at købe deres stjerners racercykler.
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer den 13. oktober i år.
Produktnyt: Nye dæk og nyt hjulsæt fra Specialized
Specialized har lanceret en ny dækserie, hvilket er en stor opdatering af de populære Turbo-dæk.
Test: Trek Madone SLR 9 Gen 7
Den helt nye Trek Madone SLR 9 Gen 7-model hører til det ypperste på markedet og med sit innovative design og sine imponerende teknologiske features skubber Trek grænserne for, hvad landevejscykler kan præstere. Den nye IsoFlow-teknologi og cyklens geometri bidrager på én og samme tid til øget fart og komfort.
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Shimano sender en ny landevejscykelsko på markedet, som hedder S-Phyre RC903 (herremodellen) og RC903W (kvindemodellen).

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x