Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

I takt med at gravelcykling bliver mere og mere populært, er der nu startet en gravelklub på Fyn, hvor kan man køre gravel med andre grusnørder. Det foregår i Gravel Fyn Training Club, hvor der trænes sportsgrus et par gange om ugen. Feltet.dk sætter fokus på den nye gravelklub i denne artikel.

Da Mads Christensen - min gamle parløbsmakker fra Herning i 1998, ringede for at høre, om vi ikke ville fortælle lidt om, hvad det er, vi har gang i på Fyn, takkede jeg med det samme ja.

 

Mads og jeg har haft en mange gode år sammen som licensryttere, men som seniorrytter havde jeg svært ved at finde motivationen til træning. Træning var naturligvis nødvendig, hvis jeg ville gøre mig gældende i seniorrækkerne på landevejen, og det var udslagsgivende for mit karrierestop.

 

Cyklen blev sat i kælderen og og en karriere i militæret blev indledt. Nu har vi 2020 og lysten til cykeltræning har aldrig været større.

 

Årsagen er gravelcykling, og det vi har gang i her på Fyn!

 

 

Gravel, fordi det er berigende på rigtig mange måder!

Det overordnede formål med vores ture er at holde os i gang og opnå træning for hele kroppen. Det føles godt at få pulsen op og mærke endorfinerne i blodet efter hård træning på grus.

 

Vi kan dyrke det året rundt, det er nødvendigvis ikke konkurrencepræget og årstiderne kan få de samme ture til at være utrolig forskellige.

 

Gravel Fyn Training Club havde stiftende generalforsamling i august 2019, og vi har nu rundet 100 medlemmer i vores gruppe af gravel entusiaster på Fyn.

 

Vi startede som en mindre gruppe ryttere, som kørte grus sammen. Vi kunne hurtigt mærke, at vi havde fat i noget, som virkelig virkede (både socialt og træningsmæssigt), og vi ville derfor gerne dele dette med andre.

 

Videre ville vores fællesskab også give mulighed for at dele ruter, som er en stor del af det, når vi snakker kørsel væk fra de asfalterede veje.
 

Vi har to ugentlige træninger (omkring Odense), hvor der køres to timer med relativ stram kæde. Der er 5-7 gode intervaller undervejs, hvor der efterfølgende samles op.

 

Vi kører efter vores egne ruter, som vi gør meget ud af. Ruterne er tilgængelig for alle på GFyn.dk og langt de fleste af vores medlemmer benytter GPS-ruterne.

 

Da vi nu tæller over 100 medlemmer, ser vi også et behov for at tilbyde forskellige træninger. Det skal forstås således, at der bliver arrangeret en “Gruppe 1” og en “Gruppe 2” tur. Gruppe 1 (ca. 50 km.) kommer rundt med en gns. fart på 25-28 km/t. hvor gruppe 2 (ca. 40 km.) kommer rundt med en gennemsnitsfart på 22-25 km/t.

 

Fordeling af grus og asfalt er cirka 70% grus og 30% asfalt. Vi oplever en stigende interesse, og vi bliver hele tiden flere og flere, der møder op til træning. Når der står en flok ryttere og venter på dig, kommer man meget lettere op af sofaen og gruppen gør, at man undervejs presser sig selv mere.

 

 

Hvorfor fungerer vores klub så godt?

Det der fungerer rigtig godt for os, er at dele information på vores hjemmeside GFyn.dk, hvor det er lejfig med lirens fif og information om vores træninger.

 

Så er de faste rammer sat, og vi har derudover en Facebook-gruppe til daglig kommunikation. Som det sidste og uundværlige redskab har vi vores app “MinForening.dk” og den er som foreningen gratis at være medlem af.

 

Medlemmer kan i app’en se alle de kommende ture, mødested, GPS-ruter og hvem de skal fortælle røverhistorier til under den kommende træning, da det er nemt at se, hvem der kommer til træning.

 

Hvorfor gravel er blevet populært, er vi ikke i tvivl om. Vi har nu fået en cykel, hvor vi komfortabelt kan køre stort set over alt. Mange gravel cykler har en dæmpende teknologi, som giver rytteren en bedre cykeloplevelse.

 

Videre så er de brede tubeless dæk med til at give god komfort, kontrol og sikkerhed. Vi bruger naturligvis cykelcomputere, som kan vise vej, og det gør, at vi kan undslippe vores umiddelbare omgivelser og udforske den spændende natur, som vi er omgivet af.

 

Vi kommer sikkert væk fra asfaltvejene, den øredøvende og farlige trafik. Naturen giver ro i sindet. Det lyder måske forkert at sige, når vores gennemsnit ofte er +25, men det er så fedt at slå hjernen fra, få støvet til at hvirvle op efter de brede dæk og bare race derudaf.

 

Den sociale del er en rigtig stor og vigtig faktor på vores ture. Der skal være plads til nye folk og mange hyggelige samtaler. Det giver mulighed for at netværke omkring fælles interesser. Det giver også inspiration til godt fællesskab og fede gravelture.

 

Der er flere grunde til, at vores fællesskab er blevet så godt og stort som det er. Det er gratis at være med i klubben og helt frit hvor meget den enkelte deltager.

 

Det er muligt at køre med i de faste træninger eller melde: “Jeg kører en tur på lørdag klokken 9, hvem vil med?”.

Så opretter vi turen i app’en, og der bliver på den måde sendt invitationer rundt til alle. Så er alt det praktiske omkring mødested, deltagere hurtigt på plads og vi kan skrive sammen i app’en om turen.
 

Når vi har kørt vores to timers ture i hverdagene, siger vi farvel og tak for i dag, men når det er weekend, går der mere social gravel i den.

 

Vi kan tage en øl/sodavand på vej hjem eller nyde en kop kaffe og sparke tubeless dæk hos Surf og Ski Odense+Bike. De har hele tiden støttet meget op omkring gravel i Odense og har lavet fede gravel ture, som alle kunne være med på.

 

 

De har det nyeste og største udvalg indenfor gravel bikes på Fyn, så de er oplagt at snakke teknik og udstyr med. De skruer i vores cykler, og kører selv med til vores træninger, så det giver et godt fællesskab på vores grusture.

 

Nogle GFyn gutter var i år på en fed tur gennem Vejle Ådal, hvor vi efter 3-4 timers grustur sluttede af med en lækker croissant og god kaffe hos Coffee Stop i Vejle.

 

Vi har i den kommende tid en tur i det midtjyske, en planlagt tur på Sjælland og vi glæder os til at udforske ny natur! Vi er utrolige glade for vores sponsorer, som gør det muligt for os at køre i fælles lækkert grønt klubtøj. Netop klubtøj gør at vi fremstår som en gruppe. 
 

Møder du det grønne Gravel Fyn Training Club tog, så husk at hils på os!

 

Vi håber at dette giver blod på tanden, til flere fællesskaber rundt om i landet, for det giver så meget mere at køre sammen med andre. En fredelig tur i ny og næ er dejligt, men sammenhold og gravel fællesskab er nu det bedste!


Lars Roland Rasmussen - Gravel Fyn Training Club


Læs meget mere om gravelcykling i vores nye sektion www.feltet.dk/gravel

Test: Tacx Boost Indoor Trainer
Tacx Boost er en entry-level ”wheel-on” indoor trainer, som gør det muligt at køre indendørs samt deltage i virtuelle træninger og løb på platforme som eksempelvis Zwift. Den er nem at sætte op og pakke sammen igen, og gør det muligt at medbringe næsten hvor som helst.
Produktnyt: Mere fornøjelse og færre punkteringer med AW3 landevejsdæk fra Bontrager
Bontrager har opdateret deres AW3 landevejsdæk med helt nye modeller med Hard-Case Lite og Hard-Case, hvilket giver bedre beskyttelse mod punkteringer uden at gå på kompromis med køreoplevelsen.
Udfordr cykelvennerne - 3 managerspil skudt i gang
Feltet.dk har skudt managersæsonen i gang med 3 managerspil. Det helårlige managerspil Feltet.dk Tour samt til WorldTour-løbene UAE Tour og Paris-Nice.
Sæt dit managerhold til UAE Tour - starter søndag
Managersæsonen skydes i gang med UAE Tour den 21. februar. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb, som er årets første WorldTour-løb.
Test: isolés Vincent Shelter Plus
En lækker vinterpakke til den kræsne rytter som elsker komfort og lækre materialer.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Test: XLC handsker, sokker og skoovertræk
I den kolde og våde tid som vi har, og forventeligt stadigvæk vil have nogle måneder endnu, har Feltets udsendte testet udstyr fra XLC for at se, om produkterne kan holde fødder og hænder varme.
Få inspiration til vintertræningen - We are danes
Simon Andreassen og en række andre danske idrætsudøver er med i den nye Redbull-film, We are Danes.
Ny bog i webshoppen: Engang var jeg Jesper Skibby
"Engang var jeg Jesper Skibby" er både en sportskrønike og et indgående portræt af et komplekst menneske, som vi alle har mere tilfælles med, end vi tror. Bogen udkommer den 24. marts og kan allerede nu forudbestilles i webshoppen.

Instagram #motionsfeltet

Debat: Har du styr på din graveltur eller gravelevent?
Gravelcykling er det nye sort, og de seneste år er det strømmet til med nye ryttere. Herligt! Men kører gravelrytterne, hvor de må? 
Test: Knog Blinder Skull lygtesæt
Nye smarte lygter fra Knog, der er nemme at montere og har masser af power. Perfekt lygtesæt til pendleren eller cykelrytteren, der vil gøre mere opmærksom på sig selv i trafikken.
Produktnyt: Assos Mille GTS bibshorts
Assos lancerer nye bibshorts i deres Mille-kollektion - den mest budgetvenlige kategori fra de schweiziske mestre i komfort.
Produktnyt: Canyon lancerer ny Torque:on
Canyon introducerer en helt ny, e-park cykel, der kombinerer brugbarheden fra mærkets ikoniske Torque model med hjælpen og rækkevidden fra Shimanos nye EP8 pedal-hjælpesystem. Canyon Spectral:on, Neuron:on og Grand Canyon:on opgraderes også med det nye EP8 motor- og batterisystem og udgør et af de mest omfattende og innovative e-mtb serier på markedet.
Gravel Ride: Præsentation af ny skribent bikepacker Tobias
Feltet.dk har fået en ny fast skribent i vores gravelsektion. Han hedder Tobias og du kan her læse hvem han er og hvorfor han kalder sig selv for en cykelnørd.
Vind en signeret cykeltrøje fra Søren Kragh
Skandinaviens første gravelfestival ser dagens lys
Tre danskere står bag festivalen og de har store planer.
Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.
LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.

Seneste indlæg i debatten

PostNord Danmark Rundt ruten bliver præsenteret onsdag eftermiddag på nettet. Du kan se med! Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/livestream_postnord_danmark_rundt_ruten_praesenteres/Den første del af den italienske sæson er ikke længere så omfangsrig, som den engang var, men ét stort løb har overlevet og er stadig i stand til at tiltrække et internationalt felt. Trofeo Laigueglia har altid været en vigtig begivenhed på den italienske kalender og har i de seneste år som eneste februarløb ageret sæsonåbning, men i 2021 oplever løbet en gigantisk renæssance med en ny kalenderplacering, der har gjort det kuperede løb til perfekt opvarmning til Strade Bianche. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_trofeo_laigueglia_2021/Emma Norsgaard var ikke skuffet efter sin andenplads i Le Samyn i dag. Danskeren og hendes hold havde fulgt det taktiske oplæg til punkt og prikke, men blev bare slået af en stærkere rytter i sidste ende. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/norsgaard_havde_studeret_ruten_inden_podieplads/ er du sikker på at du så har 1. udgave og første oplag. Det har jeg og den står til at være fra 1985. Den blev trykt i 10.000 eksemplarer står der. Helt sikkert der er sket meget siden da. I dag skal man kun læse bogen pga. nostalgi eller hvis man er til vintage-cykler. Dog holder det nok stadig stik at Campagnolo kører med små tolerancer på deres kugler. Ellers er der ikke meget at hente i den bog i 2021. Men hvor har jeg tilbragt mange timer på toilettet med den bog :). Der er nu noget over en bog fremfor internettet. Men skulle jeg bare bruge noget til at reparere min cykel, så ville jeg vælge internettet. Ønsker jeg en form for fordybelse eller baggrundsviden, så ville jeg nyde at have en bog. Fx. detaljeret viden om hvordan en skivebremse virker, så ville jeg nok nyde en bog. Men hvis jeg skal vide hvordan Gamin-computeren skal bruges, så ville jeg vælge internettet. For en oplysning via en bog vil være forældet ved næste version at cykel-computeren.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: Tacx Boost Indoor Trainer
Tacx Boost er en entry-level ”wheel-on” indoor trainer, som gør det muligt at køre indendørs samt deltage i virtuelle træninger og løb på platforme som eksempelvis Zwift. Den er nem at sætte op og pakke sammen igen, og gør det muligt at medbringe næsten hvor som helst.
Produktnyt: Mere fornøjelse og færre punkteringer med AW3 landevejsdæk fra Bontrager
Bontrager har opdateret deres AW3 landevejsdæk med helt nye modeller med Hard-Case Lite og Hard-Case, hvilket giver bedre beskyttelse mod punkteringer uden at gå på kompromis med køreoplevelsen.
Udfordr cykelvennerne - 3 managerspil skudt i gang
Feltet.dk har skudt managersæsonen i gang med 3 managerspil. Det helårlige managerspil Feltet.dk Tour samt til WorldTour-løbene UAE Tour og Paris-Nice.
Sæt dit managerhold til UAE Tour - starter søndag
Managersæsonen skydes i gang med UAE Tour den 21. februar. Du har mulighed for at sætte dit eget managerhold til det stjernespækket etapeløb, som er årets første WorldTour-løb.
Test: isolés Vincent Shelter Plus
En lækker vinterpakke til den kræsne rytter som elsker komfort og lækre materialer.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Test: XLC handsker, sokker og skoovertræk
I den kolde og våde tid som vi har, og forventeligt stadigvæk vil have nogle måneder endnu, har Feltets udsendte testet udstyr fra XLC for at se, om produkterne kan holde fødder og hænder varme.
Få inspiration til vintertræningen - We are danes
Simon Andreassen og en række andre danske idrætsudøver er med i den nye Redbull-film, We are Danes.
Ny bog i webshoppen: Engang var jeg Jesper Skibby
"Engang var jeg Jesper Skibby" er både en sportskrønike og et indgående portræt af et komplekst menneske, som vi alle har mere tilfælles med, end vi tror. Bogen udkommer den 24. marts og kan allerede nu forudbestilles i webshoppen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet