12.10.2020 @ 20:39

En sommeraften sidder jeg og gennemgår mine ruter på Strava. Her får jeg den ide, at sammensætte min egen rute med så mange grusveje som muligt. Det bliver en 300 kilometers rute, som jeg kører på en dag.

Mads Christensen kører 300 km gravel

Det er torsdag den 1. oktober klokken 07.36. Jeg har pakket en taske med det mest nødvendige grej og er klar til at klikke i pedalen, og begive mig ud på en lidt længere og anderledes cykeltur end jeg plejer.

 

Det hele startede en sommeraften, hvor jeg sad foran min computer og gennemgik alle mine ruter på Strava's hjemmeside. Her kan man nemt sammensætte sin egen rute til sin gps cykelcomputer, og det var præcis hvad jeg gik igang med.

 

Min plan var, at ruten skulle indeholde så mange grusveje som muligt. Ruten skulle starte i Vejle fortsætte til Juelsminde, Horsens, Odder, Århus, Ry, Silkeborg og slutte i Vejle. 

 

 

Jeg kunne selvfølgelig godt se, at det ville blive en meget lang tur. Og da ruten var færdig stod der 300 kilometer på skærmen.

 

Ja hvorfor ikke, tænkte jeg... når tidspunktet er rigtigt skal den køres. 

 

Vejrudsigten for den 1. oktober siger 16-18 grader, let skyet, vind fra øst og risiko for byger hen mod aften.

 

Jeg kører afsted ved solopgang, det er en smuk morgen og jeg er optimistisk omkring mit dagsprojekt. 

 

Jeg har forberedt mig godt og forsøgt at tage forbehold for så mange scenarier som muligt. Jeg har forsynet mig med energiprodukter, ekstra slanger, tubeless plugs, powerbank og lidt værktøj. Min rygsæk er med indbygget camelback og min plan er, at stoppe så få gange som muligt. 

 

Jeg rammer de første grusveje lige efter Vejle. Det er en fed fornemmelse, at mærke cyklen nærmest flyve hen over gruset, velvidende, at der venter en hel del mere fra samme skuffe resten af dagen.

 

Allerede efter 50 kilometer stopper jeg ved bunden af en grusvejs bakke, for at smide min overtræks vest.

 

 

En kølig efterårsmorgen er blevet til en lun formiddag. Jeg triller videre og da jeg rammer Juelsminde, kører jeg ind på nogle ukendte grusveje - eventyret er begyndt.

 

Selv om jeg har lavet ruten hjemmefra, er det langt fra alle vejene jeg kender. Da jeg runder Horsens Fjord op mod Sondrup og Odder bliver jeg igen overrasket over de fantastiske gruspassager jeg igen befinder mig på. Selv om jeg er opvokset i området kender jeg langt fra alle grusvejene.

 

Jeg kører i mine egne tanker da jeg mærker, mit bagdæk taber luft.

 

Øv.. jeg er flad og ved nærmere eftersyn er det et lille "cut" i siden på dækket. Jeg hopper af cyklen og skifter min tubeless væske ud med en latex slange. Jeg har nu en ekstra slange tilbage. Min rute tager mig videre op langs østkysten, gennem Marselisborg skoven og snart er jeg ankommet til Århus. 

 

I Århus har jeg aftalt et pitstop hos Rasmus Højsgaard. Han er kropsterapeut ligesom jeg selv og en af mine samarbejdspartnere i min virksomhed Cyclo Position. Rasmus har købt sandwich, cola og snickers. Jeg har kørt 164 kilometer og hele menuen falder på et tørt sted.

 

 

Jeg tanker vand i dunkene og efter et stop på omkring 40 minutter, er jeg på cyklen igen. Jeg er over halvvejs, på min rute. Humøret er godt, men der er langt endnu, og jeg kan mærke at eftermiddagens lange efterårsskygger begynder, at gøre mig lidt nervøs, for den forstående aften og de mørke timers indtog.

 

Jeg ruller ud langs Brabrand søens smukke grusstier.

 

Klank, klank, klank... jeg kigger ned på min cykel, der er noget galt. Jeg hopper af og kan konstatere at mit baghjul er exet. Det er et eger der er knækket.

 

 

Shit... der er langt endnu og jeg er langt hjemmefra. Jeg prøver at skubbe det løse eger ud, mens jeg står og bander over situationen. Jeg kommer i tanke om nogle strips, jeg tilfældigvis lagde i tasken lige inden jeg kørte hjemme fra. 

 

Jeg stripser mit eger fast og fortsætter. Hjulet er heldigvis ikke blevet særligt skævt, selvom der nu mangler et eger. Efter omkring 200 kilometer runder jeg udkanten af Silkeborg og kroppen begynder at brokke sig lidt, trætheden planter sig stille og roligt i hele kroppen.

 

Det er nu jeg skal sørge for, at holde mit energiniveau oppe. Gels, bar og vingummier bliver kørt indenbords. 

 

Mørket sænker sig og efter 252 kilometer stopper jeg i Nørre Snede, for at få noget mere overtrækstøj på, samt montere min forlygte, der har ligget i min rygsæk hele turen. 

 

De sidste 48 kilometer har jeg vinden lige forfra. Det er nogle hårde kilometer ind mod Vejle, men når først jeg kommer til Vejle, så kender jeg resten af turen særdeles godt. Det er nemlig den tur på 19 kilometer jeg kører til og fra mit arbejde næsten hver dag. 

 

Trætheden giver mig tunnelsyn, mit fokus ligger i lyskeglen fra min forlygte - alt andet er helt mørkt. Tanken om endnu en defekt begynder at strejfe mig. Det ville tage den sidste energi fra mig, at skulle stå i mørket og fedte med plugs, dæk og slange. Men heldigvis holder mit grej hele vejen hjem. 

 

 

De sidste par kilometer går nedad mod vores hus. Jeg lader cyklen gøre det sidste stykke arbejde, og synker sammen i kroppen. 

 

Da jeg når vores garagedør, er porten åben. Det er Anita, min bedre halvdel, der står og venter med en cola i hånden til mig. Og findes der noget bedre, end en cola på et tidspunkt, hvor kroppen kører på reservetanken. 

 

Turen er slut. Jeg er glad og tilfreds, men også klar til, at gå direkte i seng. Jeg mærker en stor tilfredsstillelse i kroppen, for jeg har fuldført det, jeg satte mig for. 

 

De efterfølgende dage er jeg godt træt, og føler ikke den store lyst til, at cykle. Men da trætheden har lagt sig, og energien vender tilbage, føler jeg mig endnu stærkere end før. Det giver en enorm selvtillid, at fuldføre sådan en udfordring.

 

Om det er 300 eller 100 kilometer på cykel, eller noget helt andet, der ikke har noget med cykling at gøre, men bare føles som en udfordring for dig, det spiller ingen rolle. Så længe der er et mål at sigte efter, kan alle opnå den samme tilfredsstillelse.

 

I sidste ende handler det om, at rykke sin grænse en lille smule, hver gang du vil nå dit eget personlige mål. 

LÆS MERE OM GRAVELCYKLING

Eksklusivt: Se OL på Discovery+ uden afbrydelser
Se masser af livesport og følg de danske OL-cykelryttere på Discovery+. Benyt Feltet.dks tilbud for bliv klar til OL.
Starter op få timer! Præmier for +15.000 kroner
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil og anderledes spil format! Du kan stille dit hold allerede nu!
I morgen starter OL: Sådan er TV-rettighederne fordelt
I morgen skydes sommerens nok mest ventede sportsbegivenhed i gang: OL Tokyo 2020. På Discovery+ får du det fulde overblik, og det bliver det eneste sted, du kan se hvert et minut, hver en atlet og hver en medalje både live og on demand. På Kanal 5, Eurosport 1 og 2 kan du følge de danske medaljehåb og de største OL-øjeblikke.
Produktnyt: Extrawheel - innovativt polsk design
Med sadeltasker eller fuldt udstyret anhænger fra Extrawheel har du styr på oppakningen til sommerens lange cykeltur. Det polske firma lancerer nu en let, holdbar og opgraderet serie.
"Thyfonen Vingefar" mødte verdenspressen i Touren
Den danske ’thyfon’, Jonas Vingegaard, er stormet ind på Tour de France podiet og interessen er blevet enorm for den unge dansker. Efter gårsdagens etape skulle Jonas Vingegaard til pressemøde - og der var mange spørgsmål til danskeren.
Dansk Tour-succes skal tiltrække børn og unge til sporten
Se danske cykelryttere vader i succes, det vil Danmarks Cykle Union udnytte til at få endnu flere talenter i gang med cykelsporten. 
Good Vibes Only - Tour de Midtjylland
Fra forfærdelig til fantastisk... Som en del af mit medlemskab af Team Motionsfeltet.dk (Premium) var jeg heldig, at blive trukket ud til en gratis start til Tour de Midtjylland, som er et løb, jeg ikke har kørt før. I det hele taget er området ved Silkeborg og omegn rimelig ukendt terræn for mig, og jeg var derfor helt på bar bund forud for denne dag, der bød på 80 km med godt 1.000 hm, hvilket kan være en smule udfordrende for en forholdsvis solidt bygget “fladbane-moster” som mig. Heldigvis har jeg trænet kontinuerligt og struktureret hen over vinteren og foråret, så jeg var klar til en udfordring, og opsat på at få testet om bakkebenene var skruet rigtigt på denne søndag i juli.
Livestream dagens Kongeetape i Tour de France
Følg det store bjergslag i Tour de France, som venter på dagens etape. Kan Jonas Vingegaard igen sætte Tadej Pogacar? Kravler den unge dansker på podiet samlet igen?
Pressure Washer fra Muc-Off: Perfekt rengøring af din cykel
Muc-Off lancerer verdens første højtryksrenser designet udelukkende til brug til rengøring af cykler og motorcykler.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: S-PHYRE solbriller og linser fra Shimano
Ridescape er navnet på den nyeste linse-kollektion fra Shimano. Kollektionen består af fem linser, som er udviklet til hvert sit cykelmiljø. Den nye S-PHYRE R solbrille kommer med to linser fra kollektionen - Ridescape RD-linsen og Ridescape CL-linsen. Linserne giver dine øjne optimale forudsætninger for et klart og skarpt udsyn, hvorved dine øjne holdes friske på selv de helt lange cykelture.
SIDSTE CHANCE: DCU præsenterer nyt OL-tøj - forudbestil kun i dag
Når de danske cykelryttere drager til OL om få uger, så bliver det i en nydesignet OL-kollektion.
Test: Flowgun Massagepistol
Kraftig massagepistol fra Flowlife, der udmærker sig med et flot design, god kvalitet og ikke mindst, så ælter den musklerne godt igennem.
Job: Shimano søger ny medarbejder
Shimano Nordic Denmark er på udkig efter en Technical Service Advisor til at blive medlem af det Danske team I København.
Bikepacking i Sverige
At sige, at jeg har glædet mig til at Sverige skulle åbne op igen, er en underdrivelse. Som helsingoraner er de svenske grusveje og klippefyldte skove kun en færgetur på 20 minutter væk og med kun to måneder til Unsupported Grinder, er det svenske terræn helt perfekt til lange træningsture.  
Job: Service Course søger Cykelmekanikere
Job som Cykelmekaniker hos Service Course
Ét år til den danske Tour-start: Det bliver så stort
I anledningen af præcis ét år til den danske Tour de France-start i 2022 har vi taget en snak med direktøren i Grand Départ Copenhagen Denmark 2022 I/S, Alex Pedersen, som i den seneste uge har fulgt årets Tour-afvikling fra nærmeste hold.
Test: XLC Malediven solbriller
Cool brille, der kan det nødvendige, og som har en fornuftig pris.
Boost din indre Tour-rytter med Look pedaler og Fizik sko
LOOK pedaler og Fizik sko - det perfekte match, hvis du vil cykle som en ægte Tour-vinder.
Verdens største støtterklæring til Wout van Aert - 1689 m2!
Swapfiets og hollandsk YouTube-kanal står - bogstaveligt talt - bag verdens største støtteerklæring til Jonas Vingegaards holdkammerat hos Jumbo-Visma, Wout van Aert.
Team Jumbo-Visma stiller op i Tour de France med blå forhjul
Hører du til dem, der lagde mærke til - eller måske undrede dig over - at Team Jumbo Vismas cykler alle kørte med blå forhjul under Critérium du Dauphiné? I de kommende tre uger, hvor Touren skal køres, vil de blå forhjul komme endnu mere i fokus … men hvad er forklaringen?
3 timer til Tour-start! Er dit hold klar?
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 26. juni og slutter søndag den 18. juli. Spillet er åbnet for tilmelding nu!
Test: Flowpillow Heat fra Flowlife
Flowpillow Heat leverer gedigen massage, lækker varme, scorer helt i top på velværekontoen, og i vores familie er den kommet for at blive.
Produktnyt: Pro Stealth Curved
Ny Curved model, designet til dem der rokker fra højre til venstre side i sadlen, nedsat vægt og nyt look.
Verdens vildeste MTB-freestylere kommer til København
I dag åbner billetsalget til Red Bull Copenride - et af verdens mest spektakulære events, der afvikles i København den 17. juli 2021.

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Normalt kører jeg ligesom mange andre i cykelklubben med 11-28 bagkrans og 50/34 foran (shimano). Nu har jeg blandet en 11-32 med en 11-28 og har nu: 12-14-15-16-17-18-20-22-25-28-32 Det bliver godt nok lidt anderledes tal at aflæse på min garmin. Jeg har flere carbon-racere, og den anden er med 11-23. Det er der vist ikke så mange der kører med, men det er: 11-12-13-14-15-16-17-18-19-21-23. Den almindelige 11-28 er med: 11-12-13-14-15-17-19-21-23-25-28 og der kan jeg savne 16. Når man har elektronisk gear, går det ret nemt med skifte :smile:For lidt over en uge siden blev det meldt ud, at Andreas Leknessund og flere andre ryttere, var på vej væk fra DSM-holdet. Nu melder nordmanden dog noget andet ud på Twitter. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/nordmand_maner_til_ro_efter_rygtet_konflikt/> Kvindernes løb fik jeg set. Det var ikke det vilde sus, for den førende schweizer førte jo næsten fra start til mål og sølv og bronze var også bare et kapløb mellem to schweizere. Lidt ensidigt. Nej, det var sandt for dyden ikke noget spændende løb. Men flot præstation af Jolanda Neff der er kommet tilbage efter alvorligt styrt. Det var ikke nogen ulempe for hende at OL blev udskudt. Jeg skulle også have mig frabedt at køre rundt på sådan en rute 😂 Nå, men... hvad siger vi om enkeltstart i morgen? Herrerne: Det er en virkelig hård rute så man skal både kunne køre på hårde bakker og være en god kraftfuld TT rytter. Jeg hælder til Wout van Aert. Tror at Ganna er lidt for tung på den rute, og han har også et andet fokus på banen. Asgreen i Top 10. Kvinderne: Chloe Dygert virker oplagt. Men de to hollændere Van der Breggen og Van Vleuten må være voldsomt opsatte på at hive guldet hjem til Holland efter al den polemik der har været omkring de hollandske cykelhold. Næppe nogen dansk top 10. Efter at OL har optaget fokus de seneste uger rettes blikket langsomt mod Vueltaen, og det sker fra torsdag til lørdag i et af de klassiske forberedelsesløb. Efter et par år som majløb er det bjergrige Tour de l’Ain, der afvikles i Jura-bjergene, tilbage på sin faste plads mellem Touren og Vueltaen, hvor det igen i år tilbyder flere Vuelta-ryttere - særligt de unge talenter - en chance for at finde benene to uger inden starten på den spanske grand tour. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_tour_de_lain_2021/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Eksklusivt: Se OL på Discovery+ uden afbrydelser
Se masser af livesport og følg de danske OL-cykelryttere på Discovery+. Benyt Feltet.dks tilbud for bliv klar til OL.
Starter op få timer! Præmier for +15.000 kroner
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil og anderledes spil format! Du kan stille dit hold allerede nu!
I morgen starter OL: Sådan er TV-rettighederne fordelt
I morgen skydes sommerens nok mest ventede sportsbegivenhed i gang: OL Tokyo 2020. På Discovery+ får du det fulde overblik, og det bliver det eneste sted, du kan se hvert et minut, hver en atlet og hver en medalje både live og on demand. På Kanal 5, Eurosport 1 og 2 kan du følge de danske medaljehåb og de største OL-øjeblikke.
Produktnyt: Extrawheel - innovativt polsk design
Med sadeltasker eller fuldt udstyret anhænger fra Extrawheel har du styr på oppakningen til sommerens lange cykeltur. Det polske firma lancerer nu en let, holdbar og opgraderet serie.
"Thyfonen Vingefar" mødte verdenspressen i Touren
Den danske ’thyfon’, Jonas Vingegaard, er stormet ind på Tour de France podiet og interessen er blevet enorm for den unge dansker. Efter gårsdagens etape skulle Jonas Vingegaard til pressemøde - og der var mange spørgsmål til danskeren.
Dansk Tour-succes skal tiltrække børn og unge til sporten
Se danske cykelryttere vader i succes, det vil Danmarks Cykle Union udnytte til at få endnu flere talenter i gang med cykelsporten. 
Good Vibes Only - Tour de Midtjylland
Fra forfærdelig til fantastisk... Som en del af mit medlemskab af Team Motionsfeltet.dk (Premium) var jeg heldig, at blive trukket ud til en gratis start til Tour de Midtjylland, som er et løb, jeg ikke har kørt før. I det hele taget er området ved Silkeborg og omegn rimelig ukendt terræn for mig, og jeg var derfor helt på bar bund forud for denne dag, der bød på 80 km med godt 1.000 hm, hvilket kan være en smule udfordrende for en forholdsvis solidt bygget “fladbane-moster” som mig. Heldigvis har jeg trænet kontinuerligt og struktureret hen over vinteren og foråret, så jeg var klar til en udfordring, og opsat på at få testet om bakkebenene var skruet rigtigt på denne søndag i juli.
Livestream dagens Kongeetape i Tour de France
Følg det store bjergslag i Tour de France, som venter på dagens etape. Kan Jonas Vingegaard igen sætte Tadej Pogacar? Kravler den unge dansker på podiet samlet igen?
Pressure Washer fra Muc-Off: Perfekt rengøring af din cykel
Muc-Off lancerer verdens første højtryksrenser designet udelukkende til brug til rengøring af cykler og motorcykler.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x