Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

20.04.2021 @ 15:14

I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Det kan godt være, at det ikke har været muligt at få nummer på ryggen eller at komme til at prøve kræfter med bjerge eller brosten under fremmede himmelstrøg længe, men det betyder ikke, at jeg har ligget på den lade side.

Tværtimod er denne vinter nok den, hvor jeg har fået trænet mest struktureret og kontinuerligt nogensinde.


Min træning er blevet tilrettelagt, screenet og evalueret af Mads Frank fra Frank Institute of Sports i Odense, og den strukturerede plan har holdt mig på sporet og min kæde stram på trods af, at det ene mål efter det andet som bekendt er sejlet ud af kalenderen.


Da jeg startede mit forløb i oktober, var der masser af data at starte ud på i mine Trainingpeaks, og derfor startede vi ikke med en test på det tidspunkt. Men nu kunne jeg øjensynligt ikke trække den længere, og det var blevet tid til at få svesken på disken.

 

Hvad var det egentlig blevet til?

 

Hvad havde det hårde arbejde i de kolde og mørke vintermåneder resulteret i? Coach ønskede nye data at planlægge min videre træning ud fra.

 

TEST... Ikke just et af mine yndlingsord.

 

Ikke desto mindre en nødvendighed og en venlig men bestemt forespørgsel fra Coach.


Tiden var kommet til at få de tørre tal på bordet, og den her lille test havde spøgt i min træningsplan i noget tid.

 

Jeg havde luret på den af flere omgange og tænkt: “Godt det ikke er lige i dag, jeg HADER at køre test”.


Nå… men anden weekend i april skulle det så være. Jeg kunne ikke trække den længere.


Med sol på vejrudsigten lørdag og møgvejr søndag, kunne jeg ikke engang skyde den bare en enkelt dag længere.

 

 

Der var kun én vej frem - spænd hjelmen og afsted.

 

Og dog...

 

Det krævede en smule mere end bare at spænde hjelmen. Det skulle vise sig at "forberedelse" blev et vigtigt kodeord for både den fysiske, praktiske og ikke mindst for den mentale del.

 

Forberedelse, forberedelse, forberedelse…

 

Når jeg tænker tilbage på hele processen nu, startede den allerførste forberedelse faktisk midt i ugen med af se lidt frem mod weekenden. Hvornår kunne jeg køre de pas, der lå op til testen i forhold til arbejde osv., hvordan så meldingerne for weekendens vejr ud, hvilken dag var bedst at vælge?

 

I denne weekend, var der ikke så meget at rafle om, der blev som sagt lovet fint vejr lørdag og sne og slud søndag. Den beslutning var ikke svær at tage.


Lørdag var testdag!
 

Forinden havde jeg i øvrigt besluttet at køre testen udendørs, da min racer var gjort klar og taget af hometraineren. Nye hjul var monteret og desuden sønnikes watt-pedaler, som han ikke bruger længere.


Jeg havde kørt et par ture ude på de smalle dæk, og det slog helt klart hometraineren!

 

Så...

 

Fredag eftermiddag stod på let rulletur med kadenceøvelser (spin ups) for at få lidt gang i benene.

 

Herefter rengøring af cyklen, for jeg kan jo ikke køre test på en beskidt cykel, det siger sig selv ;-)


De sidste praktiske forberedelser fredag aften blev beslutning af mængden af energi til lommen, tøj, Garmin osv. blev lagt frem, ruten blev lagt og jeg fik aftalt med sønnike, at han gerne ville køre med og være mentalt backup.


Herligt!

 

 

De praktiske forberedelser var i øvrigt også en del af de mentale. Mens jeg fik styr på alle stumperne, indstillede jeg mig også mentalt på, hvad der lå foran mig, og det gav ro og god nattesøvn at vide, at der var orden i sagerne.


Lørdag morgen meldte sommerfuglene sig i maven. Den dér pokkers test altså, den skulle åbenbart spille mig et mentalt puds…

 

Og hvorfor nu det?

 

Vi er helt enige om, at det hverken er liv eller død - eller for den sags skyld mit levebrød der var på spil, og alligevel blev jeg pænt nervøs.

 

Hvad var der egentlig på spil denne lørdag formiddag med test på programmet?

 

Først og fremmest havde jeg gennem det sidste halve år gjort mig umage.

 

Jeg kan godt mærke, at der sker ting og sager i den rigtige retning, når jeg er ude at cykle, men det er jo fornemmelse mere end facts.
Jeg havde i de forgange måneder fået en del træning og hverdag til at gå op. Jeg havde presset mig selv og trådt mine watt. Slæbt mig op af sofaen på de helt trætte dage, hvor en lur nemt kunne have udkonkurreret træning.

 

Desuden har jeg lagt hvad der svarer til lidt over mit brændstofforbrug til arbejde i at hyre en personlig træner, med fuld opbakning fra gemalen i øvrigt, både i forhold til økonomi og tidsforbrug. Det er rigtigt ofte ham, der laver aftensmaden mens jeg får trænet efter arbejde. Kort sagt har jeg lagt en del tid, kræfter og økonomi i forhåbentlig at præstere et fremskridt.


Tilsidst havde jeg kun kørt test indendørs tidligere, så jeg havde heller ingen erfaring at trække på til dagens anstrengelser. Jeg ville bare SÅ gerne kunne præstere et godt resultat af alle mine anstrengelser!

 

Kl. 11:17 - Afgang fra Lundager


Det eneste der ikke var helt planlagt var faktisk afgangstidspunktet. Vi besluttede at køre, når vi var klar, og det var vi kl. 11:17. Stille og roligt af sted. No stress.

 

De første kilometer ud til startstedet for testen, brugte Magnus og jeg til at snakke testen igennem. Han har selv kørt en del tests, da han selv trænede intensivt, og han er en fin sparringspartner.


Planen blev at lægge forholdsvis konservativt ud, og så gradvist øge undervejs, alt efter hvad kræfterne rakte til i intervaller på 10 min. At dele tiden op i 3 x 10 min. kan være nemmere at overskue, end at skulle “tælle” hele vejen ned fra 30.

 

3-2-1 GO! 30 min. all out!

 

Som sagt, så gjort.

 

Jeg startede som sagt ud med at lægge mig lige over bunden af det på forhånd forventede niveau, og jeg var godt nok spændt på, om det overhovedet holdt.


Det gjorde det!

 

Og jeg havde faktisk en OK følelse i benene - en smule optimisme spredte sig i mit system.


De første 10 min. lå jeg umiddelbart en smule højere end først planlagt, og de gik væsentligt hurtigere ude i virkeligheden end inde på en hometrainer.

 

Det var nu tid til at øge en smule, da fornemmelsen i benene var OK. Der kom i øvrigt tilpas med opmuntrende og opbakkende kommentarer fra Magnus, der lå snorlige i mit baghjul.


De næste 10 min. handlede om at holde niveau, inden de sidste 10 min., hvor det virkelig handlede om at stramme balderne og få det sidste krudt fyret af.


“Det er tid til en gel” lød det pludselig omme fra bagsmækken - tak for påmindelsen, knægt! Jeg havde nok ikke husket det selv i kampens hede.


Om det var strengt nødvendigt skal jeg ikke kunne sige, men mentalt betød det noget lige at fylde lidt kulhydrater på. Så var jeg i hvertfald overbevist om, at det ikke skulle blive et issue at gå ned på dem ;-)

 

De sidste 10 min. var selvfølgelig ikke just en fornøjelse, men jeg fik disponeret, så jeg ikke gik kold inden de var gået, og jeg kunne træde en lille afsluttende finale an, med snot og savl hængende i guirlander.

 

 

Det var ikke et krav, at det skulle være kønt, vel!?!

 

Py ha!

 

Nu kunne jeg ikke gøre meget mere i dag, og mens vi rullede hjemad, kunne vi passende snakke forløbet igennem. Min egen følelse var god, den lagte plan holdt og Magnus godkendte umiddelbart også forløbet.

 

Det var vigtigt for mig, at jeg ikke hele tiden røg watt-mæssigt under niveau, og at jeg fik disponeret, så jeg ikke koldede undervejs.
Processen var hermed godkendt, nu skulle jeg hjem og trække lidt tal og have hele molevitten uploaded til Coach.

 

Kan du ramme mellem 190 og 210 watt?

 

Dette var den estimerede forventning og min rettesnor fra Coach.


Svaret blev: “JA! Det kan jeg faktisk godt!”


Jeg endte med et snit på 200 watt (rent!) over de 30 min., og det skulle vise sig at være min bedste test til dato.


Det var dejligt!


En skøn følelse at nå i mål med både forløb og resultat.


Da jeg fik kigget på min puls, kunne der måske endda have været vredet et par watt mere ud af cykelmosteren, og det skyldes nok mit lidt forsigtige udlæg, mit fokus på at kunne holde hele vejen, og at jeg havde valgt en rute med vendepunkter. Altsammen gode erfaringer til næste gang.


Min første og foreløbige melding fra Mads Frank lød som følger:


“KONKLUSION: Du har forbedret din FTP og din generelle form. Du er stærkere end hidtil antaget og vi skal justere intervallerne efter det (tak skæbne). Jeg vil påstå,at du kan køre endnu højere watt på en mindre teknisk rute. Vi bliver hele tiden bedre. Jo flere test, jo bedre bliver man også til teste.”

 

Så sandt som det er sagt!

 

Jeg lærer hele tiden noget om, hvad jeg kan byde min krop, og hvordan jeg bedst får den til at yde lidt mere. Jeg synes, det er fascinerende at rykke mine fysiske grænser, men i den grad også de mentale. I det her tilfælde handler det jo om cykling, men selve processen med at være lidt nervøs for noget, prøve at planlægge og gøre sit bedste, og så nå så godt i mål som muligt på dagen, tænker jeg fint, kan bruges i andre aspekter af livet.

 

Nu har jeg en ide om at skære kagen til en udendørs test. Jeg er blevet en lille smule klogere på hvad og hvordan min krop kan yde, og hvordan jeg bedst planlægger og udfører, og det er lige før jeg kunne overtales til at gøre det igen, for lige at se hvordan jeg kan optimere og bruge de erfaringer og den feedback, jeg har fået på min lille 30 min. seance på en landevej på Vestfyn.

 

Inden længe skal jeg til catch-up igen, og så skal vi have talt hele forløbet grundigt igennem og nørdet os ned i detaljerne. Og så er jeg helt sikker på, at der nok skal dukke masser af udfordrende træning op i min plan.


Flandern Rundt 2. april 2022 kan bare komme an!

Populært svensk restitutionsproducent rykker ind i Danmark
Flowlife tager nu sit første skridt ind i Europa med lanceringen i Danmark. Ved at give folk kvalitetsprodukter og samtidig give kunden den samme nærhed og oplevelse, som i det virkelige liv vil Flowlife skabe Danmarks bedste e-handelsted.
Produktnyt: Canyon lancerer ny gravelcykel
Canyon lancerer i dag en ny gravelcykel: Grizl. Feltet.dk kigger nærmere på cyklen og dens egenskaber.
Test: EKOI Premium 80 solbriller
Markant XL-design som bæres af mange proffer og som byder på en virkelig god linse til en fornuftig pris.
Bog-aktuelle Bastian Emil: "Cykelsporten svælger i sin historie"
Hans første bog udkommer i dag, og i den forbindelse inviterede Bastian Emil Goldschmidt Feltet.dk hjem i privaten til en snak om "Fremad", der behandler cykelsportens grundlæggende elementer gennem et levende sprog i kontakt med fortidens helte.
Se alle Giro-etaper uden reklamer
Discovery har rettighederne til årets Giro d'Italia, og det bliver rig mulighed for at følge hele årets Giro d'Italia. Streamingstjensten Discovery+ har en række fordele, hvis du vil følge årets første Grand Tour.
Giro-spillet starter i dag kl. 14 - Præmier for over 50.000 kroner
Kan du vinde års Giro d'Italia managerspil? Så kan du vinde en lækker racercykel til næsten 20.000 kroner og samtidig modtager du over 8000 kroner kontant.
Ny distributør vil bygge Guerciotti brandet op igen i Norden
Guerciotti var stort i Danmark i 80, 90'erne, hvor blandt andet Brian Holm og verdensmesteren Henrik Djernis kørte på det italienske cykelmærke. Nu vil en ny distributør bygge Guerciotti brandet op igen i Norden.
Test: Smoove Lube kædevoks
Nyt smøremiddel til kæden, der overrasker i test med god holdbarhedsevne og nemt at bruge.
Rapha gør det igen - præsenterer vildt designet Giro-tøj
EF Education-NIPPO kommer igen i et specialt outfit til Giro d'Italia. Rapha har designet Euphoria kollektionen.

Instagram #motionsfeltet

Bastian Emil og Jørgen Leth varmer op til Giroen i ny programserie
Inden det italienske landskab bliver indtaget af et stjernebesat felt i Giro d’Italia, der sendes eksklusivt på discovery+ og Kanal 5, sørger Jørgen Leth og Bastian Emil Goldschmidt for at kridte banen op. I programserien ‘Bastian Emil & Jørgen Leth' taler de ind i deres helt store fælles passion - cykelsporten. Programserien har premiere i dag på discovery+.
Produktnyt: Movistar får nyt enkeltstartsvåben før Giroen
Klar til Giro’en: Canyon lancerer ny Speedmax CFR TT Disc enkeltstartscykel. I kampen mod uret inden for de største enkeltstartsløb tæller hvert enkelt millisekund, og enhver lille detalje kan have afgørende betydning for sejr eller fiasko.
Vind en Merida cykel til værdi af 40.000 kroner
Konkurrence tid - Vind en Merida Scultura til værdi af 40.000 kroner.
Gravel Ride: På tur med Bubber
I fem afsnit tager jeg sammen med Bubber på bikepacking ned ad Hærvejen. Følg med på Feltet.dk og DK4.
Test: Bontrager GR2 gravel-sko
Bontrager har lavet en gravelsko som virkelig er tænkt allround, og er en cykelsko som passer til de lange grusture, men også kan bruges når man ikke lige sidder og træder rundt. Hen over vinteren har jeg har fornøjelsen at teste Bontragers gravelsko kaldet G2.
Nyt motionscykelløb på heden
Nu får GP Herning et motionsløb, hvor alle kan deltage på de legendariske grusveje omkring Herning.
Vind et hjulsæt - værdi 19.998 kroner
Cadex Danmark udlodder et lækkert hjulsæt, Cadex 42 Disc, som kan blive dine. Deltag i konkurrencen!
SIDSTE CHANCE: Sæt dit hold til Romandiet Rundt
Sæt dit hold til Romandiet Rundt, der er kontanter og hæder på spil i managerspillet
Seks danskere til start i Romandiet
Tour de Romandie - også kaldet Romandiet Rundt - får seks danskere ryttere til start.
Gravel Ride: Ribe-Tønder-Ribe 2021
Feltet.dks gravelredaktør, Mads Christensen, har været til den første udgave af Ribe-Tønder-Ribe gravelløbet. Mærk stemningen og hør hvad løbsarrangør Per Hansen havde at sige efter den første udgave af løbet.
Se regnbuerne: Ny Tarmac SL7s til verdensmestrene
I Flèche Wallonne, som blev kørt i onsdags, vandt de to verdensmestre Anna van der Breggen og Julian Alaphilippe på Mur du Huy. Det vil Specialized fejrer med ny lakering af deres cykler.
Good Vibes Only - Take it to the Test
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Produktnyt: Nyt hjulsæt skal hjælpe Mads Pedersen til flere sejre
Bontragers helt nye Aeolus RSL-hjul er langt hurtigere end noget andet Bontrager-hjul.
Test: Cadex 42 Disc hjulsæt
Et vanvittigt lækkert hjulsæt, som excellerer med lav vægt og masser af stivhed.
Test: Assos Mille GT bibshorts GTS
Overlegen kvalitet med appel til de fleste ryttertyper grundet en alsidig pasform. Assos skuffer ikke, når det kommer til bibshorts.

Seneste indlæg i debatten

Denne gang lykkedes det. Gino Mäder (Bahrain-Victorious) sikrede sig en flot etapesejr i Giro d'Italia, men det smertelige minde om en glippet sejr i årets Paris-Nice sidder stadig fast i den schweiziske rytter.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mder_holdt_hjem_alt_jeg_kunne_taenke_paa_var_paris-nice/Cecilie Uttrup Luwig sluttede som nummer otte, mens Annemiek van Vleuten sikrede Movistar endnu en sejr, da kvinderne i dag kørte det spanske endagsløb Emakumeen Nafarroako Women's Elite Classics. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/uttrup_med_ny_top_ti-placering_-_van_vleuten_sejrede/I disse dage køres Giro d'Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 6. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/giro_ditalia-analyse_fri_for_slovenske_monstre/> Kan vi holde op med at tale om Yates ? Han døde før beregnet, men som forventet døde han. > > Det bliver Remco… Bernal bliver en fin nummer 2 eller 3 hvis ryggen holder Det var et skud for at undgå at fedtspille 😂 Fedt cykelløb indtil nu. Men bekymrende at at udfordrerne falder fra så hurtigt. Jeg er rigtig ærgerlig over både Landas og Dombrowskis skæbne i går (selvom de nok havde spillet biroller i forhold til den samlede sejr). Jeg synes altså stadig det virker nærmest naturstridigt hvis Remco skulle vinde vinde. Bernal virker til at have fundet sig selv. Så nu fedtspiller jeg og siger Bernal.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Populært svensk restitutionsproducent rykker ind i Danmark
Flowlife tager nu sit første skridt ind i Europa med lanceringen i Danmark. Ved at give folk kvalitetsprodukter og samtidig give kunden den samme nærhed og oplevelse, som i det virkelige liv vil Flowlife skabe Danmarks bedste e-handelsted.
Produktnyt: Canyon lancerer ny gravelcykel
Canyon lancerer i dag en ny gravelcykel: Grizl. Feltet.dk kigger nærmere på cyklen og dens egenskaber.
Test: EKOI Premium 80 solbriller
Markant XL-design som bæres af mange proffer og som byder på en virkelig god linse til en fornuftig pris.
Bog-aktuelle Bastian Emil: "Cykelsporten svælger i sin historie"
Hans første bog udkommer i dag, og i den forbindelse inviterede Bastian Emil Goldschmidt Feltet.dk hjem i privaten til en snak om "Fremad", der behandler cykelsportens grundlæggende elementer gennem et levende sprog i kontakt med fortidens helte.
Se alle Giro-etaper uden reklamer
Discovery har rettighederne til årets Giro d'Italia, og det bliver rig mulighed for at følge hele årets Giro d'Italia. Streamingstjensten Discovery+ har en række fordele, hvis du vil følge årets første Grand Tour.
Giro-spillet starter i dag kl. 14 - Præmier for over 50.000 kroner
Kan du vinde års Giro d'Italia managerspil? Så kan du vinde en lækker racercykel til næsten 20.000 kroner og samtidig modtager du over 8000 kroner kontant.
Ny distributør vil bygge Guerciotti brandet op igen i Norden
Guerciotti var stort i Danmark i 80, 90'erne, hvor blandt andet Brian Holm og verdensmesteren Henrik Djernis kørte på det italienske cykelmærke. Nu vil en ny distributør bygge Guerciotti brandet op igen i Norden.
Test: Smoove Lube kædevoks
Nyt smøremiddel til kæden, der overrasker i test med god holdbarhedsevne og nemt at bruge.
Rapha gør det igen - præsenterer vildt designet Giro-tøj
EF Education-NIPPO kommer igen i et specialt outfit til Giro d'Italia. Rapha har designet Euphoria kollektionen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet