20.04.2021 @ 15:14

I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Det kan godt være, at det ikke har været muligt at få nummer på ryggen eller at komme til at prøve kræfter med bjerge eller brosten under fremmede himmelstrøg længe, men det betyder ikke, at jeg har ligget på den lade side.

Tværtimod er denne vinter nok den, hvor jeg har fået trænet mest struktureret og kontinuerligt nogensinde.


Min træning er blevet tilrettelagt, screenet og evalueret af Mads Frank fra Frank Institute of Sports i Odense, og den strukturerede plan har holdt mig på sporet og min kæde stram på trods af, at det ene mål efter det andet som bekendt er sejlet ud af kalenderen.


Da jeg startede mit forløb i oktober, var der masser af data at starte ud på i mine Trainingpeaks, og derfor startede vi ikke med en test på det tidspunkt. Men nu kunne jeg øjensynligt ikke trække den længere, og det var blevet tid til at få svesken på disken.

 

Hvad var det egentlig blevet til?

 

Hvad havde det hårde arbejde i de kolde og mørke vintermåneder resulteret i? Coach ønskede nye data at planlægge min videre træning ud fra.

 

TEST... Ikke just et af mine yndlingsord.

 

Ikke desto mindre en nødvendighed og en venlig men bestemt forespørgsel fra Coach.


Tiden var kommet til at få de tørre tal på bordet, og den her lille test havde spøgt i min træningsplan i noget tid.

 

Jeg havde luret på den af flere omgange og tænkt: “Godt det ikke er lige i dag, jeg HADER at køre test”.


Nå… men anden weekend i april skulle det så være. Jeg kunne ikke trække den længere.


Med sol på vejrudsigten lørdag og møgvejr søndag, kunne jeg ikke engang skyde den bare en enkelt dag længere.

 

 

Der var kun én vej frem - spænd hjelmen og afsted.

 

Og dog...

 

Det krævede en smule mere end bare at spænde hjelmen. Det skulle vise sig at "forberedelse" blev et vigtigt kodeord for både den fysiske, praktiske og ikke mindst for den mentale del.

 

Forberedelse, forberedelse, forberedelse…

 

Når jeg tænker tilbage på hele processen nu, startede den allerførste forberedelse faktisk midt i ugen med af se lidt frem mod weekenden. Hvornår kunne jeg køre de pas, der lå op til testen i forhold til arbejde osv., hvordan så meldingerne for weekendens vejr ud, hvilken dag var bedst at vælge?

 

I denne weekend, var der ikke så meget at rafle om, der blev som sagt lovet fint vejr lørdag og sne og slud søndag. Den beslutning var ikke svær at tage.


Lørdag var testdag!
 

Forinden havde jeg i øvrigt besluttet at køre testen udendørs, da min racer var gjort klar og taget af hometraineren. Nye hjul var monteret og desuden sønnikes watt-pedaler, som han ikke bruger længere.


Jeg havde kørt et par ture ude på de smalle dæk, og det slog helt klart hometraineren!

 

Så...

 

Fredag eftermiddag stod på let rulletur med kadenceøvelser (spin ups) for at få lidt gang i benene.

 

Herefter rengøring af cyklen, for jeg kan jo ikke køre test på en beskidt cykel, det siger sig selv ;-)


De sidste praktiske forberedelser fredag aften blev beslutning af mængden af energi til lommen, tøj, Garmin osv. blev lagt frem, ruten blev lagt og jeg fik aftalt med sønnike, at han gerne ville køre med og være mentalt backup.


Herligt!

 

 

De praktiske forberedelser var i øvrigt også en del af de mentale. Mens jeg fik styr på alle stumperne, indstillede jeg mig også mentalt på, hvad der lå foran mig, og det gav ro og god nattesøvn at vide, at der var orden i sagerne.


Lørdag morgen meldte sommerfuglene sig i maven. Den dér pokkers test altså, den skulle åbenbart spille mig et mentalt puds…

 

Og hvorfor nu det?

 

Vi er helt enige om, at det hverken er liv eller død - eller for den sags skyld mit levebrød der var på spil, og alligevel blev jeg pænt nervøs.

 

Hvad var der egentlig på spil denne lørdag formiddag med test på programmet?

 

Først og fremmest havde jeg gennem det sidste halve år gjort mig umage.

 

Jeg kan godt mærke, at der sker ting og sager i den rigtige retning, når jeg er ude at cykle, men det er jo fornemmelse mere end facts.
Jeg havde i de forgange måneder fået en del træning og hverdag til at gå op. Jeg havde presset mig selv og trådt mine watt. Slæbt mig op af sofaen på de helt trætte dage, hvor en lur nemt kunne have udkonkurreret træning.

 

Desuden har jeg lagt hvad der svarer til lidt over mit brændstofforbrug til arbejde i at hyre en personlig træner, med fuld opbakning fra gemalen i øvrigt, både i forhold til økonomi og tidsforbrug. Det er rigtigt ofte ham, der laver aftensmaden mens jeg får trænet efter arbejde. Kort sagt har jeg lagt en del tid, kræfter og økonomi i forhåbentlig at præstere et fremskridt.


Tilsidst havde jeg kun kørt test indendørs tidligere, så jeg havde heller ingen erfaring at trække på til dagens anstrengelser. Jeg ville bare SÅ gerne kunne præstere et godt resultat af alle mine anstrengelser!

 

Kl. 11:17 - Afgang fra Lundager


Det eneste der ikke var helt planlagt var faktisk afgangstidspunktet. Vi besluttede at køre, når vi var klar, og det var vi kl. 11:17. Stille og roligt af sted. No stress.

 

De første kilometer ud til startstedet for testen, brugte Magnus og jeg til at snakke testen igennem. Han har selv kørt en del tests, da han selv trænede intensivt, og han er en fin sparringspartner.


Planen blev at lægge forholdsvis konservativt ud, og så gradvist øge undervejs, alt efter hvad kræfterne rakte til i intervaller på 10 min. At dele tiden op i 3 x 10 min. kan være nemmere at overskue, end at skulle “tælle” hele vejen ned fra 30.

 

3-2-1 GO! 30 min. all out!

 

Som sagt, så gjort.

 

Jeg startede som sagt ud med at lægge mig lige over bunden af det på forhånd forventede niveau, og jeg var godt nok spændt på, om det overhovedet holdt.


Det gjorde det!

 

Og jeg havde faktisk en OK følelse i benene - en smule optimisme spredte sig i mit system.


De første 10 min. lå jeg umiddelbart en smule højere end først planlagt, og de gik væsentligt hurtigere ude i virkeligheden end inde på en hometrainer.

 

Det var nu tid til at øge en smule, da fornemmelsen i benene var OK. Der kom i øvrigt tilpas med opmuntrende og opbakkende kommentarer fra Magnus, der lå snorlige i mit baghjul.


De næste 10 min. handlede om at holde niveau, inden de sidste 10 min., hvor det virkelig handlede om at stramme balderne og få det sidste krudt fyret af.


“Det er tid til en gel” lød det pludselig omme fra bagsmækken - tak for påmindelsen, knægt! Jeg havde nok ikke husket det selv i kampens hede.


Om det var strengt nødvendigt skal jeg ikke kunne sige, men mentalt betød det noget lige at fylde lidt kulhydrater på. Så var jeg i hvertfald overbevist om, at det ikke skulle blive et issue at gå ned på dem ;-)

 

De sidste 10 min. var selvfølgelig ikke just en fornøjelse, men jeg fik disponeret, så jeg ikke gik kold inden de var gået, og jeg kunne træde en lille afsluttende finale an, med snot og savl hængende i guirlander.

 

 

Det var ikke et krav, at det skulle være kønt, vel!?!

 

Py ha!

 

Nu kunne jeg ikke gøre meget mere i dag, og mens vi rullede hjemad, kunne vi passende snakke forløbet igennem. Min egen følelse var god, den lagte plan holdt og Magnus godkendte umiddelbart også forløbet.

 

Det var vigtigt for mig, at jeg ikke hele tiden røg watt-mæssigt under niveau, og at jeg fik disponeret, så jeg ikke koldede undervejs.
Processen var hermed godkendt, nu skulle jeg hjem og trække lidt tal og have hele molevitten uploaded til Coach.

 

Kan du ramme mellem 190 og 210 watt?

 

Dette var den estimerede forventning og min rettesnor fra Coach.


Svaret blev: “JA! Det kan jeg faktisk godt!”


Jeg endte med et snit på 200 watt (rent!) over de 30 min., og det skulle vise sig at være min bedste test til dato.


Det var dejligt!


En skøn følelse at nå i mål med både forløb og resultat.


Da jeg fik kigget på min puls, kunne der måske endda have været vredet et par watt mere ud af cykelmosteren, og det skyldes nok mit lidt forsigtige udlæg, mit fokus på at kunne holde hele vejen, og at jeg havde valgt en rute med vendepunkter. Altsammen gode erfaringer til næste gang.


Min første og foreløbige melding fra Mads Frank lød som følger:


“KONKLUSION: Du har forbedret din FTP og din generelle form. Du er stærkere end hidtil antaget og vi skal justere intervallerne efter det (tak skæbne). Jeg vil påstå,at du kan køre endnu højere watt på en mindre teknisk rute. Vi bliver hele tiden bedre. Jo flere test, jo bedre bliver man også til teste.”

 

Så sandt som det er sagt!

 

Jeg lærer hele tiden noget om, hvad jeg kan byde min krop, og hvordan jeg bedst får den til at yde lidt mere. Jeg synes, det er fascinerende at rykke mine fysiske grænser, men i den grad også de mentale. I det her tilfælde handler det jo om cykling, men selve processen med at være lidt nervøs for noget, prøve at planlægge og gøre sit bedste, og så nå så godt i mål som muligt på dagen, tænker jeg fint, kan bruges i andre aspekter af livet.

 

Nu har jeg en ide om at skære kagen til en udendørs test. Jeg er blevet en lille smule klogere på hvad og hvordan min krop kan yde, og hvordan jeg bedst planlægger og udfører, og det er lige før jeg kunne overtales til at gøre det igen, for lige at se hvordan jeg kan optimere og bruge de erfaringer og den feedback, jeg har fået på min lille 30 min. seance på en landevej på Vestfyn.

 

Inden længe skal jeg til catch-up igen, og så skal vi have talt hele forløbet grundigt igennem og nørdet os ned i detaljerne. Og så er jeg helt sikker på, at der nok skal dukke masser af udfordrende træning op i min plan.


Flandern Rundt 2. april 2022 kan bare komme an!

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Heby og Vedersø kæmpede om U23-titlen
Gustav Heby Pedersen blev dansk mester i U23-klassen i mountainbike, da Danmarks største talenter dystede om XCO-titlen.
DM-tronen skifter: Bohés stime brudt
22-årige Sofie Heby Pedersen er ny dansk mester i mountainbike!
MAD,ONE: Slip dit indre bæst løs med innovativt cykeltøj
Den danske cykelrytter, Jakob Fuglsang, står bag et nyt cykeltøjsmærke, som Feltet.dk kigger nærmere på i denne artikel.
Feltet.dk lancerer en ny Giro-app
Feltet.dk lancerer en gratis app til årets Giro d'Italia. Det er en gratis beta-version, hvor du kan følge Giro-etaperne helt tæt.
Test: WTB Gravelier-sadel
For en cykelrytter som har rigtig svært ved at finde en sadel, som føles komfortabel, så vil begejstringen ingen ende tage, når man finder en sadel, som giver timevis på cyklen uden ubehag. WTB Gravelier har været netop den oplevelse og er en meget komfortabel sadel med nogle fede gravel specifikke features.  
Test: Assos R Bibshorts S9
Virkelig lækre bibs med vanlig Assos-teknologi, god materialekvalitet, lækre materialer og en pris som er yderst fair i et marked, hvor prisen for bibshorts ellers er stukket af.  
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Mads Pedersen og Mattias Skjelmose kan se frem til at rulle bedre i 2023, da dæksponsoren Pirelli har gode nyheder til dem.
Danmarks Højeste Motionscykelløb fejrer jubilæum Kr. Himmmelfartsdag - skal du køre?
Danmarks Højeste Motionscykelløb afholdes igen i år Kr. Himmelfartsdag den 18. maj 2023.
Sidste chance: Deltag i årets Giro-spil! Præmier for over 40.000 kroner
Deltag i årets Giro d'Italia managerspil starter lørdag den 6. maj og slutter søndag den 28. maj 2022.
Test: Northwave gravel-tøj
Et afslappet sæt tøj til gravel-turene hvor udseende, funktion og komfort går op i en højere enhed.  
Langtidstest: Principia Gravel Carbon
Feltet.dk langtidstester Principia Gravel Carbon med HiRide Suspension forgaffel. Følg med de kommende måneder. 
Når de franske bjerge skiftes ud med ruter langs vandet
Cykelferie kan være andet end stejle alpeveje, skarpe kurver og dagsruter på plus hundrede kilometer. Vil man opleve en mere afslappet form for cykelferie, hvor der også er plads til en god frokost og et koldt glas vin, er området syd for Bretagne - det hedder Atlantique-Loire - det perfekte sted.
Talenterne kæmpede om sejrene i MTB Ligaen
Tobias Lillelund og Caroline Bohe triumferede i årets første afdeling af Shimano MTB Ligaen i Randers.
Test: Northwave Crossland Plus
Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.
Vind en signeret Jonas Vingegaard-trøje
Du kan vinde en signeret Jonas Vingegaard-trøje i Feltet.dk's Giro-managerspil. Tilmeld dig nu!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Anden gang var lykkens gang for tyske Georg Zimmermann. I dag trak han det længste strå i kampen mod Mathieu Burgaudeau og sikrede sig karrierens anden professionelle sejr.   Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/etapevinder_en_andenplads_havde_ogsaa_vaeret_et_godt_resultat/Mens et par af Tour-favoritterne og flere af deres rivaler afslutter deres sidste forberedelsesløb i Dauphiné, gør de fleste af de øvrige store navne til dette års udgave af La Grande Boucle sig klar til deres sidste udfordring inden deres store mål. Trods dets tidligere status som verdens mest prestigefulde ugelange etapeløb har Tour de Suisse tabt meget af dets appel til de største stjerner, der med 2018 som en markant undtagelse klart har tabt kampen om de største navne til Criterium du Dauphiné. Det gælder også i år, hvo antallet af Tour-kaptajner på klassementssiden er ganske lavt, men det ændrer ikke på, at det er en stjerneparade af navne, der vil kaste sig ud i otte dages alsidigt cykelløb på en rute, der byder på lidt for enhver smag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_tour_de_suisse_2023/Måske er det sommer, men lørdag eftermiddag vil det kortvarigt igen føles som forår, når det herlige grusvejsløb Dwars door Het Hageland løber af stablen. For fjerde gang er det endda en del af den nye ProSeries, og det har ført til en ganske stærk startliste, hvor særligt de belgiske hold møder op med en stor del af deres A-hold til klassikerne og vil se frem til et løb, der på alle måder appellerer til dem, som elsker forårets store endagsløb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_dwars_door_het_hageland_2023/Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lynoptakt_3_etape_af_zlm_tour_2023/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Tour de France-spillet er åbnet!
Deltag i årets største managerspil, som starter lørdag den 1. juli! Tour de France køres frem til søndag den 23. juli. 
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Hvem kunne ikke tænke sig at opleve stemningen, når Tour de France-feltet kæmper sig op over de høje pas i Alperne - eller måske endnu bedre - hvem drømmer ikke om selv at bestige et af de ikoniske bjergpas, man kender fra sommerens tv-transmissioner fra Touren. Denne sommer kan begge dele lade sig gøre i franske Serre Chevalier-Briancondalen.
SIDSTE CHANCE: Skal Vingegaard på dit managerhold?
Det er nu muligt at sætte dit managerhold til Critérium du Dauphiné. Jonas Vingegaards sidste forberedelsesløb før Tour de France-forsvaret.
Giro-manager: Vinderne er fundet
Årets Giro d'Italia er slut og dermed er det tid til at gøre status på årets første grand tour managerspil.
Heby: Kørte jo nærmest solo hele vejen
Sofie Heby er Danmarks pt. bedste kvindelige MTB-rytter.
Sejrende Fini afslører: Havde siver i afslutningen
Sebastian Fini er dobbelt dansk mester anno 2023. Den seneste titel blev vundet trods en punktering til allersidst. Det afslører han overfor Feltet.dk kort efter løbet.
Den erfarne stjerne besejrer opkomling i spurten
Endnu en dag, endnu en DM-titel for Sebastian Fini, der i dag kunne lade sig hylde som danmarksmester på XCC-distancen.
To DM-sejre på to dage: Heby overlegen i Aalborg
Sofie Heby kunne i dag følge op på gårsdagens DM-sejr på den lange distance med endnu en på den korte af slagsen.
Ny vild DM-duel imellem Fini og Andreassen
Sebastian Fini genvinder DM-titlen i en tæt duel imod Simon Andreassen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x