Gmunden – cykling, sejltur og konditori
En hyggelig by med masser af liv nede ved søen
01.08.2019 @ 12:00

I den nordligste del af de østrigske alper, finder man den smukke sø Traunsee, og her er Gmunden den første by, man støder ind i.

Gmunden er et godt udgangspunkt for cykelture på både landevej og mountainbike, og det bjergrige område lokker med masser spændende aktivitetsmuligheder. Byen byder på en hyggelig promenade, gamle konditorier og et spektakulært beliggende slot.

 

Fra den ene sø til den anden

Vi er netop ankommet til Gmunden, der ligger i Salzkammergut-regionen, og de smukke omgivelser med den klare sø og de høje bjerge trækker straks i os. På få øjeblikke får vi samlet cyklerne, smurt kæderne og fyldt drikkedunkene op, og inden vi har set os om, triller vi af sted.

 

Saltzkammergut byder på et smukt cykelterræn

 

Vi har udset os turen, der starter i Gmunden og fører til nabosøen Attersee, som ligger på den anden side af et stort bjergmassiv. Fra Gmunden kører vi sydpå til Altmünster og fortsætter herfra mod Steinbach, der ligger ved Atter-søens sydøstlige bred.

 

Afstanden mellem Traunsee og Attersee er godt 25 kilometer, og der tilbagelægges knap 500 højdemeter ad gode og brede veje i et smukt og skovrigt terræn.

                     

Hermed er turens mest krævende del overstået, så vi fortsætter fem kilometer langs Attersee til byen Weißenbach, hvor der igen drejes ind i terrænet.

 

Med 500 højdemeter i benene nærmer vi os nu Attersee

 

Her køres i en dal til bunden af bjergmassivet og ud til den store flod, som leder ned til den sydligste del af Traunsee og byen Ebensee. Og i Ebensee er der to muligheder. Enten hopper man på den lokale rutebåd, tager cyklen med om bord og nyder den halvanden time lange tur tilbage mod Gmunden, eller også stiger man atter på den tohjulede og cykler de sidste 16 kilometer hjem.

 

Vi vælger det sidste, da vi stadig har gode ben, og oplever en smuk tur, hvor vi kommer forbi hyggelige byer samt kirker, der skimtes højt oppe på bjergsiderne.

 

Området kræver ikke, at man kører med en decideret bjergkassette, da stigningerne ikke er længere eller stejlere, end de fleste med lidt cykelerfaring kan klare. Området er anbefalelsesværdigt for motionisten, familien eller det modne publikum, som gerne vil have lidt cykeludfordringer i bjergene, men uden at niveauet bliver alt for højt.

 

En sejltur på Traunsee er et must, når man besøger Gmunden

 

Og så trækker det yderligere op, at der er mange andre aktiviteter at lave i området - ikke bare kulturelle, men også andre svedfremkaldende udfordringer.

 

På opdagelse i Gmunden by

Gmunden er ikke en stor by, men man finder, hvad man har brug for, og byens hyggelige atmosfære gør, at man nyder at slentre rundt i de små gader og langs søen. Ude på søen, der er Salzkammerguts dybeste, finder man i de tidlige timer de morgenfriske fiskere, men i løbet af dagen bliver de erstattet af kitesurfere og lystsejlere.

 

Det anbefales at tage med en af de store både, som sejler fra by til by. Her kommer man på opdagelse, og det er muligt at spise ombord. Foretrækker man at tage af sted på egen hånd, er der udlejning af små eldrevne både.

 

Hopper man i en af de eldrevne både, er det oplagt at sejle ud til slottet Ort, som ligger spektakulært på en lille ø, og sceneriet er et karakteristisk kendetegn for området. Også til fods kan man komme ud til det sengotisk inspirerede slot, hvor det er muligt at komme ind og samtidig opleve Traunsee fra et nyt perspektiv.

 

Slottet Ort ses her i baggrunden liggende ude på den lille ø

 

Byen er også kendt for sin keramik, og det præger Gmunden. Mange buktikker bugner af hånddrejede tallerkner, skåle, krus, kander og meget mere. Ofte er der keramikmarked på Marktplatz, hvor de lokale keramikere viser såvel nye som gamle produkter frem til en god pris.

 

Har man en sød tand, er Café-Konditorei Grellinger et absolut must. Det gamle traditionsrige konditori, som startede tilbage i 1878, byder på små delikate kager, is og god kaffe. Besøger man stedet, kan det klart anbefales, at man prøver en af konditoriets kager, som er lavet ud fra gamle opskrifter, men er blevet tilføjet et tvist af moderne konditori. Det hele smager godt og er samtidig en pryd for øjet.

 

Det gamle konditori har siden 1878 lavet delikate kager

 

Et område for familier og det modne publikum

Er man klar på flere aktive udfordringer, er Grünberg en oplagt mulighed for vandrere og MTB-ryttere. Grünberg er et lille, grønt bjerg, hvor der på toppen ligger en hyggelig restaurant med flot udsigt over Traunsee og Gmunden.

 

Kigger man mod syd, rager sneklædte alpetinder op i himlen, mens landskabet mod nord flader ud og fyldes med gule marker, så langt øjet rækker.

 

Én af dagene skifter vi cyklerne ud med vandrestøvlerne og følger en af stierne til toppen af Grünberg. Vi har valgt den korteste og mest stejle rute, men efter godt halvanden times vandring når vi toppen, og med den smukke udsigt, der møder os, glemmer vi hurtigt opstigningens strabadser.

 

Adskillige ruter fører til toppen, og flere af disse går ad mere brede og knap så stejle grusstier, hvor hele familien kan være med. Er der behov for endnu mere vandring, kan man fra toppen af Grünberg fortsætte videre i højderne til Laudachsee - eller alternativt hoppe i liften, der starter ved foden af Grünberg.

 

For nylig er der på toppen bygget et arkitektonisk udsigtstårn i træ, der snor sig op over trætoppene. Den snoede opstigning fører direkte til den ultimative udsigt ud over Traunsee, Gmunden og det omkringliggende landskab.

 

Grünberg huser også de fleste af områdets mountainbike-ruter. Ruterne er primært anlagt på gode og brede grusstier, som deles med vandrerfolket, men der er rigeligt med plads. På mountainbike kan man køre helt til toppen af Grünberg, hvor der naturligvis også ligger en restaurant.

 

Her mødes vandrere, mountainbikere og paraglidere, og hvor nogle nyder kolde forfriskninger og is, er andre samlet om den store grill.

 

Ren nydelse

Gmunden og det nærliggende område byder på gode fysiske aktiviteter, som både motionisten, familier med mindre børn og det modne publikum kan kaste sig over.

 

Cykelmæssigt er området mest velegnet til dem, som gerne vil opleve bjergene og de flotte udsigtspunkter på en ”overkommelig” måde. Byen er indbydende, og især på Gmundens promenade er der et liv og en hyggelig stemning. Der er masser af muligheder for at spise godt og ikke mindst nyde den dejlige sø og de smukke bjerge, som man bestemt aldrig kan blive træt af.

 

Læs mere information om:

Gmunden

Cykling ved Traunsee og Gmunden

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet