Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

19.05.2020 @ 16:03

I det seneste afsnit af den danske podcast Forhjulslir sættes der fokus på Giro d’Italia. De to tidligere professionelle cykelryttere, Per Bausager og Alex Rasmussen, tager lytterne med ind under huden på Giroen samt fortæller anekdoter og røverhistorier fra den italienske Grand Tour.
Du kan høre hele afsnittet, hvor du normalt lytter til podcasts eller på www.forhjulslir.dk/podcast 


Maj plejer at gå stærkt, hvis man er cykelfan. Giro d’Italia forkæler normalt cykelfans med væddeløb i verdensklasse og fantastiske tv-billeder, men det bliver der desværre ikke noget af i maj 2020.

Giro d’Italia er ligesom resten af cykelkalenderen blevet rykket, og efter planen skal Giroen nu køres fra den 3. til 25. oktober.

I denne uges udgave af Forhjulslir får vi at høre, hvorfor Giro d’Italia er verdens smukkeste cykelløb. Per Bausager kørte Giroen i 1977, 1979, 1981 og 1982, og han indleder podcasten med at læse sine forord til bogen ”La Corsa Rosa” af René Preuthen.

Her er et uddrag af Bausagers fortælling om sin første Giro:  

 

”I 1977 stod jeg som 20-årig, og dermed feltets yngste rytter, til start i Giroen. I Napoli og i 40 graders varme. Det var et meget emotionelt øjeblik for mig at nå et så stort mål og at stå på stregen sammen med ryttere, som jeg havde fulgt og beundret med en næsten sygelig lidenskab.

Francesco Moser, Roger De Vlaeminck, Felice Gimondi, Franco Bitossi, Marino Basso, Giovanni Battaglin var der. Og mig! Jeg stod der selv og så, at rytterne var flottere, trøjerne og cyklerne mere lirens, solen mere skinnende og bjergene smukkere, end noget jeg nogensinde før havde set.”

 

Alex Rasmussen kørte Giro d’Italia 30 år senere i 2011 og 2012. Fælles for både Alex og Per var, at løbsbogen, også kaldet ”løbsbiblen” med ruteprofil og information om løbet, reddede dem igennem løbet, da de ikke magtede at fortsætte igennem smertehelvedet på bjergetaperne. 

”Nogle gange har man bare været så meget ude i tovene på sådan en dolomit-etape, som man egentlig ville have stået af," lyder det fra Per Bausager i podcasten.

"Men så har jeg tænkt: Ej jeg står ikke af - det gider jeg ikke, men det er sidste gang, at jeg nogensinde kører et cykelløb. Nu kører jeg til mål, så er det slut. Når man så har fået noget at spise, været i bad og så ligger i sengen om aftenen, så skal man alligevel kigge i den bibel (løbsbog) der. Og så tænker man, hold kæft, hvor er det lirens med de tre stigninger i morgen.”


Om at være mental slået

Alex Rasmussen kan nikke genkendende til Per Bausagers beretning og tilføjer: ”Man er mentalt slået, når man sidder der i gruppettoen og skal op over Passo Giau og Zoncolan - og der stadigvæk er 100 km tilbage, og du er 10 minutter efter feltet. Men altså, så er det du bare tænker, at du er en del af verdens fedeste cykelløb, og du vil for alt i verden bare igennem.” 

 

Udover at have lidt i gruppettoen har Alex Rasmussen været lige ved og næsten flere gange i Giroen. På den afsluttende enkeltstart til Milano i 2011 punkterede han to kilometer fra mål og endte på andenpladsen, kun syv sekunder efter David Millar.

I 2012 blev han nummer tre på den indledende enkeltstart i Herning, hvilket kørte ham i stilling til at komme i lyserødt, hvis hans hold Garmin kunne vinde holdløbet på 4. etape.

Garmin vandt, men Alex røg af på rutens enlige bakke, og mens holdkammeraterne fejrede sejren og den lyserøde trøje til Ramunas Navardauskas, var Alex knust.

 

”Jeg havde 20 kilometer hjem til mål, hvor jeg kunne sidde og tude over, at den lyserøde trøje lå derude i horisonten. Det værste var, at jeg vidste, at jeg skulle snakke med journalisterne. Jeg havde bare lyst til at køre direkte op i bussen med et håndklæde over hovedet og så ikke snakke med nogen i et par dage.”


Det kan godt være, at Alex’ drøm blev knust, men alligevel måtte han være professionel i momentet, da hans hold havde vundet og var kommet i lyserødt. 

"Det var en total mærkelig følelse at være på et hold, hvor der blev drukket rødvin om aftenen, og man selv bare gerne ville i seng.” 


Derudover fortæller Alex Rasmussen også om sin rolle som leadout-man for Mark Cavendish i 2011 på HTC-Highroad, Wouter Weylandts død i 2011, som Alex oplevede på tæt hold, de hårde kampe i gruppettoen og mange andre historier og anekdoter. 
 


Du kan høre hele afsnittet, hvor du normalt lytter til podcasts eller på www.forhjulslir.dk/podcast 

Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.
Test: Rapha Outdoor Voices – trøje og bibshorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
DKBIKE - Carbon hjul med 900 dages garanti
DKBIKE har specialiseret sig i carbon cykelhjul, og det har de stor succes med. 
First ride: Canyon Grail:ON
El cyklerne stormer frem, og det er ikke kun Hr. og Fru Danmarks dagligdags cykler, der bliver solgt. I det dyre segment findes der både el-racer og MTB’er, og nu kommer Canyon med en elektrificeret udgave af deres gravel cykel, Grail.
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Beskyt din cykel - imod vind og vejr
Det danske firma, Skjoldet.dk, har udviklet en special nano coating til cykler, som beskytter dem imod vind og vejr. 
Test: Garmin Varia RTL516
Garmin Varia RTL516 er en kombineret radar og baglygte, som gør dig synlig på vejen og giver dig besked på din Garmin-kompatible enhed (cykelcomputer, mobil) om bagfrakommende trafik. Uanset om du er motionist, løbsrytter eller blot kører til og fra arbejde på din cykel, vil du kunne få glæde af Garmin Varia RTL516.

Instagram #motionsfeltet

Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?
Test: Rapha Outdoor Voices – vindjakke og taske
To anderledes, spændende og vanvittigt fede produkter i Raphas spændende samarbejde med Outdoor Voices.  
Test: Rapha Outdoor Voices – jersey og shorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
10 skarpe tilbud på cykelprodukter
Vi har i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fundet 10 skarpe tilbud / populære produkter netop nu.
Boganmeldelse: Iltgæld
Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.
Test: Specialized Torch 3.0 cykelsko
En rigtig arbejdshest af en sko, som appellerer bredt, tilbyder en lidt mere afslappet pasform og som med garanti kan holde til en masse.
IT-system hjælper over 100 cykelklubber
IT er smart - især når det hjælper cykelklubber med at løse udfordringer og sparer tid i dagligdagen.
GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Flere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær
Stadig flere cyklister vælger at køre med cykelhjelm, viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Der er især sket en stigning blandt cyklister over 60 år.
Test: Carbon hjulsæt fra DKBIKE
Et godt rullende, stift og stilrent hjulsæt fra en af de nyere spillere på det danske marked.  
Produktnyt: Rapha lancerer solbrille-kollektion
Rapha lancerer hele fire nye briller til ethvert behov på cyklen.
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Cykelforretning fylder 100 år - fejres med stor bogudgivelse
Cykelforretningen Schrøder Cykler fylder 100 år den 1. juli, og det bliver fejret med receptioner og bogudgivelse.
First Ride: Specialized Epic 2021
I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.
Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling
Fusion donerer masser af fede præmier til de ryttere, som deltager ved Uno-X Cup. Samlet donerer Fusion præmier for hele 16.400 kroner til de syv kommende afdelinger.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.
Test: Rapha Outdoor Voices – trøje og bibshorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
DKBIKE - Carbon hjul med 900 dages garanti
DKBIKE har specialiseret sig i carbon cykelhjul, og det har de stor succes med. 
First ride: Canyon Grail:ON
El cyklerne stormer frem, og det er ikke kun Hr. og Fru Danmarks dagligdags cykler, der bliver solgt. I det dyre segment findes der både el-racer og MTB’er, og nu kommer Canyon med en elektrificeret udgave af deres gravel cykel, Grail.
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Beskyt din cykel - imod vind og vejr
Det danske firma, Skjoldet.dk, har udviklet en special nano coating til cykler, som beskytter dem imod vind og vejr. 
Test: Garmin Varia RTL516
Garmin Varia RTL516 er en kombineret radar og baglygte, som gør dig synlig på vejen og giver dig besked på din Garmin-kompatible enhed (cykelcomputer, mobil) om bagfrakommende trafik. Uanset om du er motionist, løbsrytter eller blot kører til og fra arbejde på din cykel, vil du kunne få glæde af Garmin Varia RTL516.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Livetipsportal.com   •   Andet