Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

23.06.2020 @ 18:00

I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.

Epic-modellen har været på markedet siden 2002 og nyeste version var altså kørt i stilling her til OL 2020. Til trods for udsættelsen af legene, så kan alverdens mountainbike-ryttere nu få glæde af den nye model alligevel.

 

Vi har helt eksklusivt fået lov at teste den nye Epic op til lanceringsdatoen. Læs med her for at få alle de vigtige opdateringer, samt vores indtryk.

 

 

Epic

Når man udvikler en MTB til brug på World Cup-scenen, handler det i høj grad om effektivitet:


Hvor mange af rytterens watt kan cyklen omsætte til fart, hvor hurtigt og sikkert kan de tekniske nedkørsler køres og hvor hurtigt kan den sprinte, når rytteren når til de sidste meter.

 

Ny ’hjerne’

Specialized har fra starten af Epic’ens levetid, den første udgave kom i 2002, udstyret den med deres automatiske lock-out system, ”Brain”.

 

Systemet fungerer på den måde, at der sidder en inertiventil på venstre side, mens der inden i Brain-enheden sidder et stempel, som støttes op med en fjeder.

 

Når rytteren kører over bump, vil stemplet skubbes ned, så olien nemt kan flyde igennem systemet og give affjedring. Det smarte ved systemet er, at det forbliver lukket selv om rytteren rejser sig i sadlen og accelererer, og derved presser ned på dæmper/forgaffel. Derved er det minimalt, hvad der går tabt af kræfter.

 

Følsomheden kan justeres, så man kan indstille, hvor meget den skal lukke af for rytterens input.


Gennem snart mange år er dette system blevet forfinet, og det har fået en yderligere opdatering på 2021-modellen. Med en ny tuning af systemet, kaldet ’Rx XC Tune’ er der yderligere mulighed for at justere systemet ind, så det passer til den enkeltes kørestil.

 

Med den nye ramme har Specialized integreret den bagerste Brain-ventil yderligere i den bagerste ramme, så den sidder bag ved akslen. Dette skulle øge ventilens følsomhed, samtidig med at det giver mulighed for at placere bremsekaliberen i samlingen mellem kæde- og sadelstræberne.

 

Denne nye placering af bremsekaliberen har givet mulighed for at indbygge mere flex i sadelstræberne til fordel for komforten. Selve ventilens layout er også ændret, så der er en kortere og mere direkte vej fra ventilens olieåbning til dæmperen.

 

Dette skulle give et bedre olieflow, en hurtigere respons og større ”udholdenhed”, så systemet kan blive ved med at yde, selv efter mange belastninger og sammentrækninger under et løb.

 

Specialized’s hold af testryttere, herunder deres World Cup ryttere, har i alt brugt 1850 timer på cyklen for at teste og fintune systemet og det har taget mere end to år at udvikle den nye cykel.

 

 

Lettere ramme

Nu vi taler om rammen: Ud over effektivitet er der et andet parameter, der er ganske afgørende, når vi taler XC World Cup-cykler. Rigtigt gættet; det er vægten.


Specialized har taget et kritisk kig på den eksisterende ramme og fundet besparelser på vægten, samtidig med at den bagerste ramme er blevet 15 % stivere.

 

Den forreste ramme, har de samme stivhedstal som den gamle ramme, for at bevare balancen mellem stivhed og komfort, men ved at forfine rørformer, produktionsmetoder, optimere carbonlayup, samt andre ting, er det lykkes at fjerne dyrebare gram fra rammen.

 

Fact11 Epic-rammen, som er standardrammen, vejer i størrelse large 1969 gram inklusive dæmper.


Fact12 rammen, som bærer den eftertragtede S-Works-titel, har tabt sig 100 gram i forhold til sidste års model, og vejer nu 1869 gram i large med dæmper.

 

Det er bestemt konkurrencedygtige tal og det er her værd at bemærke, at det er for en cykel i størrelse Large, hvor vægten ofte bliver opgivet for en medium.

 

 

Geometri

Med de stadig mere teknisk krævende ruter på World Cuppen, er MTB’ernes geometri også nødt til at tilpasse sig de mere krævende forhold.

 

I hvert fald hvis rytterne skal føle, at de har kontrollen og ikke som passagerer på en løbsk rodeotyr, når de svære nedkørsler skal forceres.


Dette gælder naturligvis ikke kun verdenseliten, men i høj grad de weekendkrigere, som er dem der køber produkterne.

 

Tilbage til geometrien; her har Specialized taget trenden med ”longer, lower and slacker” til sig.


Med en kronrørsvinkel på 67,5 grader, er den nye Epic hele 2 grader mere slack end den gamle. Det lyder ikke af meget, men det gør en verden til forskel. Det vender vi tilbage til.

 

Med en mere slack kronrørsvinkel, er det en god ide at montere kortere frempind for at bevare en hurtig og kontrollerbar styring, så derfor har Specialized monteret kortere frempind samtidig med, at de har forøget reach tilsvarende på rammen for at kompensere for den korte frempind.


På den Large jeg har haft til test, er der monteret en 70 millimeter frempind.

 

Desuden er krankboksen sænket med 9 millimeter med deraf lavere tyngdepunkt til følge.

 

Hvis man kigger på disse tal, skulle man ikke tro, at vi taler om en 100 millimeter full suspension XC-racer, men snarere en 130 millimeter full suspension trail-cykel.

 

Så Specialized har virkelig taget et stort skridt i forhold til en progressiv geometri i forhold til nogle af de andre producenter, der præsenterer nye XC-mountainbikes i år.

 

Da man udviklede Brain-systemet for 20 år siden, blev det udviklet i samarbejde med FOX Suspension, men den nye Epic benytter RockShox forgaffel og dæmper.

 

Den testede Epic Expert er udstyret med den nye RockShox SID Ultimate SL-forgaffel og en dæmper, der er udviklet i samarbejde med Rockshox. Begge naturligvis custom-tunet med den nye Brain Rx XC Tuning.


Dette samarbejde har resulteret i en dæmper, som er udviklet med fokus på at fungere perfekt sammen med det nye Brain-system.

 

Samtidig har man også haft et øje på holdbarheden af dæmperen, med en særlig overfladebehandling af skaftet, og ekstra holdbare føringer internt i dæmperen. Dette har resulteret i at serviceintervallerne er blevet væsentligt længere.

 

Til at kontrollere farten har den et sæt SRAM Level TL-bremser, og drivlinjen består af et SRAM GX-kranksæt, en Eagle 10-50 kassette, bagskifteren er en X01 Eagle som styres af et X01 skiftergreb.

 

Hjulene et sæt Roval Control carbon fælge bygget på et sæt DT Swiss 350 nav.

 

 

Epic Evo

For de ryttere der ikke nødvendigvis har podiet som deres primære mål, har Specialized også sendt en ny Evo udgave på markedet. Denne nye Evo benytter samme front ramme som Epic’en, men er udstyret med den nye 120 millimeter Rockshox SID, som ændrer kronrørsvinklen til 66,5 grader.


Bagerste ramme er en Evo-specifik ramme som giver Evo’en 110 millimeter vandring på baghjulet, og ved hjælp af en Flip-chip kan du ændre kronrørsvinklen til 67 grader og samtidig hæve krankboksen med 6 millimeter.

 

Til forskel fra Epic’en benytter Evo’en ikke Brain-systemet, men en manuel lockout.


Dæmperen er en SIDLuxe, som er en dæmper, der er udviklet sammen med Rockshox, og som på Epic’en er med en custom Rx XC Tune.

 

Evo’en kommer som standard med dropperpost og kraftigere dæk foran end Epic’en.


Epic’en kører på 29x2.3 Fast Trak dæk for og bag, hvor Evo’en kører med et 29x2.3 Ground Control foran og et Fast Trak bag.

 

Der er også blevet plads til to flaskeholdere indvendig i rammen, med undtagelse af rammen i størrelse Extra Small, hvor der kun er plads til én flaskeholder.

 

Nyt Roval Control SL hjulsæt

Samtidig med den nye Epic, lancerer Specialized også et nyt carbon-hjulsæt til XC.


Det nye hjulsæt har et hookless fælgdesign med en indvendig bredde på 29 millimeter, hvor fælgkanten er bredere end tidligere (4 millimeter) og flad på toppen. Dette skal reducere antallet af de punkteringer, hvor dækket kommer i klemme mellem fælg og underlag.

 

Derudover er det asymmetrisk opbygget, så alle egere har samme længde, hvilket giver en mere ensartet spænding med et mere holdbar hjul som følge heraf.

 

Navene er baseret på DT Swiss EXP Ratchet system og er udstyret med keramiske lejer, og så tager de alle de gængse kassetteformater, inklusiv Shimano Microspline.

 

S-Works modellerne af Epic og Evo er udstyret med dette hjulsæt som standard, og vægten er blot 1240 gram for et sæt, hvilket er 90 gram lettere end tidligere model.

 

 

First ride indtryk

Når jeg modtager en cykel til test, starter jeg altid med at flå slangerne ud og sætte den op tubeless.


I dag er gode fælge som regel ikke noget problem at sætte op, og det var det heller ikke med Roval Control-fælgene. Faktisk fik jeg dem til at sætte sig med det samme med en almindelig fodpumpe uden at skulle bruge kompressor eller booster-pumpe.

 

Derefter skruede jeg Brain-systemet helt ned til soft-siden, pumpede forgaflen op til det anbefalede tryk for min vægt og pumpede dæmperne op til de havde de 13 millimeter (27%) sag, som det var beskrevet i de medfølgende papirer fra Specialized.

 

Herefter justerede jeg rebound’en som jeg gerne ville have det; ikke for hurtigt så man bliver ”skudt” af; og heller ikke for langsomt så forgaffel/dæmper ikke kan nå at komme tilbage til udgangspunktet, inden det næste ”hit” kommer.


Herefter begyndte jeg at skrue op for Brain-systemet. I starten lidt for blødt, men efter de første små bakker, hvor jeg rejse mig i pedalerne og den stadig vuggede i affjedringen, justerede jeg den lidt mere, og efter et par ture fandt jeg et sweet-spot, hvor Epic’en forblev fast og effektiv, når jeg trådte an, men hvor den åbner op for forhindringer på sporet.

 

Det gode ved den nye Brain er, at selv når den er sat forholdsvis hårdt op, har den en smule vandring, så den kan tage nogle af alle de små hurtige rystelser, uden at skulle åbne ventilen. Dette giver god komfort, samtidig med, at den forbliver uhyre effektiv på stigningerne.

 

Hvis man sætter Brain’en meget hårdt op, hvilket jeg eksperimenterede lidt med, kunne man mærke et lille klik, hver gang den åbnede for olieflowet. Det er ikke en fejl, men vidner blot om en aktiv Brain, og det forsvandt faktisk da jeg fandt det føromtalte sweet spot.

 

Det er faktisk første gang, at jeg tester en Specialized, så jeg har ikke prøvet Brain-systemet før og har derfor ikke noget sammenligningsgrundlag i forhold til at vurdere den tidligere udgave at systemet. 

Men min ingeniørhjerne var ærlig talt lidt skeptisk med hensyn til, om ventilen kunne nå at åbne op og opsuge forhindringerne, når man rammer dem med høj fart. Men min skepsis blev gjort til skamme, for selv om jeg endte med at sætte systemet forholdsvis hårdt op, oplevede jeg ikke på noget tidspunkt at Brain’en ikke kunne følge med.


Så alt i alt har Specialized et unikt system, der sikrer at din mountainbike er sat maksimalt effektivt op under alle forhold.

 

Da jeg første gang svingede benet over den tilsendte test cykel, tænkte jeg: ”Wow, det forhjul er langt væk”!


Når man er vant til at køre på XC-cykler, som er væsentligt mere stejle end den nye Epic, virker det næsten som at sætte sig op på en Trail-bike. Slack kronrør og kort frempind på en XC mountainbike til race virker umiddelbart besynderligt, men når man er på sporet, virker det rigtigt godt.

 

Man kunne frygte, at den flade kronrørsvinkel giver en langsom styring i de snævre sving og at det ville være svært at bevare grebet på forhjulet på de stejle stigninger. Men det er absolut ikke tilfældet.

 

Jeg havde ingen problemer med at holde snuden i sporet opad. Et længere reach skubber dig fremad, og hjælper til at holde forhjulet i jorden. Og hvad angår de snævre sving, skal man lige justere sin kørestil lidt, hvis man er vant til en XC med mere ”gammeldags” geometri og lynhurtig styring. Men der går ikke mange sving, så har man vænnet sig til det.

 

Til gengæld får man alle fordelene ved en progressiv geometri, når det går nedad. For hold nu fast, hvor Epic’en kan håndtere svære tekniske nedkørsler på en måde, hvor rytteren føler sig i total kontrol, selv når det går hurtigere, end man er vant til.

 

Igennem de store hurtige berms er det udelukkende rytterens mod, der afgør, hvor hurtigt du kan blæse gennem svingene. I hvert fald, hvis man er en midaldrende motionist, med gennemsnitlige tekniske færdigheder som jeg er.

 

Denne MTB er nok udviklet til podie-jagt i World Cuppen, men den giver i den grad også weekendkrigerne tro på egne evner. Som et eksempel på dette, ville jeg på min tredje tur jeg se, hvor mange personlige rekorder, jeg kunne slå på en omgang på sporet i Rude skov.
25 segmenter satte jeg PR på!

 

Det kan så godt være, at jeg kunne have gjort det på andre high-end mountainbikes, men jeg kunne tydeligt se, at der hvor Epic’en gjorde en forskel, var på nedkørslerne, hvor jeg turde slippe bremserne mere, end jeg turde på min egen MTB (Niner RKT 9 RDO) som bestemt også er en hurtig cykel.

 

Hvad angår drivlinjen og bremserne er der ikke meget at sige: Det er gennemprøvet teknik og et setup, der bare fungerer.

 

Hjulene er et sæt Roval Control carbonhjul (ikke den nye SL-model), og med en god bredde kunne jeg køre med 1,4 bar foran og 1,5 bar bagpå uden nogen problemer, og den lave vægt gjorde, at de var meget lette at træde op i fart.

 

 

Konklusion


Har Specialized med den nye Epic leveret den perfekte XC-racer?

Det er svært at sige, da der findes mange virkeligt gode XC-mountainbikes i denne klasse, som hver har deres eget særkende, og som på hver deres måde har fordele og ulemper.

 

Men de bringer en konkurrent på banen, der leverer fremragende på en lang række punkter, og som har rykket ved grænserne for, hvordan er XC raket skal skrues sammen.

 

Og hvordan måler man succesen?

Er det hvor mange WC-sejre Annika Langvad og Simon Andreassen og de andre på holdet bringer med hjem i den nye komprimerede World Cup kalender? Eller er det hvor glade weekendkrigerne bliver for deres nye cykel? Den nye Epic kan i hvert fald begge dele.

Vinder Fuglsang Giroen? Sæt dit managerhold
Lørdag den 3. oktober starter årets Giro d'Italia, og det bliver med en dansker blandt favoritter. Jakob Fuglsang er nemlig til start.
Er gravelcykling noget for dig?
Hvad er "Gravel Cykling" - og hvorfor er det blevet så populært de seneste år?
Konkurrence: Vind Cervélo racercykel og rejsegavekort til Sunweb
Det har været en vanvittig Tour de France i år for Team Sunweb og specielt for deres danske rytter Søren Kragh Andersen.
Test: Trek Èmonda SL 6 P
Gammel kending i nye klæder. Treks nye Émonda landevejs-serie har fået et nyt flot aerodynamisk design, og er blevet kraftigt opgraderet på flere punkter.
Vild konkurrence: Vind en Merida racercykel
Alt kan ske under dette års Tour de France, der ifølge cykeleksperter er historisk. Der er store præmier at hente, hvis man følger Touren. I forbindelse med verdens største cykelløb lancerer hovedsponsoren Continental Dæk syv konkurrencer fordelt på de 21 etaper, som alle selv med begrænset viden om cykelsport kan vinde.
Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum
Skulle vinteren gå hen og blive kold og våd, kan udendørstræningen stadig foregå nogenlunde behageligt, hvis det står til Futurums designere. Futurum har netop lanceret sin efterårs- og vinterkollektion, og her var flere positive overraskelser.
Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses
To af de store cykelmesser er i dag blevet aflyst, det bekræfter arrangørerne Nordic Bike Shows.
Team Giv Håb cykler for børn og unge i sorg
Nu kan alle cykelglade motionister komme med på Team Giv Håb og cykle til fordel for børn og unge i sorg. Som deltager kan man sikre sig en oplevelse for livet, mens man samtidig er med til at sikre, at endnu flere børn og unge kan få gratis hjælp og støtte hos Børn, Unge & Sorg.
Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?

Instagram #motionsfeltet

Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Konkurrence: Vind et Tissot ur og lækker tøjpakke fra Santini
Ikke en Tour uden et ur - og bliv nu ikke sur... fordi du kan også vinde tøj til din cykeltur.
Bliv guidet med cykelsøgemaskinen - Få rabatkoder og gode tilbud
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Få optimal restitution - Prøv recovery boots gratis
Alle cykelryttere kender til ømme ben efter en hård træning og dagen efter er benene tunge. En udfordring som Optima Sport er eksperter i at løse.
Produktnyt: Canyon Commuter:ON og Precede:ON
Hvis du gerne vil pendle på cykel til dagligt, men ikke ønsker at møde op på arbejde varm og svedig, så kunne en el-cykel måske være noget for dig. Canyon præsenterer nu 2 bud på en pendler cykel i høj kvalitet.
Produktnyt: Canyon Neuron og Spectral 2021
Canyon løfter nu sløret for deres 2021 modeller af deres 2 trail orienterede MTB modeller, Neuron og Spectral.  
Efter knivstik på cykeltræner - 26-årig mand begår selvmord i arrest
Den 26-årige mand, der tirsdag aften blev sigtet for at køre en ungdomsrytter ned og efterfølgende stikke holdets træner i maven med en kniv, har begået selvmord i arresten i Viborg.
Kør imod Simon Andreassen - Slå 894 watt i 30 sekunder
Simon Andreassen er hovedperson i den første infrarøde video nogensinde, og han er ikke en hvilken som helst hovedperson. Simon, der er blandt verdens bedste MTB-ryttere, slår nemlig oveni personlig rekord på den velkendte Højbjerg-strækning i Rude Skov. 180 meter og 24 højdemeter kører han på 30 sekunder og en gennemsnitswatt på 894!
Få Tour de France stemning hjemme i stuen med 20% rabat
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har i webshoppen. Vi giver lige nu 20% rabat på dukkerne i webshoppen. 
Test: Shimano jersey og bib shorts
Shimano’s ambitiøse bud på et high-end tøjsæt, god kvalitet og et tætsiddende race-fit.  
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Produktnyt: Shimano S-PHYRE RC902
Ved brug af funktionsspecifikke zoner, optimeret kraftoverførsel og forbedret fit, giver den nye RC902 bemærkelsesværdig kraft og fantastisk komfort for rytteren.
Ny bog i webshoppen: Bjergtagende cykling - De Franske Alper
Jesper Nygaard er uddannet journalist og passioneret cykelrytter. Han har opholdt sig adskillige uger i De Franske Alper, for at cykle kendte og ukendte stigninger. Han giver i denne bog sine erfaringer videre, så de fleste kan være med uden at skulle bruge alle vågne timer på at tæne. Bogen kan nu købes på Feltet.dks webshop.
Test: Specialized Tarmac SL7
Årets mest hypede cykel leverer på alle parametre og Tarmac-platformen har fået en mærkbar opgradering i fladt og hurtigt terræn, om end den også er blevet lidt mere rå i sit udtryk.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Vinder Fuglsang Giroen? Sæt dit managerhold
Lørdag den 3. oktober starter årets Giro d'Italia, og det bliver med en dansker blandt favoritter. Jakob Fuglsang er nemlig til start.
Er gravelcykling noget for dig?
Hvad er "Gravel Cykling" - og hvorfor er det blevet så populært de seneste år?
Konkurrence: Vind Cervélo racercykel og rejsegavekort til Sunweb
Det har været en vanvittig Tour de France i år for Team Sunweb og specielt for deres danske rytter Søren Kragh Andersen.
Test: Trek Èmonda SL 6 P
Gammel kending i nye klæder. Treks nye Émonda landevejs-serie har fået et nyt flot aerodynamisk design, og er blevet kraftigt opgraderet på flere punkter.
Vild konkurrence: Vind en Merida racercykel
Alt kan ske under dette års Tour de France, der ifølge cykeleksperter er historisk. Der er store præmier at hente, hvis man følger Touren. I forbindelse med verdens største cykelløb lancerer hovedsponsoren Continental Dæk syv konkurrencer fordelt på de 21 etaper, som alle selv med begrænset viden om cykelsport kan vinde.
Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum
Skulle vinteren gå hen og blive kold og våd, kan udendørstræningen stadig foregå nogenlunde behageligt, hvis det står til Futurums designere. Futurum har netop lanceret sin efterårs- og vinterkollektion, og her var flere positive overraskelser.
Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses
To af de store cykelmesser er i dag blevet aflyst, det bekræfter arrangørerne Nordic Bike Shows.
Team Giv Håb cykler for børn og unge i sorg
Nu kan alle cykelglade motionister komme med på Team Giv Håb og cykle til fordel for børn og unge i sorg. Som deltager kan man sikre sig en oplevelse for livet, mens man samtidig er med til at sikre, at endnu flere børn og unge kan få gratis hjælp og støtte hos Børn, Unge & Sorg.
Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet