Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Motion: Den statslige cykelpulje er tom
Arkivfoto: Johannes Jansson
Af: Lasse Wedege Penning 07.04.2016 @ 14:10

De statslige cykelpuljer, der er blevet skabt og udbygget gennem de sidste mange år, har sørget for, at mange kommuner har lavet investeringer i cykling. Nu er kassen tom.

I 2009 lavede den daværende VK-regering en cykelpulje på én milliard kroner, hvilket er den seneste store statslige cykelpulje. De blev brugt af kommuner landet over til at udbygge vejnettet for cyklisterne, forbedre sikkerheden for cykling omkring skoler og mange andre cykelfremmende aktiviteter.

 

Undersøgelser fra Transportministeriet har vist, at den samfundsøkonomiske gevinst ved at cykle i stedet for at køre bil er næsten syv kroner per kilometer. Gevinsten udspringer særligt af de store sundhedsmæssige fordele, der er ved at cykle, forbundet med færre udgifter til sundhedsvæsnet samt bedre livskvalitet og indlæringsevne hos cyklisterne. Derfor burde der være masser af incitament for politikerne til at få befolkningen til at cykle mere.

 

Den tidligere SR-regering afstatte en mindre pulje i 2015, men den er også tom nu. Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, Jørn Pedersen fra Venstre, og Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam, opfordrer transportminister Hans Christian Schmidt til at finde penge til en ny cykelpulje.

 

"Selvom det på landsplan er lykkes at bremse faldet i danskernes cykling, så kæmper rigtig mange, især mindre kommuner, med faldende cykelandele. Fjerner man cykelpuljen, vil det altså ramme ekstra hårdt der, hvor længere afstande gør, at det f.eks. kan være svært selv at finansiere et sikkert skolevejsprojekt. Og det er ikke rimeligt, at man ikke også her skal nyde fordelene ved øget cykling," siger Jørn Pedersen ifølge Cyklistforbundet.dk.

 

"Den sidste store cykelpulje (fra 2009, red.) var en kæmpe succes for Danmark. Modellen, hvor staten tager ansvar for udviklingen af cyklismen via støtte til kommunale anlægsinvesteringer, kampagner og udviklingsprojekter, var en ren win-win model. Det er stadig en udfordring med de mindre kommuner, som på den korte bane ikke har lige så stort incitament til at investere i cykling. Men gode skolecyklingsveje og investeringer i cykelturisme kan tiltrække borgere og give vækst til landkommuner," mener Klaus Bondam.

 

SR-regeringen lancerede den nationale cykelstrategi i 2014 med titlen "Danmark - op på cyklen!", som blandt andet indebar udbredelsen af de såkaldte cykelbokse, tiltag for at få folk til oftere at cykle på arbejde og forbedring af motionscykling blandt andet ved at forbedre skiltningen til fastlagte ruter.

 

Der er mellem 1990 og 2010 sket et kraftigt fald i udviklingen af cykeltrafikken, men man har formået at bremse faldet de seneste fem år og øge cykelandelen siden 2010. Jørn Pedersen og Klaus Bondam håber, at Transportministeren vil holde cykelfanen højt i de kommende transportforhandlinger for at fortsætte den tendens.

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Prøv banecykling til Bike Blowout messen
Kom til cykelmesse og prøv banecykling i Ballerup Super Arena. Sæt en god omgangstid og få lov til at køre finalen.
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.
Test: AGU sommerkit til kvinder
Hollandske AGU præsenterer med deres kollektion, TREND, smart og feminint cykeltøj til den kræsne cykelkvinde, hvor pasform, funktionalitet samt lækkert design går op i en højere enhed og til en pris, som samtidig er fornuftig.
På tur til Tysklands førende cykelby
For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.
Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene
MAAP er et mærke, som vender masser af hoveder på landevejen med markant og afdæmpet design. Vi har testet tøjet i de sværest mulige omgivelser - de høje bjerge.
Produktnyt: Epic HT - Den letteste hardtail til dato
Specialized har lanceret en ny udgave af deres Epic MTB cykel, som er let - meget let!
Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet
Du har nu muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup!
Produktnyt: Canyon lancerer ny fitness-cykel - Roadlite:ON
Canyon har i dag lanceret en ny fitness cykel: Roadlite:ON, som er en en elcykel bygget på Canyons populære landevejsramme og egenskaber.

Instagram #motionsfeltet

Seneste indlæg i debatten

Hold da op! mange tak! Desværre er jeg bosat på Fyn, har kigget lidt online, men det er vel som med alle andre sko at det er bedst at prøve dem på. I forhold til værktøj, er det bedst at købe enkelte værktøj til behov eller er det bedre med et værktøjssæt til fremtiden også. Jeg har kigget på disse https://www.cykelpartner.dk/vaerktoej-og-vedligeholdelse/vaerktoej/vaerktoejssaet_9800_8358_10059~c.html men jeg ved ikke om man betaler for en masse ting man ikke kommer til at bruge, eller værre, dårlig kvalitet. Jeg har intet værktøj i forvejen. Jeg vil gerne lære at vedligeholde min egen cykel alligevel inden jeg en dag har råd til en racer (forhåbentlig).Mens det ofte er en kamp for Giro d’Italia at tiltrække de store grand tour-stjerner, er det i de senere år blevet stadig mere populært for de store navne at slutte sæsonen med endnu et stort slag i de spanske bjerge. Vuelta a Espana-løbsdirektør Javier Guillen har flere gange måttet knibe sig selv i armen over de fremragende startfelter, han har kunnet tiltrække, og selvom han i år kan ærgre sig over at måtte undvære de dominerende skikkelser fra årets Tour og måske ligner en lille taber i kampen om grand tour-stjernerne i 2019, er det igen et stærkt felt, der vil kast sig ud i kampen om sejren på den som altid bjergrige rute på Den Iberiske Halvø, når Vueltaen på lørdag skydes i gang med det klassiske holdløb. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/vuelta_a_espana_2019_outsiderne/ For nyligt skulle 2 fra GCN lave blindtest af 105-R7000 og Duraace-R9100, hvilket de havde store problemer med, så jeg tror 105-R7000 mindst er på højde med Ultegra-6800.Der burde være et drænhul. Er det stoppet til eller er der ikke et?

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

AndetBoligadvokat