22.05.2022 @ 09:26

Af naturlige grunde er der ekstra hype omkring årets Tour de France, hvor løbets første tre etaper som bekendt afvikles i Danmark. Adskillige forlag rider med på bølgen, og en af de seneste udgivelser er en selvbiografi af den franske rytter og sportsdirektør Cyrille Guimard.

”Efter at have tabt 19 sekunder til Eddy Merckx i prologen i Angers satsede jeg alt i de indlagte pointspurter og deres tidsbonusser. I den første etape til Saint-Brieux lykkedes det mig på den måde at rage ti sekunder til mig. Men jeg skulle også vinde etapen og håbe på, at Merckx ikke blev nummer 2, for at erobre den stærkt eftertragtede gule trøje. Finalen foregik på byens cykelbane: Jeg tog kolossale risici. Kørte en fuldstændig halsbrækkende spurt og kom først over målstregen. Jeg vandt etapen. Merckx blev nummer 3. Jeg var i den gule førertrøje på Touren. For første gang i min karriere. En blændende lykke. Intens. Uforlignelig.” 

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

 

Dygtig rytter - unik sportsdirektør

De fleste har hørt om Eddy Merckx, selv om han stillede cyklen i garagen for mere end 40 år siden, og enkelte kender sikkert også til Jacques Anquetil og Fausto Coppi, der begge var dominerende i deres tid. Men nævner man Cyrille Guimard, er det sandsynligvis kun en lille skare af cykelaficionados, der vil nikke genkendende. 


Guimard havde sin storhedstid i 1970’erne, og han var god på både landevej, bane og i cross. Men selv om hans karriere som professionel rytter var flot - han fik to gange bronze ved VM og vandt etaper i både Vueltaen og Touren, hvor han også erobrede den gule trøje - så er det især hans karriere som træner og sportsdirektør, der er bemærkelsesværdig. Her betragtes han som en af de bedste nogensinde, og hele syv gange førte han en rytter til Tour-sejr.

 

Ikke blot episk, men også poetisk

”25 år, 26 år, 27 år …

 

Vokse op og blive ældre. Finde meningen med det hele og balancen i livet. Holde stormvejret nede, der rusker i alt indadtil. Kort sagt: modnes.

 

Selv om jeg havde alderen til at bade i hæder og sejre og kun tænke på egne ambitioner og min metier, var min karrieres skumring allerede begyndt at lægge sig over mig, stille, men usvigelig sikkert. Var jeg i det mindste klarsynet nok til at erkende det? At være sin egen krops vogter betyder ikke, at man er herre over sin krop. Man er rasende, måske endda besat. Altid i oprør.”

 

Vær forberedt på en anden slags cykelbiografi end den gængse. Bogen er mere end en action-packed beretning fra feltets forreste del med beskrivelser af drabelige opgør. Flere passager er nærmest poetiske og fulde af stemninger og følelser. Guimard præsenterer læseren for sine mange indre dialoger og personlige refleksioner, og han tager et opgør med fastlåste forestillinger. Dette gælder ikke mindst legenderne Raymond Poulidor og Jacques Anquetil, som man får et nyt syn på, da Guimard er god til at få nuancerne med.

 

Beskedent billedbidrag

Bogens billedmateriale er hurtigt omtalt, for bortset fra et sort-hvidt foto på indersiden af omslaget, er der blot ét foto i bogen - forsidebilledet af Guimard. Der kan være flere grunde til, at en biografi ikke indeholder billeder, fx at teksten skal tale for sig selv, eller at fraværet af billeder skal stimulere læserens fantasi. Personligt synes jeg, en biografi virker mere levende, når der er billeder i. Men det har man fravalgt her. Helt okay. Men det er til gengæld sjusket, at bogens eneste billede så er spejlvendt.

 

Struktureret og nuanceret

Tour de France bag kulisserne er bygget kronologisk op. Læseren følger Guimards aktive karriere, og bogen fortsætter med en grundig beskrivelse af hans tid som sportsdirektør. Undervejs serveres små portrætter af de personer, der har krydset hovedpersonens vej, og der gøres op med mange faste forestillinger.

 

Da Guimard benytter jeg-fortæller og indre synsvinkel, får man naturligvis forfatterens subjektive udlægning af begivenhederne. Men Guimard er aldrig skråsikker, til gengæld er han reflekterende og ser nuanceret på de problemstillinger, han fortæller om.

 

Man kan med rette spørge sig selv, om begivenheder, der fandt sted for 50 år siden, kan interessere en nutidig læser. Hertil er mit personlige svar et ja. Det er interessant at læse beskrivelsen af Merckx, der på nogle områder bliver pillet ned af piedestalen. Og mange af de ting, der er en selvfølge for et hold i dag - vindtunnelforsøg, bikefit, brugen af fysioterapeuter og psykologer - var det ikke i 1970’erne. Men bogen rammer ned i en periode, hvor mange ting var i opbrud, og efter endt læsning forstår man bedre de forhold, der gør sig gældende i dag.

 

Søger man drama, sensationer og indiskrete afsløringer i Cyrille Guimards bog, bliver man skuffet. Men søger man nuancerede vinkler på forskellige forhold i cyklingens univers, kan man læne sig tilbage og nyde Guimards intelligente iagttagelser og flydende sprog. 

 

Fakta

Titel: Cyrille Guimard - Tour de France bag kulisserne

Forlag: Bobo - Den franske bogcafés forlag

Forfatter: Cyrille Guimard

Omfang: 256 sider

Pris: 250,- kroner (vejledende)

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Test: Trek Ballista MIPS
Sæsonen mest hypede hjelm skuffer ikke og leverer god komfort og ventilation samtidig med at den er hurtigt. Nå ja, så ser den også virkelig hurtigt ud!
Test: Canyon Endurace CFR
Den moderne rytter kan være svær at definere, men Canyon har givet sig i kast med at fange dens opmærksomhed med komfort og integration.
Guide: Alt om tubeless
Tubeless på racercyklen er efterhånden ved at være almindeligt. Det forstår man godt, når man har prøvet den komfort, som følger med. Feltet.dk har derfor testet forskellige setup og vi vil se på fordele og ulemper, som trods alt følger med brugen af væske i dækkene.  
Nyt dansk cykelregister i kæmpe fremgang
Bliver din cykel stjålet er chancerne for at du får den tilbage nærmest ikke eksisterende - det vil Bikekey ændre på, og de danske cykelejere tager det til sig.
Ferrand-Prevot skriver VM-historie - Dansker kæmpede bravt
31-årige Pauline Ferrand-Prevot er verdensmester igen på den olympiske distance. Ferrand-Prevot skriver dermed historie og er den første kvinde nogensinde, der vinder fem VM-titler på den olympiske distance.
Feltet.dk kører Maratona Dolomites 2023
Jeg kæmper mig op af det sidste af løbets mange bjerge. 786 højdemeter bringer mig over Passo Valparola via Falzarego i over 2200 meters højde. Solen skinner og de flotte bjerge står lodret op omkring mig. Endelig er jeg oppe og nu går det stærkt ned mod mål i Corvara.
Nedtur: Sofie Heby misser VM-titlen efter styrt og dårlig dag
Sofie Heby Pedersen var kæmpe favorit til at vinde VM-titlen i mountainbike, men danskeren styrtede i starten af løbet - og det kostede dyrt.
Produktnyt: Specialized lancerer ny version af Tarmac
Specialized lancerer næste generation af den populære Tarmac-platform - Tarmac SL8 er på gaden nu.
Sidste chance: Efterårsspillet starter søndag kl. 12.00
Managersæsonen fortsætter efter Tour de France med et helt nyt spil - og anderledes spilformat!
Abu Dhabi bliver VM-værter i 2028 og 2029
VM i landsvejscykling finder sted i Abu Dhabi i 2028. Det blev annonceret i dag på en UCI-konference forud for verdensmesterskaberne i Glasgow. VM i banecykling i 2029 vil også blive afholdt i hovedstaden af De Forenede Arabiske Emirater.
Så du det? Det danske hold kører på vilde nye banecykler til VM
Canyon bliver ny cykelsponsor for det danske og amerikanske banelandshold med en banebrydende cykel, der jagter fart.
Man kan da ikke stoppe efter fire ture?
På trods af, at det blev en fysisk hård omgang på en ellers let tur og med flere mindre uheld, blev det samlet en stor oplevelse for Torsten Brix at cykle til Paris for femte gang. Her kommer hans dagbog!
Klar til weekenden!? Køb Tour-merchandise til nedsat pris!
Skal du have den officielle gule førertrøje? 
Vind 24 karats Tour de France-guldmønt til en værdi af 4.500 kroner!
Feltet.dk udlodder smuk og stærkt limiteret guldmønt i samarbejde med Mønthuset Danmark.
12 gode Tour-bøger - SPAR 15-50%
Feltet.dk har udvalgt 12 gode Tour de France-bøger - og givet store rabatter til dig! God læselyst, når du får Tour-feber.
Test: Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex
Gaerne Ice-Storm MTB 1.0 Gore-Tex mountainbike-sko, er optimale til meget kolde temperaturer og sammen med en afbalanceret stivhed, et nemt betjeneligt BOA-spændesystem samt Gore-TEX, kan skoen hurtigt gå hen og blive din bedste ven gennem vinterens træningspas.
Test: Scott Road RC-landevejssko
Schweiziske Scott lancerer sin opgraderede Road RC-sko, hvor der er fokus på stivhed og justeringsmuligheder samt fin balance i forholdet mellem pris og kvalitet.
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
”Og så er det for øvrigt slut med at satse på Sepp Kuss - for anden gang i træk scorer han et stort rundt nul.”
Test: Goodyear Vector Sport dæk
Nyt dæk fra Goodyear specielt udviklet til danske forhold. Lav rullemodstand og ekstra punkteringsresistens.
Test: Scott Trail Rocket FR’ 16 rygsæk
Virkelig fed terrænrygsæk i lækker kvalitet og med fede features, som kan bruges af alle,d er har brug for en behagelig rygsæk, når de cykler.
Hent Feltet.dk´s Vuelta-app
Feltet.dk lancerer en app til årets Vuelta a España, hvor du kan følge etaperne helt tæt. Kan Jonas Vingegaard skrive historie og blive den første dansker nogensinde, som vinder Vueltaen og to GrandTours det samme år? 
Test: Geosmina-tasker til bikepacking
Hvis man godt kan lide eventyr og at bevæge sig langsomt, er bikepacking en virkelig god måde at komme lidt væk fra hverdagen på. Men det gælder om at have sit udstyr i orden.  
Sidste chance: Vuelta-spillet starter i dag kl. 19.05
Deltag i årets Vuelta a España-managerspil, som starter lørdag den 26. august klokken 19.05 med en 16,6 km holdtidskørsel. Spillet slutter søndag den 17. september.
Test: GoodYear Eagle F1R Tubeless
Tubeless har i flere år vundet stort indpas, og kan tilbyde en god komfort og punkteringsbeskyttelse for motionister på ujævne danske veje. Vi tester de helt nye Goodyear Eagle F1R tubeless og prøver om de kan levere på løfterne.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet

x