22.05.2022 @ 09:26

Af naturlige grunde er der ekstra hype omkring årets Tour de France, hvor løbets første tre etaper som bekendt afvikles i Danmark. Adskillige forlag rider med på bølgen, og en af de seneste udgivelser er en selvbiografi af den franske rytter og sportsdirektør Cyrille Guimard.

”Efter at have tabt 19 sekunder til Eddy Merckx i prologen i Angers satsede jeg alt i de indlagte pointspurter og deres tidsbonusser. I den første etape til Saint-Brieux lykkedes det mig på den måde at rage ti sekunder til mig. Men jeg skulle også vinde etapen og håbe på, at Merckx ikke blev nummer 2, for at erobre den stærkt eftertragtede gule trøje. Finalen foregik på byens cykelbane: Jeg tog kolossale risici. Kørte en fuldstændig halsbrækkende spurt og kom først over målstregen. Jeg vandt etapen. Merckx blev nummer 3. Jeg var i den gule førertrøje på Touren. For første gang i min karriere. En blændende lykke. Intens. Uforlignelig.” 

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

 

Dygtig rytter - unik sportsdirektør

De fleste har hørt om Eddy Merckx, selv om han stillede cyklen i garagen for mere end 40 år siden, og enkelte kender sikkert også til Jacques Anquetil og Fausto Coppi, der begge var dominerende i deres tid. Men nævner man Cyrille Guimard, er det sandsynligvis kun en lille skare af cykelaficionados, der vil nikke genkendende. 


Guimard havde sin storhedstid i 1970’erne, og han var god på både landevej, bane og i cross. Men selv om hans karriere som professionel rytter var flot - han fik to gange bronze ved VM og vandt etaper i både Vueltaen og Touren, hvor han også erobrede den gule trøje - så er det især hans karriere som træner og sportsdirektør, der er bemærkelsesværdig. Her betragtes han som en af de bedste nogensinde, og hele syv gange førte han en rytter til Tour-sejr.

 

Ikke blot episk, men også poetisk

”25 år, 26 år, 27 år …

 

Vokse op og blive ældre. Finde meningen med det hele og balancen i livet. Holde stormvejret nede, der rusker i alt indadtil. Kort sagt: modnes.

 

Selv om jeg havde alderen til at bade i hæder og sejre og kun tænke på egne ambitioner og min metier, var min karrieres skumring allerede begyndt at lægge sig over mig, stille, men usvigelig sikkert. Var jeg i det mindste klarsynet nok til at erkende det? At være sin egen krops vogter betyder ikke, at man er herre over sin krop. Man er rasende, måske endda besat. Altid i oprør.”

 

Vær forberedt på en anden slags cykelbiografi end den gængse. Bogen er mere end en action-packed beretning fra feltets forreste del med beskrivelser af drabelige opgør. Flere passager er nærmest poetiske og fulde af stemninger og følelser. Guimard præsenterer læseren for sine mange indre dialoger og personlige refleksioner, og han tager et opgør med fastlåste forestillinger. Dette gælder ikke mindst legenderne Raymond Poulidor og Jacques Anquetil, som man får et nyt syn på, da Guimard er god til at få nuancerne med.

 

Beskedent billedbidrag

Bogens billedmateriale er hurtigt omtalt, for bortset fra et sort-hvidt foto på indersiden af omslaget, er der blot ét foto i bogen - forsidebilledet af Guimard. Der kan være flere grunde til, at en biografi ikke indeholder billeder, fx at teksten skal tale for sig selv, eller at fraværet af billeder skal stimulere læserens fantasi. Personligt synes jeg, en biografi virker mere levende, når der er billeder i. Men det har man fravalgt her. Helt okay. Men det er til gengæld sjusket, at bogens eneste billede så er spejlvendt.

 

Struktureret og nuanceret

Tour de France bag kulisserne er bygget kronologisk op. Læseren følger Guimards aktive karriere, og bogen fortsætter med en grundig beskrivelse af hans tid som sportsdirektør. Undervejs serveres små portrætter af de personer, der har krydset hovedpersonens vej, og der gøres op med mange faste forestillinger.

 

Da Guimard benytter jeg-fortæller og indre synsvinkel, får man naturligvis forfatterens subjektive udlægning af begivenhederne. Men Guimard er aldrig skråsikker, til gengæld er han reflekterende og ser nuanceret på de problemstillinger, han fortæller om.

 

Man kan med rette spørge sig selv, om begivenheder, der fandt sted for 50 år siden, kan interessere en nutidig læser. Hertil er mit personlige svar et ja. Det er interessant at læse beskrivelsen af Merckx, der på nogle områder bliver pillet ned af piedestalen. Og mange af de ting, der er en selvfølge for et hold i dag - vindtunnelforsøg, bikefit, brugen af fysioterapeuter og psykologer - var det ikke i 1970’erne. Men bogen rammer ned i en periode, hvor mange ting var i opbrud, og efter endt læsning forstår man bedre de forhold, der gør sig gældende i dag.

 

Søger man drama, sensationer og indiskrete afsløringer i Cyrille Guimards bog, bliver man skuffet. Men søger man nuancerede vinkler på forskellige forhold i cyklingens univers, kan man læne sig tilbage og nyde Guimards intelligente iagttagelser og flydende sprog. 

 

Fakta

Titel: Cyrille Guimard - Tour de France bag kulisserne

Forlag: Bobo - Den franske bogcafés forlag

Forfatter: Cyrille Guimard

Omfang: 256 sider

Pris: 250,- kroner (vejledende)

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Produktfokus: Magnus Cort kører kun på SystemSix
Vi har set nærmere på Magnus Corts vindermaskine - Cannondales SystemSix.
Test: Stages SB20 indoor bike
Vintersæsonen er i gang og rigtig mange ryttere rykker lige nu deres træning - eller i hvert fald noget af den - indenfor. Vi er også rykket delvist indenfor og har i den forbindelse kørt lidt på den stationære, indendørscykel fra Stages kaldet SB20. Har du endnu ikke læst vores optakt til testen og cyklens baggrund, så kan du læse den her.
Test: Northwave Rebel 3
Rebel 3 er en flot sko til gravel og MTB  med et suverænt spædensystem. Pasform, komfort og god kraftoverførsel kendetegner Northwaves nye Rebel 3-model og med detaljer som Northwaves helt eget spændesystem, X-Dial, holder skoen et højt niveau.  
Test: Bontrager Circuit Road Shoe
Med Bontrager Circuit Road Shoe får man en god landevejssko til en rimelig pris, velegnet til længere træningsture samt visuel rigtig flot. Og så kan den bruges af både damer og herrer.  
Test: Giordana G-Shield cykeltøj
G-Shield-serien er en kraftfuld, men yderst komfortabel kollektion af funktionelt cykeltøj, som er suverænt til danske forhold - til en pris, som er mere end konkurrencedygtig. 
Ny bog: Uden for kategori - Dagbog fra Tour de France 2022
Cykelsportsekspert Brian Nygaard fulgte Tour de France gennem en brandvarm sommer og i sin meget personlige dagbog endte han med at skrive sig helt ind på løbets sjæl og på de skæbner, der inkarnerer de vigtigste øjeblikke, fulde af lidelse og forløsning. Det blev en sommer, vi aldrig glemmer.
Ny bog fra Bastian Emil - Forudbestil nu og få rabat!
Før tv og radio transmitterede direkte fra helikoptere og motorcykler, blev de store løb præsenteret gennem reportager i de europæiske dagblade. Denne tradition vækker Bastian Emil Goldschmidt til live i 32 reportager fra et mindeværdigt år på landevejene.
Nye bøger i webshoppen - få rabat
Der udkommer mange bøger i øjeblikket. Vi har netop fyldt webshoppen med bøger og giver dig her et overblik over de nyeste.  
Produktnyt: Mavic sender nyt MTB-hjul på markedet
Mavic har lanceret et nyt MTB-hjul, Crossmax SL Ultimate, som blandt andet Sebastian Fini kører med.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Optakt: Test af Stages SB20 indoor bike
Indendørs-sæsonen står for døren og vi er i gang med at teste en komplet indendørs cykel fra Stages.
Produktnyt: Flowgun One - Nyeste massageteknologi fra Flowlife
Flowlifes næste innovation til massage og restitution er Flowgun One - avanceret teknologi med et gummi belagt aluminiumshus for perfekt massage og kontrol. Dette giver en dybdegående behandling og en helt ny massagefornemmelse.
VeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
Christian Ritter er idémanden bag Copenhagen Bike Show, som afholdes hvert år i marts måned. Det er Skandinaviens største cykelmesse med mange internationale udstillere og besøgende.
Nu udkommer Mads P.s nye bog - og spar 20%
Mads Pedersen har længe arbejdet på en bogudgivelse: "Væddeløber og verdensmester"! Den udkommer i næste uge og Feltet.dk har udsender fra starten af næste uge.
Bankede hele manager-feltet: Hvem er den anonyme Vuelta-vinder?
Den beskedne nu-ikke-længere-helt-så-anonyme etter fortæller: "Der skal lidt rygvind til."

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x