22.05.2022 @ 09:26

Af naturlige grunde er der ekstra hype omkring årets Tour de France, hvor løbets første tre etaper som bekendt afvikles i Danmark. Adskillige forlag rider med på bølgen, og en af de seneste udgivelser er en selvbiografi af den franske rytter og sportsdirektør Cyrille Guimard.

”Efter at have tabt 19 sekunder til Eddy Merckx i prologen i Angers satsede jeg alt i de indlagte pointspurter og deres tidsbonusser. I den første etape til Saint-Brieux lykkedes det mig på den måde at rage ti sekunder til mig. Men jeg skulle også vinde etapen og håbe på, at Merckx ikke blev nummer 2, for at erobre den stærkt eftertragtede gule trøje. Finalen foregik på byens cykelbane: Jeg tog kolossale risici. Kørte en fuldstændig halsbrækkende spurt og kom først over målstregen. Jeg vandt etapen. Merckx blev nummer 3. Jeg var i den gule førertrøje på Touren. For første gang i min karriere. En blændende lykke. Intens. Uforlignelig.” 

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

 

Dygtig rytter - unik sportsdirektør

De fleste har hørt om Eddy Merckx, selv om han stillede cyklen i garagen for mere end 40 år siden, og enkelte kender sikkert også til Jacques Anquetil og Fausto Coppi, der begge var dominerende i deres tid. Men nævner man Cyrille Guimard, er det sandsynligvis kun en lille skare af cykelaficionados, der vil nikke genkendende. 


Guimard havde sin storhedstid i 1970’erne, og han var god på både landevej, bane og i cross. Men selv om hans karriere som professionel rytter var flot - han fik to gange bronze ved VM og vandt etaper i både Vueltaen og Touren, hvor han også erobrede den gule trøje - så er det især hans karriere som træner og sportsdirektør, der er bemærkelsesværdig. Her betragtes han som en af de bedste nogensinde, og hele syv gange førte han en rytter til Tour-sejr.

 

Ikke blot episk, men også poetisk

”25 år, 26 år, 27 år …

 

Vokse op og blive ældre. Finde meningen med det hele og balancen i livet. Holde stormvejret nede, der rusker i alt indadtil. Kort sagt: modnes.

 

Selv om jeg havde alderen til at bade i hæder og sejre og kun tænke på egne ambitioner og min metier, var min karrieres skumring allerede begyndt at lægge sig over mig, stille, men usvigelig sikkert. Var jeg i det mindste klarsynet nok til at erkende det? At være sin egen krops vogter betyder ikke, at man er herre over sin krop. Man er rasende, måske endda besat. Altid i oprør.”

 

Vær forberedt på en anden slags cykelbiografi end den gængse. Bogen er mere end en action-packed beretning fra feltets forreste del med beskrivelser af drabelige opgør. Flere passager er nærmest poetiske og fulde af stemninger og følelser. Guimard præsenterer læseren for sine mange indre dialoger og personlige refleksioner, og han tager et opgør med fastlåste forestillinger. Dette gælder ikke mindst legenderne Raymond Poulidor og Jacques Anquetil, som man får et nyt syn på, da Guimard er god til at få nuancerne med.

 

Beskedent billedbidrag

Bogens billedmateriale er hurtigt omtalt, for bortset fra et sort-hvidt foto på indersiden af omslaget, er der blot ét foto i bogen - forsidebilledet af Guimard. Der kan være flere grunde til, at en biografi ikke indeholder billeder, fx at teksten skal tale for sig selv, eller at fraværet af billeder skal stimulere læserens fantasi. Personligt synes jeg, en biografi virker mere levende, når der er billeder i. Men det har man fravalgt her. Helt okay. Men det er til gengæld sjusket, at bogens eneste billede så er spejlvendt.

 

Struktureret og nuanceret

Tour de France bag kulisserne er bygget kronologisk op. Læseren følger Guimards aktive karriere, og bogen fortsætter med en grundig beskrivelse af hans tid som sportsdirektør. Undervejs serveres små portrætter af de personer, der har krydset hovedpersonens vej, og der gøres op med mange faste forestillinger.

 

Da Guimard benytter jeg-fortæller og indre synsvinkel, får man naturligvis forfatterens subjektive udlægning af begivenhederne. Men Guimard er aldrig skråsikker, til gengæld er han reflekterende og ser nuanceret på de problemstillinger, han fortæller om.

 

Man kan med rette spørge sig selv, om begivenheder, der fandt sted for 50 år siden, kan interessere en nutidig læser. Hertil er mit personlige svar et ja. Det er interessant at læse beskrivelsen af Merckx, der på nogle områder bliver pillet ned af piedestalen. Og mange af de ting, der er en selvfølge for et hold i dag - vindtunnelforsøg, bikefit, brugen af fysioterapeuter og psykologer - var det ikke i 1970’erne. Men bogen rammer ned i en periode, hvor mange ting var i opbrud, og efter endt læsning forstår man bedre de forhold, der gør sig gældende i dag.

 

Søger man drama, sensationer og indiskrete afsløringer i Cyrille Guimards bog, bliver man skuffet. Men søger man nuancerede vinkler på forskellige forhold i cyklingens univers, kan man læne sig tilbage og nyde Guimards intelligente iagttagelser og flydende sprog. 

 

Fakta

Titel: Cyrille Guimard - Tour de France bag kulisserne

Forlag: Bobo - Den franske bogcafés forlag

Forfatter: Cyrille Guimard

Omfang: 256 sider

Pris: 250,- kroner (vejledende)

 

Du kan købe bogen på Feltet.dk's webshop - SPAR 15%

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Tour de France-manager: Hvem har 9 rigtige?
Det havde Nicolai Hurup sidste år, da managerspillet i forbindelse med Tour de France blev gjort op efter 21 etaper. Eller rettere - han havde faktisk kun 6 helt rigtige. Plus et par halvkiksede og en enkelt fuser. Men alt i alt var det nok til en forholdsvis komfortabel sejr med godt 200 points ned til nummer to.
Cannondale i vovet Tour-design
Cannondale er klar til at vælte cykelverdenen endnu en gang, når både kvinder og mænd kører årets Tour i et vovet design fra ikoniske Palace Skateboards og Rapha for at fejre at kvindernes Tour er tilbage.
Bliv klar til den danske Tour-start
De tre første dage i juli i år bliver historiske! For første og måske eneste gang gæster Tour de France-feltet lille Danmark. Skal du være festklædt?
Mads P: Cykel med lygter i dagtimerne
Bliv set, når du er ude at cykle - kør med cykellygter fra Bontrager. 
2ned - Danmarks nye cykelunivers
En løs samtale mellem to cykelentusiastiske venner, udviklede sig til en fuldtids ambition om at skabe et samlende dansk cykelunivers med et mangfoldigt fokus, som hjælper dig, uanset om du mangler cykeltøj, inspiration eller et frit cykelfællesskab. Ambitionen kalder vennerne i dag 2ned.
Vind Jacques Anquetils cykel!
Jysk Fynske Medier udlodder i samarbejde med Feltet.dk en af Jacques Anquetils cykler. Ja, du læste rigtigt!
Guide: Sådan kommer du bedst frem til Tour de France
De tre Tour de France-etaper bliver uden tvivl det største event i Danmark i hele 2022, og rigtig mange danskere vil gerne være en del af cykelfesten. Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man planlægger sin tur til Touren i ekstra god tid og booker en parkeringsplads på forhånd, så man ved, hvornår man skal hjemmefra for at nå frem til den perfekte Tour-udkigspost i tide.
Cykelfan udgiver sang til den danske Tour-start
Sten Lindegaard har netop udgivet singlen ”Tour de France i Danmark - får alle op at stå”, og du kan høre den her!
Tronskifte: Fini presset af stortalent til målstregen
Sebastian Fini vandt i dag det danske mesterskab i XCO-disciplinen foran stortalent.
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Ikke en Tour - uden at vinde et multisportsur
I samarbejde med Polar udlodder Feltet.dk hele tre Grit X Pro Titan luksusmultisportsur. Urene har en værdi af 4.499 kroner!
Overblik: DM-program og starttider til enkeltstarterne
I Aalborg er alle sejl sat for at skabe en fantastisk kulisse for det nye tiltag: DM-ugen, som samler de officielle danmarksmesterskaber for 28 specialforbund, hvilket dækker over flere end 50 sportsgrene med flere end 100 discipliner. Over 180 medalje sæt skal uddeles, når DM-ugen afvikles den 23.-26. juni.
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2022
2022-udgaven af Pro Cycling Manager har ramt hylderne, og traditionen tro anmelder Feltet.dk den nyeste udgave af branchens førende cykelsimulator.
Politiet før Touren: Vi har aldrig prøvet noget af samme format før
Feltet.dk bringer denne artikel i samarbejde med Politiforbundet. Artiklen har været bragt i Politiets fagblad: "DANSK POLITI" forud for Tour de France kommer til Danmark og giver et godt indblik i politiets arbejde før og under begivenheden.
De 7 populæreste Tour de France-bøger lige nu
Der udkommer rigtig mange Tour de France-bøger forud for verdens største cykelløb, og du kan naturligvis købe bøgerne til en skarp pris på Feltet.dks webshop. Vi har samlet de 7 nyeste bedst sælgende bøger til dig!

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Mads Pedersen (Trek - Segafredo) tror ikke, at broen kommer til at gøre den største forskel på 2. etape. Og trods hans kendskab til vejene, er han heller ikke overbevist om, at han kan bruge det til sin fordel. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/skal_muligvis_opdateres_mads_pedersen_om_2_etape_broen_goer_ikke_den_stoerste_forskel/ Hvad med vore egne stjerner? Er vi 100% sikre på, at en del af disse ikke også er dopede? NEJ det er vi IKKE. Det er et valg. TDF og andre tv-transmitterede cykelløb er underholdning. A: Hvis jeg tror, at ingen snyder, er det god underholdning som jeg ser. B: Hvis jeg tror at vinderne - eller alle - snyder og ikke bliver afsløret eller kan afsløres, er det dårlig underholdning, som jeg ikke ser. Jeg vælger A med forventning om, at evt snyd bliver afsløret. At snyde planlagt i en konkurrence er æreløst. Og bliver snyderiet afsløret bør konkurrencepræstationen selvfølgelig markeres som "opnået via snyd". Der er ingen tvivl om at Bjarne Riis' sejr i TDF 1996 blev opnået via snyd. Der kan være tvivl om, hvor mange af de andre 197 startende ryttere, der også snød - og om de snød mere eller mindre end Riis - men man kan altså ikke akkrediteres for en sejr, hvor man beviseligt har snydt sig til den. At Riis og andre (se Brasch' indlæg) er erklæret som vindere, på diverse lister er ikke noget argument. Hvis man vælger at tro at snyd i dag ikke er accepteret i elitecykelsport er det absurd at en redaktør for "feltet.dk" akkrediterer Bjarne Riis for sejr i 96 og det er mindst ligeså slemt at se tv2's intro med billeder af både Riis og Armstrong. Beklager jeg (gen)startede dette snydeemne. Jeg glæder mig til resten af touren. Han fører med 8 - 9 sekunder til JV og PR Ingen katastrofe klap lige hesten.Få timer efter den store triumf i Københavns gader stopper fejringen brat for Quick-Step. Coronasmitte har nemlig ramt holdet. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/efter_stor_triumf_coronasmitte_rammer_quick-step_alpha_vinyl/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Feltet.dk og Emil Axelgaard vil gerne udfordre vores brugere til en lille duel på forudsigelser i 2022. 
Livestream Touren uden afbrydelser til halv pris
Tour de France starter på fredag. Det fejrer Feltet.dk i samarbejde med Warner Bros. Discovery, da du nu kan streame hele Touren for kun 64,50 kroner! Så skal du til stranden eller andet, så kan du have Touren med på tur. 
Byd på fede cykelauktioner doneret af stjerneryttere
Er du stor cykelfan? Så har du nu mulighed for at få fingrene i unikke cykeloplevelser såsom VIP-billetter med INEOS Grenadiers, pladser i karavanen, signeret cykeltøj og meget mere, når Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Lauritz.com auktionerer en masse fede præmier i anledning af Tour de France i Danmark.
Asgreen og co. får ny hjelm til enkeltstarten
Kasper Asgreen og co. kommer til at starte dagens enkeltstart med en helt ny hjelm fra Specialized.
Vindmålinger og data fra lufthavnen - sådan vil EF Education vinde enkeltstarten
EF Education-Easypost-direktøren Jonathan Vaughters løftede lidt af sløret for, hvordan de tackler dagens enkeltstart, da Cannondale holdte Tour-fest i København.
Managers på Tour: Hvad er den bedste optakt til Tour de France?
Eksperter har i flere år diskuteret, hvad der er den mest fornuftige forberedelse til Tour de France: Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse. I år har der endda været yderligere to muligheder: Tour of Slovenia og La Route d’Occitanie. Alle løb, hvor håbefulde klassementsryttere har kunnet teste formen forud for årets absolutte højdepunkt.
Sæt dit Tour-managerhold - Præmier for over 100.000 kroner
Sæt dit Tour de France-managerhold og vind nogle af de mange flotte præmier! Dyst imod vennerne og familien!
Made in Denmark: CeramicSpeed fejrer det danske brands ophav
CeramicSpeed og fire professionelle hold teamer op under Tour de France for at fejre det danske brands ophav. 
Produktnyt: Trek Madone SLR 2023
Trek har udviklet en lettere, hurtigere og mere aerodynamisk Madone SLR og udfordrer grænserne med deres innovative design.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x