Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Boganmeldelse: Landevejscykling i Sydeuropa
Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux / Pauline Ballet / Rune Dahl
01.10.2019 @ 06:55

I samarbejde med Politikens Forlag har forfatteren, motionsrytteren og rejsearrangøren Thomas Alstrup udgivet bogen Landevejscykling i Sydeuropa. Bogen er god, relevant og velskrevet, men den har også sine begrænsninger.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(8/10)

Da VM- og OL-vinderen Ercole Bandini i 1960 blev sendt over Muro di Sormano under Lombardiet Rundt, konstaterede han; ”Jeg har noteret mig, at Ghisallo ikke længere er garanti for den nødvendige udskillelse, men ærlig talt, det her er at gå helt over i den anden grøft. Den stigning er simpelthen bestialsk. Umulig at køre.”


Bandinis fortvivlelse skyldtes Muro di Sormanos vanvittige gennemsnitlige stigning på 17 % over 1,7 kilometer - visse steder med 25 % - og for enhver må en tur på den norditalienske mur betegnes som den ultimative bjergudfordring. Muro di Sormano er lidt gemt af vejen i nærheden af billedskønne Bellagio ved Comosøen, men under Thomas Alstrups kyndige vejledning guides man både over den samt andre af cykelsportens mest ikoniske passager.  

Lige til at gå i krig med

I Landevejscykling i Sydeuropa finder man en række velbeskrevne ruter i Spanien, Frankrig og Italien, der alle serveres på et sølvfad. Som forfatteren noterer i bogens forord, er alle beskrevne ruter lige til at kaste sig over, og som cykelturist kan man stige direkte ud fra bilen, hoppe i sadlen og begive sig af sted. Hver rute er beskrevet minutiøst, og der er oplysninger om terrænets beskaffenhed, vejens underlag og trafikforhold. 


Heller ikke det livsnydende aspekt er overset, for i forbindelse med de enkelte ruter har forfatteren anbefalet en række restauranter og cafeer, og hvor det er relevant, udrulles nogle af sportens dramaer sig også. Undervejs kommer man i selskab med både nutidige stjerner som Quintana og Roglic samt legender som Coppi og Bartali, og man ledes ad de samme strækninger, som de har konkurreret på.

 

Velskrevet

I en faglitterær tekst som denne kan fakta om turlængde, stigningsprocenter og højdeprofiler hurtigt komme til at fylde så meget, at det går ud over læseflowet. Men teksten er hverken tør eller overdreven faktuel, til gengæld er sproget flydende, velformuleret og levende, så læseoplevelsen er stor. 


Om Gorge de la Jonte i Sydfrankrig skriver Thomas Alstrup blandt andet: ”Nogle steder er klippemassiverne rene stenmastodonter. Som overdimensionerede hangarskibe svævende på toppen. Man fornemmer tyngden. Andre steder består muren af rækker af gigantiske forvitrede, abstrakte stenfigurer. En af Europas mest imponerende kløfter, der lige får en ekstra dimension, hvis man er heldig at spotte en gåsegrib, når den cirkler højt over slugten.”


Alstrup krydrer ligeledes sine rutebeskrivelser med historiske facts, og hvor man ét sted cykler gennem områder, hvor sporene af mellemkrigstidens store franske forsvarsværk, Maginotlinjen, stadig ses, fortælles i Spaniensafsnittet historien om de 84 vagttårne, der i 1500-tallet blev opført på Mallorcas kyst for at advare mod ottomanske sørøvere. 


Netop det, at cykelturene suppleres med historiske, geografiske og kulturelle input, giver en dimension ekstra, og i disse passager i bogen er det rejsearrangøren Thomas Alstrup, som stikker hovedet frem. På den gode måde.

 

Selektiv

I en bog på godt 150 sider i A5-format er det begrænset, hvor mange og hvor grundige turbeskrivelser der er blevet plads til. Derfor har Thomas Alstrup været nødt til at vælge ud, og ethvert valg indebærer også nogle fravalg. Det er naturligvis enhver forfatters ret. Afsnittet om Frankrig fylder tekstmæssigt 33 sider inklusiv ti sider med billeder, og hvor de 16 kredser omkring Cevennerne nord for Montpellier, er der sat 17 sider af til at beskrive Nice-området. Der står således ikke et ord om hverken Mont Ventoux eller Alpe d’Huez, og da begge bjerge hører til blandt motionsrytteres absolutte favoritter, kan Thomas Alstrups valg med rette diskuteres.  


Et andet område, hvor forfatteren har været selektiv, er i sit valg af målgruppe. I forbindelse med bogens turforslag nævnes længde og antal højdemeter, og et par nedslag viser følgende; Mortirolo-Gavia-turen i Norditalien byder på 114 kilometer og 3.270 højdemeter, Turini par la Madone i Sydfrankrig er 185 kilometer lang, og 4.800 højdemeter skal forceres, mens Turo de l’Home i Spanien lokker med 216 kilometer og 4.300 højdemeter. Man skal derfor være ualmindelig veltrænet, hvis man følger forfatterens turforslag ”en til en”. Når jeg selv cykler i Sydeuropa, har jeg det fint med at tage et enkelt bjerg i ét huk, køre ned og tilbringe resten af eftermiddagen på en bar, og man kan naturligvis vælge dele af Alstrups turforslag ud, men det er næppe hyggecyklister, bogen henvender sig til.

 

God læseoplevelse

Den overordnede vurdering af Landevejscykling i Sydeuropa er positiv. Bogen er som nævnt velskrevet og yderst informativ omkring de udvalgte cykelregioner, og under læsning af bogen er man godt underholdt af de mange rytterportrætter og historiske sideblik. Bogens billedmateriale, der er en blanding af actionfyldte fotos samt smukke stemningsbilleder, får læseren til at drømme sig sydpå, og man får lyst til at besøge mange af de omtalte steder.
 

På ovennævnte parametre er bogen helstøbt, men Politikens Turen går til-serie er netop kendetegnet ved, at der males med den brede pensel, og i Thomas Alstrups selektive valg af cykelområder og målgruppe bliver bogen en anelse snæver. Derfor får Landevejscykling i Sydeuropa otte ud af ti stjerner. 

 

Fakta

Titel: Turen går til - Landevejscykling i Sydeuropa

Forfatter: Thomas Alstrup
Forlag:Politikens Forlag
Antal sider: 168
Pris: 200 kroner


BESTIL LANDEVEJSCYKLING I SYDEUROPA

Motionsfeltet.dk's vurdering: (8/10)

Test: Pearl Izumi Women’s Escape Softshell Glove
Women’s Escape Softshell Glove markedsføres som en alsidig pendlerhandske, der kan bruges til de fleste udendørs aktiviteter - og her rammer Pearl Izumi plet.
Find julegaven til cyklisten
Har du svært ved at finde julegaven til cyklisten eller motionisten? Nu har Velomio.com løsningen til dig!
Sidste chance - slå til nu: Cykelferie i Harzen
Tag en tur med Risskov Bilferie til det naturskønne Harzen, hvor der er masser af muligheder og udfordringer for cykelture for motionister og mere krævende ruter med mountainbikes og racercykler.
1. søndag i advent: Første fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Produktnyt: Isadore lancerer den mest synlige jakke
Stilfuld og reflekterende - og samtidig underspillet.
Maxxis Bike Transalp 2020: MTB-ruten er klar
Det kommer ikke til at skorte på bjergtagende landskaber, fantastiske udsigter og uprøvede mountainbike-trails, når 2020-udgaven af Maxxis Bike Transalp i 2020 løber af stablen - ruten er netop offentliggjort.
Test: Saris H3 Direct Drive Smart Trainer
Saris H3 Direct Drive Smart Trainer er en high-end hometrainer, som til en fordelagtig pris giver dig de samme funktioner, som andre hometrainere i samme kategori. Du få her en støjsvag maskine, præcise målinger og mulighed for at simulere høje stigningsprocenter samt en watt-kapacitet på 2000.
Det er altid de andre, der er idioter i trafikken
Godt hver femte bilist mener, at det først og fremmest er cyklisterne, der skaber de farlige situationer i trafikken. Det viser en ny Megafon-undersøgelse, der tager pulsen på, hvordan vi opfatter hinanden som medtrafikanter. Men hvad skal der til, hvis vi skal blive mindre irriterede på hinanden? Det giver en ny kampagne en række bud på.
BHS-PL Beton cykelsponsor går nye veje
Kør på en teamcykel i 2020 og bliv samtidig sponsor for et dansk UCI cykelhold. Dansk cykelsponsor går nye kreative veje, hvor fans kan blive medsponsor.

Instagram #motionsfeltet

Knap hver syvende cyklist har fået smidt noget i hovedet
Har du smidt noget i hovedet på en cyklist i dag? Nej? Godt, men det er der så andre, der har, for bag rattet ændrer vi karakter og opfører os ofte, som om vi ejer vejen. Særligt mændene mister besindelsen, men nu skal en ny kampagne minde os om, at hensyn er vejen frem.
Vejvrede: Hver tredje bilist har gjort aggressive fagter i trafikken
”Flyt dig nu for helvede!” Høje råb, hornet i bund og vilde fagter er daglig kost, når man bevæger sig rundt i den danske trafik. Ifølge psykolog Mette Herslund er stress og behov for kontrol den store synder.
Kørelærer: Adfærd i trafikken skal prioriteres
Man kan enten ryste på hovedet og sige pyt eller fare op og råbe ad sine medtrafikanter på vejene. Adfærd i trafikken og at træffe det rette valg er en vigtig lektion for fremtidens trafikanter, mener kørelærer.
Share The Road: Vis særligt hensyn til hinanden i det glatte vintervejr
Der er ingen grund til at stille din eller dit barns cykel, når vinteren og frostgraderne er over os med nyfalden sne og glatte veje. Cyklen kan med få justeringer gøres vinterklar. Og husker alle at tage lidt ekstra hensyn til medtrafikanterne, vil der være mange gode vintercykeldage til alle.
Oplev den belgiske cykelmagi på egen krop
De belgiske brostensstrækninger og skrappe ardennerstigninger er de seneste år blevet en skarp konkurrent til Alpernes cykelterræn, og for mange klinger navne som Koppenberg og Mur de Huy efterhånden lige så velkendt som Alpe d’Huez og Mont Ventoux. Via Belgian Cycling Club kan cykelinteresserede opleve det hele - lige fra deltagelse i amatørudgaven af Flandern Rundt til indføring i belgisk cykelkultur og en plads i første parket, når de professionelle suser forbi i en af de store monumentklassikere.
Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter
For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på uheld og konflikter - og i mange situationer er cykelrytteren blevet torpederet af aggressive bilister. Men derfor skal ansvaret stadig deles mellem cyklister og bilister.
Test: Giant Defy Advanced Pro O Disc
Giant leverer en god cykel til distancen og med super udstyrspakke til en skarp pris. 
GOOD VIBES ONLY - DCU-kvindecamp - cykelglæde, netværk og nye udfordringer
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Motion: Niner’en - den endelige dom
Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.
Produktnyt: Assos udvider Equipe kollektionen til de kølige måneder
Assos of Switzerland udvider sin Equipe-kollektion for at imødekomme kravene fra cykelrytteren, der leder efter aerodynamisk design og ultralette tekstiler i de køligere måneder. Alle produkter er testet i pro tour feltet af verdens bedste ryttere.
Find det rigtige cykelprodukt
Danmarks nye cykelsøgemaskine, Velomio.com, har et formål, og det er, at blive den foretrukne globale markedsplads på nettet  for cykler, beklædning, komponenter og give alle mulighed for at søge, sammenligne og købe cykelprodukter på tværs af webshop og fysiske butikker.
Test: Canyon Lux CF SL 8.0 2020
Er du XC typen med store ambitioner og fornuftigt budget, skal du læse med her. Canyon har med Deres Lux CF SL skabt en XC MTB der kan tilfredsstille de flestes ambitioner, uden det går for hårdt ud over pengepungen.
Test: Stages Dash L50 cykelcomputer
En ny forbedret udgave, der tager kampen op med flere konkurrenter på markedet, af Stages cykelcomputer, med stor flot farveskærm og med en masse data til træningsnørderne, 
Test: Pearl Izumi Women’s Escape Thermal Glove
Women’s Escape Thermal Glove markedsføres som en let og lun all-round handske til cykling, løb eller anden udendørsaktivitet - og den holder, hvad den lover.
Ugens tilbud - de fem skarpe fra cykelsøgemaskinen
I samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com præsenterer Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ugens fem skarpe og relevante tilbud.​

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: Pearl Izumi Women’s Escape Softshell Glove
Women’s Escape Softshell Glove markedsføres som en alsidig pendlerhandske, der kan bruges til de fleste udendørs aktiviteter - og her rammer Pearl Izumi plet.
Find julegaven til cyklisten
Har du svært ved at finde julegaven til cyklisten eller motionisten? Nu har Velomio.com løsningen til dig!
Sidste chance - slå til nu: Cykelferie i Harzen
Tag en tur med Risskov Bilferie til det naturskønne Harzen, hvor der er masser af muligheder og udfordringer for cykelture for motionister og mere krævende ruter med mountainbikes og racercykler.
1. søndag i advent: Første fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Produktnyt: Isadore lancerer den mest synlige jakke
Stilfuld og reflekterende - og samtidig underspillet.
Maxxis Bike Transalp 2020: MTB-ruten er klar
Det kommer ikke til at skorte på bjergtagende landskaber, fantastiske udsigter og uprøvede mountainbike-trails, når 2020-udgaven af Maxxis Bike Transalp i 2020 løber af stablen - ruten er netop offentliggjort.
Test: Saris H3 Direct Drive Smart Trainer
Saris H3 Direct Drive Smart Trainer er en high-end hometrainer, som til en fordelagtig pris giver dig de samme funktioner, som andre hometrainere i samme kategori. Du få her en støjsvag maskine, præcise målinger og mulighed for at simulere høje stigningsprocenter samt en watt-kapacitet på 2000.
Det er altid de andre, der er idioter i trafikken
Godt hver femte bilist mener, at det først og fremmest er cyklisterne, der skaber de farlige situationer i trafikken. Det viser en ny Megafon-undersøgelse, der tager pulsen på, hvordan vi opfatter hinanden som medtrafikanter. Men hvad skal der til, hvis vi skal blive mindre irriterede på hinanden? Det giver en ny kampagne en række bud på.
BHS-PL Beton cykelsponsor går nye veje
Kør på en teamcykel i 2020 og bliv samtidig sponsor for et dansk UCI cykelhold. Dansk cykelsponsor går nye kreative veje, hvor fans kan blive medsponsor.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet