04.09.2022 @ 07:59

Husker man tilbage til 1990-erne, var lyden af sommer uløseligt forbundet med Jørn Maders blomstrende sprog og Jørgen Leths nasale stemme, når de guidede seerne gennem tre ugers rundtur i Frankrig. Som kommentatorer opnåede de en kultstatus, der måske aldrig bliver overgået.

Når Jørn Mader rullede sig ud, blev tyskeren Rolf Aldag beskrevet som en rytter, der ”stod stille som et træ i Harzen,” mens Jan Ullrich fik betegnelsen ”kraftværket fra Rostock, en stor bastant trampende tysker, en torpedo, der skydes gennem luftrummet, en bombe af kraft, pløjer nærmest asfalten op, benene går som store stempler på den tyske maskine, en rullende bismarcksklump.”


Da han var på toppen serverede Jørn Mader et billedrigt og blomstrende sprog, der både var opfindsomt, underholdende og overraskende, og når Jørgen Leth var bedst, præsenterede han Frankrig, så man fik lyst til at pakke bilen og tage af sted med det samme. Tilsammen gav de tv-seerne nogle uforglemmelige øjeblikke i 1990-erne, og når sommeren for alvor blev indvarslet af Tour de France-transmissionerne i juli måned, var det ikke bare cykelinteresserede, men også helt ”almindelige” seere uden kendskab til cykelløb, der sad klistret til skærmen.


Mere end cykling
I bogen Sidste Tour, der er skrevet i samarbejde med Christoffer Stig Christensen, mødes Leth og Mader igen efter mange års adskillelse. Bogen er en samtalebog, der i sin form indeholder en minimal redigering, og de to medvirkende mindes, reflekterer og fortæller på skift om deres fælles oplevelser som kommentatorer. Under klassikerne samt Touren kom de tæt på begivenhederne og løbets aktører, og begge er gode iagttagere med blik for den gode historie.


Og historier er der masser af. I bogen fylder rivaliseringen mellem Rolf Sørensen og Bjarne Riis en del, og Jørn Mader mindes, at han ringede sammen med Riis, da denne på grund af en skade ikke kunne stille op til VM i Colombia i 1995. ”Ring igen, hvis der sker noget godt,” sagde Riis. ”Ja, ja, men hvad er godt?” spurgte Mader. ”At Rolf styrter eller sådan noget,” svarede Riis. Det blev muligvis sagt med et glimt i øjet, men fortæller trods alt en del om deres indbyrdes forhold den gang.


Men bogen levner også plads til meget andet. Den kommer omkring Leths interesse for kunst, film og gastronomi, og man hører om hans tilværelse på Haiti. Jørn Mader beretter om sin store passion for musik, og undervejs får begge desuden fortalt om væsentlige episoder fra deres tidlige liv - hændelser, der har været med til at forme dem. Om sin opdragelse husker Jørn Mader blandt andet: Fra livet på havet kendte min far kun ét sprog. Og det gjorde ondt.”

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT


Uden filter
Bogen er bygget op med referencer til Touren. Første kapitel hedder ”Prolog”, og her mødes Mader og Leth på et hotel for at starte samtalen. Senere - i kapitlet ”Départ” - tager tingene fart, og herefter følger kapitler som ”Tourmode”, ”Rundtour” og ”Spændingsfelter”. 


I sidstnævnte kapitel er begge hudløst ærlige omkring de konflikter, der uundgåeligt opstod, når man var sammen 24-7 i mere end tre uger i træk. Livsnyderen Leth foretrak, at Mader slæbte det fælles udstyr, og han lod som regel også Mader køre bilen flere hundrede kilometer mellem etapemålene, så han selv kunne tage en lur. Maders modtræk var at skrue op for bilradioen for at overdøve Leths snorken. ”Noget jeg ikke kunne lide. Det er ondt,” mindes Leth.

 


Formidlingsmæssige fyrtårne
Mader og Leth fortjener bestemt den kultstatus, de opnåede for 25-30 år siden, men de havde også tiden med sig. Med en gylden generation af ryttere som blandt andre Rolf Sørensen, Bjarne Riis, Jesper Skibby og Bo Hamburger, der alle vandt Tour-etaper, steg interessen for den franske rundtur til hidtil usete højder, og dén bølge red Mader og Leth naturligvis med på. 


Men makkerparret - der serverede transmissionerne fra Touren med humor, vid og viden og med sproglig opfindsomhed samt et stort indblik i fransk kultur - står i min optik som fyrtårne for formidling af en sportsbegivenhed som Touren. Derfor har bogen også en gyldighed i dag, selv om der er løbet meget vand i bækken siden, og jeg var rigtig godt underholdt på alle bogens 255 sider.


Fakta
Titel: Sidste Tour
Forfatter: Jørn Mader og Jørgen Leth i samarbejde med Christoffer Stig Christensen
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Antal sider: 255

 

KØB BOGEN MED 20% RABAT

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Glædelig jul til alle
Feltet.dk og Motionsfeltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Test: Assos Löwenkralle jakke
En spændende opfindelse fra Assos, som giver mulighed for at lave en fleksibel og lækker jakke om til en styrtaske, så man kan have den med overalt. Som altid leverer Assos sublim kvalitet og løsninger.
Klar til cykelsæsonen? Opret en spillekonto - Få 1000 kr i velkomstbonus og 2 managerhold
Feltet.dk har lavet en samarbejdsaftale med spiludbyderen ComeOn, som gælder hele VM-slutrunden i fodbold. Det er en aftale, som sender Feltet.dk's brugere i udbrud, når det kommer til gambling på sportsbegivenheder eller casino. Vi tilbyder i samarbejde med ComeOn helt op til 1.000 kroner i bonus og to gratis managerhold til 2023-sæsonen.
Test: Trek Commuter Pro RT og Flare RT lygtesæt
Lygtesættet fra Trek bestående af Commuter Pro RT-forlygte og Flare RT-baglygte dækker rigeligt de behov, du har som cykelrytter eller cykel-pendler i vinterhalvåret. Lygtesættet gør dig synlig på god afstand, blænder ikke modkørende og kan forbindes med hinanden, så du kan styre begge lygter på én og samme tid.
En aften med Jens Voigt - The Shut Up Legs Tour
Unik aften med en af cykelsportens mest elskede karakterer, den tyske tempomaskine, speedsnakker og standupkomiker, tyske Jens Voigt. 
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Kan der blive en vaskeægte EL-cykelpendler ud af en racerrøv? Cykelmosteren Tine Mathiesen har de seneste måneder testet en EL-pendlercykel. Læs om hendes erfaringer og konklusioner med en EL-cykel i denne artikel.
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Polar Pacer Pro er Polar’s nyeste multisportsur, som ligger i den prisvenlige ende, med et funktionsspektrum, der ikke lader meget tilbage at ønske. Med dette ur på håndleddet bliver dine fysiologiske data ”registreret” 24/7. Det sidder ubemærket på armen og uanset sportsgren eller navigationsopgave, så kan denne ”schweizerkniv” af et ur, løse opgaven. Uden touch-skærm, men button-only betjening skæmmer bestemt ikke betjeningsoplevelsen, ligesom uret imponerer med en forrygende betjeningshastighed.
Anmeldelse: Pro Cycling Quiz
Feltet.dk har anmeldt brætspillet Pro Cycling Quiz.
Feltet.dk lancerer "Jul i Feltet"
Feltet.dk lancerer en julekalender, som kommer på sitet fra den 1. til den 24. december med forskellige cykelkendisser.
Cykelbrands advarer om falske hjemmesider og webshops
Falske hjemmesider og webshops, der henviser til FSA og VISION uden autorisation, er på spil.
Boganmeldelse: Mads P - Væddeløber og Verdensmester
Sin unge alder til trods har Mads Pedersen allerede opnået mere end mange etablerede stjerner når gennem en hel karriere. I sin selvbiografi, der er skrevet sammen med Per Bausager, kommer hovedpersonen omkring alt fra verdensmesterskab til vanvittige træningspas og vilde finaler.
Kom på billig cykelferie på Mallorca
Har du lyst til at køre på lækre racercykler på skønne Mallorca, så er Python Camp Mallorca måske lige noget for dig?
Oplev det bedste af Sierra Nevada på cykel
Det lyder som opskriften på den perfekte cykeldestination; masser af bjerge med hårnålesving og panoramiske udsigter, hyggelige tapasbarer i de små landsbyer og endelig mulighed for at slutte dagen med en svømmetur i Middelhavets blå bølger. Alt det kan man opleve, hvis man besøger ”Cycle Sierra Nevada” i det sydlige Spanien.
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Alt i én indendørs smart bike tilbyder en af de mest præcise, realistiske og støjsvage indendørs cykeloplevelser - plus en fuldt justerbar pasform.
Test: Rapha Pro Team Training – efterårstøj
Lækre produkter i høj kvalitet, hvor især bukserne lukker et hul i markedet, som denne tester har efterlyst. 

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Min vanlige cykelpusher er heldigvis en af de store, så jeg tror ikke den er i fare. Personligt betaler jeg gerne en overpris for at støtte min butik. Forrige uge købte jeg en ny Garmin Varia til 1500 bobs og kunne nok have sparet 400 ved at handle på nettet. Men hvis de igen i år ikke gider/kan få de rigtige slanger hjem, så køber jeg dem på nettet, i stedet for at køre med nogle andre. De sælger heller ikke det tøj jeg gerne vil køre i, så det kommer Postmand Per også med. Mere hellig er jeg altså heller ikke. Men sliddele og den slags…. Jeg sender også cyklen til forårscheck på værkstedet hvert år, selvom der ikke er noget jeg ikke selv kunne lave. Til gengæld står de på hænder for mig, hvis jeg kommer og lokummet brænder, så “hjælpen” går begge veje.Sprinterne har ofte haft det første ord i Valencia-regionens etapeløb, og det drømmer de også om at få i år. Som det er stilen i årets udgave, der slet ikke byder på én eneste klassisk sprinteretape, skal der imidlertid graves dybt, hvis man vil have en chance for at spurte sig til den første førertrøje, når en lang og flad tur langs kysten afsluttes med en tur ind i bakkerne omkring målbyen Altea, hvor der formentlig vil være en del udskilning inden en forventet reduceret massespurt ved den østspanske feriekyst. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_volta_a_la_comunitat_valenciana_2023/Når verdensmesterskaberne afvikles i weekenden i Hoogerheide bliver det på en rute, som rytterne har besøgt de sidste mange år. Dog er der blev lavet flere finjusteringer. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/van_der_poels_far_aendrer_paa_vm-ruten/Efter halvandet år øjner Lizzie Deignan et comeback ude i horisonten. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/trek-stjerne_forklarer_roubaix-fravalg_og_udpeger_comeback/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Det danske landshold udtaget til cross-VM
Den 4.-5. februar er der VM i cross i hollandske Hoogerheide, hvor et ungt dansk landshold stiller til start. 
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Er du klar til cykelsæsonen 2023? Nu er Feltet.dk's to store sæsonmanagerspil åbnet for tilmelding! Vi har puttet 40.000 kroner samlet i startpuljerne, så hvis du sætte de andre manager af, så er det kontant afregning!
Fini og Degns hold med store nyheder
Malene Degn og Sebastian Finis hold skifter sponsorer, får nyt navn og et helt nyt cykelmærke.
Spilstart rykket til Tour Down Under-managerspillet
Er du klar til WorldTouren? Sæt dit managerhold inden tirsdag klokken 08.30!
Test: Mavic Crossmax SL Ultimate 25 / Conway RLC FS 7.9
Hvor stor forskel gør det for en god cykel at få skiftet standardhjulene ud med et sæt i topklasse? Det prøver vi at give et bud på med denne test, hvor vi tester Conways full suspension MTB med en seriøs opgradering på hjulfronten.
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics
Kom til Tysklands største cykelfestival BEMER Cyclassics i Hamborg søndag den 20. august 2023. Cykl selv med og se WorldTour-løbet.
Løbsberetning: BEMER Cyclassics Hamburg 2022
Tine Mathiesen fortæller her om sin oplevelse ved motionsløbet Bemer Cyclassics i Hamborg.
Test: Canyon Lux WC CFR team
Den konstante udvikling af materialer og teknologi, giver os motionister bedre og hurtige cykler. Og Canyon har med deres topmodel af deres lagt endnu et lag på når det gælder om at komme først til stregen.
Produktfokus: DT Swiss leverer populære hjulsæt
DT Swiss har produkter til stort set alle kategorier blandt andet MTB, landevej, Gravel, Cross Country, E-MTB og flere. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x