15.07.2020 @ 20:09

Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.

”Den ligner en hvilken som helst anden, lidt skramlet cykelbutik, som den ligger der, gemt af vejen på parkeringspladsen ved Piazza Santa Maria i Lucca i det nordlige Toscana. ”Cicli Poli” står der over døren med aflange gule og blå bogstaver på den gammeldags måde, fra før logoer skulle være diskret minimalistiske.”

 

Sådan indledes kapitlet Overgangsritualer. Bogen igennem demonstrerer Brian Nygaards et sprogligt overskud, og det er svært ikke at blive revet med af forfatterens fortælleglæde. I Iltgæld tages læseren med rundt til forskellige store cykelløb, på besøg i italienske bymiljøer og bag kulisserne, når de store cykelhold skal tackle kriser.

 

Stemningsfuld og æstetisk

Der er masser af ordbilleder og metaforer i Brian Nygaards måde at skrive på, og mange steder emmer teksten mere af stemningsfuld lyrik end af action-mættet epik.

 

Det er kendetegnende for det meste af bogen, at den æstetiske bearbejdning af stoffet vægtes højt. Iltgæld er altså ikke en frontberetning skrevet af en tidligere toprytter, der selv har siddet med over Flanderns brosten eller kørt op ad alpine stigninger med tocifrede stigningsprocenter.                 

 

Men det gør heller ikke noget. Bogmarkedet vrimler med traditionelle rytterbiografier, hvor man følger en topatlets barndom og karriere samt op- og nedture, og med få undtagelser er langt de fleste biografier bygget ens op.

 

Brian Nygaard kan noget andet. Hos Nygaard sættes tingene ind i nye perspektiver, og under læsningen præsenteres man for historie og gastronomi, og der refereres til filmkunst og store tænkere. Og netop dét løfter Iltgæld et niveau op.

                  

De mange flotte billeder af Erik A. Frandsen understøtter også bogens æstetiske udtryk. Personligt kunne jeg godt have flere af Frandsens farverige og stemningsmættede billeder hængende på min væg.

 

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Utraditionel baggrund

Som nævnt er der ingen af bogens to kreative bagmænd, der er vokset op i cykelsportsuniverset og fra barnsben har kendt sporten indefra. Brian Nygaard, der i 1990’erne arbejdede som bartender i jyske Løsning, tog siden en kandidatgrad i filosofi og endte som pressechef hos blandt andre Bjarne Riis og Team Sky. Nygaard arbejder nu som cykelkommentator hos TV2.

 

Erik A. Frandsen, der står bag bogens flotte illustrationer, er først relativt sent blevet introduceret til cykeluniverset. Som kunstner er han autodidakt, og han har både været omkring keramik, skulpturer og billeder.

 

Under et besøg hos Jørgen Leth i Haiti blev Frandsen inspireret af lokalbefolkningens energi, fangede stemningen i en række kridtbilleder og blev herefter ”opdaget” af Brian Nygaard. Siden er det blevet til en lang række cykelbilleder, som blandt andet har været bragt i Weekendavisen.

 

Genoptryk af tidligere offentliggjorte tekster

En del af teksterne har været publiceret før, men det gør ikke nødvendigvis læseoplevelsen mindre - især ikke når alt er velskrevet, og det samtidig er første gang man som læser stifter bekendtskab med det skrevne. Svagheden ved genoptryk er imidlertid, at aktualiteten hurtigt går fløjten, så man skal ikke forvente ”breaking news” under læsningen.

 

Bred målgruppe

Jeg antager, at bogens målgruppe er meget bred. Bogen henvender sig ikke til den læser, der er på jagt efter svær tilgængelig insiderviden fra de professionelles univers.

 

Til gengæld vil bogen ramme den type læser, som elsker at høre Jørgen Leth berette om lokal kultur og historie, mens Tour-feltet triller gennem Frankrig, og helikopternes kameraer panorerer over borge og parker. Og i den gruppe befinder sig som bekendt mange, der ikke selv dyrker cykling, men som helt automatisk rives med af stemningen.

                     

Men også de mange, der dagligt slider landevejene tynde, vil have fornøjelse af at læse bogen og nærstudere de mange billeder. Måske giver man sig oven i købet tid til at stoppe op og reflektere over den passion, man har valgt. Jeg var i hvert fald godt underholdt hele vejen.

 

Fakta

Titel: Iltgæld

Forfatter: Brian Nygaard

Illustrationer: Erik A. Frandsen
Forlag: Gyldendal
Antal sider: 274
Pris: 299,95 kroner

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Hvis du abonnerer på cykelsøgemaskinenVelomio.coms nyhedsbrev, så kan du få en 20% rabatkode.til Feltet.dks webshop

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet