Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

15.07.2020 @ 20:09

Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.

”Den ligner en hvilken som helst anden, lidt skramlet cykelbutik, som den ligger der, gemt af vejen på parkeringspladsen ved Piazza Santa Maria i Lucca i det nordlige Toscana. ”Cicli Poli” står der over døren med aflange gule og blå bogstaver på den gammeldags måde, fra før logoer skulle være diskret minimalistiske.”

 

Sådan indledes kapitlet Overgangsritualer. Bogen igennem demonstrerer Brian Nygaards et sprogligt overskud, og det er svært ikke at blive revet med af forfatterens fortælleglæde. I Iltgæld tages læseren med rundt til forskellige store cykelløb, på besøg i italienske bymiljøer og bag kulisserne, når de store cykelhold skal tackle kriser.

 

Stemningsfuld og æstetisk

Der er masser af ordbilleder og metaforer i Brian Nygaards måde at skrive på, og mange steder emmer teksten mere af stemningsfuld lyrik end af action-mættet epik.

 

Det er kendetegnende for det meste af bogen, at den æstetiske bearbejdning af stoffet vægtes højt. Iltgæld er altså ikke en frontberetning skrevet af en tidligere toprytter, der selv har siddet med over Flanderns brosten eller kørt op ad alpine stigninger med tocifrede stigningsprocenter.                 

 

Men det gør heller ikke noget. Bogmarkedet vrimler med traditionelle rytterbiografier, hvor man følger en topatlets barndom og karriere samt op- og nedture, og med få undtagelser er langt de fleste biografier bygget ens op.

 

Brian Nygaard kan noget andet. Hos Nygaard sættes tingene ind i nye perspektiver, og under læsningen præsenteres man for historie og gastronomi, og der refereres til filmkunst og store tænkere. Og netop dét løfter Iltgæld et niveau op.

                  

De mange flotte billeder af Erik A. Frandsen understøtter også bogens æstetiske udtryk. Personligt kunne jeg godt have flere af Frandsens farverige og stemningsmættede billeder hængende på min væg.

 

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Utraditionel baggrund

Som nævnt er der ingen af bogens to kreative bagmænd, der er vokset op i cykelsportsuniverset og fra barnsben har kendt sporten indefra. Brian Nygaard, der i 1990’erne arbejdede som bartender i jyske Løsning, tog siden en kandidatgrad i filosofi og endte som pressechef hos blandt andre Bjarne Riis og Team Sky. Nygaard arbejder nu som cykelkommentator hos TV2.

 

Erik A. Frandsen, der står bag bogens flotte illustrationer, er først relativt sent blevet introduceret til cykeluniverset. Som kunstner er han autodidakt, og han har både været omkring keramik, skulpturer og billeder.

 

Under et besøg hos Jørgen Leth i Haiti blev Frandsen inspireret af lokalbefolkningens energi, fangede stemningen i en række kridtbilleder og blev herefter ”opdaget” af Brian Nygaard. Siden er det blevet til en lang række cykelbilleder, som blandt andet har været bragt i Weekendavisen.

 

Genoptryk af tidligere offentliggjorte tekster

En del af teksterne har været publiceret før, men det gør ikke nødvendigvis læseoplevelsen mindre - især ikke når alt er velskrevet, og det samtidig er første gang man som læser stifter bekendtskab med det skrevne. Svagheden ved genoptryk er imidlertid, at aktualiteten hurtigt går fløjten, så man skal ikke forvente ”breaking news” under læsningen.

 

Bred målgruppe

Jeg antager, at bogens målgruppe er meget bred. Bogen henvender sig ikke til den læser, der er på jagt efter svær tilgængelig insiderviden fra de professionelles univers.

 

Til gengæld vil bogen ramme den type læser, som elsker at høre Jørgen Leth berette om lokal kultur og historie, mens Tour-feltet triller gennem Frankrig, og helikopternes kameraer panorerer over borge og parker. Og i den gruppe befinder sig som bekendt mange, der ikke selv dyrker cykling, men som helt automatisk rives med af stemningen.

                     

Men også de mange, der dagligt slider landevejene tynde, vil have fornøjelse af at læse bogen og nærstudere de mange billeder. Måske giver man sig oven i købet tid til at stoppe op og reflektere over den passion, man har valgt. Jeg var i hvert fald godt underholdt hele vejen.

 

Fakta

Titel: Iltgæld

Forfatter: Brian Nygaard

Illustrationer: Erik A. Frandsen
Forlag: Gyldendal
Antal sider: 274
Pris: 299,95 kroner

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Hvis du abonnerer på cykelsøgemaskinenVelomio.coms nyhedsbrev, så kan du få en 20% rabatkode.til Feltet.dks webshop

Test: AMP MTB Bremseklodser
Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.
Test: Scott Addict RC Premium 2020
Scott Addict RC Premium er en allround landevejscykel til den meget kræsne og præstationsorienterede cykelrytter. Med en stiv og let ramme, aerodynamiske træk og komponenter fra øverste hylde får du en alsidig cykel, der klarer sig godt i et varieret terræn, og som er god til både lange og korte ture, samt til konkurrence og motion.
Test: Assos Dyora RS Summer Bibs og jersey
Dyora RS Summer-kollektionen til kvinder leverer på alle fronter med hensyn lethed, komfort, åndbarhed, kvalitet og ydeevne.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Ny kategorisering af motionsløb skal øge sikkerheden
DGI, DCU og de største danske motionsløbsarrangører er gået sammen om et nyt kategoriseringssystem af motionsløb. Løb deles op i tre kategorier - rød, blå og grøn. Det skal hjælpe motionisten med at vide, hvad vedkommende skal forvente af løbet.  
Vind lækre Garmin produkter
I samarbejde med Garmin Danmark fejrer vi, at cykelsøgemaskinen Velomio.com i juli satte ny besøgsrekord. Derfor udlodder vi tre lækre Garmin produkter i en konkurrence.
First Ride: Specialized Tarmac SL7
For lidt under en uge siden, lancerede Specialized deres nyeste våben: Tarmac SL7, som du kan læse meget mere om her. Vi har haft lejlighed til at køre på den nye maskine i en uges tid og her kan du læse vores første indtryk.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.

Instagram #motionsfeltet

Test: Rapha Outdoor Voices – trøje og bibshorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
DKBIKE - Carbon hjul med 900 dages garanti
DKBIKE har specialiseret sig i carbon cykelhjul, og det har de stor succes med. 
First ride: Canyon Grail:ON
El cyklerne stormer frem, og det er ikke kun Hr. og Fru Danmarks dagligdags cykler, der bliver solgt. I det dyre segment findes der både el-racer og MTB’er, og nu kommer Canyon med en elektrificeret udgave af deres gravel cykel, Grail.
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Beskyt din cykel - imod vind og vejr
Det danske firma, Skjoldet.dk, har udviklet en special nano coating til cykler, som beskytter dem imod vind og vejr. 
Test: Garmin Varia RTL516
Garmin Varia RTL516 er en kombineret radar og baglygte, som gør dig synlig på vejen og giver dig besked på din Garmin-kompatible enhed (cykelcomputer, mobil) om bagfrakommende trafik. Uanset om du er motionist, løbsrytter eller blot kører til og fra arbejde på din cykel, vil du kunne få glæde af Garmin Varia RTL516.
Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?
Test: Rapha Outdoor Voices – vindjakke og taske
To anderledes, spændende og vanvittigt fede produkter i Raphas spændende samarbejde med Outdoor Voices.  
Test: Rapha Outdoor Voices – jersey og shorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
10 skarpe tilbud på cykelprodukter
Vi har i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fundet 10 skarpe tilbud / populære produkter netop nu.
Boganmeldelse: Iltgæld
Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.
Test: Specialized Torch 3.0 cykelsko
En rigtig arbejdshest af en sko, som appellerer bredt, tilbyder en lidt mere afslappet pasform og som med garanti kan holde til en masse.
IT-system hjælper over 100 cykelklubber
IT er smart - især når det hjælper cykelklubber med at løse udfordringer og sparer tid i dagligdagen.
GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Seneste indlæg i debatten

2020-2006 = 14år, jeg regner også med jeg har min Tom Kellogh designede 3/2.5 Merlin Metalworks CR3’/2.5 i 2034 og at det også til den tid vil være min fortrukne racer låge. 1100g er stadig ganske aceptabelt og jeg bekymrer mig aldrig om lak, eller om den nu går i stykker når jeg læsser den ind i et transportmiddel til lands, vands eller i luften (uden af stoppe den i en hardshell) Jeg er helt sikker på at ingen carbon ramme havde overlevet det min Merlin har været udsat for. Hvis den får en ridse polerer jeg den bort med meget fin ståluld ( og hvis jeg vil have den blank vasker jeg den i flydende Ajax) Hvor mange kører stadig rundt på deres nuværende drømme cykel 14 år efter de købte den? Det er de de også kalder panorama ruter - selvom man har en cykkel der kan skal man lide med myg, fluer og kolort fra start til slut. Fiziken er mindre end 25mm (har selv to) Tjek Paul hvis du vil have noget med meget seatback uden knirken - eller Nitto SP83. Begge ertunge, dyre men giver dig en masse seatback garanteret uden knirkeri ( hvis det knirker er det sadlen eller rammen den er gal med, ikke pinden) når det er sagt er Fizik pindende R3 og R5 er tæt på at være de bedst konstruerede pinde på markedet for betalelige dimser, ogsp hvad angår knirkeri. Jeg synes nu ofte at vi har set Ineos tourvindere holde formen fra opvarmingsløbene og indtil slutningen af touren. Men vi får se. Jeg håber lidt på Pinot - hvor naivt håbet end må være :-)

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: AMP MTB Bremseklodser
Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.
Test: Scott Addict RC Premium 2020
Scott Addict RC Premium er en allround landevejscykel til den meget kræsne og præstationsorienterede cykelrytter. Med en stiv og let ramme, aerodynamiske træk og komponenter fra øverste hylde får du en alsidig cykel, der klarer sig godt i et varieret terræn, og som er god til både lange og korte ture, samt til konkurrence og motion.
Test: Assos Dyora RS Summer Bibs og jersey
Dyora RS Summer-kollektionen til kvinder leverer på alle fronter med hensyn lethed, komfort, åndbarhed, kvalitet og ydeevne.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Ny kategorisering af motionsløb skal øge sikkerheden
DGI, DCU og de største danske motionsløbsarrangører er gået sammen om et nyt kategoriseringssystem af motionsløb. Løb deles op i tre kategorier - rød, blå og grøn. Det skal hjælpe motionisten med at vide, hvad vedkommende skal forvente af løbet.  
Vind lækre Garmin produkter
I samarbejde med Garmin Danmark fejrer vi, at cykelsøgemaskinen Velomio.com i juli satte ny besøgsrekord. Derfor udlodder vi tre lækre Garmin produkter i en konkurrence.
First Ride: Specialized Tarmac SL7
For lidt under en uge siden, lancerede Specialized deres nyeste våben: Tarmac SL7, som du kan læse meget mere om her. Vi har haft lejlighed til at køre på den nye maskine i en uges tid og her kan du læse vores første indtryk.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Livetipsportal.com   •   Andet