Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

15.07.2020 @ 20:09

Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.

”Den ligner en hvilken som helst anden, lidt skramlet cykelbutik, som den ligger der, gemt af vejen på parkeringspladsen ved Piazza Santa Maria i Lucca i det nordlige Toscana. ”Cicli Poli” står der over døren med aflange gule og blå bogstaver på den gammeldags måde, fra før logoer skulle være diskret minimalistiske.”

 

Sådan indledes kapitlet Overgangsritualer. Bogen igennem demonstrerer Brian Nygaards et sprogligt overskud, og det er svært ikke at blive revet med af forfatterens fortælleglæde. I Iltgæld tages læseren med rundt til forskellige store cykelløb, på besøg i italienske bymiljøer og bag kulisserne, når de store cykelhold skal tackle kriser.

 

Stemningsfuld og æstetisk

Der er masser af ordbilleder og metaforer i Brian Nygaards måde at skrive på, og mange steder emmer teksten mere af stemningsfuld lyrik end af action-mættet epik.

 

Det er kendetegnende for det meste af bogen, at den æstetiske bearbejdning af stoffet vægtes højt. Iltgæld er altså ikke en frontberetning skrevet af en tidligere toprytter, der selv har siddet med over Flanderns brosten eller kørt op ad alpine stigninger med tocifrede stigningsprocenter.                 

 

Men det gør heller ikke noget. Bogmarkedet vrimler med traditionelle rytterbiografier, hvor man følger en topatlets barndom og karriere samt op- og nedture, og med få undtagelser er langt de fleste biografier bygget ens op.

 

Brian Nygaard kan noget andet. Hos Nygaard sættes tingene ind i nye perspektiver, og under læsningen præsenteres man for historie og gastronomi, og der refereres til filmkunst og store tænkere. Og netop dét løfter Iltgæld et niveau op.

                  

De mange flotte billeder af Erik A. Frandsen understøtter også bogens æstetiske udtryk. Personligt kunne jeg godt have flere af Frandsens farverige og stemningsmættede billeder hængende på min væg.

 

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Utraditionel baggrund

Som nævnt er der ingen af bogens to kreative bagmænd, der er vokset op i cykelsportsuniverset og fra barnsben har kendt sporten indefra. Brian Nygaard, der i 1990’erne arbejdede som bartender i jyske Løsning, tog siden en kandidatgrad i filosofi og endte som pressechef hos blandt andre Bjarne Riis og Team Sky. Nygaard arbejder nu som cykelkommentator hos TV2.

 

Erik A. Frandsen, der står bag bogens flotte illustrationer, er først relativt sent blevet introduceret til cykeluniverset. Som kunstner er han autodidakt, og han har både været omkring keramik, skulpturer og billeder.

 

Under et besøg hos Jørgen Leth i Haiti blev Frandsen inspireret af lokalbefolkningens energi, fangede stemningen i en række kridtbilleder og blev herefter ”opdaget” af Brian Nygaard. Siden er det blevet til en lang række cykelbilleder, som blandt andet har været bragt i Weekendavisen.

 

Genoptryk af tidligere offentliggjorte tekster

En del af teksterne har været publiceret før, men det gør ikke nødvendigvis læseoplevelsen mindre - især ikke når alt er velskrevet, og det samtidig er første gang man som læser stifter bekendtskab med det skrevne. Svagheden ved genoptryk er imidlertid, at aktualiteten hurtigt går fløjten, så man skal ikke forvente ”breaking news” under læsningen.

 

Bred målgruppe

Jeg antager, at bogens målgruppe er meget bred. Bogen henvender sig ikke til den læser, der er på jagt efter svær tilgængelig insiderviden fra de professionelles univers.

 

Til gengæld vil bogen ramme den type læser, som elsker at høre Jørgen Leth berette om lokal kultur og historie, mens Tour-feltet triller gennem Frankrig, og helikopternes kameraer panorerer over borge og parker. Og i den gruppe befinder sig som bekendt mange, der ikke selv dyrker cykling, men som helt automatisk rives med af stemningen.

                     

Men også de mange, der dagligt slider landevejene tynde, vil have fornøjelse af at læse bogen og nærstudere de mange billeder. Måske giver man sig oven i købet tid til at stoppe op og reflektere over den passion, man har valgt. Jeg var i hvert fald godt underholdt hele vejen.

 

Fakta

Titel: Iltgæld

Forfatter: Brian Nygaard

Illustrationer: Erik A. Frandsen
Forlag: Gyldendal
Antal sider: 274
Pris: 299,95 kroner

 

KØB BOGEN I FELTETS.DKS WEBSHOP

 

Hvis du abonnerer på cykelsøgemaskinenVelomio.coms nyhedsbrev, så kan du få en 20% rabatkode.til Feltet.dks webshop

Vilde Black Friday / Black Week tilbud
Tilbud på vintertøj i webshoppen
Koldere vejr behøver ikke nødvendigvis, at betyde mindre udendørs cykling. Vi giver derfor 25% rabat på vinterbukser, trøje og vinterjakke. Det bliver ikke billigere til Black Friday eller Cyber Monday. 
Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden
Vi har netop fået en ny flot bog i webshoppen og vi sælger bogen med 20% rabat. Det bliver ikke billigere til Black Friday eller Cyber Monday.
Gravel Ride: Vendsyssel turen
Uret i bilen siger 6.40, det er stadigt mørkt. Cyklen er læsset på cykelholderen og der er frisk kaffe på kanden. Min makker Steen ankommer på slaget 6.45 som aftalt.
Test: Giro Manifest Spherical hjelm
Har du dybe lommer og vil have en topklasse hjelm til at beskytte dit hoved, er Giro Manifest med sine mange sikkerhedsfeatures og sublime komfort et godt bud på din næste hjelm.
Test: Rapha Roll Top Backpack
Slidstærk, rummelig og komfortabel rygsæk til pendleren med klare referencer til storbyens cykelbude.
De perfekte julegaver til cykelrytteren skal købes sidst i november
Gravel Ride: Asgreen's Coffee Ride
En dag tikker der en besked ind med invitation til cykling og kaffe, hvilket jeg har skrevet om i denne artikel. Læs her hvordan man kombinerer god kaffe, håndmadder og gravelcykling. 
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.

Instagram #motionsfeltet

Boganmeldelse: Over alle bjerge
I bogform præsenterer engelske Cyclist intet mindre end ”de bedste cykelruter i verden”. Et ambitiøst projekt, hvor de enkelte valg naturligvis kan diskuteres, men hvor det færdige resultat er blevet en forrygende rejse til ikke bare klassiske, men også helt nye cykeldestinationer.
Interesseret i cykeludstyr? Find de bedste tilbud!
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Bliv en ægte Flandrien: Tilbagelæg 59 ikoniske cykelsegmenter i strava
Når det igen bliver muligt at rejse udenlands, får cykelfans en ekstra grund til at tage på forlænget weekend i Flandern i det nordlige Belgien. Her har turistrådet nemlig skabt "den ultimative cykeltur", The Flandrien Challenge.
Gravel Ride: Klosterheden
Hvis man sætter sig med et kort over de danske skove og plantage områder, så findes der efterhånden flere gode steder, hvor alle os med hang til grus kan få styret vores lyst.
MTB Maraton: Prøv den virtuelle rute inden DM 2021 og VM 2022
Den virtuelle verden vokser og vokser. Nu kan du prøve kræfter med ruterne til mountainbike DM i 2021 og VM 2022. Mesterskaberne afvikles i Haderslev. Du kan nu kører marathon ruten, som er tilgængelig på den virtuelle platform Bkool.
Cykelshoppen ændrede marketingstrategi - og solgte alle cykler
Cykelshoppen.dk skruede op for deres affiliate marketingstrategi og solgte alle cykler på lageret. I samarbejde med Daisycon hev webshoppen 88 procent nye kunder ind og vækstede med 200 procent.
Produktnyt: Graspor - ny epoke af data
Nu kan du få adgang til din krops interne performance data både før, under og efter din træning. Graspor er en nyudviklet moniteringsenhed, indbygget i et tyndt lår-sleeve, som placeres under cykelbukserne.
Produktnyt: Canyon MY21 Speedmax
Canyon lancerer stærkt opdateret version af den altvindende triatloncykel Speedmax.
Test: Pronghorn Aero Disc
Ny racercykel fra det danske mærke Pronghorn, der sagtens kan tage kampen op mod de store spillere på markedet. Cyklen udmærker sig ved flot design og så skriger den på fart.
Gravel Club: Kom med GFyn på tur - for Fyn er fin til gravel
I takt med at gravelcykling bliver mere og mere populært, er der nu startet en gravelklub på Fyn, hvor kan man køre gravel med andre grusnørder. Det foregår i Gravel Fyn Training Club, hvor der trænes sportsgrus et par gange om ugen. Feltet.dk sætter fokus på den nye gravelklub i denne artikel.
Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Produktnyt: Specialized Stumpjumper
Her i årets sidste måneder står producenterne i kø for at præsentere næste års modeller, og for få dage siden præsenterede Specialized deres 2021 model af Stumpjumper EVO. Nu kommer turen til deres 2021 model af Stumpjumper, en knapt så hardcore udgave af Specialized’s trailbike.
Produktnyt: Specialized Stumpjumper EVO 2021
Med den nye Stumpjumper EVO flytter Specialized grænsen for, hvor meget du som rytter kan justere og tilpasse MTB’ens geometri og køreegenskaber.
Køb Peter Sagans selvbiografi til halv pris
Peter Sagan vandt i dag 10. etape af Giro d'Italia, hvilket vi fejrer med et godt tilbud i webshoppen. 
Gravel Ride: 300 kilometer på en dag
En sommeraften sidder jeg og gennemgår mine ruter på Strava. Her får jeg den ide, at sammensætte min egen rute med så mange grusveje som muligt. Det bliver en 300 kilometers rute, som jeg kører på en dag.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Vilde Black Friday / Black Week tilbud
Tilbud på vintertøj i webshoppen
Koldere vejr behøver ikke nødvendigvis, at betyde mindre udendørs cykling. Vi giver derfor 25% rabat på vinterbukser, trøje og vinterjakke. Det bliver ikke billigere til Black Friday eller Cyber Monday. 
Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden
Vi har netop fået en ny flot bog i webshoppen og vi sælger bogen med 20% rabat. Det bliver ikke billigere til Black Friday eller Cyber Monday.
Gravel Ride: Vendsyssel turen
Uret i bilen siger 6.40, det er stadigt mørkt. Cyklen er læsset på cykelholderen og der er frisk kaffe på kanden. Min makker Steen ankommer på slaget 6.45 som aftalt.
Test: Giro Manifest Spherical hjelm
Har du dybe lommer og vil have en topklasse hjelm til at beskytte dit hoved, er Giro Manifest med sine mange sikkerhedsfeatures og sublime komfort et godt bud på din næste hjelm.
Test: Rapha Roll Top Backpack
Slidstærk, rummelig og komfortabel rygsæk til pendleren med klare referencer til storbyens cykelbude.
De perfekte julegaver til cykelrytteren skal købes sidst i november
Gravel Ride: Asgreen's Coffee Ride
En dag tikker der en besked ind med invitation til cykling og kaffe, hvilket jeg har skrevet om i denne artikel. Læs her hvordan man kombinerer god kaffe, håndmadder og gravelcykling. 
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet