09.05.2021 @ 11:00

Hans første bog udkommer i dag, og i den forbindelse inviterede Bastian Emil Goldschmidt Feltet.dk hjem i privaten til en snak om "Fremad", der behandler cykelsportens grundlæggende elementer gennem et levende sprog i kontakt med fortidens helte.

Du har måske set ham i TV, hørt ham omtalt i blandt dine cykelvenner, som ”ham med jakkesættet i Eurosport-studiet” men fra i dag kan Bastian Emil Goldschmidt officielt kalde sig selv forfatter.

 

Den unge danske cykelromantiker er netop udkommet med sin bog ”Fremad”, der med Bastian Emils meget levende sprog og fortællestil giver sig i kast med at forklare en sport, der er så kompliceret og samtidig uhyre enkel som cykling.

 

”Fremad” er en sammenkogning af alle de vigtigste elementer af cykelsporten, da den behandler sejr, nederlag og storhed, men også hjælperytteren, kaptajnen, farten og de store stjerners episke togter.

 

For at høre mere om bogen og tanken med den, blev Feltet.dk inviteret hjem til den debuterende forfatter i hans lejlighed på Nørrebro.

 

Siddende over for ham i hans stue med en kop kaffe foran os og ”Fremad” liggende frisk fra trykken på spisebordet imellem os, strålede glæden ved hans 200 siders bedrift ud af Bastian Emil Goldschmidt, da han fortæller.

 

”Det her er virkelig noget, jeg har drømt om længe. Da bogen kom fra trykken, lå jeg om natten og tænkte: Det her skal jeg værdsætte,” fortæller den debuterende forfatter til Feltet.dk.

 

Vil række ud til folk på kanten

Glædens årsag skal findes i den årelange proces som værket er kulminationen på ifølge forfatteren selv.

 

I mange år har han nemlig vidst, at han ville skrive en bog om cykling, men det præcise emne kom først på plads i 2019.

 

”Jeg troede først, det skulle være en bog om Fausto Coppi, men så fandt jeg ud af for to år siden, at det skulle være en bog, der kan bruges som indgang til cykelsporten, som folk udefra kan bruge til at få sat ord på nogle af de basale elementer og ting, der kan være svære at sætte ord på,”

 

”Jeg har en ambition om, at det skal være en bred bog, som skal kunne række ud til dem, der er på kanten og måske ikke har set et cykelløb endnu,” forklarer den 28-årige dansker.

 

Cykelsporten svælger i sin historie

For de, der ikke kender Bastian Emil Goldschmidt, skal man ikke bruge mange minutter med ham, før man opfatter, at han er en ung mand, der nyder at skue tilbage til fortiden og gribe ud efter den.

 

Cykelsporten er nemlig tæt forbundet med sin egen historie i højere grad end andre sportsgrene ifølge ham selv.

 

”Cykelsporten svælger i sin historie. Den gør meget for at mindes den. Dels fordi den er tvunget til det ved år efter år at bruge de samme bjerge. Men også fordi løbenes sejrslister rækker langt tilbage i tiden. Det er ikke mange sportsgrene, der har navne på en liste, der strækker sig 100 år tilbage, og som der stadig bliver skrevet videre på,”

 

Netop denne higen tilbage til sportens fortid præger Bastian Emil, der er voldsomt påvirket af de sydeuropæiske landes måde at skrive om cykling.

 

”Jeg er meget inspireret af den franske og italienske skole af journalistik. Det at kunne skrive om løbene, og fortælle dem som historier. Det er måske en smule sentimentalt, men det er sådan, løbene startede med at blive fortalt,” fortæller han med henvisning til de tidlige år af cykelsporten, hvor løbenes forløb først blev udlagt i avisen.

 

DU KAN KØBE "FREMAD" LIGE HER FOR 169,95 KR

Coppi på væggen og i hjertet

En mand præger dog den unge københavners verdensbillede mere end nogen anden: Il Campionissimo Fausto Coppi.

 

Dette går igen i hans lejlighed, hvor vi på et splitsekund kan tage bort fra det regnvåde Nørrebro og drage til de høje alpetinder i Sydfrankrig.

 

Pegende på en plakat bag sig, der er et fotografi af Fausto Coppi og dennes evige rival Gino Bartali i knivskarp duel på Col d’Izoard i Tour de France 1952, fortæller Bastian Emil således om sin store helt.

 

”Coppi går igen i bogen. I en af de første bøger, jeg læste om ham, stod der ”Vi er ikke sikre på, vi kan skrive noget om Coppi, som ikke er skrevet før”. Det har jeg altid i baghovedet,”

 

I ”Fremad” kaster han sig derfor ud i en genfortælling af Coppis togt på 17. etape i Giro d’Italia i 1949, hvilket også krævede nogle fortælletekniske overvejelser hos ham.

 

”Jeg har forsøgt at forklare forløbet meget konkret, så det har virket som en reportage, der kunne stå i avisen dagen efter,” fortæller Bastian Emil om kapitlet, der er et af bogens dramatiske højdepunkter.

 

Den legendariske rytter Fausto Coppi fylder meget hos Bastian Emil. Her ses han sovende med den gule trøje under Tour de France. Foto: Staff/AFP/Ritzau Scanpix

 

Pegende igen på de to duellanter foreviget på væggen, understreger Bastian Emil sin fascination af de store helte cykelsporten har skabt.

 

”Når man beskæftiger sig meget med cykelsporten, glemmer jeg sommetider, at det er rigtige sportspræstationer. Nogle gange virker det for vildt, at det er virkelige mennesker, der har bedrevet de her ting,” fortæller den debuterende forfatter pegende på duellen mellem de to italienske cykellegender i et Tour de France, som Coppi endte med at vinde med knap en halv time.

 

Udover Coppi er der dog også blevet fundet plads til moderne helte såsom danske Mads Pedersen, hvis triumf ved VM i Yorkshire bliver genfortalt af Bastian Emil på fornem vis i bogen.

 

Antikkens og cykelsportens helte går hånd i hånd

Tilbage i lejligheden på Nørrebro peger Bastian Emil nu på den modsatte væg. Her hænger endnu et billede af den guddommeliggjorte Fausto Coppi.

 

Dette er dog ikke Italieneren i hans rette element på alverdens stigninger, men i stedet et billede af ham på hans dødsleje.

 

Ved siden af dette billede er et antikt relief, der bevidst er placeret netop dér, da billedet af den døde Coppi fuldstændig ligner den døende sagnhelt ved siden af.

 

Denne sidestilling af cykelheltene og sagnheltene er ganske ligetil for Bastian Emil, der i ”Fremad” indleder hvert kapitel med citater fra så forskellige kilder som Bibelen, Julius Cæsar og Jules Verne.

 

”I bogen er der et citat fra Roland Barthes (Fransk filosof red,), der siger, at cykelløbet minder meget om Odysseen. Det er en rejse fra A til B, hvor historierne og eventyrerne opstår undervejs,” forklarer Bastian Emil og fortsætter.

 

”Jeg synes derfor ikke, det er så romantiserende at tilegne cykelsporten de mytologiske elementer, da det er en af sportens grundpiller,”

 

Artiklen fortsætter under billedet

 

Billedet af Mario Cipollini poserende som en græsk statue levendegør Bastian Emils pointe om forbindelsen mellem cykelsporten og fortiden.Foto: AP/Ritzau Scanpix

 

Spurgt nærmere ind til, hvorfor han bruger Odysseen, Danthe og andre storladne fortællinger fra en svunden tid, svarer den filosoferende forfatter afklaret.

 

”Historierne fra for eksempel Græsk mytologi er universelle, fantastiske og smukke. Jeg har tit tænkt. Hvad skal vi bruge de historier til, hvis ikke at sammenstille det med hverdagssituationer eller cykelsport,”

 

”Hensigten er, at man, når man læser bogen, glemmer, at citaterne ikke er møntet på cykelsporten,” forklarer Bastian Emil.

 

Efter en lang snak med den debuterende forfatter pakker denne skribent sin blok sammen, og gør mine til at forlade lejligheden på Nørrebro efter en lang nostalgi-fremkaldende samtale med en ung forfatter.

 

Lige inden vi runder af, får jeg dog spurgt, hvad han nu ser frem imod af mål, hvor bogen er færdig.

 

”Lige nu ser jeg frem til, at Giro d’Italia starter på lørdag,” slutter Bastian Emil af om den italienske rundtur, han i år skal dække for Eurosport, inden han følger undertegnede ud ad døren og ned på gaden, hvor vor veje skilles.

 

”Fremad” af Bastian Emil Goldschmidt kan købes i Feltet.dk's shop, og netop nu er der en rabat på 15%.

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Lennert van Eetvelt skal opereres, hvorfor han skal holde en endnu længere løbspause. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/kaempetalents_skadespause_forlaenges/Alternativt kan du tage en smuttur til Pompei (enhver undskyldning for at tage til Pompei er en god undskyldning) og blive målt hos den sjove cykelshop der har denne fitter stånde udenfor ;-) [upl-image-preview url=https://www.feltet.dk/forum/assets/files/2024-04-20/1713599547-929115-img-8070.jpeg] Jasper Philipsen har kontraktår og er en af de mest ombejlede herrer. Hans agent fortæller åbent, hvor stor chance der er, for han skifter til eksempelvis Bora eller UAE. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/agent_sammenligner_philipsens_tilbud_saa_stor_er_chancen_for_et_skifte/Det meste af cykelverdenen er stadig i fuld gang med klassikersæsonen, men for mange andre intensiveres opbygningen frem mod Giro d’Italia. For nogle sker det i WorldTour-løbet Presidential Tour of Türkiye, der efter en omtumlet tilværelse som både WorldTour- og oktoberløb nu er tilbage i sin vante rolle som 2.Pro-løb i april med et felt bestående af en blanding af store og mindre hold, hvoraf nogle udnytter det gode vejr og velarrangerede format som en alternativ vej frem mod årets første grand tour. Det gælder som altid særligt for sprinterne, der altid kan se frem til lidt af en sprinterfestival, mens det som altid primært er lidt mindre etablerede navne, der får chancen for at slås om klassementet, der også i år synes at blive en sag for klatrerne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_presidential_tour_of_trkiye_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet