Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

20.09.2019 @ 15:00

Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.

Lad mig understrege det med det samme: Jeg kører på cykel, fordi jeg synes det er sjovt. Og når jeg stiller op i løb, kører jeg for at have det sjovt, også selv jeg kører mig helt ud for at få så god en placering som muligt.

 

I DGI MTB Cuppen ligger jeg lige nu nummer 31 ud af 96 i H50 klassen, og det har nok sine årsager. Fra starten af sæsonen havde jeg en ambition om, at nu skulle træningen på rette spor, 3-4 gange om ugen skulle der køres noget seriøs træning på det lokale spor, masser af eksplosive intervaller, kombineret med coretræning et par gange om ugen.

 

Men det går ikke altid som præsten prædiker; En pludselig beslutning om at sælge vores hus, lagde beslag på min fritid, da huset skulle gøres klar til salg, så blev det solgt, et nyt hus skulle købes, en stor teenager skulle flytte hjemmefra, for mange rejsedage med arbejdet.

 

Nu var træningsplanen alligevel røget i vasken! Undskyldningerne stod i kø. Sandheden er, at problemet nok var min manglende disciplin.

 

Nå, men så er det da godt, at jeg kun kører for sjovt. Og sjovt har det bestemt været. DGI MTB Cup er en superhyggelig løbsserie, bestående af seks løb rundt omkring på Sjælland, hvoraf man må smide de 2 dårligste resultater væk. Løbene bliver gennemført i en god og hyggelig atmosfære, hvor man er rigtigt gode til at tage hensyn til hinanden.

 

Foto: Lasse Hyllehøj/LH-Foto

 

De langsomme ryttere er gode til at give plads, når de hurtige ryttere kommer bagfra. Og de hurtige ryttere er gode til at anråbe, at nu kommer de ”venstre om” og ikke lave nogle hasarderede overhalinger.


Selvfølgelig er der altid nogle, der er mindre gode til at vise hensyn, men nu er de fem løb kørt og jeg har personligt ikke oplevet hensynsløs kørsel.

 

Det fede ved at deltage i en løbsserie som DGI MTB Cup er, at man får set nogle spor, som man normalt ikke ville få kørt på. Og hvor er der dog bygget nogle fede spor rundt omkring på Sjælland.

 

Den første afdeling blev kørt i Dragerup skov ved Holbæk, hvor man har etableret et spor i et pandekagefladt terræn.


Øhh… ingen bakker? Skulle det nu være sjovt?
Faktisk ja! Man har på eksemplarisk vis udnyttet terrænets naturlige features, til at bygge masser af fede sving og hop og der er masser af flow og stort set ingen rødder til at bryde rytmen. Så selv om der ikke er nogle lungeopkastende opkørsler og adrenalin-pumpene nedkørsler er sporet meget underholdende. Og de mange accelerationer efter hvert sving, giver bestemt sved på panden.  

 

Den anden afdeling foregik på sporet i Fruens Plantage ved Næstved. Her var der til gengæld godt med bakker, der nok skal få pulsen op.

 

Og med opkørslerne følger der også nogle virkeligt fede nedkørsler med masser af flow og hurtige sving. Og her var der i tydeligt markeret A og B linjer, for dem der ikke var fortrolige med de ”sjove” A-linjer. Til DGI Cuppen var der dog nogle svære features, der var udeladt, blandt andet en lang rockgarden-nedkørsel, som ender i et 90 graders sving. Det var nok en klog disposition, da alle niveauer af ryttere skal kunne føle sig trygge i DGI Cuppen.

 

De to første afdelinger er, set fra min saddel, de indtil videre bedste spor, vi har kørt på. De andre er bestemt også anbefalelsesværdige spor, men de 2 nævnte spor virker som de mest gennemtænkte og gennemførte spor.

 

Jeg glæder mig til at se, hvad det sidste løb i Bromme Plantage ved Sorø byder på. Der skulle tilsyneladende være lavet en del nye features, og her skulle der også være A, B og C-linjer, så de mindre frygtløse ryttere kan komme sikkert igennem ruten.

 

Foto: Lasse Hyllehøj/LH-Foto

 

Niner RKT 9 RDO, den foreløbige dom.

Den gennemsnitlige præstation må jeg tage på egen kappe; jeg kan i hvert fald ikke skyde skylden på udstyret.


Niner Bikes har været så venlige at stille en RKT 9 RDO 3 star Build  29” full-suspension MTB til rådighed.


RDO står for ”Race Day Optimized” så mon ikke den kan klare opgaven.

 

Kigger man på geometrien er den lige en tand mere aggressiv end de øvrige XC MTB’er på markedet. Kronrørsvinklen er lige 1-2 grader stejlere, reach er 10 millimeter kortere.

 

Når man, som jeg, er vant til at køre på cykler med mere afslappet geometri, skal man lige vænne sig til den meget hurtige styring (nogle ville kalde den nervøs). Men når man har vænnet sig til den, kvitterer den med hurtige og sikre styreegenskaber i de snævre sving, og i de lange hurtige sving er den ganske stabil, men nok mest på grund af et 780 millimeter styr.

 

Det er et forholdsvis bredt styr, og det giver god kontrol, men når man kommer ind på meget snævre spor, hvor træerne står tæt kan det give udfordringer. Til tider skal man mere styre efter, ikke at ramme træerne, end at styre efter sporet.

 

En af de vigtige parametre for en XC MTB er, hvor effektivt den kan køre opad.


Både geometri og affjedringens evne til at modvirke pedal-bob har en effekt her, og her er RKT 9 ganske effektiv. Den stejle kronrørsvinkel og saddelrørsvinkel bevirker, at du sidder langt fremme over krankboksen, således at du på de meget stejle opkørsler får en god vægtfordeling mellem for- og baghjul.

 

Kombineret med det effektive CVA-system på bagerste affjedring, er RKT 9 en virkelig effektiv klatrer.

 

Det som der trækker dig nedad på bakkerne, er det ganske tunge hjulsæt, der sidder på den model, jeg har lånt af Niner.


Stan’s Notubes Arch S1 er et godt og solidt hjulsæt, det er supernemt at sætte op tubeless, men med en vægt på 1942 gram er det ikke beregnet til XC-kørsel. I hvert fald ikke hvis man vil køre stærkt opad. Det bør man opgradere.

 

Som jeg har nævnt tidligere i artiklen om montering af cyklen (se den her) er forgaffel og bagdæmper taget fra øverste hylde hos FOX. Jeg har indstillet den efter FOX anbefalede indstillinger, og faktisk ikke rørt dem siden. Men jeg har ikke følt det var nødvendigt, da de har klaret opgaven ganske fint.


Forgaflen har remote lockout, og den bruger jeg flittigt, når det går opad, da den lige giver den ekstra effektivitet på opkørslerne.


Bagdæmperne har en lockout, der kan stilles i Open, Firm og Locked. Grebet til at skifte mellem de tre indstillinger sidder i bunden af dæmperen og da dæmperen sidder meget lavt, lige over krankboksen, er den besværlig at nå, så man skifter ikke lige, fordi der kommer en lille bakke.

 

Til DGI Cuppen tager man som regel en prøve omgang inden løbet skydes i gang, og her vurderer jeg, hvilken indstilling den skal stå på under løbet, og så rører jeg den ikke før målstregen. Det har fungeret fint. Rammen er forberedt for en remote til bagdæmperen, så hvis man ikke kan leve uden, er det muligt at eftermontere en bagdæmper med remote lockout.

 

Gear og bremser er gode mellemklasse komponenter, hvor fokus ligger på funktionalitet og robusthed, og knapt så meget på vægt og eksklusive materialer. Komponenter i denne klasse fungerer bare rigtigt godt, så man misser sjældent et gearskift, selv om man ikke behandler det korrekt. Og man kan trygt stole på bremserne, de er masser af kraft og god modulation.

 

Jeg har primært kørt på tørre spor gennem sommeren, men nu går vi ind i en mere våd periode, så det bliver interessant, hvordan cyklen opfører sig under de mere udfordrende forhold, som et vådt efterår i en dansk skov kan tilbyde.

 

Læs de øvrige blog indlæg:

Motion: Min MTB-sæson

Motion: Min MTB-sæson - Hvor svært kan det være?

GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Flere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær
Stadig flere cyklister vælger at køre med cykelhjelm, viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Der er især sket en stigning blandt cyklister over 60 år.
Test: Carbon hjulsæt fra DKBIKE
Et godt rullende, stift og stilrent hjulsæt fra en af de nyere spillere på det danske marked.  
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Produktnyt: Rapha lancerer solbrille-kollektion
Rapha lancerer hele fire nye briller til ethvert behov på cyklen.
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Cykelforretning fylder 100 år - fejres med stor bogudgivelse
Cykelforretningen Schrøder Cykler fylder 100 år den 1. juli, og det bliver fejret med receptioner og bogudgivelse.
First Ride: Specialized Epic 2021
I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.
Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling
Fusion donerer masser af fede præmier til de ryttere, som deltager ved Uno-X Cup. Samlet donerer Fusion præmier for hele 16.400 kroner til de syv kommende afdelinger.

Instagram #motionsfeltet

Produktnyt: Garmin Edge 130 Plus og Edge 1030 Plus
Garmins nyeste GPS-cykelcomputere inkluderer førsteklasses navigation, præstationsindsigt og sikkerheds- og  trackingfunktioner. Du kan synkroniser let indendørs og udendørs træning, få indblik i præstationer med mere for at få hver tur til at tælle.
Produktnyt: Trek lancerer Émonda
Trek har lanceret den nye Émonda cykel. Den er hurtigere og lettere end nogensinde før.
Vind det nye 3T Exploro Racemax rammekit
I samarbejde med 3T udlodder vi et lækkert cykelstel (rammekit), som kan bruges i alt terræn. Rammekittet har en værdi af 23.995 kroner.
Test: Rebel Royal 45 Disc hjulsæt
No bullshit og udpræget value for money. Der er ingen grund til at stirre sig blind på brand-navnet på siden af hjulet længere.  
Produktnyt: Cannondale med tre nye cykelmodeller
​Cannondale har lanceret tre nye cykelmodeller, som kommer på markedet: Cannondale Topstone Carbon Lefty, Topstone Neo Carbon og Topstone Neo Carbon Lefty.
Test: Futurum Proformance cykeltøj
Den nye spiller fra Holland ligger prismæssigt i medium-intervallet, men imponerer på mange måder og leverer højt på kvalitet i forhold til pris og performance.
10 bud på gode tilbud i øjeblikket
Vi har allieret os med cykelsøgemaskinen Velomio.com for at finde 10 gode tilbud til dig.
Test: Principia Gravel
Et godt mix af alt det, som en gravelcykel skal kunne. God i alle terræner og vigtigst af alt: Det hele fungerer bare, uanset hvor vejen går hen.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko - S-Works Vent
Specialized har lanceret en ny landevejssko - S-Works Vent. 
Produktnyt: Cannondale Scalpel 2021
Cannondale har lanceret deres nye full suspension MTB Scalpel for 2021. Den kommer i flere forskellige udgaver, som vi har kigget nærmere på. 
Produktnyt: Specialized lancerer ny sadel - skabt med 3D print
Specialized har i dag lanceret en ny sadel, som er en videreudvikling af den populære Power sadel. 
Pro Cycling Manager 2020 - udkommer i dag
Det kan være, at den internationale løbskalender er sat på pause, men den virtuelle cykelverden ruller hurtigere end nogensinde, og det gælder også for Pro Cycling Manager, der snart udkommer i 2020-versionen. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt kommer her med sit bud på, hvad vi kan forvente.
Racercykler og rødvin på Samsø
De kalder sig Bikebodys, de 18 gutter i alderen 40-67, der er samlet på Samsø for at cykle. Navnet, der rummer en god portion ironi men også en god sjat alvor, blev opfundet i et sjællandsk fitnesscen­ter i starten af det ny årtusinde. Lad os spole tiden tilbage.
Danskerne vs. Top 4 i verden - se eller gense Uno-X Cup
Tirsdag den 2. juni køres 5. afdeling af Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk, og her gennemgår vi rute, indlagte spurter, regler, pointsystem, favoritter og meget mere. Husk, at løbet livestreames her på Feltet.dk, på Feltet.dk´s Facebook- og Youtube-side samt på DCU e-cyklings og DBR Lives respektive Facebook-sider fra klokken 20.00.

Seneste indlæg i debatten

Sir Dave Brailsford har store roser til Chris Froome, der forlader Team INEOS efter et årti. Problemer med kaptajn-rollen i Tour de France er ifølge Brailsford en af de store grunde til at Froome skifter. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/brailsford_synes_froome_er_en_stor_mester_-_kan_dog_ikke_garantere_kaptajn-rolle/Nu har jeg kørt en tur på Aksium hjulet på en ret bumlet vej og jeg må vist overgive mig... Jeg tror det er en form for shimmy... flovt. Men jeg tror sgu du har ret Reippuert. Jeg kunne udløse det i går hvis jeg kørte over et bump ved lidt for høje hastigheder. Det hele begyndte at ryste og larme men kom hurtigt under kontrol igen. Ved hurtige nedstigninger blev det også udløst. Med det du har skrevet in mente gav det lige pludselig mening. Jeg tror der er et sted på forgaflen der gaber for meget, måske ved spacerne. Jeg har en kammerat der pillede lidt ved det for et par uger siden, måske blev det ikke helt godt. Jeg tror der er plads til at det hele kan hoppe lidt op og ned. Jeg må lige ud og kigge lidt senere, lige nu har jeg tjansen med ungerne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/officielt_froome_forlader_ineos/Tour de France samt debut i hele tre monumenter. Det kan Tadej Pogacar (UAE Emirates) se frem til at køre i dette efterår. Bemærkelsesværdigt er det særligt, at den klejne klatrer stiller op i Flandern Rundt. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/pogacar_til_flandern_-_kometens_loebsprogram_offentliggjort/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Flere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær
Stadig flere cyklister vælger at køre med cykelhjelm, viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Der er især sket en stigning blandt cyklister over 60 år.
Test: Carbon hjulsæt fra DKBIKE
Et godt rullende, stift og stilrent hjulsæt fra en af de nyere spillere på det danske marked.  
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Produktnyt: Rapha lancerer solbrille-kollektion
Rapha lancerer hele fire nye briller til ethvert behov på cyklen.
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Cykelforretning fylder 100 år - fejres med stor bogudgivelse
Cykelforretningen Schrøder Cykler fylder 100 år den 1. juli, og det bliver fejret med receptioner og bogudgivelse.
First Ride: Specialized Epic 2021
I dag præsenterer Specialized næste generation af deres ikoniske Epic-model.
Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling
Fusion donerer masser af fede præmier til de ryttere, som deltager ved Uno-X Cup. Samlet donerer Fusion præmier for hele 16.400 kroner til de syv kommende afdelinger.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet