Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

20.09.2019 @ 15:00

Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.

Lad mig understrege det med det samme: Jeg kører på cykel, fordi jeg synes det er sjovt. Og når jeg stiller op i løb, kører jeg for at have det sjovt, også selv jeg kører mig helt ud for at få så god en placering som muligt.

 

I DGI MTB Cuppen ligger jeg lige nu nummer 31 ud af 96 i H50 klassen, og det har nok sine årsager. Fra starten af sæsonen havde jeg en ambition om, at nu skulle træningen på rette spor, 3-4 gange om ugen skulle der køres noget seriøs træning på det lokale spor, masser af eksplosive intervaller, kombineret med coretræning et par gange om ugen.

 

Men det går ikke altid som præsten prædiker; En pludselig beslutning om at sælge vores hus, lagde beslag på min fritid, da huset skulle gøres klar til salg, så blev det solgt, et nyt hus skulle købes, en stor teenager skulle flytte hjemmefra, for mange rejsedage med arbejdet.

 

Nu var træningsplanen alligevel røget i vasken! Undskyldningerne stod i kø. Sandheden er, at problemet nok var min manglende disciplin.

 

Nå, men så er det da godt, at jeg kun kører for sjovt. Og sjovt har det bestemt været. DGI MTB Cup er en superhyggelig løbsserie, bestående af seks løb rundt omkring på Sjælland, hvoraf man må smide de 2 dårligste resultater væk. Løbene bliver gennemført i en god og hyggelig atmosfære, hvor man er rigtigt gode til at tage hensyn til hinanden.

 

Foto: Lasse Hyllehøj/LH-Foto

 

De langsomme ryttere er gode til at give plads, når de hurtige ryttere kommer bagfra. Og de hurtige ryttere er gode til at anråbe, at nu kommer de ”venstre om” og ikke lave nogle hasarderede overhalinger.


Selvfølgelig er der altid nogle, der er mindre gode til at vise hensyn, men nu er de fem løb kørt og jeg har personligt ikke oplevet hensynsløs kørsel.

 

Det fede ved at deltage i en løbsserie som DGI MTB Cup er, at man får set nogle spor, som man normalt ikke ville få kørt på. Og hvor er der dog bygget nogle fede spor rundt omkring på Sjælland.

 

Den første afdeling blev kørt i Dragerup skov ved Holbæk, hvor man har etableret et spor i et pandekagefladt terræn.


Øhh… ingen bakker? Skulle det nu være sjovt?
Faktisk ja! Man har på eksemplarisk vis udnyttet terrænets naturlige features, til at bygge masser af fede sving og hop og der er masser af flow og stort set ingen rødder til at bryde rytmen. Så selv om der ikke er nogle lungeopkastende opkørsler og adrenalin-pumpene nedkørsler er sporet meget underholdende. Og de mange accelerationer efter hvert sving, giver bestemt sved på panden.  

 

Den anden afdeling foregik på sporet i Fruens Plantage ved Næstved. Her var der til gengæld godt med bakker, der nok skal få pulsen op.

 

Og med opkørslerne følger der også nogle virkeligt fede nedkørsler med masser af flow og hurtige sving. Og her var der i tydeligt markeret A og B linjer, for dem der ikke var fortrolige med de ”sjove” A-linjer. Til DGI Cuppen var der dog nogle svære features, der var udeladt, blandt andet en lang rockgarden-nedkørsel, som ender i et 90 graders sving. Det var nok en klog disposition, da alle niveauer af ryttere skal kunne føle sig trygge i DGI Cuppen.

 

De to første afdelinger er, set fra min saddel, de indtil videre bedste spor, vi har kørt på. De andre er bestemt også anbefalelsesværdige spor, men de 2 nævnte spor virker som de mest gennemtænkte og gennemførte spor.

 

Jeg glæder mig til at se, hvad det sidste løb i Bromme Plantage ved Sorø byder på. Der skulle tilsyneladende være lavet en del nye features, og her skulle der også være A, B og C-linjer, så de mindre frygtløse ryttere kan komme sikkert igennem ruten.

 

Foto: Lasse Hyllehøj/LH-Foto

 

Niner RKT 9 RDO, den foreløbige dom.

Den gennemsnitlige præstation må jeg tage på egen kappe; jeg kan i hvert fald ikke skyde skylden på udstyret.


Niner Bikes har været så venlige at stille en RKT 9 RDO 3 star Build  29” full-suspension MTB til rådighed.


RDO står for ”Race Day Optimized” så mon ikke den kan klare opgaven.

 

Kigger man på geometrien er den lige en tand mere aggressiv end de øvrige XC MTB’er på markedet. Kronrørsvinklen er lige 1-2 grader stejlere, reach er 10 millimeter kortere.

 

Når man, som jeg, er vant til at køre på cykler med mere afslappet geometri, skal man lige vænne sig til den meget hurtige styring (nogle ville kalde den nervøs). Men når man har vænnet sig til den, kvitterer den med hurtige og sikre styreegenskaber i de snævre sving, og i de lange hurtige sving er den ganske stabil, men nok mest på grund af et 780 millimeter styr.

 

Det er et forholdsvis bredt styr, og det giver god kontrol, men når man kommer ind på meget snævre spor, hvor træerne står tæt kan det give udfordringer. Til tider skal man mere styre efter, ikke at ramme træerne, end at styre efter sporet.

 

En af de vigtige parametre for en XC MTB er, hvor effektivt den kan køre opad.


Både geometri og affjedringens evne til at modvirke pedal-bob har en effekt her, og her er RKT 9 ganske effektiv. Den stejle kronrørsvinkel og saddelrørsvinkel bevirker, at du sidder langt fremme over krankboksen, således at du på de meget stejle opkørsler får en god vægtfordeling mellem for- og baghjul.

 

Kombineret med det effektive CVA-system på bagerste affjedring, er RKT 9 en virkelig effektiv klatrer.

 

Det som der trækker dig nedad på bakkerne, er det ganske tunge hjulsæt, der sidder på den model, jeg har lånt af Niner.


Stan’s Notubes Arch S1 er et godt og solidt hjulsæt, det er supernemt at sætte op tubeless, men med en vægt på 1942 gram er det ikke beregnet til XC-kørsel. I hvert fald ikke hvis man vil køre stærkt opad. Det bør man opgradere.

 

Som jeg har nævnt tidligere i artiklen om montering af cyklen (se den her) er forgaffel og bagdæmper taget fra øverste hylde hos FOX. Jeg har indstillet den efter FOX anbefalede indstillinger, og faktisk ikke rørt dem siden. Men jeg har ikke følt det var nødvendigt, da de har klaret opgaven ganske fint.


Forgaflen har remote lockout, og den bruger jeg flittigt, når det går opad, da den lige giver den ekstra effektivitet på opkørslerne.


Bagdæmperne har en lockout, der kan stilles i Open, Firm og Locked. Grebet til at skifte mellem de tre indstillinger sidder i bunden af dæmperen og da dæmperen sidder meget lavt, lige over krankboksen, er den besværlig at nå, så man skifter ikke lige, fordi der kommer en lille bakke.

 

Til DGI Cuppen tager man som regel en prøve omgang inden løbet skydes i gang, og her vurderer jeg, hvilken indstilling den skal stå på under løbet, og så rører jeg den ikke før målstregen. Det har fungeret fint. Rammen er forberedt for en remote til bagdæmperen, så hvis man ikke kan leve uden, er det muligt at eftermontere en bagdæmper med remote lockout.

 

Gear og bremser er gode mellemklasse komponenter, hvor fokus ligger på funktionalitet og robusthed, og knapt så meget på vægt og eksklusive materialer. Komponenter i denne klasse fungerer bare rigtigt godt, så man misser sjældent et gearskift, selv om man ikke behandler det korrekt. Og man kan trygt stole på bremserne, de er masser af kraft og god modulation.

 

Jeg har primært kørt på tørre spor gennem sommeren, men nu går vi ind i en mere våd periode, så det bliver interessant, hvordan cyklen opfører sig under de mere udfordrende forhold, som et vådt efterår i en dansk skov kan tilbyde.

 

Læs de øvrige blog indlæg:

Motion: Min MTB-sæson

Motion: Min MTB-sæson - Hvor svært kan det være?

Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr
Før en ny kollektion sendes på markedet, så går der en lang udviklingsproces forud. Ofte bliver produkter testet af verdens bedste cykelryttere, som giver deres feedback og vejledning. Så en kollektion kan forbedres, før den sendes ud til forbrugerne.
Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard
Er du ung og leder efter et skoleophold, hvor du får mulighed for at dyrke din store passion - cykling?
Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart
Garmin Tacx Flux 2 er den nyeste udgave af mærkets mellemklasse-model. Den er blevet opdateret på en række punkter i forhold til de tidligere generationer og har derfor en mere præcis dataindsamling, er mere støjsvag og forsynet med større watt-kapacitet.
Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: AGU Vintercykeltøj til herrer
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain
Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.
Test: Flowpillow Heat
Flowpillow Heat er et massageapparat, der i kombination med varmebehandling giver en god, dyb og effektiv massage i både velværds- og restitutionsøjemed. Den er lavet i et lækkert materiale, er overraskende robust og ikke mindst er den nem at tage med på farten.
Nye headsets på Feltet.dks webshop
Vi har fået nye lækre headsets i vores webshop. Vi giver dig her et overblik over de nye headsets.
Nye på det danske marked: Futurum med vandtæt cykeltøj
Den hollandske virksomhed, Futurum, er på vej ind på det danske cykelmarked. Futurum har allerede stor succes i Holland og Belgien med deres kollektion 4 Seasons.

Instagram #motionsfeltet

Test: Cannondale SuperSix EVO Hi-Mod
En vanvittig god køremaskine som ikke alene løfter arven fra en af verdens mest respekterede rammer, men formår at lægge yderligere på og derved katapultere Cannondale ind i fremtiden.
Konkurrence: Vind den nye Egde 530 eller Egde 830 fra Garmin
Garmin udlodder i samarbejde med Feltet.dk to modeller af deres nyeste cykelcomputere. Skal en af dem sidde på din cykel?
Glædelig jul til alle!
Feltet.dk, Motionsfeltet.dk og Velomio.com ønsker alle en rigtig glædelig jul!
4. søndag i advent: Fjerde fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
3. søndag i advent: Tredje fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Tour Transalp byder i 2020 på italienske bjerge
Et af Europas mest populære og spektakulære amatørcykelløb, Tour Transalp, har løftet sløret for den rute, der i 2020 kommer til at ligge udelukkende i Italien.
Test: SKS Speedrocker
Et sæt skærme til både skoven og landevejen, som med sin lette montering og gode beskyttelse er blandt de allerbedste på markedet.
Find julegaven til cyklisten
Har du svært ved at finde julegaven til cyklisten eller motionisten? Nu har Velomio.com løsningen til dig!
2. søndag i advent: Anden fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Test: Pearl Izumi Women’s Escape Softshell Glove
Women’s Escape Softshell Glove markedsføres som en alsidig pendlerhandske, der kan bruges til de fleste udendørs aktiviteter - og her rammer Pearl Izumi plet.
Sidste chance - slå til nu: Cykelferie i Harzen
Tag en tur med Risskov Bilferie til det naturskønne Harzen, hvor der er masser af muligheder og udfordringer for cykelture for motionister og mere krævende ruter med mountainbikes og racercykler.
1. søndag i advent: Første fase i La Marmotte
I samarbejde med Active Alps og Feltet.dk tager Velofit dig i fire afsnit med på ruten til La Marmotte 2020. Du får et nyt afsnit hver søndag i advent, og her vil være både tips og tricks samt bud på, hvad du skal være særlig opmærksom på.
Produktnyt: Isadore lancerer den mest synlige jakke
Stilfuld og reflekterende - og samtidig underspillet.
Maxxis Bike Transalp 2020: MTB-ruten er klar
Det kommer ikke til at skorte på bjergtagende landskaber, fantastiske udsigter og uprøvede mountainbike-trails, når 2020-udgaven af Maxxis Bike Transalp i 2020 løber af stablen - ruten er netop offentliggjort.

Seneste indlæg i debatten

Jeg var ved at kaste op over TV 2-dækningen af Saxo Bank det år hvor der ikke var en eneste dansk rytter på deres Tour de France-hold (i slut-00'erne vist). Det betød jo at det eneste danske der var i holdet, var Bjarne Riis som leder plus et par danske medhjælpere. Alligevel blev holdet behandlet af TV 2 som om det var dansk, oven i købet med en bedrager i spidsen. Og således kom en tråd om ulovlig trafik på en lukket bane hurtigt til at handle om den klassiske bilist/cyklist-kamp ... ;)Der findes jo et bredt udvalg og især mange lettere brugte mtb´s til en fornuftig pris. Man kan godt finde gode carbon cykler med de nye gear typer 1x11 (1x12) for 6 - 10K. Vigtigt er at du prøver forskellige modeller som passer dig i.f.t. benlængde og finder den type du bedst kan lide. En anden vigtig ting er, om du er sikker på at du skal have 29" hjul. For mit vedkommende valgte jeg 27,5". De er lettere at komme rundt på på de snævre spor i skoven, da de er nemmere at dreje med i skarpe sving. 29" hjul kræver tilvænning i skoven, hvor svingene bliver skarpe på stejle nedkørsler. Derfor prøv forskellige cykler og find ud af hvilken MTB hardtail der passer dig, så du kan spore dig ind på hvad du skal kigge efter. Af populære mærker kan nævnes Specialized, Trek, Giant, Canyon, Scott, Cube, Cannondale. Jeg selv faldt i sin tid for en Superior XP Ltd carbon med Sram 1x11 gear, selv om jeg har svoret altid at vælge Shimano gear. Men er glad for Sram gearskiftet, som virker problem frit, solidt, kontant og hurtigt til en mtb. p.s. læs evt. forskellige test af cykler inden du beslutter dig :thumbsup: Af tøj bruger jeg i vinter perioden lag på lag metoden, en vind-, regntæt/åndbar jakke, svedtransporterende langærmet trøje og t-shirt, hjelmhue, lange vinter cykelbukser og korte cykelbukser inden under med en god pude, mtb sko, 2 par strømper og vind- vandtæt sko overtræk. 2-3 lags cykelhandsker af forskellig tykkelse :relaxed: Altså nu kører Ineos jo på Pinarello, som har mere end svært ved at ramme minimumsvægten, selv med fælgbremser, så mere marginal gains er de jo heller ikke ligefrem... I øvrigt er de nyeste generationer af hjul til skivebremser mere aero end dem til fælgbremser, så tvivler på vi ser den store spekulation på grund af det.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr
Før en ny kollektion sendes på markedet, så går der en lang udviklingsproces forud. Ofte bliver produkter testet af verdens bedste cykelryttere, som giver deres feedback og vejledning. Så en kollektion kan forbedres, før den sendes ud til forbrugerne.
Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard
Er du ung og leder efter et skoleophold, hvor du får mulighed for at dyrke din store passion - cykling?
Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart
Garmin Tacx Flux 2 er den nyeste udgave af mærkets mellemklasse-model. Den er blevet opdateret på en række punkter i forhold til de tidligere generationer og har derfor en mere præcis dataindsamling, er mere støjsvag og forsynet med større watt-kapacitet.
Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: AGU Vintercykeltøj til herrer
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain
Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.
Test: Flowpillow Heat
Flowpillow Heat er et massageapparat, der i kombination med varmebehandling giver en god, dyb og effektiv massage i både velværds- og restitutionsøjemed. Den er lavet i et lækkert materiale, er overraskende robust og ikke mindst er den nem at tage med på farten.
Nye headsets på Feltet.dks webshop
Vi har fået nye lækre headsets i vores webshop. Vi giver dig her et overblik over de nye headsets.
Nye på det danske marked: Futurum med vandtæt cykeltøj
Den hollandske virksomhed, Futurum, er på vej ind på det danske cykelmarked. Futurum har allerede stor succes i Holland og Belgien med deres kollektion 4 Seasons.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet