27.01.2020 @ 12:00

Den Hemmelige Cykelrytter giver et udmærket og til tider interessant indblik i de professionelle rytteres liv og karrierer, men bringer ikke meget nyt til bordet.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(5/10)

”Kom med ind bag facaden på professionel cykling” lyder det i bogens undertitel, og det kommer vi til en vis grad også i løbet af de 284 letlæselige sider, hvor emner som doping, løbskalenderen, rytternes familieliv, træningsmetoder, udstyr og sponsorer blandt andet bliver dækket.

 

Dog virker hemmeligholdelsen af forfatteren, som er i sin karrieres efterår, mere som et salgstrick, der skal mystificere projektet, end som en egentlig nødvendighed.

 

Den ligegyldige anonymisering

Jeg har som cykelfan- og entusiast læst en del bøger, hørt podcasts, fulgt med i løb og set en række dokumentarer om cykling gennem tiden, og denne bog bringer ikke megen ny eller opsigtsvækkende information på banen, hvilket underminere rytterens egen forklaring på, at han er nødt til at skrive anonymt:

 

"Alle dele af vores liv i offentligheden er så skarpt kontrolleret, at det er nærmest umuligt at være helt ærlig. Hvis du ikke tror på mig, foreslår jeg, at du skriver et ærligt blogindlæg om din arbejdsplads og lægger navn til det. Stil spørgsmål ved den måde, virksomheden bliver drevet på, husk endelig at kalde din chef en kæmpe idiot, og lad mig så høre, hvordan det gik." 

 

Således forklarer han anonymiseringsvalget i begyndelsen af bogen. Problemet er bare, at han aldrig kalder sin chef en idiot.

 

Tværtimod roser han i flere omgange sit eget hold i forbindelse med dopingbekæmpelse, udstyrsvalg og kan næsten virke helt hellig, når han proklamerer, at han ikke synes om wattmålere under løb, aldrig kunne drømme om at røre doping og altid har været bekymret, over om nogle af de andre tog præstationsfremmende midler - for sit eget vedkommende havde han jo allerede vundet ved bare at være udtaget, som han skriver.

 

De mest interessante pointer omhandler ting, som han umuligt kan blive straffet for at melde åbent ud i cykelfeltet, og derfor ville det være ønskværdigt med et navn på forfatteren. Men nok om det - lad os tage et kig på indholdet.

 

 

Detaljerne udebliver, men overvejelserne er gode

Bogen lægger ud med en kort introduktion til rytteren, og hvordan landevejscykling har udviklet sig gennem hans karriere.

 

Herefter følger en gennemgang af en typisk cykelsæson, hvorefter forfatteren folder sin mening ud om sponsorer, udstyrsproblematikker, kontrakter og agenter, styrt, kønsdebat, fans, Team Sky, medier, doping, UCI, overvejelser om pension, og så får konen lov at skrive et kapitel, hvor man får familiens perspektiv på en professionel rytters karriere.

 

Alt sammen fine emner, som er ganske interessante at læse om, uden dog at være vildt overraskende på nogen måde.

 

Man sidder undervejs med en følelse af, at man ikke for alvor kommer tæt på rytterne - altså helt ned i snakken og livet i feltet.

 

De slibrige detaljerne og store afsløringer udebliver, men lyspunkter forekommer i form af gode overvejelser og tanker om udviklingen af sporten.

 

Eksempelvis rytterens tanker om wattmålere i feltet - debatten er ikke ny - den har kørt længe - især i forbindelse med Chris Froomes robotagtige måde at kontrollere sig selv og løbene på. Men her kommer vores hemmelige rytter med nye forslag til, hvordan wattmålere kan reguleres, hvorved man kan genoplive dramaerne på enkeltstarter.

 

En anden fin pointe er problematikken omkring hovedskader ved styrt. Ofte ser man ryttere dingle hen til deres cykler og fortsætte, selvom de har slået sig grusomt, og i nogle tilfælde er der tale om alvorlige hovedskader, som bør tilses akut. I den amerikanske fodboldliga - NFL - har der længe pågået diskussioner om hovedskader, men det er kun fornuftigt også at bringe debatten ind i cykelsporten.

 

Ellers nævnes det, at der ligger en problematik i, at rytterne ikke selv kan vælge eller brokke sig over udstyr, når det er sponsorerne, der betaler deres løn og producerer cyklerne, men hvis man har nogenlunde indsigt i sporten er det ikke ny viden. Dog må det siges at være en aktuel debat, eftersom vi så enkeltstartsspecialisten, Rohan Dennis, forlade Tour de France 2019, da han var utilfreds med holdets udstyr.

 

Doping skal jo også nævnes i en cykelbog, og rytteren forklarer, hvordan de fleste bruger præstationsfremmende præparater i form af astmamedicin og andre midler, der er i gråzonen i forhold til UCI’s dopingregler, hvilket igen ikke er så overraskende, hvis man har fulgt med i sporten i de seneste år.

 

Alt i alt får man i bogen nogle gode tanker og forslag til forbedringer af cykelsporten og en ganske udmærket detaljeret gennemgang af rytternes årskalender, der giver indblik i, hvor travlt de har, og hvordan de forbereder sig. Og så får vi også indblik i vægtproblematikken i feltet, hvor der, ifølge forfatteren, hersker anorektiske tendenser.

 

Hvem egner bogen sig til?

Hvis du er dybt engageret i cykelverdenen og har læst megen litteratur om emnet, så bringer den intet nyt under solen. Men hvis dit eneste forhold til cykling er, at du ser Tour de France én gang om året og ønsker lidt mere forståelse for rytternes liv, så er det oplagt at give sig i kast med ”Den Hemmelige Cykelrytter”.

 

Vurdering

Vi får med ”Den Hemmelige Cykelrytter” et letlæseligt, fint indblik i en professionel rytters liv, uden dog for alvor at komme ind under huden på rytterne.

 

Alt i alt kommer der i min optik ikke én eneste udtalelse, der berettiger hemmeligholdelsen af forfatteren, hvilket trækker ned i den samlede vurdering. Til gengæld er det en hurtig bog at komme igennem, nogle udmærkede overvejelser fra en professionel rytter, og den er således ikke spild af tid, selvom den omvendt ikke bringer de helt store åbenbaringer.

 

Læs den, hyg dig med den og kom videre. Køb bogen her

 

Læs også vores bud på hvem "Den Hemmelige Cykelrytter" er.

Motionsfeltet.dk's vurdering: (5/10)

Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Følg Kasper Asgreen, Michael Valgren, Andreas Kron, Johan Price-Pejtersen samt Christopher Juul-Jensen i Romandiet Rundt.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet