Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

14.08.2020 @ 06:30

Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: AMP - All Mountain Project
Produkt: Bremseklodser: Resin (organisk) og Keramisk (Ceramic)
Farver: Carbon
Størrelse: Testeksemplar passer til de fleste Shimano MTB-skivebremser

Vejledende udsalgspris: 185,- kroner (organisk), 260,- kroner (keramiske)

 

Introduktion

Det er måske ikke den komponent, der får mest opmærksomhed, men der er faktisk forskel på, hvor godt bremseklodser fungerer.

 

Et af de store problemer med bremseklodser er, at varmen fra bremseskiven trænger gennem bremseklodserne og videre ind til kaliberens stempler og bremsevæsken.

 

Dette påvirker bremsernes performance, og man kan opleve at bremsevnen falder, jo længere tid man bremser.

 

Dette er normalt ikke et problem i Danmark med vores begrænsede højdemetre. Men kommer man sydpå til de store bjerge, kan man opleve ovenstående.

 

Løsningerne er mange; kølefinner på klodserne, bremseskiver i stål/aluminium sandwich udførsel eller andet.

 

Nu er de 2 ingeniører fra AMP kommet med en anderledes løsning. Carbon er 38 gange bedre til at isolere mod varme end stål, og 280 gange bedre end aluminium, og derfor vil en bagplade i carbon effektivt kunne beskytte kaliberen mod varme fra skiver/bremseklodser.

 

Ifølge AMP skulle carbon også gøre bremseklodserne stivere end bremseklodser med bagplade i stål. Dette skulle formindske vibrationerne fra bremserne.

 

AMP leverer bremseklodser til de mest almindelige fabrikater/modeller til både MTB og landevej.

 

Vi har modtaget et sæt bremseklodser af hver type, resin og keramisk, til test, og her er vores oplevelse med produktet.

 

 

Test

Jeg kører som regel med Shimanos resin-bremseklodser, så for at starte med et helt frisk setup, satte jeg et par helt nye bremseskiver på og monterede de keramiske bremseklodser fra AMP.

 

Efter at have ”brændt” dem ind, gik turen til skoven for at teste deres performance.

 

Og som sædvanlig går der lige lidt tid, inden de har afsat nok materiale på skiven indtil de fungerer korrekt. Min erfaring er, at det tager som regel lidt længere til med de keramiske typer (eller metal typer, kært barn har mange navne). Men da de først var kørt ind, begyndte de at fungere rigtigt godt. Der var masser af bremsekraft, som var nem at kontrollere.

 

Om de vibrerer mindre end bremseklodser med bagplade af stål, er svært at sige noget entydigt om, men jeg havde ingen problemer med vibrationer under testen.

 

En ting jeg bemærkede, da jeg monterede bremseklodserne, var at fjederen var tydeligt kraftigere end den fjeder, der standard følger med Shimano-klodserne. Jeg sammenlignede den også med SRAM’s fjeder, og også her virkede AMP-fjederen til at være af en kraftigere kvalitet.

 

 

Det gør selvfølgelig ingen forskel for bremseevnen, men fjederen havde ingen problemer med at skubbe bremseklodser væk fra skiven.

 

Et andet argument for at bruge carbon er vægtbesparelsen, i dette tilfælde cirka 4-5 gram pr. bremse. Det kunne jeg ikke mærke.

 

Hovedargumentet om de koldere bremser kan være svært at eftervise inden for DK’s grænser, men jeg fandt en lang bakke, som jeg kørte op og ned ad 7-8 gange, og jeg pinte bremserne, så meget jeg kunne hele vejen ned, uden at jeg kunne mærke nogen forskel i bremseevnen.

 

Så det ser ud til at argumentet om de koldere bremser holder stik.

 

Jeg kørte mest på de keramiske klodser, men har også haft nogle ture på resintypen. Disse bliver hurtigere kørt til, men har lidt mindre bremsekraft end de keramiske klodser, og de er lige så lette at kontrollere.

 

Jeg har ikke haft muligheden for at vurdere holdbarheden af klodserne, da jeg ikke har haft lang tid nok at teste dem i. Men min umiddelbare vurdering var, da jeg pillede de keramiske klodser af, at de ikke var slidt særlig meget, så jeg ville forvente samme holdbarhed som andre mærker af bremseklodser.

 

 

Hvad med miljøet

Carbon er godt for mange ting på en cykel, men ikke godt for miljøet. AMP har gjort nogle tiltag til at mindske carbon-forurening, ved at du har mulighed for at levere de brugte bremseklodser tilbage til producenten, som så vil sørge for at carbon-pladen bliver genanvendt.

 

Hvis du bor i Frankrig og har købt dem via AMP’s webshop, sender de en returlabel med din ordre, så du bare skal smide de brugte klodser i en kuvert, sætte labelen på og lægge kuverten i en postkasse.

 

Vi andre skal enten aflevere dem hos den forhandler, hvor vi har købt dem, eller kontakte AMP på deres website.

 

Deres miljøvenlige profil fremgår også af deres emballage. En lille lækkert designet æske i genbrugspap, som kun indeholder klodser og fjedre. Kun det allermest nødvendige.


Konklusion
AMP leverer et produkt i høj kvalitet, med en klar miljøvenlig profil.

 

Bremseklodser har udvist en konsistent og effektiv bremsning uden tegn på bremse fading på grund af varme. Dette skal ses i lyset af de begrænsede højdemeter som Danmark har at byde på.

 

Udover bagpladen i carbon og de deraf følgende fordele, er den miljøvenlige profil et stort plus. Det er rart at se en producent, der tager et håndgribeligt ansvar for at genanvende de problematiske materialer, de vælger at bruge.

 

Og når de så også gør det nemt for forbrugeren, er det jo ekstra prisværdigt.

Sådan har vi testet:

Bremseklodserne er testet primært i tørt vejr (dog også et par våde ture) på sporene i Rude og Geels skov samt i Hareskoven.


Stillet til rådighed af

AMP


TESTRAPPORT

 

Hvad er produktet lavet til?

AMP bremseklodserne er udviklet til brug på Mountainbikes.

 

Hvilke særlige tekniske features har produktet?

AMP-bremseklodserne har en bagplade i carbon i stedet for stål/aluminium.

 

Hvordan er kvaliteten?

Produktet har en lækker kvalitet, i gode materialer. Fjederen til klodserne virker mere solid end man normal ser på lignende produkter.

 

Hvordan klarer produktet sin opgave?

Klodserne fungerer ganske udmærket, med god bremsekraft og modulation

 

Hvordan er materialerne og konstruktionens kvalitet? Hvordan forventer du, at det påvirker levetiden?

Som beskrevet ovenfor er klodserne i en lækker kvalitet fremstillet i gode materialer. Om det påvirker levetiden, er svært at sige, men den kraftige fjeder virker mere solid end lignende produkter.

 

Er produktet let eller (for) tungt?

På grund af at bagpladen er i carbon er produktet lettere end andre bremseklodser.

 

Er prisen fair for et produkt af denne kvalitet?

Produktet koster kr. 185,- for den organiske udgave, og kr. 260,- for den keramiske udgave. Dette er i den øvre ende af spektret for bremseklodser, men ikke en urimelig pris for et produkt af denne kvalitet.

 

Hvilke positive ting står stærkest i hukommelsen?

Kvalitetsfornemmelsen og den miljøvenlige profil (emballage og muligheden for at returnere carbon til producenten) er det er er efterlader et positivt indtryk.

 

Er produktet konkurrencedygtigt prismæssigt?

Prisen er sammenlignelig med andre high-end produkter

 

Konklusion

AMP klodserne er et vellykket produkt, som performer godt. Et af producentens argumenter er, at de er bedre til at forhindre overophedede bremser. Dette er ikke let at afprøve i Danmark hvor højdemetrene er begrænsede, men jeg har prøvet at udfordre dem med lange nedbremsninger som jeg kunne, og det har de klaret uden problemer. 

 

Om testeren:

Alder: 52 år

Højde: 186 cm

Vægt: 77 kg.

Jeg har cyklet i:  10 år

Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: MTB

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Produktnyt: Campagnolo med 13-speed geargruppe
Campagnolo melder sig nu på banen med en geargruppe specifik til gravelcykling. En 13-speed geargruppe med en klinge foran, så du sparer en forskifter m.m.
Vinder Fuglsang Giroen? Sæt dit managerhold
Lørdag den 3. oktober starter årets Giro d'Italia, og det bliver med en dansker blandt favoritter. Jakob Fuglsang er nemlig til start.
Er gravelcykling noget for dig?
Hvad er "Gravel Cykling" - og hvorfor er det blevet så populært de seneste år?
Konkurrence: Vind Cervélo racercykel og rejsegavekort til Sunweb
Det har været en vanvittig Tour de France i år for Team Sunweb og specielt for deres danske rytter Søren Kragh Andersen.
Test: Trek Èmonda SL 6 P
Gammel kending i nye klæder. Treks nye Émonda landevejs-serie har fået et nyt flot aerodynamisk design, og er blevet kraftigt opgraderet på flere punkter.
Vild konkurrence: Vind en Merida racercykel
Alt kan ske under dette års Tour de France, der ifølge cykeleksperter er historisk. Der er store præmier at hente, hvis man følger Touren. I forbindelse med verdens største cykelløb lancerer hovedsponsoren Continental Dæk syv konkurrencer fordelt på de 21 etaper, som alle selv med begrænset viden om cykelsport kan vinde.
Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum
Skulle vinteren gå hen og blive kold og våd, kan udendørstræningen stadig foregå nogenlunde behageligt, hvis det står til Futurums designere. Futurum har netop lanceret sin efterårs- og vinterkollektion, og her var flere positive overraskelser.
Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses
To af de store cykelmesser er i dag blevet aflyst, det bekræfter arrangørerne Nordic Bike Shows.
Team Giv Håb cykler for børn og unge i sorg
Nu kan alle cykelglade motionister komme med på Team Giv Håb og cykle til fordel for børn og unge i sorg. Som deltager kan man sikre sig en oplevelse for livet, mens man samtidig er med til at sikre, at endnu flere børn og unge kan få gratis hjælp og støtte hos Børn, Unge & Sorg.

Instagram #motionsfeltet

Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?
Har du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!
Kan du holde humøret oppe trods corona-krisen? Hvis du ikke kan, så er en tur på cyklen i det gode sommervejr.
Konkurrence: Vind et Tissot ur og lækker tøjpakke fra Santini
Ikke en Tour uden et ur - og bliv nu ikke sur... fordi du kan også vinde tøj til din cykeltur.
Bliv guidet med cykelsøgemaskinen - Få rabatkoder og gode tilbud
Feltet.dk har siden 2010 haft en nyhedsbrev om cykler, udstyr og tilbehør, men vi har ikke serviceret vores nyhedsbrevsmodtagere specielt godt indenfor dette område...
Få optimal restitution - Prøv recovery boots gratis
Alle cykelryttere kender til ømme ben efter en hård træning og dagen efter er benene tunge. En udfordring som Optima Sport er eksperter i at løse.
Produktnyt: Canyon Commuter:ON og Precede:ON
Hvis du gerne vil pendle på cykel til dagligt, men ikke ønsker at møde op på arbejde varm og svedig, så kunne en el-cykel måske være noget for dig. Canyon præsenterer nu 2 bud på en pendler cykel i høj kvalitet.
Produktnyt: Canyon Neuron og Spectral 2021
Canyon løfter nu sløret for deres 2021 modeller af deres 2 trail orienterede MTB modeller, Neuron og Spectral.  
Efter knivstik på cykeltræner - 26-årig mand begår selvmord i arrest
Den 26-årige mand, der tirsdag aften blev sigtet for at køre en ungdomsrytter ned og efterfølgende stikke holdets træner i maven med en kniv, har begået selvmord i arresten i Viborg.
Kør imod Simon Andreassen - Slå 894 watt i 30 sekunder
Simon Andreassen er hovedperson i den første infrarøde video nogensinde, og han er ikke en hvilken som helst hovedperson. Simon, der er blandt verdens bedste MTB-ryttere, slår nemlig oveni personlig rekord på den velkendte Højbjerg-strækning i Rude Skov. 180 meter og 24 højdemeter kører han på 30 sekunder og en gennemsnitswatt på 894!
Få Tour de France stemning hjemme i stuen med 20% rabat
Hvis du ligesom os bare ikke kan få nok af Tour de France, så tjek de sportslige babushkadukker vi har i webshoppen. Vi giver lige nu 20% rabat på dukkerne i webshoppen. 
Test: Shimano jersey og bib shorts
Shimano’s ambitiøse bud på et high-end tøjsæt, god kvalitet og et tætsiddende race-fit.  
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%
Du har nu igen muligheden for at prøve kræfter med cykelbanen i Ballerup! I en begrænset periode tilbyder Feltet.dk & Velo Events vores læsere muligheden for en helt unik cykeloplevelse på banen i Ballerup Super Arena.
Produktnyt: Shimano S-PHYRE RC902
Ved brug af funktionsspecifikke zoner, optimeret kraftoverførsel og forbedret fit, giver den nye RC902 bemærkelsesværdig kraft og fantastisk komfort for rytteren.
Ny bog i webshoppen: Bjergtagende cykling - De Franske Alper
Jesper Nygaard er uddannet journalist og passioneret cykelrytter. Han har opholdt sig adskillige uger i De Franske Alper, for at cykle kendte og ukendte stigninger. Han giver i denne bog sine erfaringer videre, så de fleste kan være med uden at skulle bruge alle vågne timer på at tæne. Bogen kan nu købes på Feltet.dks webshop.
Produktnyt: Campagnolo med 13-speed geargruppe
Campagnolo melder sig nu på banen med en geargruppe specifik til gravelcykling. En 13-speed geargruppe med en klinge foran, så du sparer en forskifter m.m.
Vinder Fuglsang Giroen? Sæt dit managerhold
Lørdag den 3. oktober starter årets Giro d'Italia, og det bliver med en dansker blandt favoritter. Jakob Fuglsang er nemlig til start.
Er gravelcykling noget for dig?
Hvad er "Gravel Cykling" - og hvorfor er det blevet så populært de seneste år?
Konkurrence: Vind Cervélo racercykel og rejsegavekort til Sunweb
Det har været en vanvittig Tour de France i år for Team Sunweb og specielt for deres danske rytter Søren Kragh Andersen.
Test: Trek Èmonda SL 6 P
Gammel kending i nye klæder. Treks nye Émonda landevejs-serie har fået et nyt flot aerodynamisk design, og er blevet kraftigt opgraderet på flere punkter.
Vild konkurrence: Vind en Merida racercykel
Alt kan ske under dette års Tour de France, der ifølge cykeleksperter er historisk. Der er store præmier at hente, hvis man følger Touren. I forbindelse med verdens største cykelløb lancerer hovedsponsoren Continental Dæk syv konkurrencer fordelt på de 21 etaper, som alle selv med begrænset viden om cykelsport kan vinde.
Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum
Skulle vinteren gå hen og blive kold og våd, kan udendørstræningen stadig foregå nogenlunde behageligt, hvis det står til Futurums designere. Futurum har netop lanceret sin efterårs- og vinterkollektion, og her var flere positive overraskelser.
Bike Blowout 2020 og Copenhagen Bike Show 2021 aflyses
To af de store cykelmesser er i dag blevet aflyst, det bekræfter arrangørerne Nordic Bike Shows.
Team Giv Håb cykler for børn og unge i sorg
Nu kan alle cykelglade motionister komme med på Team Giv Håb og cykle til fordel for børn og unge i sorg. Som deltager kan man sikre sig en oplevelse for livet, mens man samtidig er med til at sikre, at endnu flere børn og unge kan få gratis hjælp og støtte hos Børn, Unge & Sorg.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet