14.08.2020 @ 06:30

Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: AMP
Produkt: Bremseklodser: Resin (organisk) og Keramisk (Ceramic)
Farver: Carbon
Størrelse: Testeksemplar passer til de fleste Shimano MTB-skivebremser

Vejledende udsalgspris: 185,- kroner (organisk), 260,- kroner (keramiske)

 

Introduktion

Det er måske ikke den komponent, der får mest opmærksomhed, men der er faktisk forskel på, hvor godt bremseklodser fungerer.

 

Et af de store problemer med bremseklodser er, at varmen fra bremseskiven trænger gennem bremseklodserne og videre ind til kaliberens stempler og bremsevæsken.

 

Dette påvirker bremsernes performance, og man kan opleve at bremsevnen falder, jo længere tid man bremser.

 

Dette er normalt ikke et problem i Danmark med vores begrænsede højdemetre. Men kommer man sydpå til de store bjerge, kan man opleve ovenstående.

 

Løsningerne er mange; kølefinner på klodserne, bremseskiver i stål/aluminium sandwich udførsel eller andet.

 

Nu er de 2 ingeniører fra AMP kommet med en anderledes løsning. Carbon er 38 gange bedre til at isolere mod varme end stål, og 280 gange bedre end aluminium, og derfor vil en bagplade i carbon effektivt kunne beskytte kaliberen mod varme fra skiver/bremseklodser.

 

Ifølge AMP skulle carbon også gøre bremseklodserne stivere end bremseklodser med bagplade i stål. Dette skulle formindske vibrationerne fra bremserne.

 

AMP leverer bremseklodser til de mest almindelige fabrikater/modeller til både MTB og landevej.

 

Vi har modtaget et sæt bremseklodser af hver type, resin og keramisk, til test, og her er vores oplevelse med produktet.

 

 

Test

Jeg kører som regel med Shimanos resin-bremseklodser, så for at starte med et helt frisk setup, satte jeg et par helt nye bremseskiver på og monterede de keramiske bremseklodser fra AMP.

 

Efter at have ”brændt” dem ind, gik turen til skoven for at teste deres performance.

 

Og som sædvanlig går der lige lidt tid, inden de har afsat nok materiale på skiven indtil de fungerer korrekt. Min erfaring er, at det tager som regel lidt længere til med de keramiske typer (eller metal typer, kært barn har mange navne). Men da de først var kørt ind, begyndte de at fungere rigtigt godt. Der var masser af bremsekraft, som var nem at kontrollere.

 

Om de vibrerer mindre end bremseklodser med bagplade af stål, er svært at sige noget entydigt om, men jeg havde ingen problemer med vibrationer under testen.

 

En ting jeg bemærkede, da jeg monterede bremseklodserne, var at fjederen var tydeligt kraftigere end den fjeder, der standard følger med Shimano-klodserne. Jeg sammenlignede den også med SRAM’s fjeder, og også her virkede AMP-fjederen til at være af en kraftigere kvalitet.

 

 

Det gør selvfølgelig ingen forskel for bremseevnen, men fjederen havde ingen problemer med at skubbe bremseklodser væk fra skiven.

 

Et andet argument for at bruge carbon er vægtbesparelsen, i dette tilfælde cirka 4-5 gram pr. bremse. Det kunne jeg ikke mærke.

 

Hovedargumentet om de koldere bremser kan være svært at eftervise inden for DK’s grænser, men jeg fandt en lang bakke, som jeg kørte op og ned ad 7-8 gange, og jeg pinte bremserne, så meget jeg kunne hele vejen ned, uden at jeg kunne mærke nogen forskel i bremseevnen.

 

Så det ser ud til at argumentet om de koldere bremser holder stik.

 

Jeg kørte mest på de keramiske klodser, men har også haft nogle ture på resintypen. Disse bliver hurtigere kørt til, men har lidt mindre bremsekraft end de keramiske klodser, og de er lige så lette at kontrollere.

 

Jeg har ikke haft muligheden for at vurdere holdbarheden af klodserne, da jeg ikke har haft lang tid nok at teste dem i. Men min umiddelbare vurdering var, da jeg pillede de keramiske klodser af, at de ikke var slidt særlig meget, så jeg ville forvente samme holdbarhed som andre mærker af bremseklodser.

 

 

Hvad med miljøet

Carbon er godt for mange ting på en cykel, men ikke godt for miljøet. AMP har gjort nogle tiltag til at mindske carbon-forurening, ved at du har mulighed for at levere de brugte bremseklodser tilbage til producenten, som så vil sørge for at carbon-pladen bliver genanvendt.

 

Hvis du bor i Frankrig og har købt dem via AMP’s webshop, sender de en returlabel med din ordre, så du bare skal smide de brugte klodser i en kuvert, sætte labelen på og lægge kuverten i en postkasse.

 

Vi andre skal enten aflevere dem hos den forhandler, hvor vi har købt dem, eller kontakte AMP på deres website.

 

Deres miljøvenlige profil fremgår også af deres emballage. En lille lækkert designet æske i genbrugspap, som kun indeholder klodser og fjedre. Kun det allermest nødvendige.


Konklusion
AMP leverer et produkt i høj kvalitet, med en klar miljøvenlig profil.

 

Bremseklodser har udvist en konsistent og effektiv bremsning uden tegn på bremse fading på grund af varme. Dette skal ses i lyset af de begrænsede højdemeter som Danmark har at byde på.

 

Udover bagpladen i carbon og de deraf følgende fordele, er den miljøvenlige profil et stort plus. Det er rart at se en producent, der tager et håndgribeligt ansvar for at genanvende de problematiske materialer, de vælger at bruge.

 

Og når de så også gør det nemt for forbrugeren, er det jo ekstra prisværdigt.

Sådan har vi testet:

Bremseklodserne er testet primært i tørt vejr (dog også et par våde ture) på sporene i Rude og Geels skov samt i Hareskoven.


Stillet til rådighed af

AMP


TESTRAPPORT

 

Hvad er produktet lavet til?

AMP bremseklodserne er udviklet til brug på Mountainbikes.

 

Hvilke særlige tekniske features har produktet?

AMP-bremseklodserne har en bagplade i carbon i stedet for stål/aluminium.

 

Hvordan er kvaliteten?

Produktet har en lækker kvalitet, i gode materialer. Fjederen til klodserne virker mere solid end man normal ser på lignende produkter.

 

Hvordan klarer produktet sin opgave?

Klodserne fungerer ganske udmærket, med god bremsekraft og modulation

 

Hvordan er materialerne og konstruktionens kvalitet? Hvordan forventer du, at det påvirker levetiden?

Som beskrevet ovenfor er klodserne i en lækker kvalitet fremstillet i gode materialer. Om det påvirker levetiden, er svært at sige, men den kraftige fjeder virker mere solid end lignende produkter.

 

Er produktet let eller (for) tungt?

På grund af at bagpladen er i carbon er produktet lettere end andre bremseklodser.

 

Er prisen fair for et produkt af denne kvalitet?

Produktet koster kr. 185,- for den organiske udgave, og kr. 260,- for den keramiske udgave. Dette er i den øvre ende af spektret for bremseklodser, men ikke en urimelig pris for et produkt af denne kvalitet.

 

Hvilke positive ting står stærkest i hukommelsen?

Kvalitetsfornemmelsen og den miljøvenlige profil (emballage og muligheden for at returnere carbon til producenten) er det er er efterlader et positivt indtryk.

 

Er produktet konkurrencedygtigt prismæssigt?

Prisen er sammenlignelig med andre high-end produkter

 

Konklusion

AMP klodserne er et vellykket produkt, som performer godt. Et af producentens argumenter er, at de er bedre til at forhindre overophedede bremser. Dette er ikke let at afprøve i Danmark hvor højdemetrene er begrænsede, men jeg har prøvet at udfordre dem med lange nedbremsninger som jeg kunne, og det har de klaret uden problemer. 

 

Om testeren:

Alder: 52 år

Højde: 186 cm

Vægt: 77 kg.

Jeg har cyklet i:  10 år

Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: MTB

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet