Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

14.08.2020 @ 06:30

Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta

Producent: AMP - All Mountain Project
Produkt: Bremseklodser: Resin (organisk) og Keramisk (Ceramic)
Farver: Carbon
Størrelse: Testeksemplar passer til de fleste Shimano MTB-skivebremser

Vejledende udsalgspris: 185,- kroner (organisk), 260,- kroner (keramiske)

 

Introduktion

Det er måske ikke den komponent, der får mest opmærksomhed, men der er faktisk forskel på, hvor godt bremseklodser fungerer.

 

Et af de store problemer med bremseklodser er, at varmen fra bremseskiven trænger gennem bremseklodserne og videre ind til kaliberens stempler og bremsevæsken.

 

Dette påvirker bremsernes performance, og man kan opleve at bremsevnen falder, jo længere tid man bremser.

 

Dette er normalt ikke et problem i Danmark med vores begrænsede højdemetre. Men kommer man sydpå til de store bjerge, kan man opleve ovenstående.

 

Løsningerne er mange; kølefinner på klodserne, bremseskiver i stål/aluminium sandwich udførsel eller andet.

 

Nu er de 2 ingeniører fra AMP kommet med en anderledes løsning. Carbon er 38 gange bedre til at isolere mod varme end stål, og 280 gange bedre end aluminium, og derfor vil en bagplade i carbon effektivt kunne beskytte kaliberen mod varme fra skiver/bremseklodser.

 

Ifølge AMP skulle carbon også gøre bremseklodserne stivere end bremseklodser med bagplade i stål. Dette skulle formindske vibrationerne fra bremserne.

 

AMP leverer bremseklodser til de mest almindelige fabrikater/modeller til både MTB og landevej.

 

Vi har modtaget et sæt bremseklodser af hver type, resin og keramisk, til test, og her er vores oplevelse med produktet.

 

 

Test

Jeg kører som regel med Shimanos resin-bremseklodser, så for at starte med et helt frisk setup, satte jeg et par helt nye bremseskiver på og monterede de keramiske bremseklodser fra AMP.

 

Efter at have ”brændt” dem ind, gik turen til skoven for at teste deres performance.

 

Og som sædvanlig går der lige lidt tid, inden de har afsat nok materiale på skiven indtil de fungerer korrekt. Min erfaring er, at det tager som regel lidt længere til med de keramiske typer (eller metal typer, kært barn har mange navne). Men da de først var kørt ind, begyndte de at fungere rigtigt godt. Der var masser af bremsekraft, som var nem at kontrollere.

 

Om de vibrerer mindre end bremseklodser med bagplade af stål, er svært at sige noget entydigt om, men jeg havde ingen problemer med vibrationer under testen.

 

En ting jeg bemærkede, da jeg monterede bremseklodserne, var at fjederen var tydeligt kraftigere end den fjeder, der standard følger med Shimano-klodserne. Jeg sammenlignede den også med SRAM’s fjeder, og også her virkede AMP-fjederen til at være af en kraftigere kvalitet.

 

 

Det gør selvfølgelig ingen forskel for bremseevnen, men fjederen havde ingen problemer med at skubbe bremseklodser væk fra skiven.

 

Et andet argument for at bruge carbon er vægtbesparelsen, i dette tilfælde cirka 4-5 gram pr. bremse. Det kunne jeg ikke mærke.

 

Hovedargumentet om de koldere bremser kan være svært at eftervise inden for DK’s grænser, men jeg fandt en lang bakke, som jeg kørte op og ned ad 7-8 gange, og jeg pinte bremserne, så meget jeg kunne hele vejen ned, uden at jeg kunne mærke nogen forskel i bremseevnen.

 

Så det ser ud til at argumentet om de koldere bremser holder stik.

 

Jeg kørte mest på de keramiske klodser, men har også haft nogle ture på resintypen. Disse bliver hurtigere kørt til, men har lidt mindre bremsekraft end de keramiske klodser, og de er lige så lette at kontrollere.

 

Jeg har ikke haft muligheden for at vurdere holdbarheden af klodserne, da jeg ikke har haft lang tid nok at teste dem i. Men min umiddelbare vurdering var, da jeg pillede de keramiske klodser af, at de ikke var slidt særlig meget, så jeg ville forvente samme holdbarhed som andre mærker af bremseklodser.

 

 

Hvad med miljøet

Carbon er godt for mange ting på en cykel, men ikke godt for miljøet. AMP har gjort nogle tiltag til at mindske carbon-forurening, ved at du har mulighed for at levere de brugte bremseklodser tilbage til producenten, som så vil sørge for at carbon-pladen bliver genanvendt.

 

Hvis du bor i Frankrig og har købt dem via AMP’s webshop, sender de en returlabel med din ordre, så du bare skal smide de brugte klodser i en kuvert, sætte labelen på og lægge kuverten i en postkasse.

 

Vi andre skal enten aflevere dem hos den forhandler, hvor vi har købt dem, eller kontakte AMP på deres website.

 

Deres miljøvenlige profil fremgår også af deres emballage. En lille lækkert designet æske i genbrugspap, som kun indeholder klodser og fjedre. Kun det allermest nødvendige.


Konklusion
AMP leverer et produkt i høj kvalitet, med en klar miljøvenlig profil.

 

Bremseklodser har udvist en konsistent og effektiv bremsning uden tegn på bremse fading på grund af varme. Dette skal ses i lyset af de begrænsede højdemeter som Danmark har at byde på.

 

Udover bagpladen i carbon og de deraf følgende fordele, er den miljøvenlige profil et stort plus. Det er rart at se en producent, der tager et håndgribeligt ansvar for at genanvende de problematiske materialer, de vælger at bruge.

 

Og når de så også gør det nemt for forbrugeren, er det jo ekstra prisværdigt.

Sådan har vi testet:

Bremseklodserne er testet primært i tørt vejr (dog også et par våde ture) på sporene i Rude og Geels skov samt i Hareskoven.


Stillet til rådighed af

AMP


TESTRAPPORT

 

Hvad er produktet lavet til?

AMP bremseklodserne er udviklet til brug på Mountainbikes.

 

Hvilke særlige tekniske features har produktet?

AMP-bremseklodserne har en bagplade i carbon i stedet for stål/aluminium.

 

Hvordan er kvaliteten?

Produktet har en lækker kvalitet, i gode materialer. Fjederen til klodserne virker mere solid end man normal ser på lignende produkter.

 

Hvordan klarer produktet sin opgave?

Klodserne fungerer ganske udmærket, med god bremsekraft og modulation

 

Hvordan er materialerne og konstruktionens kvalitet? Hvordan forventer du, at det påvirker levetiden?

Som beskrevet ovenfor er klodserne i en lækker kvalitet fremstillet i gode materialer. Om det påvirker levetiden, er svært at sige, men den kraftige fjeder virker mere solid end lignende produkter.

 

Er produktet let eller (for) tungt?

På grund af at bagpladen er i carbon er produktet lettere end andre bremseklodser.

 

Er prisen fair for et produkt af denne kvalitet?

Produktet koster kr. 185,- for den organiske udgave, og kr. 260,- for den keramiske udgave. Dette er i den øvre ende af spektret for bremseklodser, men ikke en urimelig pris for et produkt af denne kvalitet.

 

Hvilke positive ting står stærkest i hukommelsen?

Kvalitetsfornemmelsen og den miljøvenlige profil (emballage og muligheden for at returnere carbon til producenten) er det er er efterlader et positivt indtryk.

 

Er produktet konkurrencedygtigt prismæssigt?

Prisen er sammenlignelig med andre high-end produkter

 

Konklusion

AMP klodserne er et vellykket produkt, som performer godt. Et af producentens argumenter er, at de er bedre til at forhindre overophedede bremser. Dette er ikke let at afprøve i Danmark hvor højdemetrene er begrænsede, men jeg har prøvet at udfordre dem med lange nedbremsninger som jeg kunne, og det har de klaret uden problemer. 

 

Om testeren:

Alder: 52 år

Højde: 186 cm

Vægt: 77 kg.

Jeg har cyklet i:  10 år

Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: MTB

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.
LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.
Gravel Ride: Dirty Kanzelled & The Solstice Century Challenge

Instagram #motionsfeltet

Verdenspremiere på den første danske film om gravelcykling
West Coast er et cykeleventyr på grus og den første danske film om gravelcykling. Filmen tager os på en smuk og udfordrende rejse op langs hele den jyske vestkyst. Nu kan du se verdenspremieren på den første danske gravel film.
Fremtidssikker – Canyon lancerer opgraderet 2021 Commuter
En ting er sikkert: Canyon er meget engagerede i at bane vejen for den fremtidige urbane mobilitet. Og dette år har Canyon virkelig sat fokus på dette engagement.
Christmas Gravel Challenge 2020
Vær med til at hylde alt det sociale som gravelcykling står for. Det har vi nemlig ikke haft nok af i år og derfor skal vi dyrke det sociale sammen, men på sikker afstand. Jeg vil derfor gerne invitere dig til en “Jule Gravel Challenge”.
Test: Assos Equipe RS-vintertøj
Assos presser citronen maksimalt med den nye Equipe RS-serie, hvor især jakken er et mindre vidunder af tekniske detaljer. Har man budgettet, så er det ultimativ luksus og komfort.
Test: Fizik Terra Powerstrap X4 gravelsko
Fizik Terra Powerstrap X4 - toplirens gravelsko med super god komfort og god funktionalitet. Et godt valg til træning, naturoplevelser og en god kop kaffe.
Produktnyt: Lazer præsenter Jackal, den nye go-to MTB hjelm
Efter introduktionen af Impala og Coyote i 2019, kan Lazer nu annoncere endnu en hjelm til deres MTB kollektion. Tag et kig på denne high-end hjelm, der er spækket med features.
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Feltet.dk laver podcastsamarbejde med ReTouren
Danmark er en dedikeret Tour de France-nation, som ynder at hylde og granske sine Tour-helte. Touren er lyden af sommer og nostalgi, og Feltet.dk ser stort potentiale for endnu mere Tour-nørderi ved at indgå et samarbejde med ReTouren - podcasten, der genopliver og genfortæller de mest mindeværdige øjeblikke fra den moderne Tour de France-historie. Sammen vil de udgive og udvikle unikt Tour de France-indhold til deres læsere og lyttere.
Julegaveidéer til pendleren
I webshoppen har vi givet vores bud på idéer til julegaver - en del er med rabat. Vi har opdelt vores forslag i forskellige kategorier og viser her nogle bud fra kategorien "Gaver til pendleren".
Test: Canyon Exceed CFR Team
Canyon har introduceret en ny topklasse ramme til deres XC hardtail, Exceed. En ultra lav vægt, topklasse komponenter og fornyet geometri gør den til en virkelig effektiv MTB.
Produktnyt: Canyon introducerer Stoic til deres hardtail udvalg
Canyon har lanceret i budgetvenlig hardtail mountainbike til nybegynderen, som "bare" har brug for noget der virker.
Tilbud på vintertøj i webshoppen
Koldere vejr behøver ikke nødvendigvis, at betyde mindre udendørs cykling. Vi giver derfor 25% rabat på vinterbukser, trøje og vinterjakke. 
Rumteknologi på Team ColoQuick
Team ColoQuick er i flere år været det mest vindende cykelhold. Nu tager holdet rumteknologi i brug med at kunne lave endnu bedre resultater.
ABUS giver et bud på årets julegaveidé til cykelentusiasten
Med julen for døren skal du måske finde en særlig gave til din cykelentusiastiske ven eller familiemedlem. Læs med herunder for at blive klogere på en speciel type cykellås til feinschmeckeren.

Seneste indlæg i debatten

Niklas Eg er så småt ved at være klar til at skyde 2021-sæsonen igen, og derfor har Feltet.dk talt med den danske bjergged, der både deler ud af egne ambitioner og hans tanker om de mange unge danskere på WorldTouren. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/niklas_eg_om_unge_danske_loever_de_skal_nok_kunne_vaere_med_fra_start/Ferien er ovre, og det er tid for de professionelle ryttere at starte den seriøse træning frem mod 2021-sæsonen. Ganske vist betyder coronavirus, at løbene starter senere, og at omfanget af træningslejre er neddroslet, men nedtællingen er efter nytår for alvor gået i gang. I løbet af de kommende uger vil Feltet.dks cykelekspert Emil Axelgaard klæde dig på til den kommende sæson i en serie af analyser, hvor vi kaster et detaljeret blik på hvert af de 19 WorldTour-hold, og hvad vi kan forvente os af mandskabet i løbet af de kommende 12 måneder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/opvarmning_til_2021_hvad_kan_vi_forvente_af_team_bikeexchange/ Kan så lige tillægge at jeg har købt for 15£ = 123 kr. at betale kr. 30 moms dertil ekspeditionsgebyr 160 kr. total 190 kr. (ebay køb)”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/test_vintertoej_fra_futurum/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.
LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.
Gravel Ride: Dirty Kanzelled & The Solstice Century Challenge

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet