Få styr på cyklen
Foto: Mathias Mundbjerg / Feltet.dk
18.06.2020 @ 12:04

At få et styr på sin cykel er altid en god idé, og uden tvivl også den sikreste måde at færdes rundt i trafikken på - det er dog ikke hélt budskabet med denne overskrift. Denne artikel skal i stedet hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din cykel og dermed at din cykel får en længere levetid, at du kan bruge den i længere tid end blot ét år. 

 

Find en handyhand eller bliv din egen handyman

Der findes gode muligheder for at få hjælp udefra til at få fikset sin cykel - det kan du reelt set bare betale dig fra - men hvis du går med et lille ønske om at få kompetencerne til at holde din cykel i en god stand, så fortvivl ej, denne indlæring er også at hente. Hos Handyhand.dk kan du få privat hjælp til at rengøre eller reparere din cykel. Konceptet er smart og enkelt og hjælpen er at finde i dit lokalområde. 


 

Fem gode råd til at vedligeholde din cykel

Vil du i stedet gerne være din egen handyman, så få fem gode råd til at vedligeholde din cykel lige her.

 

  1. 1. Vask altid din cykel efter en cykeltur

Dette råd kan være svært at imødekomme i en travl hverdag, men en nødvendighed i det lange løb. Det er nemlig vigtigt at rengøre sin cykel efter brug, man skal dog være opmærksom på ikke at anvende vand på højt tryk, da det kan skade cyklens affjedring og lejer. 

 

  1. 2. Smør kæden regelmæssigt

Det er vigtigt at smøre sin cykelkæde med en olie efter sæsonen, altså hvorvidt det er en våd eller tør sæson. En våd olie er bedst imod våde vejrforhold, men den samler samtidig også mere snavs end når du cykler under tørre vejrforhold. En ren og velholdt kæde sikrer længere levetid og giver større køreglæde. Dertil er risikoen for brud mindre. En god huskeregel: Alle kæder, uanset om den er antirust, skal smøres regelmæssigt. 

 

  1. 3. Tjek op på din cykels komponenter

Et nemt og simpelt råd er at kontrollere din cykels komponenter inden du skal bruge cyklen, så du er sikker på, at det hele sidder spændt og korrekt. 

 

  1. 4. Kontrollér dine bremser

Du skal regelmæssigt tjekke op på dine bremsers belægning og skift, hvis dette skulle være en nødvendighed. En slidt bremsebelægning forringer bremsernes funktion og kan slide ufornødent på følgerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at kontrollere sine bremser. 

 

  1. 5. Opbevar cyklen indendørs

 

Et godt tip, som heller ikke altid er en mulighed alt efter din boligsituation, er at opbevare din cykel indendøre. På den måde sikrer du din cykel mod alt slags vejr, i hvert fald et par timer i døgnet. Dette øger også din chance for at din cykel forbliver rustfri. 

 

Sådan holder du din cykel rustfri

Mange cykelejere og -entusiaster er tilbøjelige til at stille cyklen i skuret eller under halvtag efter den første uge med sne, slud, sjap og glatte cykelstier. Selvom det er rart at have sin cykel et fast og sikkert sted, så risikerer du at stå med en rusten cykel til foråret, fordi der simpelthen har ligget salt på den. Det er derfor vigtigt at klargøre cyklen til vinterhi. 

 

Hvorfor ruster cykler?

Den helt store årsag til at din cykel begynder at ruste hvis du opbevarer den udenfor i den våde og kolde vintersæson, er på grund af vejsaltet. Dette får nemlig metallet til at ruste, hvilket er hård kost for cyklen - især hvis den er i brug hele vinteren. Rusten forværres yderligere, hvis du udelukkende benytter cyklen de første snevejrsdage og herefter sætter den i vinterhi over en længere periode, for så får saltet lov til at gnave i fred og gøre rust-situationen endnu værre. Hertil skal det siges, at rust på din racercykel ikke er reklamationsberettiget, men netop et resultat af manglende vedligeholdelse af din cykel. 

 

Forkæl din cykel

En måde hvorpå du kan give din cykel lidt kærlighed, såfremt du ønsker at sætte din cykel i skuret for vinteren, er ved at sørge for at vaske den med haveslangen og sikre at alt saltet er værk. Det er en god idé at benytte sig af børste og haveslangen inden cyklen stilles i kælderen. Det er ikke en nødvendighed at benytte sæbe ved rengøring. Her kan du blot benytte vand. Når cyklen er rengjort for salt og snavs, og er dryppet af og tør, kan du tilføre noget tynd olie på en klud og tørre stellet over. På den måde tilfører du et lag overfladebeskyttelse til cyklen, bestående af en tynd olie, og derefter giver man cykelkæden en gang fed olie. Så kan du klappe dig selv på skulderen over at have taget sagen i egen hånd, og gjort det optimale for at vedligeholde din cykel

 

Test: EKOI Gara hjelm
Super hjelm, som kombinerer sikkerhed med høj komfort og lækkert design.
Test: 2022 LIV Langma
En cykel uden kompromiser, som tilmed er den bedste, som denne tester har kørt på - nogensinde.
"Smeden" lancerer træningsfællesskab og nye aktiviteter
Drømmer du om at optimere din cykeltræning? Har du svært ved at finde motivationen til at komme i bedre form eller at blive bedre til at cykle? Uanset hvad dit træningsmål er, så kan Allan "Smeden" Johansen og Belgian Cycling Club Træningsforum hjælpe dig.
Overblik: De bedste Black Day og Cyber Monday tilbud
Feltet.dk bringer her links til nogen af de bedste Black Friday tilbud.
Test: EKOI Twenty solbriller
Komfortabel og hurtig brille fra øverste hylde, til en yderst konkurrencedygtig pris.
Test: Specialized S-Works Aethos
Specialized har for en gangs skyld set i en anden retning end pro-rytterne i udviklingen af deres seneste ramme med et mål om at skabe en ultimativ køreoplevelse. Det er til fulde lykkedes med en ultralet og velafbalanceret cykel. Men oplevelsen kommer med et stort prismærke.  
Test: Bontrager Specter WaveCel
Virkelig lækker hjelm med fantastisk komfort og pasform i høj kvalitet.
Foredrag med Leth og Mader: Den sidste Tour
I 14 år var Jørgen Leth og Jørn Mader nærmest synonym med Tour de France på TV 2. Nu tager det ikoniske makkerpar på deres sidste Tour sammen med et foredrag.
Syd- og Sønderjylland varmer op til Tour de France med motionsløb
Når Tour de France den 3. juli 2022 sender feltet af stjerneryttere af sted på løbets 3. etape, så går ruten ned gennem Syd- og Sønderjylland, hvor opløbet er i Sønderborg. Nu får du muligheden for at blive Tour-rytter for en dag.  

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Se alle 35 danske UCI-sejre i 2021
Feltet.dk samler her alle de danske UCI-sejre på landevejen. Se eller gense de største danske cykelmomenter i 2021!
Se verdensstjernerne dyste i Ballerup
Torsdag til lørdag afvikler verdens ældste cykelklub, DBC, udgaven nummer to af deres nye format, DBCs 3-dagesløb. Der køres for både herre og kvinde elite, et talentløs og et Miniløb for de 12 til 14-årige.
Produktnyhed: Cannondale Scalpel HT
Canondale byder velkommen til en ny version af Scalpel-modellen - den populære hardtail, som dermed repræsenterer den nyeste model til at få en opdatering i Cannondales sortiment.
Guide: Tour-arrangementer i Danmark 2022
Feltet.dk giver dig her en guide til, hvilke arrangementer, som er i Danmark i 2022 i forbindelse med Tour de France kommer til landet.
Produktnyhed: 2022 Giant Revolt
Giant lancerer en ny version af den populære Revolt gravelcykel. Opdateringerne inkluderer en lettere ramme, opdateret geometri og en unik mulighed for at ændre på akselafstanden for at tilpasse cyklen til terrænet.
Test: GripGrab Flandrien Waterproof Knitted skoovertræk
GripGrab har (gen)skabt en klassiker med flere moderne tvists, som vil gøre rigtig mange fødder glade, når det er ’danskervejr’ udenfor.
Test: Assos Mille GTO bibshorts
Assos løfter (igen) baren for hvordan ydeevne, kvalitet og komfort kan forenes i et par shorts som umiddelbart synes race-orienterede, men som kan det meste.
Kilometerkongen fylder 75!
I dag torsdag den 28. oktober fylder Niels Fredborg 75 år. Niels var i toppen af dansk banesport fra 1963, da han som blot 16-årig vandt sit første danske mesterskab i sprint og frem til han stillede cyklen i stald 17 år senere.
Boganmeldelse: Væddeløber af Matti Breschel
Med Væddeløber har Matti Breschel skrevet en ærlig og uprætentiøs bog om livet i cykelsportens overhalingsbane, hvor der er masser af stjernestunder, men mindst lige så mange hverdage.
Verdens bedste cykelhold - en aften med Voigt, Cancellara, brødrene Schleck, Riis og Ritter
Kom til foredrag med hovedpersonerne bag det, der engang var verdens bedste cykelhold. Mød Frank og Andy Schleck, Fabian Cancellara, Jens Voigt og Bjarne Riis i Aalborg, Herning, Aarhus, Odense og København.
Produktnyt: Populær gravelcykel kommer nu i alu
I maj 2021 lancerede Canyon Grizl CF, som er en ny carbon gravelcykel, som kan lidt af det hele. Nu lancerer Canyon en ny model Grizl AL, som en cykel med samme designegenskaber, som gjorde Grizl CF til et hit, men en aluminimumsmodel.   
Test: Garmin Rally RK200 Wattpedaler
Et godt alternativ til gængse wattmålere i kranksæt. Har man ét sæt watt pedaler, har man nem og stabil adgang til watt måling på alle sine cykler. Ligeledes er det nemt at tage sine watt målinger med, når man rejser udenlands og lejer cykel.
Før Tour-præsentationen: Skal inspirere Frankrig med dansk cykelkultur
Institutleder Jens Troelsen fra Syddansk Universitet (SDU) skal inspirere Paris’ borgmester for ’transformation of public spaces and mobility’ til, hvordan man med cykler kan afhjælpe trængelsproblemer i trafikken, sundhedsproblemer og klimaproblemer.
LIVESTREAM: Hele Lombardiet Rundt og fodboldlandsholdet VM-kampe
Sidste år vandt Jakob Fuglsang Lombardiet Rundt, men han er ikke til start i 2021, men det er fem andre danskere.
LIVESTREAM: Hele Lombardiet Rundt og fodboldlandsholdets VM-kampe
Sidste år vandt Jakob Fuglsang Lombardiet Rundt, men han er ikke til start i 2021, men det er fem andre danskere.

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Test: EKOI Gara hjelm
Super hjelm, som kombinerer sikkerhed med høj komfort og lækkert design.
Test: 2022 LIV Langma
En cykel uden kompromiser, som tilmed er den bedste, som denne tester har kørt på - nogensinde.
"Smeden" lancerer træningsfællesskab og nye aktiviteter
Drømmer du om at optimere din cykeltræning? Har du svært ved at finde motivationen til at komme i bedre form eller at blive bedre til at cykle? Uanset hvad dit træningsmål er, så kan Allan "Smeden" Johansen og Belgian Cycling Club Træningsforum hjælpe dig.
Overblik: De bedste Black Day og Cyber Monday tilbud
Feltet.dk bringer her links til nogen af de bedste Black Friday tilbud.
Test: EKOI Twenty solbriller
Komfortabel og hurtig brille fra øverste hylde, til en yderst konkurrencedygtig pris.
Test: Specialized S-Works Aethos
Specialized har for en gangs skyld set i en anden retning end pro-rytterne i udviklingen af deres seneste ramme med et mål om at skabe en ultimativ køreoplevelse. Det er til fulde lykkedes med en ultralet og velafbalanceret cykel. Men oplevelsen kommer med et stort prismærke.  
Test: Bontrager Specter WaveCel
Virkelig lækker hjelm med fantastisk komfort og pasform i høj kvalitet.
Foredrag med Leth og Mader: Den sidste Tour
I 14 år var Jørgen Leth og Jørn Mader nærmest synonym med Tour de France på TV 2. Nu tager det ikoniske makkerpar på deres sidste Tour sammen med et foredrag.
Syd- og Sønderjylland varmer op til Tour de France med motionsløb
Når Tour de France den 3. juli 2022 sender feltet af stjerneryttere af sted på løbets 3. etape, så går ruten ned gennem Syd- og Sønderjylland, hvor opløbet er i Sønderborg. Nu får du muligheden for at blive Tour-rytter for en dag.  

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet

x