Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Få styr på cyklen
Foto: Mathias Mundbjerg / Feltet.dk
18.06.2020 @ 12:04

At få et styr på sin cykel er altid en god idé, og uden tvivl også den sikreste måde at færdes rundt i trafikken på - det er dog ikke hélt budskabet med denne overskrift. Denne artikel skal i stedet hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din cykel og dermed at din cykel får en længere levetid, at du kan bruge den i længere tid end blot ét år. 

 

Find en handyhand eller bliv din egen handyman

Der findes gode muligheder for at få hjælp udefra til at få fikset sin cykel - det kan du reelt set bare betale dig fra - men hvis du går med et lille ønske om at få kompetencerne til at holde din cykel i en god stand, så fortvivl ej, denne indlæring er også at hente. Hos Handyhand.dk kan du få privat hjælp til at rengøre eller reparere din cykel. Konceptet er smart og enkelt og hjælpen er at finde i dit lokalområde. 


 

Fem gode råd til at vedligeholde din cykel

Vil du i stedet gerne være din egen handyman, så få fem gode råd til at vedligeholde din cykel lige her.

 

  1. 1. Vask altid din cykel efter en cykeltur

Dette råd kan være svært at imødekomme i en travl hverdag, men en nødvendighed i det lange løb. Det er nemlig vigtigt at rengøre sin cykel efter brug, man skal dog være opmærksom på ikke at anvende vand på højt tryk, da det kan skade cyklens affjedring og lejer. 

 

  1. 2. Smør kæden regelmæssigt

Det er vigtigt at smøre sin cykelkæde med en olie efter sæsonen, altså hvorvidt det er en våd eller tør sæson. En våd olie er bedst imod våde vejrforhold, men den samler samtidig også mere snavs end når du cykler under tørre vejrforhold. En ren og velholdt kæde sikrer længere levetid og giver større køreglæde. Dertil er risikoen for brud mindre. En god huskeregel: Alle kæder, uanset om den er antirust, skal smøres regelmæssigt. 

 

  1. 3. Tjek op på din cykels komponenter

Et nemt og simpelt råd er at kontrollere din cykels komponenter inden du skal bruge cyklen, så du er sikker på, at det hele sidder spændt og korrekt. 

 

  1. 4. Kontrollér dine bremser

Du skal regelmæssigt tjekke op på dine bremsers belægning og skift, hvis dette skulle være en nødvendighed. En slidt bremsebelægning forringer bremsernes funktion og kan slide ufornødent på følgerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at kontrollere sine bremser. 

 

  1. 5. Opbevar cyklen indendørs

 

Et godt tip, som heller ikke altid er en mulighed alt efter din boligsituation, er at opbevare din cykel indendøre. På den måde sikrer du din cykel mod alt slags vejr, i hvert fald et par timer i døgnet. Dette øger også din chance for at din cykel forbliver rustfri. 

 

Sådan holder du din cykel rustfri

Mange cykelejere og -entusiaster er tilbøjelige til at stille cyklen i skuret eller under halvtag efter den første uge med sne, slud, sjap og glatte cykelstier. Selvom det er rart at have sin cykel et fast og sikkert sted, så risikerer du at stå med en rusten cykel til foråret, fordi der simpelthen har ligget salt på den. Det er derfor vigtigt at klargøre cyklen til vinterhi. 

 

Hvorfor ruster cykler?

Den helt store årsag til at din cykel begynder at ruste hvis du opbevarer den udenfor i den våde og kolde vintersæson, er på grund af vejsaltet. Dette får nemlig metallet til at ruste, hvilket er hård kost for cyklen - især hvis den er i brug hele vinteren. Rusten forværres yderligere, hvis du udelukkende benytter cyklen de første snevejrsdage og herefter sætter den i vinterhi over en længere periode, for så får saltet lov til at gnave i fred og gøre rust-situationen endnu værre. Hertil skal det siges, at rust på din racercykel ikke er reklamationsberettiget, men netop et resultat af manglende vedligeholdelse af din cykel. 

 

Forkæl din cykel

En måde hvorpå du kan give din cykel lidt kærlighed, såfremt du ønsker at sætte din cykel i skuret for vinteren, er ved at sørge for at vaske den med haveslangen og sikre at alt saltet er værk. Det er en god idé at benytte sig af børste og haveslangen inden cyklen stilles i kælderen. Det er ikke en nødvendighed at benytte sæbe ved rengøring. Her kan du blot benytte vand. Når cyklen er rengjort for salt og snavs, og er dryppet af og tør, kan du tilføre noget tynd olie på en klud og tørre stellet over. På den måde tilfører du et lag overfladebeskyttelse til cyklen, bestående af en tynd olie, og derefter giver man cykelkæden en gang fed olie. Så kan du klappe dig selv på skulderen over at have taget sagen i egen hånd, og gjort det optimale for at vedligeholde din cykel

 

Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.
LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.

Instagram #motionsfeltet

Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN
Cykelsøgemaskinen Velomio.com guider og sammenligner cykler og cykeludstyr for dig blandt mere end 150 webshops og cykelhandlere. Velomio.com søger feedback til sitet og udlodder derfor præmier til de 10 bedste inputs.
Gravel Ride: Dirty Kanzelled & The Solstice Century Challenge
Verdenspremiere på den første danske film om gravelcykling
West Coast er et cykeleventyr på grus og den første danske film om gravelcykling. Filmen tager os på en smuk og udfordrende rejse op langs hele den jyske vestkyst. Nu kan du se verdenspremieren på den første danske gravel film.
Fremtidssikker – Canyon lancerer opgraderet 2021 Commuter
En ting er sikkert: Canyon er meget engagerede i at bane vejen for den fremtidige urbane mobilitet. Og dette år har Canyon virkelig sat fokus på dette engagement.
Christmas Gravel Challenge 2020
Vær med til at hylde alt det sociale som gravelcykling står for. Det har vi nemlig ikke haft nok af i år og derfor skal vi dyrke det sociale sammen, men på sikker afstand. Jeg vil derfor gerne invitere dig til en “Jule Gravel Challenge”.
Test: Assos Equipe RS-vintertøj
Assos presser citronen maksimalt med den nye Equipe RS-serie, hvor især jakken er et mindre vidunder af tekniske detaljer. Har man budgettet, så er det ultimativ luksus og komfort.
Test: Fizik Terra Powerstrap X4 gravelsko
Fizik Terra Powerstrap X4 - toplirens gravelsko med super god komfort og god funktionalitet. Et godt valg til træning, naturoplevelser og en god kop kaffe.
Produktnyt: Lazer præsenter Jackal, den nye go-to MTB hjelm
Efter introduktionen af Impala og Coyote i 2019, kan Lazer nu annoncere endnu en hjelm til deres MTB kollektion. Tag et kig på denne high-end hjelm, der er spækket med features.
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne
I disse Corona tider hvor restriktioner og "social distancing" har sat en kæp i hjulet for mange og vi har givet afkald på at bruge tiden med venner og bekendte, har turcyklen stået som en trofast ven.
Feltet.dk laver podcastsamarbejde med ReTouren
Danmark er en dedikeret Tour de France-nation, som ynder at hylde og granske sine Tour-helte. Touren er lyden af sommer og nostalgi, og Feltet.dk ser stort potentiale for endnu mere Tour-nørderi ved at indgå et samarbejde med ReTouren - podcasten, der genopliver og genfortæller de mest mindeværdige øjeblikke fra den moderne Tour de France-historie. Sammen vil de udgive og udvikle unikt Tour de France-indhold til deres læsere og lyttere.
Julegaveidéer til pendleren
I webshoppen har vi givet vores bud på idéer til julegaver - en del er med rabat. Vi har opdelt vores forslag i forskellige kategorier og viser her nogle bud fra kategorien "Gaver til pendleren".
Test: Canyon Exceed CFR Team
Canyon har introduceret en ny topklasse ramme til deres XC hardtail, Exceed. En ultra lav vægt, topklasse komponenter og fornyet geometri gør den til en virkelig effektiv MTB.
Produktnyt: Canyon introducerer Stoic til deres hardtail udvalg
Canyon har lanceret i budgetvenlig hardtail mountainbike til nybegynderen, som "bare" har brug for noget der virker.
Tilbud på vintertøj i webshoppen
Koldere vejr behøver ikke nødvendigvis, at betyde mindre udendørs cykling. Vi giver derfor 25% rabat på vinterbukser, trøje og vinterjakke. 

Seneste indlæg i debatten

Feltet.dk har snakket med Christopher Juul-Jensen, der i år kører sin sjette sæson for Team BikeExchange. Vi bringer interviewet over tre dele. Tredje og sidste del, der bringes her, handler om de udskiftninger, der er sket på danskeren hold op til denne sæson og danskeren løfter også sløret for lidt af sit løbsprogram. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/juul-jensen_loefter_lidt_af_sloeret_for_loebsprogrammet/Ferien er ovre, og det er tid for de professionelle ryttere at starte den seriøse træning frem mod 2021-sæsonen. Ganske vist betyder coronavirus, at løbene starter senere, og at omfanget af træningslejre er neddroslet, men nedtællingen er efter nytår for alvor gået i gang. I løbet af de kommende uger vil Feltet.dks cykelekspert Emil Axelgaard klæde dig på til den kommende sæson i en serie af analyser, hvor vi kaster et detaljeret blik på hvert af de 19 WorldTour-hold, og hvad vi kan forvente os af mandskabet i løbet af de kommende 12 måneder. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/opvarmning_til_2021_hvad_kan_vi_forvente_af_team_jumbo-visma/Ja spørgsmålet er om det bliver ren hygge - eller det modsatte. Med det mener jeg: hvor god er komforten ? hvor godt holder stel og forgaffel. Og ja det er til den tunge side i.f.t. stel omkring 8-900 gr og forgaffel på 300 gr. Bedst er at finde reviews - hvis de findes.2021-sæsonen starter lige om lidt, og det bliver med rekordmange danskere på WorldTouren. Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Søren Kragh Andersen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/soeren_kragh_andersen__hvad_kan_vi_forvente_i_2021/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Hold varmen under træningen i vinterperioden
Gør de kolde ture på cyklen til en fornøjelse. Den rigtige påklædning er vigtig for, at du kan holde varmen fra start til slut. 
Gravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal
Det er blevet vinter i Danmark, og frosten har sat ind. Det afholder dog ikke mig fra at tage en tur i Vejle Ådalen
Test: Vintertøj fra Futurum
”4 Seasons” er navnet på vinterkollektionen fra mærket Futurum. Med tøj fra denne kollektion sæt kommer du godt igennem vinterhalvåret med våde og kolde dage på landevej, grusstier og i skov. Det slidstærke og funktionelle tøj kommer med en række nytænkende detaljer, og det er optimalt til et barsk nordeuropæisk klima. Her får du lækker kvalitet til en meget fornuftig pris.
Job: Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger sælger
Cykelsøgemaskinen Velomio.com søger en sælger. Er du den rette person og har du kendskab til cykelbranchen?
Produktnyt: Lazer Sphere - Cyklistens nye bedste ven
Ved at bygge videre på successen fra Lazer Genesis, præsenterer Lazer deres nyeste hjelm: Lazer Sphere. 
Test: Rapha Classic vinterjakke
En teknisk jakke i klassisk indpakning, som giver god beskyttelse i kombination med let vægt. En jakke som kan det hele.    
Test: Rapha Pro Team vinterjakke
En virkelig topjakke til den seriøse rytter, som også kører stærkt om vinteren.
Produktnyt: Nye flade mountainbike sko fra Crankbrothers
Crankbrothers introducerer ny serie af flade cykelsko til brug på mountainbiken. Kollektionen består af to modeller med klamper og én uden.
LIVESTREAM: Social Ride med VM-sølvvinderen
Se livestream af Social Ride med Anders Foldager.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet