Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Få styr på cyklen
Foto: Mathias Mundbjerg / Feltet.dk
18.06.2020 @ 12:04

At få et styr på sin cykel er altid en god idé, og uden tvivl også den sikreste måde at færdes rundt i trafikken på - det er dog ikke hélt budskabet med denne overskrift. Denne artikel skal i stedet hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din cykel og dermed at din cykel får en længere levetid, at du kan bruge den i længere tid end blot ét år. 

 

Find en handyhand eller bliv din egen handyman

Der findes gode muligheder for at få hjælp udefra til at få fikset sin cykel - det kan du reelt set bare betale dig fra - men hvis du går med et lille ønske om at få kompetencerne til at holde din cykel i en god stand, så fortvivl ej, denne indlæring er også at hente. Hos Handyhand.dk kan du få privat hjælp til at rengøre eller reparere din cykel. Konceptet er smart og enkelt og hjælpen er at finde i dit lokalområde. 


 

Fem gode råd til at vedligeholde din cykel

Vil du i stedet gerne være din egen handyman, så få fem gode råd til at vedligeholde din cykel lige her.

 

  1. 1. Vask altid din cykel efter en cykeltur

Dette råd kan være svært at imødekomme i en travl hverdag, men en nødvendighed i det lange løb. Det er nemlig vigtigt at rengøre sin cykel efter brug, man skal dog være opmærksom på ikke at anvende vand på højt tryk, da det kan skade cyklens affjedring og lejer. 

 

  1. 2. Smør kæden regelmæssigt

Det er vigtigt at smøre sin cykelkæde med en olie efter sæsonen, altså hvorvidt det er en våd eller tør sæson. En våd olie er bedst imod våde vejrforhold, men den samler samtidig også mere snavs end når du cykler under tørre vejrforhold. En ren og velholdt kæde sikrer længere levetid og giver større køreglæde. Dertil er risikoen for brud mindre. En god huskeregel: Alle kæder, uanset om den er antirust, skal smøres regelmæssigt. 

 

  1. 3. Tjek op på din cykels komponenter

Et nemt og simpelt råd er at kontrollere din cykels komponenter inden du skal bruge cyklen, så du er sikker på, at det hele sidder spændt og korrekt. 

 

  1. 4. Kontrollér dine bremser

Du skal regelmæssigt tjekke op på dine bremsers belægning og skift, hvis dette skulle være en nødvendighed. En slidt bremsebelægning forringer bremsernes funktion og kan slide ufornødent på følgerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at kontrollere sine bremser. 

 

  1. 5. Opbevar cyklen indendørs

 

Et godt tip, som heller ikke altid er en mulighed alt efter din boligsituation, er at opbevare din cykel indendøre. På den måde sikrer du din cykel mod alt slags vejr, i hvert fald et par timer i døgnet. Dette øger også din chance for at din cykel forbliver rustfri. 

 

Sådan holder du din cykel rustfri

Mange cykelejere og -entusiaster er tilbøjelige til at stille cyklen i skuret eller under halvtag efter den første uge med sne, slud, sjap og glatte cykelstier. Selvom det er rart at have sin cykel et fast og sikkert sted, så risikerer du at stå med en rusten cykel til foråret, fordi der simpelthen har ligget salt på den. Det er derfor vigtigt at klargøre cyklen til vinterhi. 

 

Hvorfor ruster cykler?

Den helt store årsag til at din cykel begynder at ruste hvis du opbevarer den udenfor i den våde og kolde vintersæson, er på grund af vejsaltet. Dette får nemlig metallet til at ruste, hvilket er hård kost for cyklen - især hvis den er i brug hele vinteren. Rusten forværres yderligere, hvis du udelukkende benytter cyklen de første snevejrsdage og herefter sætter den i vinterhi over en længere periode, for så får saltet lov til at gnave i fred og gøre rust-situationen endnu værre. Hertil skal det siges, at rust på din racercykel ikke er reklamationsberettiget, men netop et resultat af manglende vedligeholdelse af din cykel. 

 

Forkæl din cykel

En måde hvorpå du kan give din cykel lidt kærlighed, såfremt du ønsker at sætte din cykel i skuret for vinteren, er ved at sørge for at vaske den med haveslangen og sikre at alt saltet er værk. Det er en god idé at benytte sig af børste og haveslangen inden cyklen stilles i kælderen. Det er ikke en nødvendighed at benytte sæbe ved rengøring. Her kan du blot benytte vand. Når cyklen er rengjort for salt og snavs, og er dryppet af og tør, kan du tilføre noget tynd olie på en klud og tørre stellet over. På den måde tilfører du et lag overfladebeskyttelse til cyklen, bestående af en tynd olie, og derefter giver man cykelkæden en gang fed olie. Så kan du klappe dig selv på skulderen over at have taget sagen i egen hånd, og gjort det optimale for at vedligeholde din cykel

 

Populært svensk restitutionsproducent rykker ind i Danmark
Flowlife tager nu sit første skridt ind i Europa med lanceringen i Danmark. Ved at give folk kvalitetsprodukter og samtidig give kunden den samme nærhed og oplevelse, som i det virkelige liv vil Flowlife skabe Danmarks bedste e-handelsted.
Produktnyt: Canyon lancerer ny gravelcykel
Canyon lancerer i dag en ny gravelcykel: Grizl. Feltet.dk kigger nærmere på cyklen og dens egenskaber.
Test: EKOI Premium 80 solbriller
Markant XL-design som bæres af mange proffer og som byder på en virkelig god linse til en fornuftig pris.
Bog-aktuelle Bastian Emil: "Cykelsporten svælger i sin historie"
Hans første bog udkommer i dag, og i den forbindelse inviterede Bastian Emil Goldschmidt Feltet.dk hjem i privaten til en snak om "Fremad", der behandler cykelsportens grundlæggende elementer gennem et levende sprog i kontakt med fortidens helte.
Se alle Giro-etaper uden reklamer
Discovery har rettighederne til årets Giro d'Italia, og det bliver rig mulighed for at følge hele årets Giro d'Italia. Streamingstjensten Discovery+ har en række fordele, hvis du vil følge årets første Grand Tour.
Giro-spillet starter i dag kl. 14 - Præmier for over 50.000 kroner
Kan du vinde års Giro d'Italia managerspil? Så kan du vinde en lækker racercykel til næsten 20.000 kroner og samtidig modtager du over 8000 kroner kontant.
Ny distributør vil bygge Guerciotti brandet op igen i Norden
Guerciotti var stort i Danmark i 80, 90'erne, hvor blandt andet Brian Holm og verdensmesteren Henrik Djernis kørte på det italienske cykelmærke. Nu vil en ny distributør bygge Guerciotti brandet op igen i Norden.
Test: Smoove Lube kædevoks
Nyt smøremiddel til kæden, der overrasker i test med god holdbarhedsevne og nemt at bruge.
Rapha gør det igen - præsenterer vildt designet Giro-tøj
EF Education-NIPPO kommer igen i et specialt outfit til Giro d'Italia. Rapha har designet Euphoria kollektionen.

Instagram #motionsfeltet

Bastian Emil og Jørgen Leth varmer op til Giroen i ny programserie
Inden det italienske landskab bliver indtaget af et stjernebesat felt i Giro d’Italia, der sendes eksklusivt på discovery+ og Kanal 5, sørger Jørgen Leth og Bastian Emil Goldschmidt for at kridte banen op. I programserien ‘Bastian Emil & Jørgen Leth' taler de ind i deres helt store fælles passion - cykelsporten. Programserien har premiere i dag på discovery+.
Produktnyt: Movistar får nyt enkeltstartsvåben før Giroen
Klar til Giro’en: Canyon lancerer ny Speedmax CFR TT Disc enkeltstartscykel. I kampen mod uret inden for de største enkeltstartsløb tæller hvert enkelt millisekund, og enhver lille detalje kan have afgørende betydning for sejr eller fiasko.
Vind en Merida cykel til værdi af 40.000 kroner
Konkurrence tid - Vind en Merida Scultura til værdi af 40.000 kroner.
Gravel Ride: På tur med Bubber
I fem afsnit tager jeg sammen med Bubber på bikepacking ned ad Hærvejen. Følg med på Feltet.dk og DK4.
Test: Bontrager GR2 gravel-sko
Bontrager har lavet en gravelsko som virkelig er tænkt allround, og er en cykelsko som passer til de lange grusture, men også kan bruges når man ikke lige sidder og træder rundt. Hen over vinteren har jeg har fornøjelsen at teste Bontragers gravelsko kaldet G2.
Nyt motionscykelløb på heden
Nu får GP Herning et motionsløb, hvor alle kan deltage på de legendariske grusveje omkring Herning.
Vind et hjulsæt - værdi 19.998 kroner
Cadex Danmark udlodder et lækkert hjulsæt, Cadex 42 Disc, som kan blive dine. Deltag i konkurrencen!
SIDSTE CHANCE: Sæt dit hold til Romandiet Rundt
Sæt dit hold til Romandiet Rundt, der er kontanter og hæder på spil i managerspillet
Seks danskere til start i Romandiet
Tour de Romandie - også kaldet Romandiet Rundt - får seks danskere ryttere til start.
Gravel Ride: Ribe-Tønder-Ribe 2021
Feltet.dks gravelredaktør, Mads Christensen, har været til den første udgave af Ribe-Tønder-Ribe gravelløbet. Mærk stemningen og hør hvad løbsarrangør Per Hansen havde at sige efter den første udgave af løbet.
Se regnbuerne: Ny Tarmac SL7s til verdensmestrene
I Flèche Wallonne, som blev kørt i onsdags, vandt de to verdensmestre Anna van der Breggen og Julian Alaphilippe på Mur du Huy. Det vil Specialized fejrer med ny lakering af deres cykler.
Good Vibes Only - Take it to the Test
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...
Produktnyt: Nyt hjulsæt skal hjælpe Mads Pedersen til flere sejre
Bontragers helt nye Aeolus RSL-hjul er langt hurtigere end noget andet Bontrager-hjul.
Test: Cadex 42 Disc hjulsæt
Et vanvittigt lækkert hjulsæt, som excellerer med lav vægt og masser af stivhed.
Test: Assos Mille GT bibshorts GTS
Overlegen kvalitet med appel til de fleste ryttertyper grundet en alsidig pasform. Assos skuffer ikke, når det kommer til bibshorts.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Populært svensk restitutionsproducent rykker ind i Danmark
Flowlife tager nu sit første skridt ind i Europa med lanceringen i Danmark. Ved at give folk kvalitetsprodukter og samtidig give kunden den samme nærhed og oplevelse, som i det virkelige liv vil Flowlife skabe Danmarks bedste e-handelsted.
Produktnyt: Canyon lancerer ny gravelcykel
Canyon lancerer i dag en ny gravelcykel: Grizl. Feltet.dk kigger nærmere på cyklen og dens egenskaber.
Test: EKOI Premium 80 solbriller
Markant XL-design som bæres af mange proffer og som byder på en virkelig god linse til en fornuftig pris.
Bog-aktuelle Bastian Emil: "Cykelsporten svælger i sin historie"
Hans første bog udkommer i dag, og i den forbindelse inviterede Bastian Emil Goldschmidt Feltet.dk hjem i privaten til en snak om "Fremad", der behandler cykelsportens grundlæggende elementer gennem et levende sprog i kontakt med fortidens helte.
Se alle Giro-etaper uden reklamer
Discovery har rettighederne til årets Giro d'Italia, og det bliver rig mulighed for at følge hele årets Giro d'Italia. Streamingstjensten Discovery+ har en række fordele, hvis du vil følge årets første Grand Tour.
Giro-spillet starter i dag kl. 14 - Præmier for over 50.000 kroner
Kan du vinde års Giro d'Italia managerspil? Så kan du vinde en lækker racercykel til næsten 20.000 kroner og samtidig modtager du over 8000 kroner kontant.
Ny distributør vil bygge Guerciotti brandet op igen i Norden
Guerciotti var stort i Danmark i 80, 90'erne, hvor blandt andet Brian Holm og verdensmesteren Henrik Djernis kørte på det italienske cykelmærke. Nu vil en ny distributør bygge Guerciotti brandet op igen i Norden.
Test: Smoove Lube kædevoks
Nyt smøremiddel til kæden, der overrasker i test med god holdbarhedsevne og nemt at bruge.
Rapha gør det igen - præsenterer vildt designet Giro-tøj
EF Education-NIPPO kommer igen i et specialt outfit til Giro d'Italia. Rapha har designet Euphoria kollektionen.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet