Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Få styr på cyklen
Foto: Mathias Mundbjerg / Feltet.dk
18.06.2020 @ 12:04

At få et styr på sin cykel er altid en god idé, og uden tvivl også den sikreste måde at færdes rundt i trafikken på - det er dog ikke hélt budskabet med denne overskrift. Denne artikel skal i stedet hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din cykel og dermed at din cykel får en længere levetid, at du kan bruge den i længere tid end blot ét år. 

 

Find en handyhand eller bliv din egen handyman

Der findes gode muligheder for at få hjælp udefra til at få fikset sin cykel - det kan du reelt set bare betale dig fra - men hvis du går med et lille ønske om at få kompetencerne til at holde din cykel i en god stand, så fortvivl ej, denne indlæring er også at hente. Hos Handyhand.dk kan du få privat hjælp til at rengøre eller reparere din cykel. Konceptet er smart og enkelt og hjælpen er at finde i dit lokalområde. 


 

Fem gode råd til at vedligeholde din cykel

Vil du i stedet gerne være din egen handyman, så få fem gode råd til at vedligeholde din cykel lige her.

 

  1. 1. Vask altid din cykel efter en cykeltur

Dette råd kan være svært at imødekomme i en travl hverdag, men en nødvendighed i det lange løb. Det er nemlig vigtigt at rengøre sin cykel efter brug, man skal dog være opmærksom på ikke at anvende vand på højt tryk, da det kan skade cyklens affjedring og lejer. 

 

  1. 2. Smør kæden regelmæssigt

Det er vigtigt at smøre sin cykelkæde med en olie efter sæsonen, altså hvorvidt det er en våd eller tør sæson. En våd olie er bedst imod våde vejrforhold, men den samler samtidig også mere snavs end når du cykler under tørre vejrforhold. En ren og velholdt kæde sikrer længere levetid og giver større køreglæde. Dertil er risikoen for brud mindre. En god huskeregel: Alle kæder, uanset om den er antirust, skal smøres regelmæssigt. 

 

  1. 3. Tjek op på din cykels komponenter

Et nemt og simpelt råd er at kontrollere din cykels komponenter inden du skal bruge cyklen, så du er sikker på, at det hele sidder spændt og korrekt. 

 

  1. 4. Kontrollér dine bremser

Du skal regelmæssigt tjekke op på dine bremsers belægning og skift, hvis dette skulle være en nødvendighed. En slidt bremsebelægning forringer bremsernes funktion og kan slide ufornødent på følgerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at kontrollere sine bremser. 

 

  1. 5. Opbevar cyklen indendørs

 

Et godt tip, som heller ikke altid er en mulighed alt efter din boligsituation, er at opbevare din cykel indendøre. På den måde sikrer du din cykel mod alt slags vejr, i hvert fald et par timer i døgnet. Dette øger også din chance for at din cykel forbliver rustfri. 

 

Sådan holder du din cykel rustfri

Mange cykelejere og -entusiaster er tilbøjelige til at stille cyklen i skuret eller under halvtag efter den første uge med sne, slud, sjap og glatte cykelstier. Selvom det er rart at have sin cykel et fast og sikkert sted, så risikerer du at stå med en rusten cykel til foråret, fordi der simpelthen har ligget salt på den. Det er derfor vigtigt at klargøre cyklen til vinterhi. 

 

Hvorfor ruster cykler?

Den helt store årsag til at din cykel begynder at ruste hvis du opbevarer den udenfor i den våde og kolde vintersæson, er på grund af vejsaltet. Dette får nemlig metallet til at ruste, hvilket er hård kost for cyklen - især hvis den er i brug hele vinteren. Rusten forværres yderligere, hvis du udelukkende benytter cyklen de første snevejrsdage og herefter sætter den i vinterhi over en længere periode, for så får saltet lov til at gnave i fred og gøre rust-situationen endnu værre. Hertil skal det siges, at rust på din racercykel ikke er reklamationsberettiget, men netop et resultat af manglende vedligeholdelse af din cykel. 

 

Forkæl din cykel

En måde hvorpå du kan give din cykel lidt kærlighed, såfremt du ønsker at sætte din cykel i skuret for vinteren, er ved at sørge for at vaske den med haveslangen og sikre at alt saltet er værk. Det er en god idé at benytte sig af børste og haveslangen inden cyklen stilles i kælderen. Det er ikke en nødvendighed at benytte sæbe ved rengøring. Her kan du blot benytte vand. Når cyklen er rengjort for salt og snavs, og er dryppet af og tør, kan du tilføre noget tynd olie på en klud og tørre stellet over. På den måde tilfører du et lag overfladebeskyttelse til cyklen, bestående af en tynd olie, og derefter giver man cykelkæden en gang fed olie. Så kan du klappe dig selv på skulderen over at have taget sagen i egen hånd, og gjort det optimale for at vedligeholde din cykel

 

Test: AMP MTB Bremseklodser
Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.
Test: Scott Addict RC Premium 2020
Scott Addict RC Premium er en allround landevejscykel til den meget kræsne og præstationsorienterede cykelrytter. Med en stiv og let ramme, aerodynamiske træk og komponenter fra øverste hylde får du en alsidig cykel, der klarer sig godt i et varieret terræn, og som er god til både lange og korte ture, samt til konkurrence og motion.
Test: Assos Dyora RS Summer Bibs og jersey
Dyora RS Summer-kollektionen til kvinder leverer på alle fronter med hensyn lethed, komfort, åndbarhed, kvalitet og ydeevne.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Ny kategorisering af motionsløb skal øge sikkerheden
DGI, DCU og de største danske motionsløbsarrangører er gået sammen om et nyt kategoriseringssystem af motionsløb. Løb deles op i tre kategorier - rød, blå og grøn. Det skal hjælpe motionisten med at vide, hvad vedkommende skal forvente af løbet.  
Vind lækre Garmin produkter
I samarbejde med Garmin Danmark fejrer vi, at cykelsøgemaskinen Velomio.com i juli satte ny besøgsrekord. Derfor udlodder vi tre lækre Garmin produkter i en konkurrence.
First Ride: Specialized Tarmac SL7
For lidt under en uge siden, lancerede Specialized deres nyeste våben: Tarmac SL7, som du kan læse meget mere om her. Vi har haft lejlighed til at køre på den nye maskine i en uges tid og her kan du læse vores første indtryk.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.

Instagram #motionsfeltet

Test: Rapha Outdoor Voices – trøje og bibshorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse
Sommer betyder som regel Tour de France og Pro Cycling Manager, men i år må vi dog nøjes med sidstnævnte. Feltet.dks spilanmelder Rasmus Brandt har fået fat i årets udgave af cykelsimulatoren. Læs hans gennemgang af de nye elementer og hans dom lige her.
DKBIKE - Carbon hjul med 900 dages garanti
DKBIKE har specialiseret sig i carbon cykelhjul, og det har de stor succes med. 
First ride: Canyon Grail:ON
El cyklerne stormer frem, og det er ikke kun Hr. og Fru Danmarks dagligdags cykler, der bliver solgt. I det dyre segment findes der både el-racer og MTB’er, og nu kommer Canyon med en elektrificeret udgave af deres gravel cykel, Grail.
Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner
Nu kan du vinde et par lækre hvide cykelsko fra Fizik til en værdi af 1.599 kroner. Vinderen findes ultimo juli.
Beskyt din cykel - imod vind og vejr
Det danske firma, Skjoldet.dk, har udviklet en special nano coating til cykler, som beskytter dem imod vind og vejr. 
Test: Garmin Varia RTL516
Garmin Varia RTL516 er en kombineret radar og baglygte, som gør dig synlig på vejen og giver dig besked på din Garmin-kompatible enhed (cykelcomputer, mobil) om bagfrakommende trafik. Uanset om du er motionist, løbsrytter eller blot kører til og fra arbejde på din cykel, vil du kunne få glæde af Garmin Varia RTL516.
Gravelcykling - det nye sort?
Flere og flere motionister og cykelløb begynder at inkludere grusveje i deres cykelture og løb. Er gravelcykling ved at blive det "nye sort"?
Test: Rapha Outdoor Voices – vindjakke og taske
To anderledes, spændende og vanvittigt fede produkter i Raphas spændende samarbejde med Outdoor Voices.  
Test: Rapha Outdoor Voices – jersey og shorts
En rigtig veldesignet og spændende kvindekollektion til kvinder med nogle unikke designs og features.  
10 skarpe tilbud på cykelprodukter
Vi har i samarbejde med cykelsøgemaskinen Velomio.com fundet 10 skarpe tilbud / populære produkter netop nu.
Boganmeldelse: Iltgæld
Det kan på forhånd virke som et umuligt projekt. At tage en forfatter, der aldrig selv har dyrket cykelløb, og supplere med en illustrator, som med egne ord udtaler: ”Det er udfordrende ad Helvede til, men det holder jo en væk fra gadehjørnerne. Haha.” Alligevel har de to - forfatteren Brian Nygaard og maleren Erik A. Frandsen - tilsammen lavet en cykelbog, der både er nyskabende og værd at læse.
Test: Specialized Torch 3.0 cykelsko
En rigtig arbejdshest af en sko, som appellerer bredt, tilbyder en lidt mere afslappet pasform og som med garanti kan holde til en masse.
IT-system hjælper over 100 cykelklubber
IT er smart - især når det hjælper cykelklubber med at løse udfordringer og sparer tid i dagligdagen.
GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner...

Seneste indlæg i debatten

Grus under neglende billeder efter 75km på grus af Lübeck-Elbe kanal, det er langs den rute at Lübeck slæbte salt fra Lünenburg til brug op sildemarkederne i Skanør, Falsterbo og Bore. https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 Og inden den blev beskidt: https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 https://www.flickr.com/photos/189663896 2020-2006 = 14år, jeg regner også med jeg har min Tom Kellogh designede 3/2.5 Merlin Metalworks CR3’/2.5 i 2034 og at det også til den tid vil være min fortrukne racer låge. 1100g er stadig ganske aceptabelt og jeg bekymrer mig aldrig om lak, eller om den nu går i stykker når jeg læsser den ind i et transportmiddel til lands, vands eller i luften (uden af stoppe den i en hardshell) Jeg er helt sikker på at ingen carbon ramme havde overlevet det min Merlin har været udsat for. Hvis den får en ridse polerer jeg den bort med meget fin ståluld ( og hvis jeg vil have den blank vasker jeg den i flydende Ajax) Hvor mange kører stadig rundt på deres nuværende drømme cykel 14 år efter de købte den? Det er de de også kalder panorama ruter - selvom man har en cykkel der kan skal man lide med myg, fluer og kolort fra start til slut. Fiziken er mindre end 25mm (har selv to) Tjek Paul hvis du vil have noget med meget seatback uden knirken - eller Nitto SP83. Begge ertunge, dyre men giver dig en masse seatback garanteret uden knirkeri ( hvis det knirker er det sadlen eller rammen den er gal med, ikke pinden) når det er sagt er Fizik pindende R3 og R5 er tæt på at være de bedst konstruerede pinde på markedet for betalelige dimser, ogsp hvad angår knirkeri.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Test: AMP MTB Bremseklodser
Med en anderledes tilgang til bremsernes fjende nr. 1 - varme - og avancerede materialer har makkerparret bag AMP, ingeniørerne Ben og Anthony, skabt nogle bremseklodser i høj kvalitet med en miljøvenlig profil.
Test: Scott Addict RC Premium 2020
Scott Addict RC Premium er en allround landevejscykel til den meget kræsne og præstationsorienterede cykelrytter. Med en stiv og let ramme, aerodynamiske træk og komponenter fra øverste hylde får du en alsidig cykel, der klarer sig godt i et varieret terræn, og som er god til både lange og korte ture, samt til konkurrence og motion.
Test: Assos Dyora RS Summer Bibs og jersey
Dyora RS Summer-kollektionen til kvinder leverer på alle fronter med hensyn lethed, komfort, åndbarhed, kvalitet og ydeevne.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Ny kategorisering af motionsløb skal øge sikkerheden
DGI, DCU og de største danske motionsløbsarrangører er gået sammen om et nyt kategoriseringssystem af motionsløb. Løb deles op i tre kategorier - rød, blå og grøn. Det skal hjælpe motionisten med at vide, hvad vedkommende skal forvente af løbet.  
Vind lækre Garmin produkter
I samarbejde med Garmin Danmark fejrer vi, at cykelsøgemaskinen Velomio.com i juli satte ny besøgsrekord. Derfor udlodder vi tre lækre Garmin produkter i en konkurrence.
First Ride: Specialized Tarmac SL7
For lidt under en uge siden, lancerede Specialized deres nyeste våben: Tarmac SL7, som du kan læse meget mere om her. Vi har haft lejlighed til at køre på den nye maskine i en uges tid og her kan du læse vores første indtryk.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Specialized Tarmac SL7
Specialized gør op med filosofien om at have flere landevejscykler til forskelligt terræn og præsenterer en cykel der kombinerer lav vægt og aerodynamik i hidtil uset grad.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Livetipsportal.com   •   Andet