31.03.2016 @ 11:00

Cykelhjelmen er noget af det mest omdiskuterede sikkerhedsudstyr, men der er i øjeblikket ingen lovgivning omkring det. Et flertal af danskerne er for lovpligtig cykelhjelm, men Cyklistforbundet er imod.

Over to tredjedele af den danske befolkning mener, at der bør være lovkrav om at bære cykelhjelm, når man cykler i trafikken, og at det bør straffes med bøde, hvis ikke det overholdes. Det viser en rundspørge lavet af TNS Gallup.

 

Syv ud ti danskere er faktisk på den side, der taler for, at cykelhjelmen skal være lovpligtigt udstyr, når man cykler, hvorimod hver femte mener, at lovgivning ikke er den rette vej at gå. Alligevel er det ifølge undersøgelsen kun fire ud af ti, som bruger deres cykelhjelm ofte eller altid, mens de resterende kun sjældent eller aldrig bruger den.

 

Antallet af hovedskader er for nedadgående i disse år, hvor der har været stor fokus på at bruge cykelhjelm. Den seneste opgørelse viser ifølge DR, at 3.390 cyklister fik hoved- og nakkeskader i 2014, hvilket er en nedgang på over 400 siden 2011.

 

De hårdest ramte er de 25-34-årige cyklister med 560 skader årligt. De unge får suverænt færrest skader, og man kan tydeligt se, at antallet af hoved- og nakkeskader stiger, når de unge fylder 18 år - som regel der hvor rigtig mange holder op med at bruge cykelhjelm, fordi de nu ikke længere er underlagt deres forældres påbud.

 

Hos Cyklistforbundet er man stor fortaler for at bruge cykelhjelm, da undersøgelser fra både ind- og udland viser, at der er sammenhæng mellem det at bruge hjelm og nedsat risiko for hovedskader. Alligevel er de imod at indføre lovkrav om hjelmen, da erfaringerne fra udlandet tyder på, at folk holder op med at cykle, hvis loven kræver, at de bærer cykelhjelm imens.

 

"Får Danmark et påbud om hjelm, forudser vi, at en del vil rette ind efter lovkravet. Men en del cyklister vil fortsætte med at køre uden hjelm, og de vil nu være lovovertrædere. Andre igen vil helt miste lysten til at cykle, hvilket samlet set vil give en negativ virkning for folkesundheden," lyder argumentet på Cyklistforbundets hjemmeside.

 

"Vi mener ikke, man skal lovgive om noget, som borgerne gør ad frivillighedens vej. Derfor mener vi, at kampagner er vejen frem - ikke et påbud."

 

Den seneste kampagne i rækken fra Rådet for Sikker Trafik er Nederen Forældre, der opfordrer forældre til at skrue bissen på og få deres børn til at køre med cykelhjelm ud fra mottoet #NederenErKærlighed. Du kan se kampagnevideoen herunder.

 

 

 

Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet