28.11.2018 @ 18:00

Specialized lancerer banebrydende teknologi, som giver venner og familie besked, hvis uheldet er ude og fortæller dem præcis, hvor du er, så hjælp kan sendes afsted. Feltet.dk har eksklusivt fået teknologien til test og talt med ingeniørerne bag udviklingen.

De fleste ryttere har garanteret prøvet at sige farvel til bekymrede forældre eller kysset en nervøs ægtefælle på gensyn inden en træningstur. Eller selv været bekymret for at skulle ind på skovstierne alene eller blot køre på landevejen.

 

For selv om cykling ikke officielt er en kontaktsport, så er den en af de mest hårdtslående sportsgrene, når uheldet er ude.

 

Frygten for at styrte og slå sig sidder i os alle. Men især frygten for at vælte på en solotur og være ude af stand til at tilkalde hjælp kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv de mest garvede ryttere. 

 

Hjelmen er vel nok det vigtigste element i beskyttelsen under et styrt. Men nu tager Specialized hjelmens funktion til nye højder via teknologi og sørger for, at man kan få hjælp efter et styrt også.

 

Mød ANGi - en lille dims med potentialet til at redde dit liv, hvis uheldet for alvor er ude.

 

 

En tur på køleren

Før vi snakker mere om ANGi, så lad os lige se på hvordan idéen til produktet egentlig blev vakt til live.

 

Idémanden bag hedder Chris Zenthoefer. En dag mens han passede sit arbejde ringede hans telefon. Displayet viste, at hans kollega Alex var i den anden ende. Eller - det var han så bare ikke, for Alex lå på køleren af en bil, som havde braget igennem et kryds og majet den sårbare cykelrytter ned.

 

I den anden ende var i stedet en ambulanceredder, som heldigvis kunne få adgang til den forslåede rytters telefon og ringe til det sidst benyttede telefonnummer.

 

Chris gjorde det han skulle: Han fik alarmeret Alex’ familie og skyndte sig på hospitalet for at være der for sin ven. Men i hans baghoved rumsterede en bekymring: ’Hvad hvis det skete for mig? Hvem ville så være der til at hjælpe’? Og hvad ville der være sket, hvis Alex var styrtet på egen hånd i stedet for i et trafikeret vejkryds?

 

Tankerne sendte Chris på den mission, som nu er blevet til ANGi. Han startede selv med at udvikle teknologien i sit eget firma, men Specialized syntes, at teknologien var så spændende og ikke mindst relevant, at de købte idéen. Her har Chris Zenthoefer så brugt cirka et år sammen med Specialized’s famøse ingeniør Chris Yu på at færdigudvikle ANGi til det produkt, som altså lanceres i dag.

 

ANGi - teknologien som holder dig forbundet, når du har mest brug for det

Hvad er så ANGi?

 

Den korte forklaring er, at det er en sensor, som er monteret på hjelmen, og som ved hjælp af avanceret teknologi kan registrere, når en rytter styrter.

 

Når et styrt detekteres af enheden, så går en alarm på rytterens telefon og starter en nedtælling i den tilhørende Specialized RideApp. 

 

Rytterne har så et bestemt tidsrum til at slå alarmen fra og derved bekræfte, at han er okay. Hvis ikke alarmen slås fra, så giver app’en direkte besked til de kontakter man har sat op til at modtage advarsler.

 

Derved kan ens familie og venner få både direkte besked om et styrt og den nøjagtige lokation, hvor uheldet er sket, så de kan reagere.

 

Den lange version er lidt mere teknisk.

 

ANGi-enheden indeholder en patenteret teknologi, som benytter både et accelerometer og et gyroskop. Faktisk står ANGi for ’Angular and G-Force indicator’, hvilket sladrer om, hvordan enheden rent faktisk opdager et styrt.

 

Således kan enheden måle kraften fra et styrt, når hjelmen rammer noget og den påvirkning, som hjelmen udsættes for, så et styrt kan opdages.

 

Men styrt kan også være farlige og alvorlige, selv når man ikke knalder hjelmen i underlaget eller mod et træ. Derfor måler enheden også de rotationskræfter, som er i spil og som er en klar indikator for et styrt.

 

”Hvis man rammer et træ eller en bildør, så kan kraften fra sammenstødet resultere i et piskesmæld som er så kraftigt, at man bliver bevidstløs, selvom hovedet ikke har ramt noget” siger Chris Zenthoefer direkte i et interview med Feltet.dk om vigtigheden af ikke kun at måle de lineære kræfter ved sammenstød, men også de roterende kræfter, hvor hjelmen ikke påvirkes.

 

”Netop denne del er meget, meget vigtig. Det er selve forskellen på ANGi og andre lignende teknologier og produkter på markedet.

Kombinationen af accelerometeret og gyroskopet er faktisk en teknologi, som Specilaized har patenteret. Andre produkter som hævder at kunne det samme benytter kun et accelerometer, så man kan faktisk sætte det i gang udelukkende ved at bremse meget hårdt op” understreger projektets anden ingeniør Chris Yu.'

 

Via omfattende tests har Specilaized finpudset teknologien og fundet frem til de algoritmer, som styrer ANGi og sikrer, at alle styrt registreres, og at ingen falske alarmer går. Fokus i testfasen har været at opdage de styrt, som er alvorlige, og som potentielt kan efterlade rytteren uden chance for selv at tilkalde hjælp.

 

”Vi er på jagt efter de styrt, som betyder noget. Det er ikke en simpel, lineær udregning, der sætter alarmen i gang. Den tager højde for både farten, de G-kræfter som er involveret og rotationskraften” fortæller folkene bag om den præcise og gennemtestede algoritme, som beslutter om rytteren har brug for hjælp eller ej og vigtigheden af, at denne er nøjagtig.

 

Igennem sine tests er algoritmen blevet så finmasket, at der under live-test endnu ikke er gået nogle falske alarmer.

 

 

Specialized Ride App

Specializeds egen ’Ride App’ er blevet udvidet, så den fungerer som hjernen i ANGi-systemet. Det er smart - og nødvendigt - da det er den, som har kontakten til omverdenen. Hvis en rytter styrter og sætter alarmen i gang i app’en, men ikke er i stand til at slå den fra, så kan den sende nøjagtige GPS-koordinater til pårørende, så de let kan finde frem til ulykkesstedet.

 

Men ingeniørerne hos den amerikanske cykelmastodont har også udvidet appen - og derved beskyttelsen - med flere smarte features.

 

Den nok største udfordring er, hvis et styrt sker i et område uden mobildækning. For alle telefoner er naturligvis afhængige af signal for at kunne kommunikere med andre telefoner.

 

Hvis man skal køre steder, hvor man ved at dækningen potentielt er dårlig, så er der lavet en feature i appen, hvor man kan angive hvor lang tid man forventer, at det vil tage at køre sin træningstur. Er man så ikke hjemme indenfor det tidsrum, så vil ens kontakter modtage en notifikation, hvor ens seneste lokation er angivet. Det sker uanset om appen har signal eller ej.

 

RideApp’en har også en funktion, som gør det lettere at planlægge sine ruter, og når man drager afsted, kan man dele et direkte tracking link med sine udvalgte kontakter, så de hele tiden ved nøjagtig, hvor man er.

 

Efter endt træning kan appen synkroniseres med Strava, hvis man benytter dette, sådan at man ikke behøver at køre flere apps på en gang, for at beskytte batterilevetiden på sin telefon.

 

Når man køber et ANGi-produktet, enten i form af en hjelm, som er født med teknologien eller som tilføjelse, så får man et års abonnement med i prisen. Herefter koster det 29 dollars at bruge ANGi om året.

 

 

2019 = ANGi og MIPS

Flere af hjelmene i Specialized’s line up kommer fremover med ANGi. Til at starte med drejer det sig om følgende hjelme:

 

 - Landevej: S-Works Evade, S-Works Prevail II og Propero

 

 - Terræn: Ambush, Ambush Comp., Ambush E-bike og Dissident

 

 - Børn/ungdom: Shufftle Youth LED (fås fra februar 2019)

 

Alle andre 2019-modeller fra Specilaized vil være ANGi-forberedte, så chippen kan monteres i hjelmens bespændningssystem. Chippen kan således tilkøbes.

 

Under udviklingen af ANGi har Specilaized også arbejdet tæt med forskere indenfor den populære MIPS-teknologi. Kort fortalt er MIPS en tilføjelse til hjelmens inderside, som er med til at forbedre sikkerheden. Ved styrt hvor hovedet udsættes for slag fra bestemte vinkler eller hvor rytterens hoved roterer og stoppes pludseligt eller med stor kraft, kan hjernen vride inde i hovedet og derved beskadiges. MIPS-systemet tillader hovedet at bevæge sig nogle få ekstra millimeter inde i hjelmen under et styrt, hvorved hjernen altså beskyttes.

 

I processen har de to parter udviklet MIPS SL, som er en ny og let version af beskyttelsessystemet, som nu er integreret i hjelmens indvendige system af puder og derved både vejer mindre og er mere komfortabel. MIPS SL kan fås på hjelme til landevej og terræn.

 

Fremover kan alle Specialized hjelme fås i en version med MIPS.

 

Test og indtryk

Feltet.dk har fået en ANGi-udstyret hjelm til test og vi vil hen over de næste par dage prøve teknologien og komme med vores indtryk. Her vil vi også vise, hvordan man sætter det hele op, og hvordan man betjener enheden i praksis.

 

Glæd dig til at se meget mere!

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Det meste af cykelverdenen er stadig i fuld gang med klassikersæsonen, men for mange andre intensiveres opbygningen frem mod Giro d’Italia. For nogle sker det i WorldTour-løbet Presidential Tour of Türkiye, der efter en omtumlet tilværelse som både WorldTour- og oktoberløb nu er tilbage i sin vante rolle som 2.Pro-løb i april med et felt bestående af en blanding af store og mindre hold, hvoraf nogle udnytter det gode vejr og velarrangerede format som en alternativ vej frem mod årets første grand tour. Det gælder som altid særligt for sprinterne, der altid kan se frem til lidt af en sprinterfestival, mens det som altid primært er lidt mindre etablerede navne, der får chancen for at slås om klassementet, der også i år synes at blive en sag for klatrerne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_presidential_tour_of_trkiye_2024/Den 25-årige Lotto Dstny-rytter er tilbage på cyklen for første gang efter sit styrt i Vuelta a Murcia for over to måneder siden. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lotto_dstny-rytter_tilbage_paa_cyklen_for_foerste_gang_efter_laarbensbrud/Den danske Alpecin Deceuninck-rytter er udtaget til at køre årets udgave af Liège-Bastogne-Liège, som køres på søndag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/soeren_kragh_udtaget_til_lige-bastogne-lige/Den 24-årige Soudal Quick-Step-rytter forventer at være klar til at genoptage træningen efter weekenden.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/evenepoel_giver_opdatering_paa_skader_touren_er_ikke_i_fare/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet