30.10.2018 @ 14:05

Udviklingen af de forskellige segmenter af mountainbikes er i konstant udvikling. Også hos Cannondale som inviterede os til Tyrkland for at se nærmere på deres seneste kreation. Vi tog derfor en tur til Freibur for at se nærmere på, og ikke mindst prøvekøre, den nye Cannondale Habit 2019.

Habits historie

Den første Habit kom på markedet i 2015, og var en full-suspension MTB, som skulle fylde hullet ud mellem en XC- og en Trail-mountainbike.

 

Den havde 120 mm affjedring for og bag, og var med dens 68 grader kronrørvinkel lidt mere slack end de gængse XC-mountainsbikes, man typisk så i de danske skove på det tidspunkt.

 

Den kørte med 27.5” hjul, og det kombineret med de korte kædestræbere, gjorde at den var ganske let at tvinge rundt på de snævre passager på sporet. Den ekstra affjedring og den lidt længere geometri med mere slack gjorde den mere legesyg og tilgivende end de normale XC’ere.

 

Vi skriver nu snart 2019 og Cannondale har en ny Habit på vej.


Denne gang har de taget skridtet fuldt ud og udviklet en rigtig kompetent 130 mm trail mountainbike med 29” hjul.

 

 

Udviklingen

Udviklingen af den nye Habit har taget over to år og er bogstaveligt talt startet med et blank stykke papir.


Cannondale havde en ide om, at ryttere i alle størrelser og vægtklasser skulle have den samme oplevelse af at køre på den nye Habit. Derfor startede de med at indkøbe konkurrenternes trail-cykler i forskellige størrelser, og lod dem teste intensivt af forskellige ryttere for derved at få et indtryk af, hvordan de forskellige størrelser var at køre på.

 

Og det var ganske interessant for Cannondale at høre, hvordan forskellige størrelse ryttere havde forskellige oplevelser på den samme cykel.

 

Næste skridt i udviklingen var at måle på, hvorledes cyklens og rytterens individuelle og det samlede massemidtpunkt varierede under brug i de forskellige størrelser. Samt at se på hvad skete der med dette massemidtpunkt, når man bremsede med henholdsvis for- og bagbremse.

 

Resultaterne af denne research har Cannondale brugt til at finde den optimale geometri/affjedringssetup for hver eneste størrelse, således at uanset om du kører på en Small eller en Extra Large, har du den samme oplevelse af cyklen.

 

De har justeret på ophængningspunkterne for bagdæmperen, så rytterens og cyklens massemidtpunkt, og den måde den påvirker affjedringen på, er ens for alle størrelser.

 

 

Med en kronrørsvinkel på 66 grader vil den give den fornødne stabilitet, når sporet begynder at vise tænder. Hvis du ønsker en lidt stejlere vinkel på kronrøret, kan du vende en flip-chip, der sidder i det punkt, hvor linket forbindes til sadelstræberne. Derved bliver kronrørsvinklen 0,5 grad stejlere og krankboksen hæves 5 mm.

 

Et mål med det nye affjedringsdesign har også været, at det skulle være nemt at tune ind for rytteren, og derfor er designet udformet således, at det fungerer godt med en simpel bagdæmper uden en masse indstillingsmuligheder, så som low- og high speed-compression.

 

Således havde Cannondales chefdesigner Luis Arraiz monteret en bagdæmper, hvor disse indstillinger ikke var til stede. Og han mente ikke, han kunne hente mere performance ud af affjedringen med en anden bagdæmper.

 

Habit 2019 er udstyret med intern kabelføring og her har Cannondale gjort det nemt for hjemmemekanikeren ved at integrere kanaler til kablerne i stellet.


Man stikker bare yderkablet ind i den ene ende, og så kommer det ud det rigtige sted til bagskifter, bremse eller dropper-post. Ud over at det er nemt, giver det også mindre vedligehold, da yderkablet løber ubrudt fra eksempelvis trigger til bagskifter, således at der er færre steder, der kan trænge vand ind.

 

 

Test ride

Hos Cannondale har de den filosofi, at vi kan snakke lige så meget om carbon-layup, rammegeometri, opsætning af affjedring, gear ratio, dækkets gummiblanding og så videre, men det er på sporet, at det virkelig gælder!

 

Så efter en kort præsentation, hvor Cannondales frame design engineer, Luis Arraiz (som er lidt af en legende inden for frame and suspension design) forklarede, hvordan de havde grebet opgaven an, var det tid til at smage på varerne. Vi fik derfor udleveret en Habit 2 og fik følgeskab af Jerome Clementz (Cannondale sponsoreret atlet og en af verdens bedste Enduro kørere) , da vi begav os afsted. Ud af byen mod bjergene.

Først skulle 35-40 minutters klatring ad grusveje lige overstås, hvor vi kunne teste hvor godt Habit’en kunne klatre. Det klarede den rigtigt godt i betragtning af, at det er en 130 millimeter trailbike.

 

Selvfølgelig er der lidt vuggen i affjedringen, men man føler ikke at der går mange kræfter tabt, og slår du lockouten til både for og bag, er den ganske effektiv.


Bevares, den sprinter ikke op som en supereffektiv XC-racer, men det er heller ikke dens boldgade.

 

 

Den første del af nedkørslen foregik på nogle lange, lige high-speed strækninger forbundet af nogle snævre switchsbacks, hvor vi virkelig kunne teste Habit’ens egenskaber ved høj hastighed på ujævnt underlag.


Selv om det går nedad med høj hastighed på dette ujævne terræn med masser af knytnæve-store sten spredt ud over det hele, gav Habit’en en følelse af stabilitet og sikkerhed, så længe man som rytter ikke bliver overmodig og presser sig selv eller dækkene ud i noget, de ikke kan klare.

 

Som regel er det rytterens evner og dømmekraft, der først kommer til kort.
 

Når man hopper på en ukendt cykel og sender den ned af en bjergside, man ikke kender, i et terræn vi ikke er vant til fra lille Danmark, så kræver det en vis tilvænning. Deres udsendte måtte da også lige en tur i gruset et par gange, ikke noget alvorligt, men nok til at fremskynde omstillingsprocessen!

 

Det næste stykke spor bestod af et meget varieret og til tider ganske teknisk spor med masser af flow, tekniske nedkørsler og hop. Efter danske forhold et meget krævende spor. Og som på første del af sporet er indtrykket, at cyklen er i sit es i dette terræn, hvis man ikke presser den for langt.

 

Er man hardcore mountainbiker, som er vant til at begå sig i dette terræn, og kan tage store hop, vil man med denne cykel møde begrænsninger, da den trods alt kun har 130 mm affjedring. Så skal man over på en decideret Enduro mountainbike.


Men på danske spor vil denne cykel vil denne cykel være et rigtigt godt match.

 


 

Specifikationer

Habit 2019 kommer i 6 forskellige modeller: Tre i carbon, to i alu, samt én damemodel i carbon.

 

Herunder er vist 3 eksempler med de vigtigste specifikationer og priser.
Se det fulde program på Cannondale.com.

 

Habit 1
Ramme: Fuld carbon
Forgaffel: Fox Float Factory 34, 140mm, FIT4 Damper
Bagdæmper: Fox Float Factory DPX2 EVOL, 130mm
Drivetrain: Shimano XTR 12 speed
Bremser: Shimano XTR Trail, 4 piston, 180/180mm RT900 rotors
Pris Kr. 53.300,-

 

Habit 3
Ramme: Carbon/Alu
Forgaffel: Fox Float Performance 34, 130mm, Grip Damper
Bagdæmper: Fox Float Performance DPS EVOL, 130mm
Drivetrain: SRAM GX/NX Eagle 12 speed
Bremser: SRAM Guide R disc, 180/180mm Centerline rotors
Pris Kr. 29.100,-

 

Habit 4
Ramme: Alu/Alu
Forgaffel: Fox Float Rhythm 34, 130mm, Grip Damper
Bagdæmper: Fox Float Performance DPS EVOL, 130mm
Drivetrain: SRAM NX Eagle 12 speed
Bremser: SRAM Guide T disc, 180/180mm Centerline rotors
Pris Kr. 21.300,-

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Det meste af cykelverdenen er stadig i fuld gang med klassikersæsonen, men for mange andre intensiveres opbygningen frem mod Giro d’Italia. For nogle sker det i WorldTour-løbet Presidential Tour of Türkiye, der efter en omtumlet tilværelse som både WorldTour- og oktoberløb nu er tilbage i sin vante rolle som 2.Pro-løb i april med et felt bestående af en blanding af store og mindre hold, hvoraf nogle udnytter det gode vejr og velarrangerede format som en alternativ vej frem mod årets første grand tour. Det gælder som altid særligt for sprinterne, der altid kan se frem til lidt af en sprinterfestival, mens det som altid primært er lidt mindre etablerede navne, der får chancen for at slås om klassementet, der også i år synes at blive en sag for klatrerne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_presidential_tour_of_trkiye_2024/Den 25-årige Lotto Dstny-rytter er tilbage på cyklen for første gang efter sit styrt i Vuelta a Murcia for over to måneder siden. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lotto_dstny-rytter_tilbage_paa_cyklen_for_foerste_gang_efter_laarbensbrud/Den danske Alpecin Deceuninck-rytter er udtaget til at køre årets udgave af Liège-Bastogne-Liège, som køres på søndag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/soeren_kragh_udtaget_til_lige-bastogne-lige/Den 24-årige Soudal Quick-Step-rytter forventer at være klar til at genoptage træningen efter weekenden.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/evenepoel_giver_opdatering_paa_skader_touren_er_ikke_i_fare/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet