26.07.2018 @ 10:30

Udvalgte medier fra hele verden var inviteret med til præsentation og prøvekørsel af den nye XTR-gruppe i Kranjska Gora, Slovenien.

Motionsfeltet.dk var med på de snoede trails.

R'et i XTR står for Racing, og det har Shimanos udviklere haft fokus på, da de gav alle komponenter i deres XTR-gruppe en "overhaling". Udviklingskonceptets fokus har været fart, fokus og kontrol, og komponenterne er fremstillet specielt med henblik på de krav, der er indenfor XC, Enduro og Marathon.

 

I første omgang er det Shimanos 1x12 drivetrain/drivlinje, der falder i øjnene. Men der er flere gennemtænkte ændringer, som bringer Shimano's XTR gruppe helt frem i feltet af MTB-racingkomponenter.

 

Komponenterne blev prøvekørt over fire dage på ruter specifikt udvalgt til test. Ruterne var valgt og guidet af Skotske H+I adventures.

 

På opkørsler var det især den nye drivlinie, der imponerede. Det lave støjniveau og det kontante hurtige skift. Jeg kom flere gange til at skifte to gear op, da der ikke kræves meget tryk med tomlen på den nye trigger. Både den og bagskifteren er forbedret. Lækker trigger og skifte-action, også med tråd i pedalerne.

 

Kadencen virker mere flydende op gennem skiftene end på de tidligere Shimano kassetter, og med det nye I-spec EV er der rig mulighed for indstilling af skiftegreb.

 

På nedkørsler var der rig mulighed for at teste bremserne. Shimanos bremser er allerede anerkendt, og de nye modeller skuffer ikke. Looket er umiddelbart det samme, men clamp er flyttet og et kontaktpunkt tilføjet for at gøre dem stivere. Fingeren ligger godt i bremsegrebet.

 

På XC-bremsen er alt det ”smarte” barberet væk for at gøre den lettere. Justering foregår med unbraco-nøgle og der er ikke servo wave. Den er knap så aggressiv og har mindre body og bremseklodser. Den har dog stadig rigeligt bremsekraft til XC. Den gode modulation gør det nemmere at styre bremsekraften, især under høj fart og stejle nedkørsler, hvor man ikke vil have hjulene til at blokere.

 

Foto: Irmo Keizer

 

Efter to dage med XC-bremsen overraskede Enduro/trail-bremsen mig meget. Den har fire stempler og servo wave, der speeder kontakthastigheden mellem klodser og skive op. Den har en næsten uhyggelig bremsekraft, som kom bag på mig allerede på P-pladsen under indstilling af cyklen. En bremse, man skal lære at kende, da den virkeligt tager ved.

 

På de lange og stejle nedkørsler i Kranjska Gora kom jeg til at holde af denne bremse, som leverer meget bremsekraft ved et let fingertryk. Den føles virkelig lækker, men måske lidt ”overkill” på de danske spor.

 

Både XC og Enduro/Trail model føles responsive og stive, med god bremsekraft og modulation. Pålidelig og ensartet bremsekraft, også når de blev varme - og det blev de, når jeg kæmpede mig ned af bjergsiderne! Én finger på det bremsegrebet var dog nok, især på Enduro/trail-bremsen

 

Ved friløb, især på nedkørsler, var fraværet af friløbets snurren også en lækker detalje ved XTR-gruppen. Man tror måske, man vil savne den, men jeg kom hurtigt til at nyde fraværet og nød at kunne koncentrerer mig om lydene fra cyklen, dæk/underlag og omgivelserne i stedet.

 

Holdbarheden af gruppen kan naturligvis ikke testes på fire dage. Men ifølge guider og mekanikere oplevede de ingen ”mechanicals” under forberedelser og under campen.

 

Herunder kan du se nærmere på de enkelte komponenter, hvor Shimano MTB Product manager Henry Bosch fortæller nærmere om nogle af dem.

 

Kranksæt

 

Designet er mere aggressivt og raceagtigt, og kranksættet er 80 gram lettere end forgængeren.

 

Klingen, som fås fra 30-38 tænder, monteres direkte på akslen via Direct mount (samme specialværktøj som krankbox). Armen på non-driveside monteres nu med kun én skrue, og eventuelt ”slub” justeres med drejeskive.

 

Den kan også fås som dobbelt kranksæt med 28-38T.

 

 

Kassette

 

Kassetten fås i 10-51T (367 gram) og 10-45T (357 gram). Udviklingen af 51 tands-kassetten (wide range) er ifølge Shimanos ledende ingeniør på projektet, Takao Harada, valgt ud fra beregninger og ikke for at overgå konkurrenterne.

 

Udgangspunktet for kassettens udvikling er at opretholde rytme og fremdrift via ensartet skift i kadence, når man skifter op/ned gennem kassetten. Derfor er der fra mellemområdet og op til de 51 tænder et hop på 6 tænder pr skift. Dette giver et forudsigeligt skift i kadence (10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45-51).

 

45 tands kassette (rhythm step) har et mere flydende skift med mindre hop/bedre rytme i kadence og den vejer mindre. Dette gør den ideel til XC-race (eller marathon eventuelt med dobbelt kranksæt). (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-40-45)

 

 

45 tands 11 speeds kassette (51T er fjernet) kan køres på 12 speed-skifteren, når race-vægten skal ned.

 

Tandhjul 1-4 er af stål. Her er færrest tænder i kontakt, så derfor er der brugt stål, som er slidstærkt. Mellemområdet tandhjul 5-9 er af titanium; her er lidt flere tænder i kontakt, og derfor er et mindre slidstærkt materiale passende, og til gengæld er det lettere. De tre største tandhjul 10-12 er af aluminium, som er meget let, men knap så slidstærkt. Til gengæld er mange tænder i kontakt. De forskellige materialer sikrer, ifølge Shimano, en kombination af lav vægt, god vægtbalance og holdbarhed. Med Hyperglide+-teknologien har Shimano lavet en ny udformning af tænder og kæde, der gør interaktionen mere friktionsfri og gør skift endnu hurtigere også under belastning på kæde.

 

Nav/Hub

 

Micro spline: Friløbet har mindre diameter end før for at få plads til 10 tands tandhjul. Der er flere noter, og de er smallere, hvilket gør det stærkere. Det er bygget til den ekstra torque/kraft, der kommer fra det 51 tands tandhjul.

 

SCYLENCE: En helt ny slags ”lydløst” friløb, som Shimano har udviklet. Det kan minde om DT Swiss ratchet-systemet, men er anderledes, da der ikke er kontakt mellem de to ”tandhjuls-flanger” ved friløb. Dette gør det stort set lydløst.

 

7,6 % engagement: Betyder, at der efter friløb hurtigt er ”tråd” i pedalen under race og ved tekniske passager, hvor man ikke træder, måske ruller i pedalerne for at få dem med over/igennem, og hvor man så behøver at få tråd i pedalen hurtigt igen, for at holde balancen.

 

Kommer til både J bend og straight pul-eger.

 


Derailleur

 

Derailleuren kommer i tre modeller, alt efter hvilken opsætning du vil køre med. Den laves med carbon pulleyholder og større 13 tands-pulleyhjul med nedat kædespænding i lavt gear. Kabelføringen er forbedret, så der er mindre friktion ved skift.

 

Vægten er 237 gram.

 

En smart detalje i forbindelse med justering er den lille afmærkning, hvor kassettetandhjul skal være placeret i forhold til derailleuren.

 

 

HYPERGLIDE+

Shimano har re-designet inderplader på den 242 gram tunge kæde og har ændret tænderne på klinger og kassette. De bevirker bedre og ”mere glidende” indgriben og laver stor kontaktflade på kæden. Det skulle give bedre kontakt og mindre slid på delene.

 

Ifølge Shimano formindsker Hyperglide+ friktion og støj, og skiftet flyder væsentligt bedre. Skiftetiden er desuden nedsat med en tredjedel.

 

Endvidere kan man nu skifte både op og ned, imens man har tråd i pedalerne, hvilket giver væsentligt mere flow og fremdrift. Sammen med den nye XTR-skifter får man et virkeligt hurtigt og kontant skift, selv med tråd i pedalerne. Kædeguides kommer i tre versioner.

 

 

På videoen herunder kan man fornemme, hvordan det nye XTR kører. Mikrofonen sidder tre centimeter fra kæde/tandhjul, som lige kan høres, mens samtalen, som foregår 4-5 meter væk, næsten går tydeligere igennem. Bemærk også, at friløb er lydløst.

 

Under prøvekørsel kørte det virkeligt godt med hurtige kontante og præcise skift, også med tryk i pedalerne. At der er så lidt friktion/støj fra kæde og slet ingen fra friløb gør, at man bedre kan koncentrere sig om de andre lyd-input, man får under kørsel fra dæk/underlag, cyklen og omgivelserne.

 

 

Forskifter

 

Ikke det store er ændret på forskifteren. Den har samme kontante skift som forgængeren. Der findes tre modeller/monteringer D, E, M type. Der fås også tre kædeguides som er forbedrede i forhold til den nye kæde og de tre modeller/monteringer

 

Skiftegreb

Foto: Irmo Keizer

 

Det 112 gram tunge skiftegreb har forbedret skifteevne og fart, hvor mindre kraft er nødvendigt.

 

Med den nye 2x12 Mono forskifter har Shimano lavet en forskifter, der bare skal trykkes frem, uanset om du skifter op eller ned. 12 speed-bagskifteren skifter bedre end før og kræver meget lidt kraft i trykket. Den kan skifte 4 op eller 2 ned i ét tryk.

 

En lækker detalje er gummiet på ”trædefladen”, hvor tomlen trykker, hvilket øger komforten.

 

 

Med I-spec EV kan skiftegrebet justeres 60 grader og sideforskydes 14 millimeter. Det giver virkelig mulighed for at indstille cockpittet, som du vil have det.

 

 

Bremser

Foto: Irmo Keizer

 

Bremserne kommer i en udgave til race (312 gram) og trail (385 gram).

 

Shimano laver allerede nogle af de bedste bremser på markedet. De nye XTR fastslår bare, at det gør de stadig. De nye bremser har 10 % mere kraft, og de er mere responsive. Modulation er super på begge bremser, og jeg oplevede ingen bremse-fading, selv på de lange nedkørsler i Slovenien.

 

Racemodellen med to stempler har carbon-greb, og caliberen er fræset i ét stykke aluminium. Bremseslange er monteret med ”direkte indgang” i stedet for ”Banjo indgang”. M9100 er 26 g lettere end M9000-modellen.

 

Enduro/trail-modellen med fire stempler er mere robust og meget stærkere. Man skal lige vænne sig til den effektive bremsekraft.

 

Clamp er flyttet ind midt på huset, og der er tilføjet et kontaktpunkt, hvilket gør grebet væsentligt stivere.

 

De nye rotorer kommer kun i centerlock (140 - 160 - 180 - 203 millimeter). De mindre rotorer, der typisk bruges til XC, bliver lettere, og de større rotorer til enduro får bedre afkøling. De har endnu bedre køleevne end forgængeren.

 

 

Pedaler

Foto: Irmo Keizer

 

XTR-pedalen fås i to versioner; XC og Trail/Enduro

 

XC: Forstørret (bredere) trædeflade, og kanterne er mere afrundede, så mudder ikke så nemt sætter sig fast. Fås med ”standard” 55 millimeter aksel og en 52 millimeter for at formindske Q-faktor, hvis man kører med Boost-drivlinie (310-314 gram).

 

Trail/Enduro: Forstørret trædeflade, især forbedret bagud på pedalen. 1 millimeter clamp-skive medfølger med mulighed for tilpasning i forhold til forskellige skosåler (398 gram).

 

Dropperpost greb

Foto: Irmo Keizer

 

Der er lavet et hurtigt og let skiftegreb til dropper med kugleleje for smooth action. I alt 7 mm kabel vandring og kompatibel med alle de gængse mærker.

 

Du kan nørde endnu mere ned i detaljerne på Shimano XTR M9100 på producentens hjemmeside

 

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Det meste af cykelverdenen er stadig i fuld gang med klassikersæsonen, men for mange andre intensiveres opbygningen frem mod Giro d’Italia. For nogle sker det i WorldTour-løbet Presidential Tour of Türkiye, der efter en omtumlet tilværelse som både WorldTour- og oktoberløb nu er tilbage i sin vante rolle som 2.Pro-løb i april med et felt bestående af en blanding af store og mindre hold, hvoraf nogle udnytter det gode vejr og velarrangerede format som en alternativ vej frem mod årets første grand tour. Det gælder som altid særligt for sprinterne, der altid kan se frem til lidt af en sprinterfestival, mens det som altid primært er lidt mindre etablerede navne, der får chancen for at slås om klassementet, der også i år synes at blive en sag for klatrerne. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_presidential_tour_of_trkiye_2024/Den 25-årige Lotto Dstny-rytter er tilbage på cyklen for første gang efter sit styrt i Vuelta a Murcia for over to måneder siden. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/lotto_dstny-rytter_tilbage_paa_cyklen_for_foerste_gang_efter_laarbensbrud/Den danske Alpecin Deceuninck-rytter er udtaget til at køre årets udgave af Liège-Bastogne-Liège, som køres på søndag. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/soeren_kragh_udtaget_til_lige-bastogne-lige/Den 24-årige Soudal Quick-Step-rytter forventer at være klar til at genoptage træningen efter weekenden.  Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/evenepoel_giver_opdatering_paa_skader_touren_er_ikke_i_fare/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet