Østrig: Merckx’ hemmelige perle
Fuschlsee Tourismus GmbH
20.08.2018 @ 15:40

Kun 20 kilometer øst for Salzburg ligger en lille uopdaget perle, Fuschlsee, der inviterer til cykling i de smukkest tænkelige omgivelser.

Da der i 2006 blev afviklet landevejs-VM i og omkring Salzburg, inviterede værterne en række forhenværende verdensmestre til at besigtige området.

 

En af dem var Eddy Merckx, og han faldt fuldstændig for områdets skønhed og cykelmuligheder. Faktisk blev han så begejstret, at han siden 2006 er vendt tilbage år efter år. Både for at vise området frem for sine gamle cykelvenner, men også for at deltage i det årlige Eddy Merckx Classic.

 

Afvekslende cykelterræn

Tre ingredienser udgør tilsammen et cykelområde, man ikke finder andre steder - en række smaragdgrønne søer, høje træbeklædte bjergpartier samt masser af små idylliske landsbyer, hvor torvet domineres af en kirke samt velholdte bindingsværkshuse, der alle har farvestrålende blomster hængende ned fra altanerne. I Fuschlsee-regionen har man det hele, og selv om de færreste forbinder Østrig med vand, ligger der hele 76 søer i Salzkammergut-området, som Fuschlsee er en del af. Og i de fleste søer er vandet så rent, at det kan drikkes.

 

De enkelte søer ligger adskilt af bakker og bjerge. Nogle steder skal man blot forcere et par hundrede højdemeter, inden man kan trille ned mod næste sø, mens man andre steder skal op over ”rigtige” bjergpas. Belønningen ved at kæmpe sig op, kommer på nedturen, hvor man kan nyde det ene smukke sceneri efter det andet, og der er hele tiden nyt at opleve.

 

Guidet tur med hele pakken

Vores tur starter i Fuschl am See - hovedkvarter for Red Bull-koncernen og hjemsted for en række luksushoteller - og vi sætter straks kurs mod Wolfgangsee, der blot ligger otte kilometer væk. Den lille bakke, der adskiller søerne er hurtigt overstået, og nu venter en spektakulær nedkørsel.

 

Det falder med 8-9 %, så farten er god, og snart dukker konturerne af St. Gilgen op. På nedkørslen er der lavet små stoppesteder, hvor man kan lave fotopause, og på et af dem myldrer en flok japanske turister ud af bussen, alle med kameraet fremme. Men der ér virkelig smukt. Wolfgangsee ligger badet i sol, en kabinelift bevæger sig op langs bjergsiden, og turistbådene sejler i pendulfart mellem St. Gilgen og de andre kystbyer.

 

Vi har allermest lyst til at stoppe op og nyde sceneriet, men vores guide mener, det er alt for tidligt - vi har trods alt ikke kørt mere end 20 minutter - og han fortæller, at der er mindst lige så smukt ved næste sø. Og ganske rigtigt. Da vi kører langs bredden af nabosøen, Mondsee, passerer vi små hyggelige badesteder, flotte hoteller med parker ned mod vandet samt veltrimmede golfbaner. Vi får overtalt guiden til et stop i den næste by, og ti minutter senere sidder vi over en cappuccino og nyder stemningen på et hyggeligt brostensbelagt torv omgivet af velholdte huse med flere hundrede år på bagen.

 

Dagens cykling er dog langtfra overstået, for inden kursen igen sættes mod Fuschlsee, vil guiden vise os områdets bedste udsigtsbjerg, Gaisberg, hvis top rager 1.288 meter op. Lige så nydelsesfuld første del af turen har været, lige så udfordrende føles næste del. Især de sidste knap tre kilometer mod toppen er hårde, for det stiger konstant med 12-13 %, og inden længe løber sveden ned i øjnene og svier, mens lårene føles som massive træbjælker, der næsten ikke kan bevæge sig. Men Gaisberg er et absolut must, hvis man holder cykelferie i Fuschlsee-regionen. Så langt øjet rækker, tårner kilometerhøje bjerge sig op, og langt nede skimtes Salzburgs tage og spir samt Salzach-floden, der dovent slanger sig mod nord.

 

Efter adskillige timer i sadlen triller vi ind i Fuschl am See senere på eftermiddagen. Cykelcomputeren viser, at vi har kørt omkring 100 kilometer og besteget knap 2.000 højdemeter, og turen har indeholdt alt det, en god cykeltur skal gøre: Smuk natur og afvekslende terræn samt et tilpas doseret miks af hyggekørsel og heftige bjergudfordringer. Vi kan sagtens forstå Eddy Merckx’ betagelse af området.

 

Nu venter en svømmetur i søens lune vand, og derefter en liggestol samt en god bog på hotellets solterrasse. Der er spisning klokken 20.00, og her skal vi udveksle historier med hotellets andre cykelgæster.

 


Er man til aktivferie, er Hotel Seewinkel stedet. Foto: Fuschlsee Tourismus GmbH

 

Hotelophold med færdige cykelpakker

To firestjernede hoteller i Fuschlsee har specialiseret sig i cykelophold - Hotel Seewinkel og Hotel Mohrenwirt - og begge steder kan man få sin egen skræddersyede pakkeløsning.

 

Hotel Seewinkel er chefen, Christian Ferstl, selv ivrig sportsmand. Ud over at drive hotel er Christian gymnasielærer, svømme- og skiinstruktør samt cykelrytter, og et par gange hver uge guider han hotellets cykelgæster rundt i området. Ét af hotellets pakketilbud hedder ”Rennrad & Bike”, og det inkluderer tre overnatninger med halvpension, tre gange turforplejning med energiprodukter, fri afbenyttelse af hotellets faciliteter (blandt andet kajakker og SUP-boards) og naturligvis opbevarings- og værkstedsfaciliteter til cyklen.

 

Som nævnt guider Christian Ferstl gæster rundt, men man kan også få kort og turforslag udleveret, hvis man vil ud på egen hånd. Prisen for ovennævnte ophold starter ved 1.800 kroner.

 

Fuschlsees andet cykelhotel, Hotel Mohrenwirt, tilbyder både cykel- og triatlonophold. Ligesom på Hotel Seewinkel kan man komme på cykelophold med guidede ture, og Mohrenwirts ejer, Jakob Schmidlechner, fører oftest an. Jakob er firedobbelt Ironman, og han kender samtlige smutveje i Fuschlsee-regionen. Men Hotel Mohrenwirt har desuden specialiseret sig i deciderede træningslejre indenfor både cykling og triatlon, og her inviteres højt profilerede trænere og udøvere til at stå for undervisningen.

 

Hotel Mohrenwirt har egen cykeludlejning.

Også på Mohrenwirt er faciliteterne i orden - der er både værksted, garage og cykeludlejning - så mange grupper kommer til hotellet enten for at holde cykelferie eller for at deltage i en af de mange camps, som afvikles i løbet af året. Tjek selv muligheder og priser på hotellets hjemmeside.

 

Mange muligheder

Selv om Fuschlsee-regionen indbyder til cykelferie, er der masser af andre seværdigheder og muligheder at give sig i kast med. Måske er det ikke alle i familien eller gruppen, der cykler hver dag?

 

Ved Fuschlsee kan man dyrke alt fra tennis og golf til kajak og stand up-paddling, og den smukke natur lokker med masser af vandreture. Blot 20 kilometer væk ligger et af Østrigs største turistmæssige trækplastre, Salzburg, og byen er en hel ferie værd i sig selv. Tag på musikalsk opdagelse i Mozarts by, tag på shopping eller cafebesøg i den fredede Altstadt, eller nyd Salzburgs gastronomi og ølbrygningskunst. Byen er et rent ølmekka!

 

Eddy Merckx Classic

I år - nærmere bestemt søndag den 9. september - kommer Eddy Merckx på besøg for 12. gang. Eddy Merkx Classic 2018 byder på tre forskellige ture: en lang og krævende rute på 169 kilometer og 2.609 højdemeter, en middelsvær rute på 106 kilometer og 1.593 højdemeter samt en hyggetur på 63 kilometer og 918 højdemeter.

 

Uanset hvilken tur, man vælger, er der garanti for smukke naturoplevelser samt en unik mulighed for at komme ud og køre med cykelhistoriens største navn gennem tiderne. Merckx har som bekendt vundet alt inden for landevejscykling, blandt andet fem gange Tour de France og Giro d’Italia, 19 monumentklassikere og tre verdensmesterskaber, og han er stadig aktiv på cyklen.

 

På Hotel Seewinkel, der arrangerer cykelophold, venter forkælelsen efter dagens træning. Foto: Fuschlsee Tourismus GmbH

 

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Juniorverdensmesteren var blandt favoritterne til det prestigefulde løb, men et brostensstyrt gjorde løbet sværere for ham.
Dansk endagsløb præsenterer ny finale: Giver holdene noget at tænke over
Grand Prix Herning har præsenteret en spændende ny rute til årets løb, som vil udfordre rytterne på de karakteristiske grusveje helt ind i finalen og forhåbentlig skabe endnu mere spænding i det danske UCI-løb.
Positiv opdatering på Vingegaard-operation
”Jonas har gennemgået vellykket operation” sådan skriver Team Visma Lease a Bike via mediet X. 
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Den 11. juni gæster Brian Holm, Rolf Sørensen og Bastian Emil Goldschmidt Det Ny Teater til en snak om cykelsportens barske storhed og varmer op til Tour de France 2024. 
Test: ABUS Gamechanger 2.0
Aerodynamik, ventilation og komfort er i højsædet i den nyeste udgave af ABUS’ populære landevejshjelm Gamechanger. Hjelmen har store ventilationskanaler, flere aerodynamiske features, gode indstillingsmuligheder og er strippet for overflødige elementer, som er med til at holde hjelmens vægt godt nede. Feltet.dk har testet hjelmen - læs med her og find ud af hvordan hjelmen klarer sig i testen.
Startlisten til kvindernes Paris-Roubaix - 3 danskere med
I dag køres kvindernes Paris-Roubaix, og der er tre danskere blandt de deltagende.
Flere brosten end i 30 år: Her er pavéerne i Paris-Roubaix 2024
Pavéerne til årets Paris-Roubaix er blevet præsenteret.
Tour des Stations et cykelløb for motionister med gode bjergben
Er du til højdemeter og stigninger, så er Tour des Stations præcis et løb for dig! Prøv kræfter med en benbrækker.
Første cykelmagasin på gaden
Første udgave af Motionsfeltet.dk's nye magasin er landet på gaden! Læs det nu og få også adgang til 7 tidligere magasinet, som er udgivet af Bikemania Magazine.
Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Gennem de seneste år er salget af elcykler steget markant, og det kan ses på elcyklernes kvalitet. I år lancerer producenten Gazelle en ny version af deres populære model, Eclipse, som sætter nye standarder og giver bilen kamp til stregen som det foretrukne transportmiddel.
Schurter og Fini ender på podiet – Ghost Factory triumferer på kvindesiden
Det blev til en samlet andenplads for Sebastian Fini og Nino Schurter i Absa Cape Epic.
Chefens hjørne: Feltet.dk startede for alvor på lokummet
Feltet.dk fylder i dag 21 år, men hvordan startede Skandivinaens største cykelside egentligt?
Nyt dansk talent smadrer Vingegaards gamle rekord
Den unge dansker slog den dengang 21-årige Jonas Vingegaards rekord fra 2018 med over 20 sekunder. En rekord, der for bare en måned siden blev taget af supertalentet Juan Ayuso.
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Bosch eBike Systems lancerer en ny batteriinnovation til el-cykler. PowerPack 800 Frame er navnet på det nye powerfulde batteri, men med batteriet følger flere store nyheder fra producenten.  

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet