19.01.2017 @ 11:44

I den vestlige verden er vi vant til velorganiserede løb, hvor alt er grundigt planlagt og kører på skinner fra starten af første etape, til vinderen til sidst står på podiet. Men i Afrika kan det gå grueligt galt.

 

Tour de Congo blev afviklet for fjerde gang i juni 2016, og vinderen blev den hollandske amatørrytter Niels van der Pijl, der ved samme lejlighed fik sig en ordentlig én på opleveren. Stort set alt det, der kunne gå galt, gik galt.

 

Ud af ni etaper blev kun seks afviklet. Buschaufførerne, der fragtede rytterne til og fra start- og målbyer, var vinde og skæve af kokain, og ved en enkelt lejlighed måtte rytterne overnatte på et bordel. Endelig blev løbsdirektøren på et tidspunkt arresteret og sat i fængsel.

 

”Det startede allerede, da vi landede i hovedstaden Kinshasa. Vi skulle flyve videre til startbyen, men flyet var for lille til at have alle feltets cykler med, så 1. etape blev lavet om til et éndages løb, så rytterne uden cykler kunne stille op næste dag. Men sportsministeren, der skulle fyre startskuddet af, dukkede ikke op, så efter fire timers venten i brændende sol blev etapen aflyst”, fortæller den senere samlede vinder Niels van der Pijl til det hollandske Vice Sports Magazine.


Logistik - hvad er det?

Løbsorganisatorerne havde slet ikke styr på logistikken, hvilket betød, at der ikke var fly til rådighed til de lange transfers. Flyene blev erstattet af busser, der hver dag måtte fragte rytterne omkring 600 kilometer. Og her skal man lige vide, at der i Congo kun er ca. 3.000 kilometer asfalterede veje i et land, der er omkring 2,4 millioner kvadratkilometer og har ca. 81 millioner indbyggere. Indbyggernes gennemsnitlige årsindkomst ligger for øvrigt på ca. 4.800 danske kroner.

 

Buschaufførerne tog flere baner kokain dagligt, for at ”holde sig vågne”, hvilket da også resulterede i et par trafikuheld. Og når rytterne langt om længe nåede frem til hotellerne, var forholdene ikke umiddelbart sammenlignelige med i Europa.

 

”Jeg løftede lagnet på min seng og så hundredvis af store sorte insekter, der krablede rundt. Og på et andet hotel blev jeg vækket midt om natten af en meget lidt påklædt kvinde, der kom for at opfylde alle mine hedeste ønsker. Hotellet var i virkeligheden et bordel. Da jeg endelig var faldet i søvn, blev jeg igen vækket og smidt ud, fordi et fransk cykelhold havde reserveret værelset”, fortæller den hollandske rytter.


Sked i bukserne

Det endte med, at kun seks af de ni etaper af løbet, så nogenlunde blev afviklet. Det fik den congolesiske sportsminister til i raseri at arrestere løbsdirektøren, der omgående blev sat i fængsel. Og efter 10 dage i Congo uden grønsager, mælkeprodukter og vitaminer blev mange af rytterne ramt af store maveproblemer. Niels van der Pijl kunne ikke længere holde styr på ringmusklen og måtte efterlade alt sit tøj på asfalten i Kinshahas lufthavn, efter han var blevet spulet ren af det lokale brandvæsen og fortsætte rejsen i lånte klæder.

 

Til trods for alle problemerne var vinderen af den gule trøje i Tour de Congo glad for den samlede oplevelse.

 

”Det var alligevel fedt. Der var masser af publikum langs med vejene, og de var enormt stolte af deres cykelløb. Og jeg fik set Congo indefra på en helt anden måde, end de ganske få turister, der kommer til landet”.

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet