Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

28.07.2016 @ 11:00

På landets skovstier hvor cyklister og fodgængere færdes side om side, er de færreste klar over de specifikke færdselsregler, der fortsat gælder, selvom man er rykket ind i skoven. 

I skovene rundt om i landet boltrer mountainbikerytterne sig i stor stil, og sporten, der har været i kraftig vækst de senere år, fylder mere og mere i de danske terrænområder.

 

Det betyder også, at der bliver mere og mere kamp om pladsen på skovstierne, og det skaber problemer mellem cyklister og fodgængerne. Fodgængerne flytter sig nemlig ikke, når der kommer en cykelrytter, selvom det står i færdselsloven.

 

"Den langsomtgående på en vej eller en sti skal træde til side for den hurtigkørende. Det siger færdselsloven," slår specialkonsulent fra Naturstyrelsen, Lars Bendix Poulsen, fast til Jyllands-Posten.

"Det gælder også på en landevej: Hvis du går på en landevej, skal du træde til side, hvis der kommer en bil. Det samme gælder, hvis der kommer en cykel i skoven," fortæller Lars Bendix Poulsen.

 

De kringlede regler

I færdselslovens § 2 defineres kørebanen som "den del af vejen, der er bestemt for kørende, herunder dog ikke cykelsti eller ridesti. Reglerne om færdsel på kørebane gælder også for færdsel på cykelsti og ridesti". En vej inkluderer desuden "vej, gade, cykelsti, fortov, plads, bro, tunnel, passage, sti eller lignende, hvad enten den er offentlig eller privat."

 

Derfor gælder § 10, stk. 2 også på både cykelstien og en sti i skoven:

 

"Gående, som benytter kørebanen, skal gå yderst i venstre side i færdselsretningen eller, hvis vedkommende trækker cykel eller knallert, yderst i højre side."

 

Og det samme med stk. 3:

 

"Gående, som benytter cykelsti, må ikke være til ulempe for kørende på cykelstien."

 

Alt dette betyder, at fodgængere skal gå i venstre side af cykelstien - eller skovstien - og flytte sig, når der kommer en cyklist, som skal forbi.

 

Folk kender ikke reglerne

Lars Bendix Poulsen er ikke bare træt af, at fodgængerne ikke overholder reglerne, men også at de samtidig er utilfredse med cyklisternes kørsel.

 

"Der er nogle klare spilleregler. Problemerne opstår, når man ikke overholder dem og så i øvrigt brokker sig over, at de andre ikke overholder dem," siger han.

 

"Jeg spørger ofte mig selv: Hvordan kan det være, at folk, der går tur i naturen, tror, at de ikke skal overholde færdselsloven, som jo altså også gælder på veje og stier? Hvorfor træder fodgængerne ikke til side, som færdselsloven dikterer, når der kommer en cyklist?"

 

"For eksempel er der mange, der går til højre på stien, hvilket man som fodgænger ikke må. Ifølge Færdselsloven skal du gå modsat trafikken, ligesom på en landevej," forklarer Lars Bendix Poulsen, der føler sig overbevist om, at mange ikke kender reglerne, og at fodgængerne som udgangspunkt tror, de har fortrinsret til skovstierne.

 

Desuden gælder reglen, om at langsomtkørende skal trække ind til højre for at lade hurtigtkørende komme forbi, både på kørebane, cykelsti og skovsti.

 

Cyklistforbundets forslag
 

Cyklistforbundet har udarbejdet ti cykelregler til cykling i skoven:

1. Skoven er for alle
2. Sæt farten ned, når du møder andre
3. Brug gerne klokken
4. Færdselsloven gælder også i naturen
5. Kør på stier og veje
6. Undgå vandre- og rideruter
7. Tjek om skoven er privat
8. Kør gerne på mountainbikespor
9. Skru ned, hvis I kører mange i flok
10. Hold øje med, om skoven er lukket

 

Forbundet har også ti gode råd til cykling på cykelsti:

1. Lad være med at stresse. Så har du overskud til at være venlig i trafikken.

2. Orienter dig bagud, før du overhaler andre cyklister.

3. Kør inderst på cykelstien, så der er plads til, at andre kan overhale dig.

4. Vær opmærksom i trafikken - lad for eksempel mobilen blive i lommen.

5. Vis dine intentioner: Ræk hånden ud, når du vil dreje. Ræk hånden op, når du vil stoppe.

6. Lad være med at køre op foran alle de andre cyklister, der holder for rødt lys.

7. Lad være med at holde på din ret, hvis det bringer dig i en farlig situation.

8. Træk din cykel i fodgængerfeltet. Og lad være med at cykle på fortovet.

9. Hold øjne og ører åbne - undgå for eksempel meget høj musik i hovedtelefonerne og hætter der begrænser dit udsyn.

10. Afpas din fart efter forholdene. Det er ikke en rettighed at køre så hurtigt, man kan.

 

Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart
Garmin Tacx Flux 2 er den nyeste udgave af mærkets mellemklasse-model. Den er blevet opdateret på en række punkter i forhold til de tidligere generationer og har derfor en mere præcis dataindsamling, er mere støjsvag og forsynet med større watt-kapacitet.
Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: AGU Vintercykeltøj til herrer
Det hollandske mærke AGU leverer cykeltøj til hele året. Deres vinter- og overgangskollektion byder på lækre merinouldstrøjer, bukser i vind- og vandtæt materiale og jakker med indbyggede varmepaneler, som kan give ekstra varme på de helt kolde vinterdage.
Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain
Pirelli er ikke længere kun til de 4-hjulede, men har også set muligheder i at levere dæk til cykler. Pirelli begyndte at producere dæk til landevejsraceren for nogle år siden, men er nu også tilgængelige til cross og gravel. Pirelli er kommet med en større serie til det lidt blødere underlag og her bliver cross dækkende til blandet underlag testet.
Test: Flowpillow Heat
Flowpillow Heat er et massageapparat, der i kombination med varmebehandling giver en god, dyb og effektiv massage i både velværds- og restitutionsøjemed. Den er lavet i et lækkert materiale, er overraskende robust og ikke mindst er den nem at tage med på farten.
Nye headsets på Feltet.dks webshop
Vi har fået nye lækre headsets i vores webshop. Vi giver dig her et overblik over de nye headsets.
Nye på det danske marked: Futurum med vandtæt cykeltøj
Den hollandske virksomhed, Futurum, er på vej ind på det danske cykelmarked. Futurum har allerede stor succes i Holland og Belgien med deres kollektion 4 Seasons.
Test: Cannondale SuperSix EVO Hi-Mod
En vanvittig god køremaskine som ikke alene løfter arven fra en af verdens mest respekterede rammer, men formår at lægge yderligere på og derved katapultere Cannondale ind i fremtiden.
Konkurrence: Vind den nye Egde 530 eller Egde 830 fra Garmin
Garmin udlodder i samarbejde med Feltet.dk to modeller af deres nyeste cykelcomputere. Skal en af dem sidde på din cykel?

Instagram #motionsfeltet

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Andet