Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Rikke Bak Dalgaard 03.07.2018 @ 08:30

Specialized har videreudviklet deres Venge og skabt en cykel, der både er hurtigere og lettere end sin forgænger. Cyklen er er verdens hurtigste cykel og kulminationen på fem års viden og erfaring fra brugen af vindtunnel.

Feltet.dk har, sammen med en række andre medier, været til produktfremvisning og test af den nye Venge. Specialized havde inviteret os til Innsbruck, som i år er vært for verdensmesterskaberne i landevejscykling.

 

Der var mulighed for at prøvekøre den nye cykel, samt få en detaljeret gennemgang af produktet fra Chris Yu, som er chef for Integrated Technologies teamet hos Specialized.

 

 

Specialized er kendt for at lave hurtige cykler og deres motto er da også ”Aero is everything”. Denne gang har de dog præsteret både at lave den hurtigste OG en af de letteste cykler på markedet.

 

Ikke nok med, at den nye Venge er mere aerodynamisk, så er den også gået hele 460 gram ned i vægt i forhold til dens forgænger, Venge Vias. 460 gram lyder måske ikke af meget, men det svarer til at fjerne et halvt styr, overøret, forgaflen og begge bagstivere på Venge Vias.

 

Den første Venge, der blev introduceret for syv år siden, havde fokus på at være aerodynamisk, lav i vægt og stiv.

 

Specialized havde ikke adgang til egen vindtunnel dengang, men måtte leje en og kørte kun få computertests. Efterfølgeren, Venge Vias, blev udviklet på halvandet år og denne gang med egen vindtunnel og flere computertests.

 

Med en helt ny teknologi, kunne Specialized udvikle en cykel, der både er hurtigere og lettere end nogensinde før og stadig gøre det på kun halvandet år. Mere om det senere.

 

Som Feltet.dk’s udsendte havde jeg aldrig kørt på en Specialized landevejscykel før denne produkttest, hvilket gjorde det svært for mig at sammenligne med deres Venge Vias og Tarmac.

 

il gengæld fik jeg lov til at teste cyklen i både vådt og tørt vejr. På asfalt og grus. Op ad stejle stigninger og ned ad snoede nedkørsler.

 

Den nye Venge føltes let opad og fik mig blandt andet sikkert op ad en af VM rutens stejleste stigninger med en maksimal stigning på 28%.

 

Den var hurtig og nem at styre, når det gik nedad. Især skivebremserne var jeg glad for, da regnen kom. Mit eneste anke var faktisk, det lidt for brede styr, men det er der jo råd for.

 

 

The new shape of speed

Specialized skriver selv, at den nye Venge er hurtigere alle steder og i hvilket som helst terræn. Den er mere aerodynamisk end sine forgængere, vægten er lavere og stivheden er bevaret.

 

Den nye Venge udkonkurrerer derfor konkurrenterne på alle parametre. Den er hurtigere end Venge Vias og lettere end Tarmac SL5 (sammenligningen er med skivebremser).

 

Da den nye Venge skulle udvikles, var der tre mål:

 - Mere aerodynamisk
 - Lavere vægt
 - Vedligeholde Rider-First Engineered™ styringsegenskaber

 

For at opnå disse mål måtte Specialized have en ny tilgang til at designe rammen. I stedet for at starte i vindtunnellen, gik de i gang med at udvikle et stykke optimerings-software, der kunne genere millioner af rør-former samt analysere dem baseret på aerodynamik, overfladeareal og stivhed.

 

Denne proces resulterede i en række former, som de kalder ”FreeFoil Shape Library”. Det er de former, der er fundamentet for den nye Venge.

 

Aerodynamik

Formålet med Venge Vias var, at gøre den lige så hurtig som Shiv TT, men den nye Venge er yderligere forbedret.

 

Sammenlignet med den hurtigste, aerodynamiske landevejscykel, der findes i dag, Venge Vias, er den nye Venge 8 sekunder hurtigere over 40 kilometer.

 

Alle de cykler, Specialized har testet, havde samme opsætning og var med følgende komponenter: Roval CLX 64 hjul, Turbo Cotton 26 millimeter dæk, Shimano’s nyeste Di2 geargruppe, to vandflasker, en S-Works Power sadel og deres respektive cockpit.

 

Præcis samme opsætning på alle tre cykler, med undtagelse af forskel ved fælgbremser og skivebremser. Dette blev valgt for udelukkende at fremhæve forskellene ved rammerne.

 

Vægt

Den nye Venge er som tidligere nævnt 460 gram lettere end Venge Vias Disc og selve rammen vejer kun 960 gram, +/- 30 gram i størrelse 56 og farven “Satin Black/Holographic Foil”.

 

Denne vægt er beregnet uden smådele, som for eksempel geardrop, flaskeholdere, sadelspænde, krankleje og spacere til styrfittings. Derudover er vægten kun gældende for den ovennævnte farve og størrelse.

 

Vægten for en 56 centimeter S-Works Venge Disc med Dura-Ace Di2 i Satin Black/Holo Silver er 7,1 kilogram +/- 100 gram.

Vægten for en 56 centimeter Venge Pro Disc med Ultegra Di2 i Satin Black/Black Reflective er 7,45 kilogram +/- 100 gram.

 

 

Styreegenskaber

Venge benytter sig af Rider-First Engineered™, som er designet for at sikre, at alle rammer performer ens uanset størrelsen. Dette opnås gennem en blanding af omfattende dataindsamling, ekspertfeedback fra professionelle ryttere og en omhyggelig tilgang til karbonkonstruktionen.

 

Det er dog ikke noget, man mærker, når man kører - det føles bare som om, man kører på den perfekte cykel.

 

Geometri og fit

Geometrien for den nye Venge blev designet ved hjælp af over 40.000 Retül datapunkter fra både kvindelige og mandlige ryttere. Dette munder ud i en fælles Venge-platform, der har et rammedesign til alle ryttere, uanset køn.

 

Selvom rammens stack og reach er forskellig fra Tarmac, er pasformen faktisk identisk. Tarmac SL6 har en 10 millimeter høj styrfitting og Venge har mindst 18 millimeter spacere i sin styrfitting.

 

Det betyder, at den laveste position, frempinden kan være i, faktisk er identisk mellem de to cykler.

 

Venge frempinden kan fås i to forskellige vinkler og flere størrelser. 6-graders frempinden tilbydes i følgende længder: 80, 90, 100, 110, 120, 130 og 140 millimeter. Og 12-graders frempinden i følgende længder: 110, 120, 130 og 140 millimeter.

 

Venge sadelpinden tilbydes i to udgaver: 0 millimeter og 20 millimeter setback. Den kommer også i to længder: 300 millimeter og 390 millimeter.

 

Det nye Aerofly II styr leveres desuden i fire bredder: 380, 400, 420 og 440 millimeter.

 

Cockpit

I samarbejdet med deres pro teams, fandt Specialized ud af, at frempindens stivhed er meget vigtigt for rytterne, især for de powerfulde sprintere.

 

Venge frempinden overstiger stivheden af ​​en hvilken som helst frempind, Specialized har testet, herunder Zipp SL Sprint frempinden, der har været benchmark for stivhed og er meget brugt i feltet.

 

Det helt nye Aerofly II styr er udviklet på baggrund af den viden, som Specialized har opnået ved at skabe tre generationer af Venge.

 

Det nye styr er hurtigere, lettere samt stivere og har en særlig feature med et struktureret mønster til ekstra greb og kontrol. Et indbygget styrbåndsstop sikrer også, at styrbåndet ser professionelt ud og gør det let at montere.

 

Venge frempinden er kompatibel med de fleste andre mærker af styr, men Aerofly II er designet til at fungere, som det hurtigste og mest aerodynamiske. Hvis en rytter foretrækker et andet styr, kan det dog let skiftes ud.

 

Ligeledes er den nye Venge også kompatibel med de fleste frempinde. Der er en universel frempind-overgangs spacer, der bruges i stedet for Venge spacere. Yderligere højde opnås med almindelige 1-1/8 spacere.

 

 

Dæk

Venge sælges med 26 millimeter dæk for at give den bedste kombination af aerodynamik, styring og rullemodstand. Man kan også sagtens have 32 millimeter dæk på den nye Venge.

 

Mulige komponenter

Venge er kun designet til at være kompatibel med elektroniske gearskiftere. Den er dermed kompatibel med Shimano Di2, SRAM eTap og Campagnolo EPS-systemer, forudsat at de bruger et internt batteri.

 

Skivebremsesystemet på Venge følger Shimano flat-mount standard.

 

Thru-aksle standard er 142x12 millimeter bagtil og 100x12 millimeter foran, og leveres med Venge bolt-on med en 6 millimeter hex. Aksler med DT RWS ratchet system er tilgængelige via Specialized forhandlere.

 

Endelig er kranklejet et Specialized OSBB/BB30.

 

 

Aerobars

Specialized har også lavet et spændebånd til Venge Vias clip-on aero-styret, der klemmer sig omkring den nye Venge frempind.

 

Dette gør det muligt for ryttere, at køre med et simpelt og kompakt aerodynamisk cockpit på den nye Venge og styret er tilgængeligt i to længder: En længere længde til enkeltstarter og triatlon samt en kortere længde, der er lovlig til ITU løb.

 

Clip-on aero-styret kræver, at rytteren selv skifter styret til et standard, rundt landevejsstyr i stedet for Aerofly II. Vær opmærksom på, at Aerofly II styret ikke er kompatibelt med clip-on aero-styr.

 

Tekniske detaljer

I sin stræben efter den mest simple Di2 opsætning var Specialized afhængig af feedback fra deres pro teams.

 

Nu har de brugt den viden til at udnytte sadelpinden og integreret Di2 junction-A cylinderen i den. Dette holder cockpittet simpelt og giver teammekanikere mulighed for at foretage justeringer fra teambilen under løb.

 

Der er også et nyt Shimano direct-mount geardrop til rådighed. Dette blev specifikt anmodet og udviklet af Specialized’s pro teams og er nu tilgængeligt på markedet.

 

Endelig har forskifter-spændet en indbygget plade, som Shimanos justeringsskrue kan komme ind i, så man kan sige farvel til den irriterende klæbrige plade fra Shimano.

 

Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.
Python Pro udvider med nyt banebrydende koncept
Den danske cykelproducent, Python Pro, har udvidet deres koncept med et nyt og meget spændende tiltag til forbrugeren, hvor de kan spare 3.000 kroner.
Test: Giant Trance 29 2019
Er du på jagt efter en mountainbike, der kan bruges til at til det meste, er Giant Trance 29 et rigtigt godt bud.
Produktnyt: PurePowers Carbo Race nu med "dansk" smag
Endelig et energipulver med ægte dansk smag! Purepower har lanceret en ny smag til deres populære energipulver-serie. 
Team Sky med ny aerodynamisk teknologi
Team Sky har indgået et strategisk samarbejde med virksomheden Swiss Side, som er eksperter i aerodynamik og tidsoptimering.
Garmin opkøber Tacx
Garmin opkøber Tacx, som er en af de førende producenter af indendørs hometrainers.
GOOD VIBES ONLY – VM i cykelcross – cykelturist i Bogense
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…

Instagram #motionsfeltet

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Bontrager Ion 100 R / Flare R City lygtesæt
Masser af synlighed i en lille pakke, gør dette til et lygtesæt som især egner sig til kørsel i byområder.
Test: Kryptonite Alley F-650 forlygte
En kraftig og effektiv forlygte, som kan det hele og leverer en bred række af gode lysmuligheder til især landevejen.
Test: Kryptonite Avenue R-75
God baglygte som har en ultrasikker montering samt masser af gode indstillingsmuligheder, når det kommer til lyset.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk – Touren til Gardasøen
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til  Tour TransAlp her til sommer.
Test: Abus Libra forlygte
En god allround lygte som kan lidt af det hele og som principielt opfylder alle dine behov på landevejen. ABUS leverer desuden god og robust kvalitet hele vejen rundt.
Test: Abus Gemini lygtesæt
Et fremragende lygtesæt, hvis du er på jagt efter at gøre dig synlig for andre trafikanter, når du træner i belyste områder. Spændende design gør, at lygten nærmest går i ét med cyklen og aldrig kommer til at sidde i vejen.
Henrik Djernis: VM-ruten et spændende mix
Den tidligere verdensmester, Henrik Djernis, har set nærmere på årets VM-rute i Bogense, og han synes, at den er spændende.
Test: Rapha Pro Team Winter Tights II
Fremragende vintertights som klogt udnytter forskellige stofkvaliteter og dermed tilbyder god regn- og vindbeskyttelse samt masser af varme.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi – Softshell og AmFIB Super Glove
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Castelli Aero Race jersey og bibshorts
Selv om cykling i 2019 er en high-tech-affære på mange måder, så skal der stadig trædes i pedalerne, når det spidser til ude på landevejen og ens konkurrenter sætter fra land. Eller når der er nogen, som har frækheden til at angribe ens status som lokal Strava-matador.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi bibtight og Thermal Jersey
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi baselayer og vinterjakke
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.

Seneste indlæg i debatten

Der er masser af tilfredshed af spore hos Team Sunweb efter, at Søren Kragh Andersen i dag hoppede op på andenpladsen i Volta ao Algarve.     Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tilfredshed_hos_team_sunweb_efter_god_soeren_kragh-dag/Annika Langvad vandt i dag tredje etape af Afxentia Stage Race på Cypern og overtager dermed førertrøjen i løbet fra Anna van der Breggen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/annika_langvad_vinder_tredje_etape_paa_cypern/Hej Er der nogle af jer som har nogle gode smidighedsøvelser for at opnå en større fleksibilitet og mindre ondt i nakke/skuldre efter 3 timer i sadlen. Min cykel indstilling er opsat efter diverse guides på nettet, og efter tommelfingerregel med forhjulsnav er ikke synligt når jeg kigger ned men jeg sidder og holder på bremsegrebene. Men jeg synes jeg mangler nogle enkle øvelser sådan at jeg kan blive mere fleksibel, lige nu når jeg står oprejst med strekte ben, når min hænder mine skinneben, så jeg er lidt stiv i kroppen.. :o)Tillykke med cyklen:wink: Du bør straks gå til forhandleren og få sat en ny kæde på, da det tyder på, at den medleverede kæde er en mandagsmodel. Hvad angår sadel, er vinklen på denne en personlig sag. Nogen vil have negativ vinkel (peger nedad som din), mens andre foretrækker det modsatte. Den er en enkel operation at justere sadlens vinkel, så mit råd er at prøve dig frem med forskellige vinkler indtil, du finder din personlige præference.

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.
Python Pro udvider med nyt banebrydende koncept
Den danske cykelproducent, Python Pro, har udvidet deres koncept med et nyt og meget spændende tiltag til forbrugeren, hvor de kan spare 3.000 kroner.
Test: Giant Trance 29 2019
Er du på jagt efter en mountainbike, der kan bruges til at til det meste, er Giant Trance 29 et rigtigt godt bud.
Produktnyt: PurePowers Carbo Race nu med "dansk" smag
Endelig et energipulver med ægte dansk smag! Purepower har lanceret en ny smag til deres populære energipulver-serie. 
Team Sky med ny aerodynamisk teknologi
Team Sky har indgået et strategisk samarbejde med virksomheden Swiss Side, som er eksperter i aerodynamik og tidsoptimering.
Garmin opkøber Tacx
Garmin opkøber Tacx, som er en af de førende producenter af indendørs hometrainers.
GOOD VIBES ONLY – VM i cykelcross – cykelturist i Bogense
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat